NEC Spectra View II

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

NEC Spectra View II

26 cze 2017, o 10:34

Mam takie pytanie co do programu NEC Spectra View II. Rozumiem że jeżeli ktoś nie ma kolorymetru, to ta aplikacja jest do niczego nie potrzebna.
Zbyszek G
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2016, o 15:00

Re: NEC Spectra View II

27 cze 2017, o 12:05

Chyba , że chcesz sprawdzić przebieg swojego NEC-a ;)
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

27 cze 2017, o 12:59

Zbyszek G pisze:
27 cze 2017, o 12:05
Chyba , że chcesz sprawdzić przebieg swojego NEC-a ;)
Co przez to rozumiesz, sprawdzić przebieg swojego NEC-a.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC Spectra View II

27 cze 2017, o 16:28

Soft, po wykryciu zgodnego monitora, podaje informacje m.in. o numerze seryjnym i czasie działania.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

27 cze 2017, o 19:05

Co do programu NEC Spectra View II, to po zainstalowaniu programu mam coś takiego.

Obrazek
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC Spectra View II

27 cze 2017, o 21:47

Standardowy alert - brak podłączonego czujnika. Klikasz Cancel. Chyba, że czujnik podpięty, ale go nie wykrywa..
Bez czujnika nie zrobisz kalibracji. Ale można wgrać gotowe ustawienia, jeśli ma się odpowiednie pliki kalibracyjne.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 20:59

Niestety ciągle mam problemy z aplikacją. Po uruchomieniu programu NEC Spectra View II mam oto taki obrazek.

Obrazek

Klikam na Ok i pojawia się kolejne okienko i klikam na Cancel.

Obrazek

W aplikacji klikam na Edit i Display Configuration. Pojawia się okienko.

Obrazek

Klikam na Auto Configure i Test LUT oraz Test Monitor a potem na OK. Później gdy chcę wgrać gotowe ustawienia to pojawia się okienko.

Obrazek

Klikam Yes. Potem wybieram tag który dostałem podczas kalibracji monitora. Po wybraniu mam następujące okienko.

Obrazek

Potem pojawia się kolejne okienko i już nic więcej nie można zrobić.

Obrazek

Klikam na Ok i zamykam program.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 21:13

Mag pisze:
28 lip 2017, o 20:59
Niestety ciągle mam problemy z aplikacją. Po uruchomieniu programu NEC Spectra View II mam
A ja ma myślę ,po co komu Spectra View ii 2 ,albo CT do monitora EA245WMI,może Pan podpowie?
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 21:19

Za dużo zadajesz pytań dlaczego i po co, mam monitor CT i koniec i kropek.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 21:24

Mag pisze:
28 lip 2017, o 21:19
mam monitor CT i koniec i kropek.
Pan żąda z dużo niepotrzebnych odpowiedzi i też koniec i kropka z mojej strony :)
To dobry monitor sam w sobie i tyle.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 21:44

@Czuk - Nie! Nie jest dobry sam w sobie. Przyzwoity..

@Mag - Na prawdę komunikaty Ci nic nie mówią?! Trzeba połączyć monitor z komputerem za pomocą kabla USB dołączonego do monitora. Jeśli kabel jest wpięty, a mimo to wyskakuje monit, to trzeba sprawdzić kolejne porty USB po stronie komputera. To samo tyczy się czujnika. Jak nie działa w jednym porcie to siup do następnego, aż zaskoczy.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 21:53

czuk pisze:
28 lip 2017, o 21:24
Mag pisze:
28 lip 2017, o 21:19
mam monitor CT i koniec i kropek.
Pan żąda z dużo niepotrzebnych odpowiedzi i też koniec i kropka z mojej strony :)
To dobry monitor sam w sobie i tyle.
Rozumiem i dziękuje za informacje czuk.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 21:56

NocnyJastrzab pisze:
28 lip 2017, o 21:44
@Czuk - Nie! Nie jest dobry sam w sobie. Przyzwoity..

Tu się zgodzę,nawet nie jest nawet przyzwoity,konkurencja ma o wiele więcej do zaoferowania niż ten Nec w tej cenie.
Przyzwoity będzie jak go kupisz w wersji CT.//??
Przyzwoity będzie jak go jeszcze dodatkowo skalibrujesz sprzętowo,najlepiej czujnikiem za 800pln zawnętrznym..Sprzedawco!
Ostatnio zmieniony 28 lip 2017, o 22:01 przez czuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 21:58

@Mag - Na prawdę komunikaty Ci nic nie mówią?! Trzeba połączyć monitor z komputerem za pomocą kabla USB dołączonego do monitora. Jeśli kabel jest wpięty, a mimo to wyskakuje monit, to trzeba sprawdzić kolejne porty USB po stronie komputera. To samo tyczy się czujnika. Jak nie działa w jednym porcie to siup do następnego, aż zaskoczy.
NocnyJastrzab ja nie dostałem żadnego kabla z USB podczas zakupu monitora oraz kalibracji. Ja tylko dostałem sam numer seryjny do programu oraz gdzie go mam pobrać.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 22:01

Brak komunikacji monitora z programem SV2 zainstalowanym na kompie.
Połączyć monitor kabelkiem USB, możliwie najkrótszym i dobrze ekranowanym, najlepiej do tylnych portów obudowy, bezpośrednio do pĺyty głównej (bez pośrednictwa przejściowych śledzi).

Jeśli nie USB to jeszcze w ostateczności DDC/CI.
Mag
Posty: 222
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 22:10

max pisze:
28 lip 2017, o 22:01
Brak komunikacji monitora z programem SV2 zainstalowanym na kompie.
Połączyć monitor kabelkiem USB, możliwie najkrótszym i dobrze ekranowanym, najlepiej do tylnych portów obudowy, bezpośrednio do pĺyty głównej (bez pośrednictwa przejściowych śledzi).

Jeśli nie USB to jeszcze w ostateczności DDC/CI.
Rozumiem i dziękuje za informacje. Przepraszam że pytam ale mam podłączony monitor za pomocą kabla DVI-D. Bezpośrednio z karty graficznej do monitora.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 22:16

Ja używam USB, ale przez DVI powinien zadziałać jeszcze DDC/CI. Może trzeba mu jakoś pomóc, aczkolwiek nie testowaĺem tego.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 22:17

Mag pisze:
28 lip 2017, o 22:10
mam podłączony monitor za pomocą kabla DVI-D. Bezpośrednio z karty graficznej do monitora.
I bardzo dobrze masz pdłączony,coś żeś sam namieszał i dowiedz się co?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 22:52

Mag pisze:
28 lip 2017, o 21:58
@Mag - Na prawdę komunikaty Ci nic nie mówią?! Trzeba połączyć monitor z komputerem za pomocą kabla USB dołączonego do monitora. Jeśli kabel jest wpięty, a mimo to wyskakuje monit, to trzeba sprawdzić kolejne porty USB po stronie komputera. To samo tyczy się czujnika. Jak nie działa w jednym porcie to siup do następnego, aż zaskoczy.
NocnyJastrzab ja nie dostałem żadnego kabla z USB podczas zakupu monitora oraz kalibracji. Ja tylko dostałem sam numer seryjny do programu oraz gdzie go mam pobrać.
A gdzie był monitor kupowany? Każdy ma w zestawie kabel USB!
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 22:54

czuk pisze:
28 lip 2017, o 21:56
NocnyJastrzab pisze:
28 lip 2017, o 21:44
@Czuk - Nie! Nie jest dobry sam w sobie. Przyzwoity..

Tu się zgodzę,nawet nie jest nawet przyzwoity,konkurencja ma o wiele więcej do zaoferowania niż ten Nec w tej cenie.
Przyzwoity będzie jak go kupisz w wersji CT.//??
Przyzwoity będzie jak go jeszcze dodatkowo skalibrujesz sprzętowo,najlepiej czujnikiem za 800pln zawnętrznym..Sprzedawco!
1. Jaka konkurencja i co ma lepszego?
2. Masz jakiś problem z tym, że Jestem "sprzedawcą"?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 48797
Liczba tematów: 2971
Liczba użytkowników: 3169
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: juras123
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu