Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
trileniumm
Posty: 5
Rejestracja: 6 lut 2018, o 21:42

Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

6 lut 2018, o 22:01

Witam, posiadam monitor Eizo CS230 oraz Nec EA244WMi {brak spectraview}.
Posiadam też kalibrator i1 display pro.
Chciałabym skalibrować ww. monitory. Znalazłem info że eizo mogę skalibrować sprzętowo, natomiast neca tylko programowo jeśli nie posiadam oprogramowanie SpectraView.
Monitory będę używać do obróbki zdjęć. Kalibrator posiadam kilka godzin więc jestem laikiem.

Stąd moje pytanie czy będzie widoczna różnica w skalibrowanych monitorach??
Czy aby mieć taki sam obraz na 2 monitorach jestem zmuszony do zakupu klucza do NECa?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

6 lut 2018, o 22:16

Aby sprzętowo skalibrować to tak, a zdecydowanie lepiej sprzętowo. No chyba, że zatachasz kloca do kogoś, kto ma SV2, ale wtedy będzie trudniej zrobić korekty w celu wyrównania balansu bieli na obu monitorach koordynatami x,y.
trileniumm
Posty: 5
Rejestracja: 6 lut 2018, o 21:42

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

6 lut 2018, o 22:48

Aktualizacja; jest Spectraview i jest Colornavigator.
Jak to zjeść?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

6 lut 2018, o 22:58

Tego nie da się połknąć na raz. Trzeba przyrządzić, długo i powoli mieszając. A poważnie, przeczytać instrukcję obsługi obu. Na kilka(naďcie) wieczorów zabawy.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

6 lut 2018, o 23:51

Oczywiście różnica między monitorami będzie, nawet po kalibracji. To nie jest prosta zabawa i nie polega na korekcji "balansu bieli koordynatami x,y". Zachęcam do rozgryzania tematu i jeśli pojawią się pytania, można śmiało pisać na forum.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 09:49

Albo sprawdź czy ktoś sensowny w okolicy nie oferuje kalibracji. Może mógłby podjechać i przy okazji to i owo wytłumaczyć.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 10:18

Jeśli nie będzie miał pojęcia o mniemaniu to nie będzie nawet wiedział o co zapytać. Zawsze warto samemu podrążyć, a poddać się zawsze można, ale tylko po ewentualnej ciężkiej walce. Kalibracja nie jest trudna, więc trzeba jedynie trochę poczytać.
trileniumm
Posty: 5
Rejestracja: 6 lut 2018, o 21:42

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 21:21

Dziękuję za odpowiedzi. Wczoraj wieczorem udało mi się skalibrować neca jego oprogramowaniem domyślnymi nastawami i później eizo.
Nec domyślnie zaczął z luminacją? 140, eizo domyślnie miał 120 (zmieniłem na 140) i wyszło coś takiego.
https://drive.google.com/open?id=0Bz8Y0 ... ZDRHc4Tnhn
Załączniki
Przechwytywanie2.PNG
Przechwytywanie2.PNG (36.5 KiB) Przejrzano 1082 razy
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (46.8 KiB) Przejrzano 1082 razy
Ostatnio zmieniony 7 lut 2018, o 21:31 przez trileniumm, łącznie zmieniany 1 raz.
maro122
Posty: 25
Rejestracja: 12 gru 2017, o 23:08

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 21:37

Dołączę się do tematu.

Przymierzam się niedługo do uruchomienia zakupionego NECa PA322UHD-2. Aktualnie pracuje na Eizo CS270 więc zainstalowany CN.
Zakupionego NECa planuję używać jako główny monitor, a Eizo jako pomocniczy od czasu do czasu przy pracy w pozycji wertykalnej. Wiąże się to z jednak z obecnością w systemie Win10, zarówno programu CN jak i SP2.
Czy rodzi to jakieś probelmy? A mianowicie, czy po zainstalowaniu SP2 i skalibrowaniu NECa, ustawienia [profile], które aktualnie mam określone dla Eizo w CN ulegną 'uszkodzeniu' i Eizo się 'rozjedzie'?
Na zdrowy rozsądek nie powinno tak być, bo sygnał mamy z jednej karty, a kalibracja jest sprzętowa więc powinno wszystko działać... ale pytam bo być może są jakieś pułapki przy takim zestawie...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 21:41

trileniumm pisze:
7 lut 2018, o 21:21
Nec domyślnie zaczął z luminacją? 140, eizo domyślnie miał 120 (zmieniłem na 140)

W jakim celu?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 21:42

maro122 pisze:
7 lut 2018, o 21:37
Wiąże się to z jednak z obecnością w systemie Win10, zarówno programu CN jak i SP2.
Czy rodzi to jakieś probelmy?

Będzie działać razem bez problemu.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 21:47

Pokazałeś tylko, że mają podobne parametry po kalibracji. Ale formalnie nie wiemy, jak dokładnie wyświetlają. A wyświetlają na pewno w sposób różny od siebie. Chociażby ze względu na różnice podświetleniu i wysterowaniu matrycy. Poziom reprodukcji też będzie troszkę inny. Jeśli widać różnicę w obrazie to należy próbować ręcznie dostrajać jeden monitor do drugiego lub odwrotnie.

PS. Dlaczego aż 140 cd?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 21:51

Skalibruj do 60cd/m2, max 80 jeśli masz dziurę w dachu.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

7 lut 2018, o 21:56

Nie żadne, "skalibruj do xx cd/m2", tylko skoreluj z OTOCZENIEM! Monitor musi być tak jasny, lub ciemny, jak kto woli, jak tło za nim. Jeśli się nie da, bo wychodzi za jasno, lub co częstsze, za ciemno, to trzeba zacząć od oświetlenia tła. Potem dopiero jakiekolwiek regulacje.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

8 lut 2018, o 00:22

Max nie drażnij lwa :lol:
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

8 lut 2018, o 09:16

Ale, że co?
Dziura w dachu to świetlik. Taka dziura, przez którą wpada światło i świeci. Jak świeci, jest jasno. Można dać 80cd/m2.
Dziury w dachu nie ma, ale są inne świecidełka => 50-60cd/m2.

PS. Dziury i drzwi w podłodze nie zaliczają się do powyższego chyba, że komuś od spodu świeci słońce. Natomiast dziury w ścianach, a i owszem.
GrzesiekR
Posty: 1033
Rejestracja: 31 gru 2012, o 18:42

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

8 lut 2018, o 10:17

max pisze:
8 lut 2018, o 09:16
Ale, że co?
Dziura w dachu to świetlik. Taka dziura, przez którą wpada światło i świeci. Jak świeci, jest jasno. Można dać 80cd/m2.
Dziury w dachu nie ma, ale są inne świecidełka => 50-60cd/m2.

PS. Dziury i drzwi w podłodze nie zaliczają się do powyższego chyba, że komuś od spodu świeci słońce. Natomiast dziury w ścianach, a i owszem.
Straszna bzdura podawać konkretne wartości bez odniesienia do otoczenia.
Jak czytam internet to mam 70 cd/m^2, jak oglądam zdjęcia to wolę 85-90, podobnie jak gram. W moim sztucznym, niezbyt jasnym oświelteniu. Twoje liczby do mnie nie przemawiają.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

8 lut 2018, o 10:29

Bzdurą to jest raczej 140cd/m2. Skoro tak ustawił, to znaczy, że nie potrafi skorelować jasności otoczenia z docelową jasnością kalibracji. A zatem potrzebuje krótkiej i jasnej wartości, bez kombinacji, dającej sporą szansę na poprawność.

Czy to na prawdę aż taki skomplikowany przewód myślowy z mojej strony?
GrzesiekR
Posty: 1033
Rejestracja: 31 gru 2012, o 18:42

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

8 lut 2018, o 10:47

max pisze:
8 lut 2018, o 10:29
Bzdurą to jest raczej 140cd/m2. Skoro tak ustawił, to znaczy, że nie potrafi skorelować jasności otoczenia z docelową jasnością kalibracji. A zatem potrzebuje krótkiej i jasnej wartości, bez kombinacji, dającej sporą szansę na poprawność.

Czy to na prawdę aż taki skomplikowany przewód myślowy z mojej strony?
Odniosłem się do Twoich, "ciemnych" wartości ciągle powtarzanych jakby były stałymi fizycznymi, a nie jego być może za jasnych (nie wiem jak jasno ma w otoczeniu monitora).
Kyle
Posty: 625
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: Kalibracja NECa i Eizo + i1 displaypro / Windows

8 lut 2018, o 16:37

trileniumm pisze:
7 lut 2018, o 21:21
Dziękuję za odpowiedzi. Wczoraj wieczorem udało mi się skalibrować neca jego oprogramowaniem domyślnymi nastawami i później eizo.
Nec domyślnie zaczął z luminacją? 140, eizo domyślnie miał 120 (zmieniłem na 140) i wyszło coś takiego.
https://drive.google.com/open?id=0Bz8Y0 ... ZDRHc4Tnhn
Kontrast 699:1 na tym EIZO CS230 bardzo marny. Mój stary EIZO S2231W po mocnej korekcji (R81,G90,B100) nie ma procentowo tak wielkich strat. Jesteś pewien, że poprawnie go ustawiłeś?

Obrazek

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 2 użytkowników online :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 48797
Liczba tematów: 2971
Liczba użytkowników: 3169
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: juras123
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu