NEC Spectra View II

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 23:03

NocnyJastrzab pisze:
28 lip 2017, o 22:54


1. Jaka konkurencja i co ma lepszego?
Toć sprzedawca powinien wiedzieć jaka ma konkuręncyje ,czy nie?,
NocnyJastrzab pisze:
2. Masz jakiś problem z tym, że Jestem "sprzedawcą"?
Jesteś zwykłym pośrednikiem,handlowcem ,sprzedawcy to byli przed drugą wojną światową w przedwojennej Warszawie jak jarzysz o czym mówię..
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 23:19

Muszę przeprosić NocnyJastrzab Ciebie, oczywiście miałem kabel USB. Tylko taki jak poniżej na obrazku.

Obrazek

Mam jeszcze takie pytanie czy jak jest podłączony kabel USB to czy potrzeby jest kabe DVI-D łączący kartę graficzną z monitorem.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6231
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: NEC Spectra View II

28 lip 2017, o 23:35

Mag, Ty pytasz poważnie czy z Księżyca spadłeś?

Nie obraź się, ale Twój poziom niewiedzy jest porażający.

Tak. Kabel DVI-D jest potrzebny, jeśli chcesz zobaczyć obraz wysyłany karty grafiki do monitora. Telepatycznie ani przez WiFi jeszcze się nie łączy.

Tak. Musisz połączyć monitor kablem USB z komputerem, aby umożliwić przesyłanie danych innych niż obraz pomiędzy komputerem a procesorem monitora np. w celu obsługi SV2. Awaryjnie DDC/CI.

PS.
Proponuję rozpocząć od przeczytania instrukcji obsługi monitora. Tam powinno być napisane, że monitor posiada kabel USB i do czego może on służyć. Powinno być też napisane, że monitor posiada kabel DVI-D i do czego może on służyć. Z kolei w instrukcji obsługi SV2 powinno być napisane do czego może on służyć. Jeśli instrukcji papierowych nie ma, warto wejść na stronę NEC Display Solutions w celu pobrania najbardziej rozbudowanej wersji instrukcji obsługi w pdf w języku polskim (ew. angielskim): monitora i oprogramowania. Ściągnąć sobie i wydrukować lub czytać z monitora.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11311
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC Spectra View II

29 lip 2017, o 16:34

Generalnie, jeśli karta graficzna nie jest "pokładowa", działa komunikacja DDC/CI przez przewód sygnałowy video DVI/DP. Jeśli na liście targetów pojawiają się pozycje z zielonymi ptaszkami, to znaczy, że program poprawnie skorelował zestawy kalibracyjne z numerem seryjnym monitora. Komunikat jak na zrzucie poniżej mówi, że program nie zaleca ich wgrać (jeden i tak zawsze jest wgrany) bo kalibracja była 36 dni temu i program by chętnie widział kolejne kalibracje co dwa tygodnie. To jest oczywiście mocno na wyrost i proponuję się nie przejmować tylko wgrać i już.

Obrazek
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

30 lip 2017, o 10:44

Na samym początku dziękuje za odpowiedzi. Max rozumiem że Mój poziom niewiedzy jest porażający. Tylko zastanawia mnie dlaczego aplikacja NEC Spectra View II od samego początku nie wołał kabla USB a dopiero po jakiś czasie. Używałem kabla DVI-D i aplikacji NEC Spectra View II i wszystko było dobrze.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6231
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: NEC Spectra View II

30 lip 2017, o 11:47

Widocznie z jakiegoś powodu komunikacja DDC/CI padła. Być może aktualizacja sterowników albo jakaś inna "poprawka", trudno powiedzieć.
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

10 lis 2017, o 09:51

Wyszła nowa wersja programu NEC Spectra View II - informacja dla tych co posiadają ten program.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6231
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: NEC Spectra View II

10 lis 2017, o 11:05

MultiProfiler też aktualizacja z 1.3.60 na 1.3.70.
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 09:31

Mam taką prośbę bo już nie mam sił. Proszę napisać co zrobić aby program NEC Spectra View II widział profile które zostały utworzone przez osobę kalibrująca monitor. Dotyczy Windows 10 Pro. Po odpowiedniej instrukcji osoby kalibrującej monitor i wgraniu ich w odpowiednie miejsce Windows 10 Pro ciągle ich nie widzi. Za wszelką pomoc dziękuje z góry.

Mag.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2984
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 09:38

Mag pisze:
21 maja 2018, o 09:31
Mam taką prośbę bo już nie mam sił. Proszę napisać co zrobić aby program NEC Spectra View II widział profile które zostały utworzone przez osobę kalibrująca monitor. Dotyczy Windows 10 Pro. Po odpowiedniej instrukcji osoby kalibrującej monitor i wgraniu ich w odpowiednie miejsce Windows 10 Pro ciągle ich nie widzi. Za wszelką pomoc dziękuje z góry.

Mag.
Fundamentalne pytanie jest takie, czy osoba kalibrowała na tym samym złączu, którym obecnie podpinasz monitor. NECzki pamiętają kalibrację dla każdego wejścia z osobna, a SVII wyświetla tylko kalibrację wykonaną na tym samym porcie. Jeśli zatem np. kalibracja była na DP a podpinasz przez DVI lub HDMI, to SVII nie wyświetli tych kalibracji.
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 09:44

Czornyj pisze:
21 maja 2018, o 09:38
Fundamentalne pytanie jest takie, czy osoba kalibrowała na tym samym złączu, którym obecnie podpinasz monitor. NECzki pamiętają kalibrację dla każdego wejścia z osobna, a SVII wyświetla tylko kalibrację wykonaną na tym samym porcie. Jeśli zatem np. kalibracja była na DP a podpinasz przez DVI lub HDMI, to SVII nie wyświetli tych kalibracji.
Dziękuje za odpowiedź. Tak szczerze to o tym nie pomyślałem. Jak miałem Windows 7 to był kabel USB - USB. Teraz ponownie tak podłączyłem i nie działa.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11311
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 10:05

Chodzi przewód sygnałowy, nie USB. Jeśli będzie inny niż ten na którym był kalibrowany, przeniesiona baza SpectraView II nie zadziała.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 11:24

Tom01 pisze:
21 maja 2018, o 10:05
Chodzi przewód sygnałowy, nie USB. Jeśli będzie inny niż ten na którym był kalibrowany, przeniesiona baza SpectraView II nie zadziała.
Tak oczywiście że nie kabel USB.Tak się zastanawiam co zrobić aby zmienić na inny przewód sygnałowy tak aby Neck nie pamiętał konfiguracji.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2984
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 12:15

Mag pisze:
21 maja 2018, o 11:24
Tom01 pisze:
21 maja 2018, o 10:05
Chodzi przewód sygnałowy, nie USB. Jeśli będzie inny niż ten na którym był kalibrowany, przeniesiona baza SpectraView II nie zadziała.
Tak oczywiście że nie kabel USB.Tak się zastanawiam co zrobić aby zmienić na inny przewód sygnałowy tak aby Neck nie pamiętał konfiguracji.
A jak w tym momencie jest podłączony?
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 13:52

Teraz mam podłączone DVI - DVI. Poprzednio miałem podłączone DP - DP. Nigdy bym wcześniej nie pomyślał że tutaj kabel ma znaczenie.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2984
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 15:07

Mag pisze:
21 maja 2018, o 13:52
Teraz mam podłączone DVI - DVI. Poprzednio miałem podłączone DP - DP. Nigdy bym wcześniej nie pomyślał że tutaj kabel ma znaczenie.
No to nie ma wyjścia, musisz wrócić na DP-DP. Można na upartego dłubnąć w plikach SVII, ale nie pytaj jak bo nie wiem :D
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2160
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC Spectra View II

21 maja 2018, o 16:06

No jak Marcin już nie wie to Amen. Albo powtórka kalibracji na aktualnym przewodzie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Mag
Posty: 221
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: NEC Spectra View II

22 maja 2018, o 07:30

Tutaj muszę wszystkich przeprosić bo coś nie dokładnie napisałem kilka rzeczy.
Po1 - jak miałem Windows 7 to monitor z kartą był podpięty za pomocą kabla DVI - DVI
Po2 - jak zmieniłem na Windows 10 to pomyślałem sobie że zmienię kabel na DP - DP, ale nie pomyślałem o tym że może być problem z oprogramowanie NEC Spectra View II

Mam takie pytanie, jak często trzeba zrobić re-kalibrację monitora.
Awatar użytkownika
danielchrzaszcz
Posty: 99
Rejestracja: 20 sty 2017, o 12:25

Re: NEC Spectra View II

22 maja 2018, o 08:09

Mag pisze:Tutaj muszę wszystkich przeprosić bo coś nie dokładnie napisałem kilka rzeczy.
Po1 - jak miałem Windows 7 to monitor z kartą był podpięty za pomocą kabla DVI - DVI
Po2 - jak zmieniłem na Windows 10 to pomyślałem sobie że zmienię kabel na DP - DP, ale nie pomyślałem o tym że może być problem z oprogramowanie NEC Spectra View II

Mam takie pytanie, jak często trzeba zrobić re-kalibrację monitora.
Wszystko zalezy od monitora

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Majestic-12 [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 47240
Liczba tematów: 2898
Liczba użytkowników: 3112
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Hberg
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu