Re-kalibracja monitora

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Mag
Posty: 239
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 16:15

Dziękuje za odpowiedź panie Marcinie. Niestety nie mogę nacisnąć ctrl+v bo mam napisy w szarym kolorze i nic się nie dzieje.
Załączniki
SpectraView.jpg
SpectraView.jpg (39.39 KiB) Przejrzano 490 razy
Awatar użytkownika
danielchrzaszcz
Posty: 119
Rejestracja: 20 sty 2017, o 12:25

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 16:28

Mag pisze:Dziękuje za odpowiedź panie Marcinie. Niestety nie mogę nacisnąć ctrl+v bo mam napisy w szarym kolorze i nic się nie dzieje.
A podlaczony jest czujnik?
Mag
Posty: 239
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 16:53

Tak mam taką informacje po naciśnięciu ctrl+v i sprawdzenia za pomocą kalibratora.
Załączniki
SpectraView 1.jpg
SpectraView 1.jpg (35.96 KiB) Przejrzano 471 razy
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2447
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 18:56

łoo retyy.. monitor ewidentnie trzeba re-kalibrować! ale wydaje mi się jednocześnie, że ewidentnie te wyniki są ciut za duże..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12073
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 18:58

Inny czujnik przy kalibracji, inny przy walidacji. Nic dziwnego.

Swoją drogą, co za problem powiesić na ekran i kliknąć "Calibrate"?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Mag
Posty: 239
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 19:34

Zrobiłem tak jak Tom01 prosił. Powiesić kalibrator na ekran i kliknąć "Calibrate". Tak się zastanawiam jak można porówna oba profile. Jeden zrobiony przez sprzedawcę a drugi przez zemnie. Dodam dwa PROFILE - jeden zrobiony przez sprzedawcę a drugi prze zemnie. Dla tych co się znają na tym, proszę napisać który profil jest odpowiedni.
Załączniki
EA245WMi 74101562NB 2018-11-06 19-21 D65 2,20.rar
(6.75 KiB) Pobrany 7 razy
EA245WMi 74101562NB 2017-06-22 14-30 D65 2.20.rar
(6.09 KiB) Pobrany 6 razy
Awatar użytkownika
danielchrzaszcz
Posty: 119
Rejestracja: 20 sty 2017, o 12:25

Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 20:59

Mag pisze:Zrobiłem tak jak Tom01 prosił. Powiesić kalibrator na ekran i kliknąć "Calibrate". Tak się zastanawiam jak można porówna oba profile. Jeden zrobiony przez sprzedawcę a drugi przez zemnie. Dodam dwa PROFILE - jeden zrobiony przez sprzedawcę a drugi prze zemnie. Dla tych co się znają na tym, proszę napisać który profil jest odpowiedni.
Tylko ta informacja nic nam tu nie da.
Zakladaja ze masz dobre urzadzenie to wynik Twojej kalibracji bedzie poprawny.
Co do wynikow walidacji. Sadze ze cos jest nie tak bo takie rozjazdy sa raczej malo prawdopodobne.
Awatar użytkownika
danielchrzaszcz
Posty: 119
Rejestracja: 20 sty 2017, o 12:25

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 21:02

Tom01 pisze:Inny czujnik przy kalibracji, inny przy walidacji. Nic dziwnego.

Swoją drogą, co za problem powiesić na ekran i kliknąć "Calibrate"?
Chyba przy pajaku
Mag
Posty: 239
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 21:12

A jakie informacje trzeba podać aby zobaczyć czy profil po kalibracji jest poprawny.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12073
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Re-kalibracja monitora

6 lis 2018, o 21:33

danielchrzaszcz pisze:
6 lis 2018, o 21:02
Chyba przy pajaku

Dlaczego? Mag ma monitor ode mnie, wszystko przygotowane pod przysłowiowy klucz. Jeden klik i sprzęt się rekalibruje. Prościej się nie da.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3179
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 14:54

Mag pisze:
6 lis 2018, o 21:12
A jakie informacje trzeba podać aby zobaczyć czy profil po kalibracji jest poprawny.
Oba profile są w miarę poprawne.

Pierwsza kalibracja była robiona za pomocą i1Pro2, który z uwagi na zbyt małą rozdzielczość FWHM nie do końca dobrze radzi sobie z "piczastym" widmem podświetlenia LED, przez co pomiary bieli obarczone są niewielkim błędem rzędu 2-3∆E.

Wyniki walidacji z błędami rzędu 16∆E sugerują, że podczas walidacji zmieniła się jasność monitora w stosunku do wartości ustawionej podczas kalibracji - albo zatem monitor został przyciemniony/rozjaśniony w menu OSD, albo włączone było automatycznie sterowanie jaskrawością. Polecam sprawdzić, czy w menu nie są włączone "ECO MODE" bądź "AUTO BRIGHTNESS".

Tak czy owak monitor warto było przekalibrować, bo i1Display Pro to dokładniejszy sensor niż i1Pro2 użyty podczas pierwszej kalibracji.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6879
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 14:59

Tom01 pisze:
6 lis 2018, o 21:33
Mag ma monitor ode mnie, wszystko przygotowane pod przysłowiowy klucz.
Czornyj pisze:
7 lis 2018, o 14:54
Tak czy owak monitor warto było przekalibrować, bo i1Display Pro to dokładniejszy sensor niż i1Pro2 użyty podczas pierwszej kalibracji.
To dlaczego Tom01 nie skalibrował i1Display Pro?
Crest
Posty: 31
Rejestracja: 28 wrz 2018, o 11:48

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 15:27

A monitor był kupiony z usługą kalibracji?

Jeżeli tak to zgodnie z info ze strony w każdym z dostępnych 3 wariantów kalibracji powinna być ona wykonana "przyrządami Konica-Minolta, takimi samymi, jakie są używane w fabryce na linii technologicznej przy ustawianiu ekranów i kontroli jakości" a nie i1Pro2.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6879
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 15:32

A skąd taki wniosek?

To, że Tom01 takie ma nie znaczy, że używa do kalibracji monitorów EA.
Crest pisze:
4 lis 2018, o 20:47
Cytat z Tom1: " A że ludzie rozumieli jak chcieli, to inna bajka".

To jest właściwie potwierdzenie świadomego wprowadzania w błąd - opisanie produktu tak, aby celowo pozostawić pole do konkretnej interpretacji. Myślę że ta świadomość wprowadzania w błąd tutaj jest największym problemem. I to z niej wynika opisana tu sytuacja.
Tom01 pisze:
30 wrz 2018, o 15:11
Mam dwa takie mierniki CA-310 i starszy CA-210. ... Drugi już mało przystaje do potrzeb współczesnych monitorów, więc używam go do pomiarów, gdzie kolor nie ma znaczenia. ...

Do normalnej kalibracji monitorów CA-310 używam rzadko i tylko w przypadkach specjalnych albo trzeba uzyskać potwierdzenie czegoś. Powód jest prozaiczny, miernik jest masakrycznie wolny i przed każdym pomiarem trzeba zerować głowicę. No i mam jeden. Przy monitorach, których czasem robię kilka na raz i cały łańcuszek symulacji, nie dałbym rady czasowo jednym miernikiem. Czyli mówiąc prościej, "seryjne" pomiary robię I1 D3, ale pod kontrola analizatora wyższego rzędu.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2018, o 15:36 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3179
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 15:35

Crest pisze:
7 lis 2018, o 15:27
A monitor był kupiony z usługą kalibracji?

Jeżeli tak to zgodnie z info ze strony w każdym z dostępnych 3 wariantów kalibracji powinna być ona wykonana "przyrządami Konica-Minolta, takimi samymi, jakie są używane w fabryce na linii technologicznej przy ustawianiu ekranów i kontroli jakości" a nie i1Pro2.
Toż to szczera prawda, bo na linii serii EA w ogóle nie używa się sensorów Konica-Minolta :lol:
Crest
Posty: 31
Rejestracja: 28 wrz 2018, o 11:48

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 15:46

Max ja tylko mowie to co jest napisane. Jezeli w rzeczywistosci jest inaczej to ok ale to powinno to byc wprost powiedziane. I tylko tyle.

A napisane jest:
" Firma monitory.mastiff.pl, w tej chwili jedyna w Polsce, wykonuje kalibrację przyrządami Konica-Minolta, takimi samymi, jakie są używane w fabryce na linii technologicznej przy ustawianiu ekranów i kontroli jakości. Użycie takiego samego miernika gwarantuje ..."
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12073
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 16:22

Miernik użyty do konkretnej usługi jest wymieniony, wraz z numerem seryjnym, na dokumencie potwierdzającym ten fakt.

1. Konica-Minolta nie jest używana do ustawiania wszystkich monitorów zawsze i wszędzie, już o tym kiedyś pisałem.
2. Nigdzie przy monitorach ColorTuned nie było napisane nic o użyciu miernika Konica-Minolta.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Mag
Posty: 239
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 17:24

Informacja dla Czornyja - opcje "ECO MODE" i "AUTO BRIGHTNESS" są na OFF. Mam takie jeszcze pytanie, gdzie znajdę informacje o kalibratorze X-Rite iOnePro2.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3179
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 17:44

Mag pisze:
7 lis 2018, o 17:24
Informacja dla Czornyja - opcje "ECO MODE" i "AUTO BRIGHTNESS" są na OFF.
Być może wcześniej doszło do przypadkowego włączenia którejś z tych funkcji, bądź zmiany wartości brightness. Profil utworzony po pierszej kalibracji i1Pro2 jest mniej dokładny niż z i1Display Pro, ale nie ma tragedii. Nie wiem jaki był przebieg monitora, ale po roku nawet ostrego tyrania nie powinno być odchyłki większej niż 2-3∆E, do tego z 2-3∆E błędu i1Pro2 względem i1Display powinno dać na walidacji w porywach do 4-6∆E, więc 16∆E wskazuje na przypadkową zmianę luminancji.

Ew. degradacja podświetlenia bądź uszkodzenie sensora i1Pro 2 powodujące odchyłkę rzędu 16∆E dała by drastyczną różnicę wizualną po rekalibracji i jest mało prawdopodobna.

Tak czy inaczej to bez znaczenia. Po obecnej rekalibracji monitor z całą pewnością ustawiony jest poprawnie - koordynaty chromatyczne kolorantów są praktycznie w punkt zgodne z wartościami referencyjnymi, co świadczy zarówno o wzorowym stanie zarówno wyświetlacza, jak i kolorymetru i1Display Pro.
Mag
Posty: 239
Rejestracja: 18 sie 2013, o 17:38

Re: Re-kalibracja monitora

7 lis 2018, o 17:54

Dziękuje za informacje panie Marcinie.

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: 2marekm, Bing [Bot], dbcooper1983, Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 50463
Liczba tematów: 3033
Liczba użytkowników: 3222
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Bambuko
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu