Kalibracja telewizora X-Rite I1 Display Pro

Urządzenia do edycji i wyświetlania obrazu TV, ekrany do celów przemysłowych i broadcastowych.
kiprak
Posty: 112
Rejestracja: 20 sty 2014, o 15:52

Kalibracja telewizora X-Rite I1 Display Pro

9 lut 2014, o 12:12

Czy możliwa jest kalibracja telewizora LED LCD przy pomocy kolorymetru X-Rite i1Display Pro? Czy ktoś wykonywał podobne kalibracja telewizorów LED LCD, czy efekty są zadowalające? W sieci znaleźć można dość dużo informacji na temat kalibracji przy pomocy samego oprogramowania w telewizorze tak aby wyświetlany obraz był w miarę poprawny. Zastanawiam się czy przy pomocy kolorymetru można taki proces kalibracji usprawnić. Jeśli tak, telewizor zapewne należy podłączyć do komputera tylko w jaki sposób oprogramowanie kolorymetru wykonałoby swoją robotę skoro nie będzie w stanie dokonać zmian w oprogramowaniu telewizora, w jego ustawieniach?

Oczywiście przeznaczeniem TV będzie praca jako samodzielne urządzenie, nie jako monitor do komputera (telewizja, filmy, przeglądanie zdjęć z wakacji itp.).
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3177
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

9 lut 2014, o 12:33

Owszem - i1D3 jest wykorzystywany do kalibracji TV, ale nie jest to takie proste - można oczywiście skalibrować TV jako wyświetlacz komputerowy, ale natomiast kalibracja jako odbiornika TV/video może wymagać wejścia do menu serwisowego, wyświetlania wzorów z płyty lub generatora (w trybie YPbPr, nie RGB jak w przypadku kompa) i regulacji przy pomocy nieco innego rodzaju oprogramowania (z darmowych HCFR na bazie ArgyllaCMS). Osobiście nawet zbytnio nie oglądam TV i filmów - o kalibracji nie wspominając, więc o temacie mam dość mgliste pojęcie - natomiast dać się da, podobnie jak w przypadku monitorów wymaga to tylko stosownej wiedzy, oprogramowania i narzędzi.
kiprak
Posty: 112
Rejestracja: 20 sty 2014, o 15:52

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

9 lut 2014, o 15:14

Załóżmy, że chciałbym wykonać kalibrację takiego TV nie mając dostępu do menu serwisowego itp. Podłączam LCD do komputera jako monitor i przeprowadzam kalibrację. Czy oprogramowanie X-Rite lub inne, które współpracować będzie z takim kolorymetrem, wskaże nam jakich konkretnie zmian dokonało podczas kalibracji? Pomyślałem, że od biedy można spróbować przenieść te wartości/parametry (choć w pewnej części jeśli ograniczeniem będzie menu telewizora) manualnie na TV i nanieść poprawki z wykorzystaniem tego co dostępne jest na "suwaczkach" w menu telewizora.

Model LCD, który mam na myśli, ma dość dobrze rozbudowane menu zarządzania ustawieniami obrazu. Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy:/ Chciałbym tylko odczytać jak kalibrator widzi obraz generowany przez monitor i co "sugerowałby" zmienić:)

Wszystko to, sprowadza się oczywiście do amatorskiego rozwiązania problemu. Być może byłby to jednak sposób lepszy niż zabawa z regulacją "na oko".
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3177
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

9 lut 2014, o 15:31

Teoretycznie da się w ten sposób ustawić np. punkt bieli telewizora. Gorsza sprawa z TRC, oraz nasyceniem i tonem barw - do tego trzeba jakoś zmusić TV do wyświetlania odpowiednich plansz, oraz mieć oprogramowanie pozwalające na ciągły pomiar ze wskazaniem odchyłki.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12030
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

9 lut 2014, o 15:34

Pomiar pomiarem, ale bez dostępu do zaawansowanych opcji regulacyjnych TV, nie ma jak wprowadzić poprawek. Chyba że TV będzie pracował jako monitor, wówczas można go przymusić profilem, choć oczywiście ze sporymi skutkami ubocznymi.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

12 lip 2014, o 08:36

Czornyj pisze:Teoretycznie da się w ten sposób ustawić np. punkt bieli telewizora. Gorsza sprawa z TRC, oraz nasyceniem i tonem barw - do tego trzeba jakoś zmusić TV do wyświetlania odpowiednich plansz, oraz mieć oprogramowanie pozwalające na ciągły pomiar ze wskazaniem odchyłki.
Czyli wystarczyłoby podpięcie komputera przez YPbPr i odtworzenie plansz testowych kolorów podstawowych (pytanie jak wiernie karta graficzna poda sygnał koloru do telewizora) i poruszać suwakami, na ile pozwala menu telewizora. Jednakowoż przypuszczam, że jeśli nie będziemy mieli dostępu do którejkolwiek z nastaw, które trzeba wykonać łańcuchu poprawnej kalibracji HDTV, to możemy tylko popsuć sprawę.
Sprawdzę to.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12030
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

12 lip 2014, o 17:24

Komputer nie wytwarza sygnału YPbPr.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

16 sie 2014, o 20:47

Tom01 pisze:Komputer nie wytwarza sygnału YPbPr.
Racja, ale via HDMI też można (przynajmniej w mojej Toshibie) podać sygnał, tak żeby się dało regulować nastawy telewizora. Przyznam że nawet to działa, choć jest czasochłonne.
gootchio
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 108
Rejestracja: 23 kwie 2011, o 18:13

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

29 sie 2014, o 09:16

felizz pisze:
Tom01 pisze:Komputer nie wytwarza sygnału YPbPr.
Racja, ale via HDMI też można (przynajmniej w mojej Toshibie) podać sygnał, tak żeby się dało regulować nastawy telewizora. Przyznam że nawet to działa, choć jest czasochłonne.
Mógłbyś opisać jak to u Ciebie działa? W jaki sposób to oceniasz?
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:
Posty: 46
Rejestracja: 1 paź 2013, o 20:26

Re: Kalibracja telewizora X-Rite I1 Display Pro

2 wrz 2014, o 14:32

Może zacznijmy od najważniejszego - jaki to TV? :)
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

1 lis 2014, o 10:58

gootchio pisze:Mógłbyś opisać jak to u Ciebie działa? W jaki sposób to oceniasz?
Nie ja to oceniam lecz oprogramowanie, które wyświetla mi odczyty.
Mój TV to niska półka LED, ale posiada coś w stylu regulacji kolorów podstawowych i pochodnych (kolor 3D się ta funkcja nazywa), bez konieczności wchodzenia w tryb serwisowy. Celowo piszę "coś w stylu" bo nie da się tym zrobić żeby było dobrze.
To jest takie amatorskie podejście do tematu, no ale TV też nie pozwala na lepsze regulacje.

Skoro już "mkoper" zabrał głos w dyskusji, to może coś więcej powiedzieć na temat wiarygodności takiego workflow. Mam na myśli podanie próbek z kompa bezpośrednio przez HDMI do TV z ominięcie generatorów sygnałów referencyjnych i tego typu drogich zabawek ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12030
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

1 lis 2014, o 11:05

felizz pisze:Mam na myśli podanie próbek z kompa bezpośrednio przez HDMI do TV z ominięcie generatorów sygnałów referencyjnych i tego typu drogich zabawek ;)
Zależy, czy obraz ma być "telewizyjny" czy "komputerowy". TV ma inną dynamikę i choć można to ustawić z poziomu karty graficznej to często nie działa.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

1 lis 2014, o 11:29

Tom01 pisze:Zależy, czy obraz ma być "telewizyjny" czy "komputerowy". TV ma inną dynamikę i choć można to ustawić z poziomu karty graficznej to często nie działa.
No tak - ale jeśli podajemy próbkę z "przyciętymi" wartościami RGB, charakterystycznymi dla wyświetlania na TV, to czy nie jest to to samo co wyrównanie owej dynamiki? Czy trzeba konwertować sygnał HDMI > YPbPr?
Awatar użytkownika
mkoper
Kontakt:
Posty: 46
Rejestracja: 1 paź 2013, o 20:26

Re: Kalibracja telewizora X-Rite I1 Display Pro

1 lis 2014, o 11:52

Tu nie chodzi o to żeby coś przycinać, bo na HDMI możesz podawać przecież cały zakres 0-255. Chodzi o to, że telewizor ma zadanie reprodukować, zgodnie z normami wizyjnymi, jedynie 16-235, więc musisz skompresować poziomy komputerowe do tych ograniczonych. To zadanie już przestaje być takie oczywiste, bo może zostać przeprowadzone na poziomie renderera wideo, karty graficznej, moga się nałożyć dwie konwersje, albo wzajemnie znieść. Generalnie temat jest bagnisty ale do ogarnięcia. Problem w tym, że poprawności nie sprawdzisz chałupniczo. Potrzeba sprzętu: http://hdtvpolska.com/topic/33747-pomia ... a-portalu/

Jednak gdy rozważasz komputer i swój telewizor jako jeden tor obrazu to możesz go po prostu skalibrować tak "by było dobrze", nie martwiąc się o to czy jest to zgodne z normami.
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Kalibracja telewizora X-Rite I1 Display Pro

1 lis 2014, o 12:51

W sumie nie chodzi mi o używanie TV zamiast monitora, lecz o zbliżenie go wyświetlania do wspomnianych norm wizyjnych, przy pomocy komputera, kolorymetru i tego na co pozwala menu TV.

Czyli jeśli dobrze rozumuję, chcąc ustawić poprawne odcienie i jasności kanałów RGB o wartości 100% (bo na tyle pozwala mi TV) podawanie próbek o max. wartości 235 jest działaniem niepoprawnym?
Tutaj celowo zwracam uwagę na to że mogę regulować kanały tylko o mocy 100%, bo przy możliwości regulacji 75,50…% brak kompresji powodowałby że w rzeczywistości sygnał nie odpowiadałby tym wartością, ale zakładałem że regulowanie tylko 100% siły kanałów (o wartości 235) powinna być ok. Dobrze rozumuję?

Owszem - nie jestem w stanie sprawdzić jaki podaję sygnał do TV, ale zerowanie karty graficznej nie wystarczy?
Zauważyłem też że podpinając maca, OSX rozpoznaje że wyświetla na TV i prawdopodobnie podaje już skompresowany sygnał. Niestety prawdopodobnie, bo nie dokopałem się jeszcze do żadnej specyfikacji, która by mi to potwierdziła. A podejrzenie o taką kompresję mam po tym, jak po kalibracji TV jako wyświetlacza dla komputera (przy pomocy i1profilera) przebieg krzywych korekcyjnych nie rozpoczynał się od zera i nie kończył na 255.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6842
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Lista godnych polecenia kalibratorów

1 lis 2014, o 13:43

Tom01 pisze:Zależy, czy obraz ma być "telewizyjny" czy "komputerowy". TV ma inną dynamikę i choć można to ustawić z poziomu karty graficznej to często nie działa.
Mam wrażenie, że ten drobny czynnik jest odpoeiedzialny za to, że filmy na monitorze komputerowym, nawet wysokiej jakości, wyglądają tak beznadziejnie.
Specjalistą w tej dziedzinie jest mkoper, ale czy nie wystarczy podłączyć TV do wyjścia HDMI w karcie grafiki, wybrać w sterowniku YCbCr 4:44 i dynamika będzie jsk należy?
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/YCbCr
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Chroma_s ... 4_Y.27CbCr

Wróć do „Telewizja i przemysł filmowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 6 użytkowników online :: 5 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], matuszyn, Tom01, xxxkaj
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 50326
Liczba tematów: 3035
Liczba użytkowników: 3222
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Bambuko
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu