Profilowanie Epson SC-P800 i L800

Drukarki RGB i CMYK, fotolaby, kalibratory, oprogramowanie, baza profili drukarek.
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

8 paź 2016, o 10:36

tyle pól na A4 to za dużo dla CM, nie da się dokładnie zmierzyc, wychodzą duże błędy pomiarowe, bo CM ma dużą aperturę ok 6mm i mierzy z 4x mniejsza częstotliwościa niż i1Pro
szablon powoduje, że aparat pomiarowy jest dalej od papieru i to tez wprowadza błędy (sam sprawdzałem, więc nie zasłyszane)
Jakie to tusze? jesli chcesz zobaczyc czy da sie z nich coś wyciągnąc, zamów profil u profesjonalistów dla jednego papieru, tak jakies 2.5k próbek. jesli będzie ok, wtedy możesz doskonalić swoje umiejętności dalej np. Argyllem ;-), jesli nie, to znaczy ze kombinacja dukarka-tusz-papier sie nie nadaje
barwniki generalnie wychodzą słabo w cieniach...

[edited] I jeszcz jedno pytanie, czym drukowałeś planszę testową i czy NA PEWNO było wyłączone zarządzanie kolorem?
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

8 paź 2016, o 14:41

Dziękuję "unesco" za wskazówki...

szablon pod CM jest cienki jak kartka papieru x3 - no ale może i to daje błędy. Na forach zagranicznych używają takich plansz i są zadowoleni ale może to do pigmentu nie wiem.
Tusze, które mam to koreańskie INKTEC
A drukowałem w PS CS4 bez zarządzania kolorem -jeszcze taka opcja była w tej wersji.

Jaki więc target proponujesz dla optymalnych wyników w Argylu pod CM?
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

10 paź 2016, o 06:42

Ja bym zrobil tak:
Ukręcił profil pod CM.
Podstawiłbym go jako pre-conditioner (-c) do targenu, i zrobił >1000 próbek. dodałbym co najmniej 21 pól skali szarości.
Ustawił wielkość pola nie mniejszą niż 0.82 w stosunku do połówkowego pola dla CM - ja stosuje wieksze, ale 0.82 to najmniejszy w jakim powtarzalnie mierzyłem.
Wydrukowaną planszę zmierzyłbym 3x bez szablonu, ja mam długą, masywną metalową linijkę.
Porównałbym te 3 pomiary colorverify, jesli w każdym z 3 porównań sredni błąd dE bedzie mniejszy niż 0.5 a maksymalny niż 1, wtedy ok.
Uśredniłbym 3 pomiary average.
Dalej to juz kwestia ustawień do generacji profilu, ktore też są niebanalne.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

10 paź 2016, o 11:25

Ukręcił profil pod CM. Podstawiłbym go jako pre-conditioner (-c) do targenu
Tylko problem w tym, że jak juz wspomniałem Argyll nie widzi u mnie profilu zrobionego pod CM.
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

10 paź 2016, o 22:56

Ups, zapomniałem.. Próbowałeś nowej, jeszcze ciepłej wersji Argylla?
Aaa i ja drukuje tiffy z ACPU, coby mieć pewność że zarządzania barwa na pewno nie ma.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

11 paź 2016, o 08:51

Też uzywałem ACPU ale program ma błąd tzn drukuje poza obszarem mu wyznaczonym
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

11 paź 2016, o 11:45

Błąd nie branie pod uwagę marginesów można spokojnie obejść przygotowując odpowiednie marginesu w Argyllu dla Tiffa, ACPU tez nieznacznie zmniejsza wydruk, ale to też nie jest problem dla Argylla.
A mamy pewność że zarządzanie kolorem jest wyłączone.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

11 paź 2016, o 17:04

Program dobrze przmyślany ale źle wykonany.
Nieraz użawałem Acrobata ale teraz PS CS4 i problem z głowy- nie myślę juz o skalowaniu czy marginesach.

Pytanie może lamerskie lecz czy wiesz co zrobić aby wydruk formatu 10x15 z LR był w skali identycznej jak na obrazie (drukarka epson PX)? Jeśli wydrukuję bez dodawania w sofcie epsona "ulepszaczy" to mam białe ramki. Natomiast aby ich nie mieć muszę włączyc powiększanie obrazu (auto. rozszerzanie) lecz wtedy zmniejsza kadr o kilka mm.
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 gru 2016, o 17:53

Podepnę się tutaj z bardzo lamerskim pytaniem:
- jakie są przesłanki, aby jakieś urządzenie, dokładniej drukarkę, uznać za urządzenie RGB lub CMYK? np L800 - ma przecież atramenty C, LC, M, LM, Y i K a jest uznawane za urządzenie RGB - jak to zrozumieć?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11434
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 gru 2016, o 18:06

Chodzi o sposób komunikacji z komputerem, nie atramenty. Z punktu widzenia sterownika jest to urządzenie RGB. Są specjalne "sterowniki", tzw "RIP", które przejmują komunikację i udostępniają drukarkę jako urządzeni CMYK, ale to jest działka profesjonalna i to bardzo.

Atramenty CMY + uzupełniające wynikają z modelu substraktywnego mieszania światła. Tak już jest w naturze, że mieszając farby np C+Y dostaniemy na papierze zielony. Jednak gdyby zrobić taki eksperymenty z RGB i wymieszać farbę G i B to wcale nie dostaniemy żółtego tylko jakąś kupę. CMY to mieszanie farb a RGB to mieszanie światła.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

11 sty 2017, o 21:25

No i też mam problem z Argyllem :-( a właściwie z zaczytywaniem wstępnego profilu :-( W pracy zainstalowałem sobie Argylla i bez problemu "na sucho" tworzę sobie tablice barwne do druku i skanowania zarówno bez "precond" jak i z :-)
W domu niestety tyko ta druga opcja wchodzi w grę :-( podaję pełną ścieżkę do profilu, próbowałem z cudzysłowami i bez - efekt ten sam :-(
felizz
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków, Tarnów
Posty: 38
Rejestracja: 24 cze 2010, o 20:59

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

12 lut 2018, o 09:31

Właśnie! Zauważyłem że składnia komendy na różnych systemach czasem wymaga stosowania cudzysłowów i jak dobrze pamiętam spacja też ma znaczenie (czasem jej brak) po parametrze -c, no i jeszcze spacje w ścieżce do pliku. Po wypróbowaniu tych wszystkich możliwości dopiero można mówić o bugu programu.

Wróć do „Profilowanie drukarek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 47711
Liczba tematów: 2924
Liczba użytkowników: 3128
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: boryna28
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu