Programów CAD jest sporo zaś AutoCad , i pochodne Autodesku, najsłynniejszy, dlatego bez sprecyzowania na czym pracujesz odpisałem tak, jak odpisałem. W branży budowlanej (przynajmniej w PL) dwg króluje bo jest formatem , że tak powiem, międzybranżowym. Choć faktycznie jest to program sięgający korzeniami lat 80 i filozofia tego programu jest równie archaiczna.davidpl pisze:Autocad jest wg mnie najgorszym programem CADowskim i to trochę przykre, że jak ktoś mówi o projektowaniu na kompie, to 90% ludzi myśli, że mówi się o pracy w autocadzie. Korzystam z Solid Edge/NX. zależy mi głównie na ergonomii i poprawności wyświetlanego obrazu. Chcę 27 cali, 1440p bo:
-większa przestrzeń robocza
-wygodny do oglądania filmów
-monitor zewnętrzny zapewni lepszą ergonomię pracy niż laptopowy
-robienie projektu na zajęcia, czy nawet jakichś tutoriali łatwiejsze jest na dwóch monitorach
Chciałbym aby matryca nie miała przecieków podświetlenia, była w miarę równa, odwzorowanie koloru nie musi być idealne (zbookowy screen mi wystarcza, hp zr2440 itp. na których pracuję w biurze mnie satysfakcjonują jeśli chodzi o ergonomie, wyświetlane kolory, ale nie wiem jak jest z czernią- (filmy).)
EDIT: matko i córko... że też nie zauważyłem tego byka z pierwszego postu... zamiast stojęm powinno być oczywiście stoję (chyba palec mi się omsknął ze spacji)
Czegokolwiek nie wybierzesz , z mojegu punktu widzenia, i tak najważniejsza jest ergonomia stanowiska pracy. Dobry, solidny i dopasowany do wzrostu mebel to podstawa, zwłaszcza przy monitorach dużych z mało stabilną podstawką. Aby nie było tak, że jak zaczynasz działać na klawiaturze to monitor ci się przed oczami trzęsie. Wygodny fotel z możliwością blokady odchyłu (oczywiście odchył pleców i siedziska zsynchronizowany) w dowolnej pozycji, tapicerka oddychająca. Temat długi. Ergonomia jest najważniejsza , jeżeli nie będziesz miał komfortu pracy to i najlepszy monitor nie pomoże.
Pozdrawiam i powodzenia.