Przeniesienie kalibracji EIZO ColorEdge na inny komputer

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
breethagh
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2012, o 17:54

Przeniesienie kalibracji EIZO ColorEdge na inny komputer

19 lut 2013, o 16:17

Witam,

niebawem zamierzam skalibrować CX240 pełna wersją colornavigatora i
I1 Display Pro.
Monitor będzie podłączony pod dwa różne komputery z systemami :
Mac OSX i WIN8 , będą się one róznić sprzetowo jeżeli chodzi o układ graficzny.

Rozumiem , że kalibracje należy wykonać odrębnie na każdej z podłączonych maszyn?

Z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3088
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Kalibracja CX240

19 lut 2013, o 16:42

Wystarczy przerzucić plik z danymi kalibracyjnymi CN z jednego komputera na drugi.
breethagh
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2012, o 17:54

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

23 lut 2013, o 13:09

Pytanie jak to zrobić. Wyeksportowanie profilu z CN i ponowny import wymaga rekalibracji.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3088
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

23 lut 2013, o 13:27

Nie profil, a plik z danymi - w OSX jest to:
Macintosh HD\Library\Application Support\EIZO\ColorNavigator 6\data
breethagh
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2012, o 17:54

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

25 lut 2013, o 09:51

Po kalibracji poprzez CN na win8, przerzuciłem plik data z profilami na macbooka. Po przetestowaniu jednego z profili wyszło DeltaE maks. ok.15.
Po rekalibracji profilu na macbooku spadło do 0,58.

(W drugą stronę tj. macbook -> win8 nie działało , kolor navigator wieszał się. )

Szkoda, bo nie wiem czy to przypadek, ale błędy podczas weryfikacji kalibracji były dużo niższe na Mac OSX.




Przetestowałem
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

25 lut 2013, o 12:10

breethagh pisze:Szkoda, bo nie wiem czy to przypadek, ale błędy podczas weryfikacji kalibracji były dużo niższe na Mac OSX.
Weryfikacja kalibracji ma wychwycić jakieś duże i głupie błędy. Nie może służyć do oceny jakości poprawnej kalibracji, gdyż z reguły kalibracja i walidacja jest robiona tym samym czujnikiem, czyli pokazuje głównie powtarzalność czujnika. Aby zrobić to jak należy, trzeba mieć dwa. Nie bez powodu ColorNavigator przy walidacji ponownie prosi o wybór przyrządu.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
breethagh
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2012, o 17:54

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

25 lut 2013, o 12:39

Rozumiem.

Czy przenoszenie pliku data z CN i używanie profili stworzonych na WIN8 na Mac OSX ma sens, pomimo wysokich wartości błędu przy walidacji?

Jeżeli tak, to rozumiem , że monitor bez znaczenia na źródło sygnału koryguję obraz poprzez zmienne zadanego profilu tak, aby wyświetlał to samo na obu urządzeniach.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

25 lut 2013, o 12:56

Przenosiłem eksperymentalnie dane CN, ale miałem z tym jakiś kłopot i nie drążyłem tematu. Nie było jakoś potrzeby. Sygnalizację problemu jednak sobie zapiszę i sprawdzę. "Normalnie" wystarczy przenieść sam profil i monitor łączyć tym samym interfejsem oraz w tym samym trybie. CG, podobnie jak wszystkie monitory zawodowe zapamiętuje osobne nastawy do każdego z wejść.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
breethagh
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2012, o 17:54

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

25 lut 2013, o 13:23

CG, podobnie jak wszystkie monitory zawodowe zapamiętuje osobne nastawy do każdego z wejść.
I tu pewnie leży problem, macbook był podłączony przez dvi
a PC displayport.

Kalibrator pożyczyłem na weekend.
Możliwe , że za jakiś czas nadarzy sie kolejna okazja.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Przeniesienie kalibracji CX240 na inny komputer/system

25 lut 2013, o 14:31

breethagh pisze:I tu pewnie leży problem, macbook był podłączony przez dvi
a PC displayport.
No i znalazła się przyczyna. Po przełączeniu na drugi port nie było kalibracji.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
wojciechj
Kontakt:
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 3
Rejestracja: 16 sie 2011, o 07:16

Kalibracja sprzętowa przed sprzedażą monitora

8 wrz 2013, o 22:34

To pewnie kwestia pory, ale nie mogę rozwiązać pewnego problemu. Sprzedaję monitor Eizo CG222W i dostałem zapytanie, czy mógłbym go przed wysyłką skalibrować. Domyślam się, że przynajmniej chwilowo potencjalny kupiec nie posiada własnego kalibratora. Czy mój tok rozumowania jest poprawny, gdybym zamierzał odświeżyć domyślne profile, jakie znajdują się w ColorNavigator przez co powinny one zapisać się w monitorze, a dla pewności wysłałbym wygenerowane profile nowemu właścicielowi, by mógł je zapiąć do swojego systemu/CN? Obawiam się, że pewnie nie do końca, a nie chcę kogoś wprowadzić w błąd.

Prosiłbym o odrobinę światła w tej materii. ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja sprzętowa przed sprzedażą monitora

9 wrz 2013, o 08:06

Można, ale trzeba skopiować cały katalog CN z plikiem bazy danych ustawień. Jest w katalogu \Users\All users\EIZO.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
wojciechj
Kontakt:
Lokalizacja: Tarnów
Posty: 3
Rejestracja: 16 sie 2011, o 07:16

Re: Kalibracja sprzętowa przed sprzedażą monitora

9 wrz 2013, o 13:42

Dziękuję za odpowiedź.
Karol1
Posty: 80
Rejestracja: 14 gru 2012, o 10:32

Reinstalacja OSx stara kalibracja cx240

24 paź 2013, o 10:50

Witam

Zabieram sie z reinstalacja OSx czy jest sposob by obecnie moj wykalibrowany monitor cx240 ( zainstalowany mam color nav) można zgrać profile kalibracji i potem po reinstalacji wgrać spowrotem?


druga sprawa to mam nowy komp stacjonarny również na systemie OSx czy moge pliki kalibracyjne zgrać z obecnego laptopa i przegrac na stacjonarny? tak bym mial taka sama kalibracje na obu komputerach?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3088
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Reinstalacja OSx stara kalibracja cx240

24 paź 2013, o 11:31

Karol1 pisze:Witam

Zabieram sie z reinstalacja OSx czy jest sposob by obecnie moj wykalibrowany monitor cx240 ( zainstalowany mam color nav) można zgrać profile kalibracji i potem po reinstalacji wgrać spowrotem?


druga sprawa to mam nowy komp stacjonarny również na systemie OSx czy moge pliki kalibracyjne zgrać z obecnego laptopa i przegrac na stacjonarny? tak bym mial taka sama kalibracje na obu komputerach?

Pozdrawiam
Obiło mi się o uszy, że CN nie działa pod Mavericsem, a aktualizacja nie jest spodziewana zbyt szybko. Zgrać i przenieść bazę kalibracji oczywiście można
Karol1
Posty: 80
Rejestracja: 14 gru 2012, o 10:32

Re: Reinstalacja OSx stara kalibracja cx240

24 paź 2013, o 11:38

Dzwoniem właśnie do alstor i uzyskałem informacje że można zainstalowac CN na maveric i będzie działał i trzezba za każdą instalacja/reinstalacja systemu kalibrowac monitor od nowa.


hmm ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Reinstalacja OSx stara kalibracja cx240

24 paź 2013, o 13:08

ColorNavigator działa, przed chwilą odpaliłem. Kalibrować nie trzeba, trzeba tylko zgrać profile z folderu Library/ColorSync/Profiles. Targety kalibracyjne też trzeba skopiować jeśli chce Pan je widzieć pod ColorNavigatorem, choć to potrzebne do niczego nie jest.

Swoją drogą reinstalacja OSX to egzotyczne przedsięwzięcie. Ciekawym jaka jest przyczyna?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Karol1
Posty: 80
Rejestracja: 14 gru 2012, o 10:32

Re: Reinstalacja OSx stara kalibracja cx240

24 paź 2013, o 13:19

Laptop mi muli no z 1.5 roku juz chodzi bez reinstalacji do tego jutro przychodzi nowy komp stacjonarny i chce wgrac na niego pliki kalibracyjne
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Reinstalacja OSx stara kalibracja cx240

24 paź 2013, o 13:24

Karol1 pisze:Laptop mi muli no z 1.5 roku juz chodzi bez reinstalacji do tego jutro przychodzi nowy komp stacjonarny i chce wgrac na niego pliki kalibracyjne
Muli z innej przyczyny niż brak reinstalacji. To Unix, nie Windows. Mój chodzi 6 rok bez reinstalacji na 5 wersji systemu. ;)

Proponuję zrobić lepiej. Kopia TimeMachine choćby na dysku USB i na nowym odtworzenie. Albo odtworzenie przez sieć wprost z starego, choć wersja z dyskiem będzie szybsza. Dzięki temu system będzie świeży, o ile to ma jakiekolwiek znaczenie, a wszystko, m.in. nastawy ColorNavigatora zostanie przeniesione jak było.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
skinny500
Lokalizacja: Bangkok
Posty: 229
Rejestracja: 15 sty 2013, o 22:32

Re: Reinstalacja OSx stara kalibracja cx240

25 paź 2013, o 01:05

Karol1 pisze:Laptop mi muli no z 1.5 roku juz chodzi bez reinstalacji do tego jutro przychodzi nowy komp stacjonarny i chce wgrac na niego pliki kalibracyjne
Ktoś chyba za dużo z windowsa korzystał :) 1,5 roku to nowy system, za kilka lat można będzie pomyśleć o stawianiu na nowo, chociaż pewnie i tak będzie to bezzasadne. Skoro muli, to widocznie jakiś program namieszał.
Jaki monitor kupić do zdjęć: link | Fotograf beauty&fashion oraz retuszer: portfolio

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 1 użytkownik online :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 48795
Liczba tematów: 2970
Liczba użytkowników: 3169
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: juras123
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu