Problem z kalibracją EA275WMi

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
wopiga
Posty: 25
Rejestracja: 7 maja 2020, o 19:58

Re: Problem z kalibracją EA275WMi

20 cze 2020, o 19:19

Korekta:
Ustawienie P dla DP działa. Trzeba było coś nacisnąć w OSD aby odblokować. Nic to jednak nie dało. Poprzez kabel DP nadal nie ma komunikacji z SP2
Próba zmian w menu wersji DP 1.1 i 1.2 nic nie dała
Moje myśli
1.
Moim zdaniem uwalony transmiter na złączu DisplayPort.
wg opinii kolegi po fachu ;-) Rozumiem że chodzi o łącze w laptopie... Szczerze laptop dość nowy i nigdy wtyk nie był używany.
Jeśli transmiter uwalony to przesył w jedną stronę bez problemów możliwy??? Jeśli tak to bardzo możliwe
2. Może być tak że kabel mimo "dobrego opisu" ma przesył tylko w jedną stronę z laptopa do monitora. Z powrotem już nie. Może dotyczyć to również łącza mini DP ale raczej niemożliwe..skoro HDMI działa ok w obie strony
3. Pojawia się kolejny na razie mały problemik - Czerwone kropki mrugające (w miejscach ciemnych na pulpicie - łącze poprzez HDMI) Jak poruszam kablem w gnieździe laptopa ustaje - gniazdo nie jest na tyle ciasne aby wtyk siedział stabilnie mocno ciasno :o Z czasem może być problem. Inna opcja. Zmiana kabla

Przepraszam za ciągnięcie tematu ale muszę dojść do problemu. Będę mądrzejszy! ;)
NEC to moja marka :!:
-- Fotografia i Film --
-- Taternictwo, Alpinizm --
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14166
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z kalibracją EA275WMi

21 cze 2020, o 11:11

Ad.1 To nie musi być transmiter w laptopie ale również w monitorze.
Ad.3 Kiepskiej jakości przewód.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
wopiga
Posty: 25
Rejestracja: 7 maja 2020, o 19:58

Re: Problem z kalibracją EA275WMi

21 cze 2020, o 20:45

Staram się kupować kable dobrej jakości. Prawdopodobieństwo małe.
Dzisiaj działam tak że monitor został skalibrowany - mam nadzieję dobrze poprzez HDMI. Tu współpraca z Spectra jest ok. Interfejs wyświetla wszystko zgodnie z instrukcją. Mam 1 profil foto 120cd/2.2/d65
Zmieniając na kabel DP komunikacja MONITOR - LAPTOP jest taka sama jak z HDMI jednak powtarzam, SP2 nie współpracuje co wnioskuję że poprzez DP w moim przypadku nie da się monitora skalibrować.
Czyli...
Jak sprawdzić czy po kablu DP nadal mam monitor wyświetlany ze stworzonego profila? Jest jakaś aplikacja do kolorów czy coś poza SP2 która to pokazuje? Niby "Zarządzane kolorami" w Win pokazuje ten profil jako domyślny, ale czy to fakt, czy jest tak po prostu ustawione.. Ja znaczącej różnicy wizualnej nie zauważyłem oprócz tego że Brightness zmieniło się na 29% (auto brightness-wył)
NEC to moja marka :!:
-- Fotografia i Film --
-- Taternictwo, Alpinizm --

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 59257
Liczba tematów: 3537
Liczba użytkowników: 3533
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: paratykus
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu