Lightroom vc NEC Multiprofiler

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
krzysieka2
Posty: 32
Rejestracja: 2 sie 2017, o 12:13

Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 10:45

Witam.
Mam z Waszej "winy" PA242 i mimo kilku jego ułomności daje radę. Naturalnie pojawił się problem z wyświetlaniem kolorów co był do przewidzenia. Wrodzony upór i opcja wyszukiwania na forum doprowadziły mnie do pierwszego zbawiennego wniosku: WYWALIĆ TEGO KŁAMLIWEGO PODSTĘPNEGO FASTSTONE!!
Taka ciekawostka: sprawdziłem większość przeglądarek zdjęć i zobaczyłem chyba wszystkie możliwe kwiatki - zatrważające. Z moich obserwacji skuteczne CM mają tylko Irfan View z pluginami oraz ACDsee. Ten ostatni dopiero po ustawieniu w opcjach oraz przy otwieraniu zdjęcia z jego własnego explorera. Przy otwarciu zdjęcia wprost kolory nie są poprawne!

Do rzeczy. Pracuję z rawami w Lightroomie. Siła przyzwyczajenia i profile moich aparatów zniechęcają mnie to przesiadki na inny program. Po zmianie monitora na szerokogamutowy pojawiły sie małe zgrzyty stąd pytanie:
Czy używanie Multiprofilera wpływa na wyświetlanie kolorów w Lightroomie?

Pytanie wynika z obserwacji nieznanego mi dotychczas zjawiska: różnych kolorów w "library" oraz "develop". Czasem w skali wręcz zaskakującej.

Szczerze to się już trochę zaplątałem i potrzebuje pomocy.
Czego tak na prawdę mogę oczekiwać?
Używam win10 i Adobergb. Może lepiej wywalić Multiprofilera i zapiąć na stałe prifil adobe? Resztę poustawiam w OSD monitora, ale czy rezygnacja z MP coś zamyka?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 11:20

Kiedy i w jakim stanie nabyłeś ten monitor? Czy był kalibrowany? Jakie są dokładnie objawy "różnych kolorów w Library/Develop?
Pierwszy raz natykam się na taki "problem", bo teoretycznie nie ma prawa wystąpić. Lightroom operuje natywnie na przestrzeni zbliżonej do ProPhoto i korzysta w locie z profilu bieżącego monitora. Tylko taki profil musi istnieć w systemie i być powiązany jako aktualnie "domyślny". MP po każdej ingerencji nadpisuje profil i ustawia w systemie. Jeśli edytowałeś MP któryś z trybów wyświetlania to zmiana na inny i powrót do ustawionego "z palca" nie zawsze w pełni zadziała. Tzn. monitor się przełączy, ale profil już niekoniecznie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 11:22

Jak wywalisz MultiProfilera i zaczniesz grzebać w menu monitora to dopiero nabruźdisz. MultiProfiler po dokonaniu zmian aktualizuje w locie plik z profilem. Ale, żeby to zadziałało, musisz to robić na profilu Admina. Po drugie aplikacje muszą wczytać ten profil na nowo, więc chyba najlepiej będzie zresetować komputer.

Fastsone, fajna przeglądarka. Używam, ale w sRGB. Na szerokim gamucie też nie udało mi się dojść do żadnego ładu, a raczej ciężko mnie zakręcić. Tu, jeśli są teoretycznie dwie możliwości, różne przeglądarki wyświetlają na trzy różne sposoby. :)

PS. Monitor, jeśli nie spadł z 3 piętra, będzie wyświetlał bez zarzutu. Raczej ciężko go popsuć skutecznie. ;)
krzysieka2
Posty: 32
Rejestracja: 2 sie 2017, o 12:13

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 11:38

NocnyJastrzab pisze:
15 mar 2018, o 11:20
Kiedy i w jakim stanie nabyłeś ten monitor? Czy był kalibrowany? Jakie są dokładnie objawy "różnych kolorów w Library/Develop?
Pierwszy raz natykam się na taki "problem", bo teoretycznie nie ma prawa wystąpić. Lightroom operuje natywnie na przestrzeni zbliżonej do ProPhoto i korzysta w locie z profilu bieżącego monitora. Tylko taki profil musi istnieć w systemie i być powiązany jako aktualnie "domyślny". MP po każdej ingerencji nadpisuje profil i ustawia w systemie. Jeśli edytowałeś MP któryś z trybów wyświetlania to zmiana na inny i powrót do ustawionego "z palca" nie zawsze w pełni zadziała. Tzn. monitor się przełączy, ale profil już niekoniecznie.
Po zmianie profilu zawsze restartuje się program - to jasne.
W międzyczasie postawiłem nowy system i zresetowałem monitor (z OSD, w 2 miejscach opisanych w instrukcji). Sytuacja się powtórzyła.
Stan monitora i źródło zakupu znasz chyba lepiej ode mnie ;P. Kupiony w grudniu jako nowy. Nie był traktowany żadnym kalibratorem.
Generalnie na domyślnych ustawieniach wszystkich czynników zakładka "develope" przedstawia obraz jako ciemniejszy, intensywniejszy. Poniekąd podobnie jak faststone pokazuje (błędnie) obrazy adobergb. Zdarza sie, że obraz jest bardzo ciemny. Wykluczyłem błąd samej obróbki. W "library" jest ok zarówno w miniaturce jak i powiększeniu. Po wyrenderowaniu jednak jpgi są jak w "develope".
Przebadałem serię odmiennych ustawień systemu i monitora i efekty były czasem przeciwne. Nigdy jednak poprawne. Zrobię to jeszcze raz tym razem nie w środku nocy i z notatkami :).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 11:48

krzysieka2 pisze:
15 mar 2018, o 10:45
Pytanie wynika z obserwacji nieznanego mi dotychczas zjawiska: różnych kolorów w "library" oraz "develop". Czasem w skali wręcz zaskakującej.

Najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie, to brak profilu w systemie. Fizycznie może sobie nawet być, ale aplikacja najwyraźniej zachowuje się jakby go nie było. Taki przypadek w Windows to nie jest nowość i receptą jest wypalenie do gołej ziemi i zainstalowanie na nowo.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
krzysieka2
Posty: 32
Rejestracja: 2 sie 2017, o 12:13

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 12:11

Tak zrobię tylko z innym systemem tym razem.
Na marginesie: w instrukcji mp sugerują profil natywny monitora zwłaszcza do aplikacji ze swoim cm. Mi się to trochę nie zgadza bo co ustawić w Photoshopie wtedy i z jakimi plikami pracować? Chyba, że ustawić w win i ps profil monitora a potem pracować z adobe lub srgb podpiętym pod widok ze skrótu ctr+y. Dobrze myślę? Tylko co wtedy widać w lightroomie? ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11728
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 16:23

Póki co, proponuję przełączyć monitor w tryb sRGB. Nie narobi się problemów i dodatkowej roboty jeśli napsuje Pan w zdjęciach.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

15 mar 2018, o 17:53

Tom01 pisze:
15 mar 2018, o 16:23
Póki co, proponuję przełączyć monitor w tryb sRGB. Nie narobi się problemów i dodatkowej roboty jeśli napsuje Pan w zdjęciach.
A ja proponuję później tak zostawić. Tylko pamiętać o przełączeniu profilu na oryginalny Windows sRGB.
krzysieka2
Posty: 32
Rejestracja: 2 sie 2017, o 12:13

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

16 mar 2018, o 20:12

Chyba jestem typowym neofitą w kwestii adobergb bo już nie chcę nic mniejszego ;)
Naprawiłem usterkę, aczkolwiek nie mam pojęcia jak. Uprzednio wszystko było ustawione poprawnie, a skutek - jak tu wspomniano - jakby profil się nie ujawniał w systemie. Teraz wszystkie ustawienia są takie same, ale kolory poprawne. Reinstalacja windowsa z nowego iso na świeżej partycji pomogła. Jakoś nie czuję się mądrzejszy.
Dziękuję za zaangażowanie.
Kyle
Posty: 625
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

16 mar 2018, o 23:11

krzysieka2 pisze:
16 mar 2018, o 20:12
Chyba jestem typowym neofitą w kwestii adobergb bo już nie chcę nic mniejszego ;)
No to jest nas dwóch. Przy sRGB to w kierki można co najwyżej pograć (i to jeszcze poziom max noob-easy oczywiście), a nie zdjęcia oglądać :)
Awatar użytkownika
max
Posty: 6595
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

17 mar 2018, o 07:41

A widział kiedyś który zdjęcia czarno-białe?

Są takie. Zapewniam. :mrgreen:
Kyle
Posty: 625
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

17 mar 2018, o 09:19

... no dobra, to w kierki i w zdjęcia czarno-białe ! ;)
Awatar użytkownika
Paul
Lokalizacja: Kraków - Oslo - NYC
Posty: 9
Rejestracja: 28 lip 2018, o 10:01

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 01:42

Stary wątek, ale dorzucę, że widoki w module Library są generowane na podstawie "plików Preview" zapisanych w JPEG AdobeRGB, a w module Develop jest wewnętrznie używane ProPhoto linear RGB.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 06:52

A niby dlaczego JPG w AdobeRGB? Może tak masz ustawione w aparacie? Zaszyty JPG w RAW-ie uwzględnia ustawienia aparatu. Sprawdzałem, bo Lightroom standardowo wyświetla w profilu Adobe Standard. Jak przełączę na Camera Standard to kolory mam zgodne z tym, co wyświetla mi IrfanView przeglądając "RAW-y". Przy czym monitor skalibrowany pod sRGB.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Paul
Lokalizacja: Kraków - Oslo - NYC
Posty: 9
Rejestracja: 28 lip 2018, o 10:01

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 12:57

NocnyJastrzab pisze:
30 lip 2018, o 06:52
A niby dlaczego JPG w AdobeRGB?
Ponieważ to co się wyświetla w Library (i przez chwilę w Loupe) to jest podgląd wygenerowany, aby szybciej wyświetlać zdjęcia, a nie ładować kilkadziesiąt RAW-ów na raz. O różnych rodzajach tych podglądów można przeczytać tutaj: https://digital-photography-school.com/ ... -previews/
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 13:19

No dobra.. Jaki związek mają podglądy z przestrzenią? Tam jest poruszany głównie wątek wielkości/rozdzielczości plików i ich jakości. Jeśli w aparacie masz ustawioną przestrzeń sRGB lub Adobe RGB to tyczy się zarówno JPG zapisywanego przez aparat, jak i JPG zaszytego w RAW. Importując do LR ta przestrzeń nie zmieni się magicznie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Paul
Lokalizacja: Kraków - Oslo - NYC
Posty: 9
Rejestracja: 28 lip 2018, o 10:01

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 13:55

NocnyJastrzab pisze:
30 lip 2018, o 13:19
No dobra.. Jaki związek mają podglądy z przestrzenią? […] Importując do LR ta przestrzeń nie zmieni się magicznie.
Importując, nie zmieni się. Samego pliku nie ruszamy. Ale:
  • Podglądy są generowany jako JPEG w AdobeRGB.
  • Podczas edycji (moduł Develop) Lightroom używa przestrzeni Melissa RGB (opartej na ProPhoto RGB tylko z gamą 2.2 zamiast 1.8).
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 14:28

1. Nie wydaje mi się.. Ale sprawdzę przy okazji.
2. Ten punkt nie ma znaczenia, bo to natywna przestrzeń edycyjna. I tak finalnie istotnie jak jest ustawiony monitor.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2266
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 19:56

PS. Swoją drogą w jaki sposób ustaliłeś, że JPG z Podglądu mają AdobeRGB ? Nie mogę tego rozkminić..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Paul
Lokalizacja: Kraków - Oslo - NYC
Posty: 9
Rejestracja: 28 lip 2018, o 10:01

Re: Lightroom vc NEC Multiprofiler

30 lip 2018, o 20:41

NocnyJastrzab pisze:
30 lip 2018, o 19:56
PS. Swoją drogą w jaki sposób ustaliłeś, że JPG z Podglądu mają AdobeRGB ? Nie mogę tego rozkminić..
Patrz: http://ptgmedia.pearsoncmg.com/imprint_ ... _Space.pdf

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], rapala11
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 48797
Liczba tematów: 2971
Liczba użytkowników: 3169
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: juras123
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu