Profilowanie Epson SC-P800 i L800

Drukarki RGB i CMYK, fotolaby, kalibratory, oprogramowanie, baza profili drukarek.
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

4 sie 2016, o 19:52

jak pisalem, w weekend popatrze. spróbuj uruchomic targen'a z takimi samymi opcjami jak ja wrzucilem i podstaw swoj profil.
probowales juz zmniejszyc o polowę jasność ekranu?
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 254
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

4 sie 2016, o 21:05

Próbowałem, zgodność mam gdy monitor ustawię na 50cd, ale wtedy sama praca jest już mało komfortowa, monitor wg kartki na biurku jest za ciemny...
Na razie radzę sobie tym, że przed wydrukiem daję +0,35EV w Lightroom i jest OK :)
Niestety wpisałem dokładnie taką samą komendę jak Ty i nie działa :( Nadal ten sam błąd, z której wersji Argylla korzystasz?
Fotograf Sieradz
PA272, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3076
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

5 sie 2016, o 11:12

Znaczące odbieganie profilu z CMP na standardowym oprogramowaniu od profilu fabrycznego pod względem jasności i kontrastowości mz. może świadczyć o niepoprawnym wydrukowaniu targetów - efekty powinne być bardzo zbliżone z ew. poprawą neutralności (profile fabryczne SC-P800 często lecą w buraka).

System OSX, czy Winda?
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 254
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

5 sie 2016, o 12:25

windows, przed wydrukiem zarządzanie wyłączone. Kolor się poprawił, właśnie przestał lecieć w buraka/fiolet, ale za to zrobiło się ciemniejsze i jakby mniej kontrastowe. Może za szybko skanuje próbki? bo czekałem jakieś 20 min tylko, czas który leciał + nie siedziałem przy tym więc pewnie trochę dłużej.
Fotograf Sieradz
PA272, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

5 sie 2016, o 16:22

Mathis pisze:Próbowałem, zgodność mam gdy monitor ustawię na 50cd, ale wtedy sama praca jest już mało komfortowa, monitor wg kartki na biurku jest za ciemny...
Na razie radzę sobie tym, że przed wydrukiem daję +0,35EV w Lightroom i jest OK :)
to jesli przy 50 cd kartka jest jasniejsza od monitora to musisz miec na prawde jasnow pomieszczeniu...
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

5 sie 2016, o 16:24

Mathis pisze:windows, przed wydrukiem zarządzanie wyłączone. Kolor się poprawił, właśnie przestał lecieć w buraka/fiolet, ale za to zrobiło się ciemniejsze i jakby mniej kontrastowe. Może za szybko skanuje próbki? bo czekałem jakieś 20 min tylko, czas który leciał + nie siedziałem przy tym więc pewnie trochę dłużej.
20 min w zupełności wystarczy, różnice nie powinny mieć duzego wpływu na wynik koncowy. Ja standardowo czekam 30 minut, jak mi się spieszy to 15 min i do tej pory nie było źle.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 254
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

5 sie 2016, o 17:28

Jasno? Raczej wygodnie :) Nad biurkiem wisi rastrowa oprawa 2x36W. Spróbuje jednak z dłuższym oczekiwaniem, zobaczymy czy coś się zmieni ;)
Nie pojmuję dlaczego Argyll nie chce przyjąć mojego profilu.
Fotograf Sieradz
PA272, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 01:30

Czy ktoś poradził sobie już z tym problemem podczas "targen -precondition" w Agryll? Wciąz pojawia się komunikat - Can't open device profile Juz chyba wszystko przeanalizowałem i nadal to samo. Oryginalne profile podstawiaja sie a te robione czy CM czy niektóre Agrylem niestety nie.
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 06:41

Sprawdziłes na innym komputerze? Bo nic innego mi je przychodzi do głowy.
Właśnie wyszła też nowa wersja Argylla, może pomoże....
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 254
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 07:28

niestety u mnie też to nie idzie, a pojedynczy profil zrobiony argyllem jest gorszy od potrójnie zrobionego w CM, więc odpuściłem sobie argylla, może jak wyjdzie nowsza wersja to jeszcze raz do niego podejdę :)
Fotograf Sieradz
PA272, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 08:28

Argyll to bardzo dobre narzędzie, wymaga tylko trochę podlubania. Zdecydowanie można nim zrobić lepsze profile niż CMP. Niektóre profile fabryczne, nie pamiętam kogo, też są robione A. :-)
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 09:58

Sprawdzałem na innym kompie i to samo. Są profile.icc, których można użyć do "-c" ale to są w większości oryginalne. U mnie również z programu CM wychodzą lepsze profile niż z Argylla (-f 480) . Chciałem spróbować więc opcji precondition (-c) ale nie można. Szukałem na zagranicznych forach ale nic o tym nie piszą.
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 10:12

A profil dla jakiej drukarki robiłeś?
Nawet dla pigmentowki 480 pól to mało, ja dla tuszy K3 stosuje cos koło 1500, a dla barwnika pod 3000.
Często w Argyllu zdarzają się błędy pomiaru, więc ja mierze dana tablice minimum 3 razy i porównuje wyniki - jest taka komenda.
Trzeba pamiętać że preconditioning działa tylko dla wersji profilu z renderowaniem percepcyjnym.
Ja w weekend będę instalował nowa wersje Argylla to zobaczę co z tym podstawianiem...
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 12:49

Drukarka barwnikowa PX. 3000 pól to jakieś 6 stron A4 podając ii1 zamiast iCM, Pytanie tylko czy efekt jest tego wart.
ja mierze dana tablice minimum 3 razy i porównuje wyniki - jest taka komenda
czyli jaka i jak porównujesz jeśli można zapytać?
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 13:51

No tak, tyle arkuszy, w barwnika trzeba dlubac.
Są dwie funkcje w kontekście pomiarów:
AVERAGE usredniajaca kilka pomiarów i COLORVERIFY porównując że sobą dwa pomiary i licząca statystyki, na sieci i w dokumentacji można znaleźć interpretacje wyników jej użycia.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 14:04

No tak, tyle arkuszy, w barwnika trzeba dlubac

ale czy to jest różnica w jakości pomiędzy profilem z programu CM?
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 14:14

Jeśli sprawnie używasz Argylla to tak, zwłaszcza dla barwników które są mocno nieliniowe w porównaniu z pigmentem, z czym CM sobie nie poradzi przy małej ilości pól. On w miarę dobrze działa na gładkich charakterystykach, czytaj nie na barwnikach, zwłaszcza noname.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 15:45

ok w takim razie chciałbym użyć pierw tej opcji AVERAGE gdyż może z uśrednienia profilu coś sie poprawi w profilu, tym bardziej że czytałem iz ok 1000pól dla CM to max. Tylko jaka to jest komenda dla Argylla
unesco
Posty: 312
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

7 paź 2016, o 16:06

Komenda AVERAGE, poszukaj w dokumentacji online Argylla
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
sorento
Posty: 54
Rejestracja: 24 wrz 2016, o 12:15

Re: Profilowanie Epson SC-P800 i L800

8 paź 2016, o 10:23

wczoraj profilowałem argylem z 957 polami na jednej A4 (mam szablon pod CM). Profil straszny w światłach i cieniach. Coraz bardziej powątpiewam w tą metodę profilowania przynajmniej dla zamienników i drukarek barwnikowych.

Wróć do „Profilowanie drukarek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 8 użytkowników online :: 7 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], ChireadanPL, eye664, Google [Bot], Lucas80, NocnyJastrzab, Wolfgang
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 48693
Liczba tematów: 2966
Liczba użytkowników: 3167
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: dbcooper1983
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu