Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

Baza podstawowych informacji o monitorach.
Regulamin forum
W niniejszym dziale zawarłem podstawowe informacje użytkowe o znanych mi monitorach. Stworzone na podstawie zbadania, pomierzenia konkretnego modelu i w miarę możliwości długoterminowych testów. Sformułowanie podsumowania zalet i wad jest co prawda subiektywne, ale wynika z wieloletniego doświadczenia w pracy z obrazem. Jeśli chcesz zlecić mi zapoznanie się z jakimś monitorem pisz, a w miarę dostępu do urządzenia zamieszczę opinię. Uwaga: Bardzo rzadko opisuję monitory klasy marketowej i raczej niechętnie. Zapraszam również do dyskusji w poszczególnych wątkach, dzielenia się własnymi spostrzeżeniami, wątpliwościami.

UWAGA: Ze względów porządkowych nie można zakładać tu nowych wątków. To jest łatwa do przeszukania lista modeli. Do dyskusji zapraszam w wątkach istniejących. Pytania dotyczące nowych recenzji proszę zadawać w wątku "Chciałbym poznać opinię o...".
Awatar użytkownika
Pandemiya
Lokalizacja: Zduny
Posty: 209
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

4 sty 2021, o 20:52

AndN11 pisze:
4 sty 2021, o 20:14
Czornyj pisze:
4 sty 2021, o 18:48
Monitory serii ColorProof i ColorTuned przygotowuje Maciek Kopff pod zwierzchnictwem Wojtka Koska (memberlist.php?mode=viewprofile&u=100)
Może być ewentualność, że te "zwykłe" (nie serii ColorProf i ColorTuned) mogą mieć ten błąd ?
tu przykładowo jest chyba zwykły seryjny ?: https://graficzne.pl/p16740,nec-multisync-pa271q.html
Nie jest tak z tego co mi wiadomo - ten rzeczony jeden z ostatnich modeli który miał babola czyli mój, to był ColorProof właśnie. ColorProofy z tego co tutaj czytałem to kalibrowane normalne wersje PA271Q
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3741
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

4 sty 2021, o 21:00

AndN11 pisze:
4 sty 2021, o 20:14
Może być ewentualność, że te "zwykłe" (nie serii ColorProf i ColorTuned) mogą mieć ten błąd ?
tu przykładowo jest chyba zwykły seryjny ?: https://graficzne.pl/p16740,nec-multisync-pa271q.html
ColorProof robione są na bazie "zwykłych" PA271Q i Maciek sprawdza każdą sztukę, od wielu miesięcy nie zdarzyło się by w którymś występował ten problem. Klienci ani partnerzy również od wieków niczego nie zgłaszali. Błąd mógłby wystąpić w monitorze z dostaw sprzed kilku miesięcy, ale jest to skrajnie nieprawdopodobne bo PA271Q nieźle się sprzedają i są raczej braki z ich dostępnością w dystrybucji. No i w razie gdyby jednak jakimś cudem trafił się jakiś leżak @Wojciech Kosek potrafi to ogarnąć bez większego problemu, jak to miało miejsce w przypadku kol. Pandemiya.
AndN11
Posty: 385
Rejestracja: 12 lip 2019, o 15:33

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

4 sty 2021, o 21:07

Czornyj pisze:
4 sty 2021, o 21:00
AndN11 pisze:
4 sty 2021, o 20:14
Może być ewentualność, że te "zwykłe" (nie serii ColorProf i ColorTuned) mogą mieć ten błąd ?
tu przykładowo jest chyba zwykły seryjny ?: https://graficzne.pl/p16740,nec-multisync-pa271q.html
ColorProof robione są na bazie "zwykłych" PA271Q i Maciek sprawdza każdą sztukę, od wielu miesięcy nie zdarzyło się by w którymś występował ten problem. ...
Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi właśnie o to doprecyzowanie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14649
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

4 sty 2021, o 21:16

Ach, jakie cudowne naganianie. Tak samo jak piksele ani paprochy się nigdy nie zdarzają.... :)

Problem we współpracy monitora ze SpectraView II jest i ma się dobrze, dokładnie tak samo jak w dniu premiery. Nic się nie zmieniło. Partnerzy siedzą cicho bo:

a) nie mają pojęcia o czym mowa,
b) nie chcą robić antyreklamy.

Problem jednak nie jest bardzo istotny i jak się wie jak z nim sobie poradzić, nie ma wpływu na użytkowanie. Może jednak napsuć krwi za kilka lat, jeśli monitor będzie wymagał korekcji liniowości, bo ta nie działa i jest to jedno z drugim związane. Monitor jest mimo to świetny, jedno z objawień ostatnich lat, jednak bądźmy kurde uczciwi, nie jest całkowicie doskonały. Doskonały i dopracowany w każdym aspekcie jest jego konkurent EIZO CG279X, ale droższy o 3,5 tys zł od najdroższej wersji PA271Q COLOR. Także tą niedoskonałość da się przełknąć biorąc pod uwagę przepaść cen.

PS. A brak dostępności w tej chwili wynika kompletnie z innych powodów i dotyczy wielu modeli NEC, z EIZO zresztą podobnie. Może się unormuje w lutym, o ile znów nie będzie pandemicznych absurdów i zamykania fabryk.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3741
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

4 sty 2021, o 22:25

Żaden monitor nie wymaga z czasem korekty liniowości, bo raz skalibrowana liniowość jest constans, zmianie ulega jedynie barwa bieli, a ta w najnowszych PA/CG jest na tyle stabilna i dodatkowo stabilizowana elektronicznie, że w trakcie eksploatacji monitora po prostu się nie rozkalibruje.

Żaden monitor NEC serii PA ani równorzędny EIZO serii CG możliwości korekty liniowości nigdy nie miał, nie ma i mieć nie będzie , bo liniowość jest ogarnięta na sztywno podwójnym 3DLUTem do którego nie ma dostępu (w części linearyzacyjnej) przy pomocy oprogramowania do kalibracji - procedura kalibracji liniowości w 3DLUT jest zbyt czasochłonna (kilka tysięcy próbek) i wymaga zbyt drogich sensorów by dało się ją ogarnąć samemu, co więcej nie ma najmniejszej potrzeby by chcieć ponownie to robić. W monitorach tej klasy linearyzacja od wielu lat jest już tylko animacją dla poprawy samozadowolenia użytkownika, pozostawiona bardziej z sentymentu niż realnej potrzeby.

Powtarzam raz jeszcze - problem jest od dawna ogarnięty na produkcji i przestał występować, a nawet gdyby miał wystąpić to wiadomo jak go ogarnąć.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14649
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

4 sty 2021, o 22:34

Uhm...

Zrzut ekranu 2021-01-04 223220.png
Zrzut ekranu 2021-01-04 223220.png (74.99 KiB) Przejrzano 624 razy

Zrzut jest z EA, ale tak samo w PA271Q nie działa. Analogiczna opcja jednak jest dostępna w innych PA i można ją wykonać. Identyczna jest też w EIZO CN. I też działa.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3741
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

4 sty 2021, o 23:20

Ta funkcja miała na celu skalibrowanie punktu bieli i luminancji fabrycznych trybów w generacji PAxx2, gdzie z czasem ulegało to rozkalibrowaniu. Nie poprawiała liniowości, bo liniowość od pierwszej generacji PA jest wlutowana na sztywno w 3DLUT, co jak byk widać po kalibracji SVII (już od pierwszej generacji brak wyświetlenia krzywej korekcyjnej, bo nic tam już nie jest korygowane). W najnowszych PA NEC z podświetleniem W-LED PFS wyłączył tą funkcję w piździeć bo monitor jest ogarnięty tak, by w trakcie eksploatacji się nie rozkalibrował, a przeciętny sensor tylko pogorszy to, co fabrycznie ustawione jest z dziką i absolutną perfekcją.
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 163
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

5 sty 2021, o 09:28

Pytającemu chodziło o ten słynny błąd. U mnie pomimo najnowszego firmware istnieje nadal.
Załączniki
Nec 1.jpg
Mag
Posty: 630
Rejestracja: 18 sie 2013, o 18:38

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

5 sty 2021, o 10:06

No i co chcesz z tym zrobić 2marekm. Możesz mi odpowiedzieć że błąd Cię nie interesuje i dla Ciebie jest Ok. Jak w każdym razie bym nie kupił monitora z błędem o ile jest. Pytanie do pana Marcina, kiedy mogę zadzwonić do Krakowa w sprawie tego błędu. Rozumiem panie Marcinie że ta precyzja jest tak dokładna jak u 2marekm.
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 163
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

5 sty 2021, o 11:43

Jako, że trochę minęło mi zainteresowanie foto, a tym samym monitorami, to już nic nie zamierzam robić. Przerzuciłem się na audio, zahaczające o HI-End :) Oczywiście foto dalej mnie interesuje, ale z przykrością stwierdzam, że już mniej. Jak mawiają....w życiu pewne są podatki i..........
JozefSzwejk
Posty: 3
Rejestracja: 10 sty 2021, o 01:36

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

10 sty 2021, o 18:13

Witam wszystkich. Mam tego NEC PA271Q w wersji Color Proof, kupiony jako nowy maju 2020 r. Wyprodukowany w grudniu 2019. Dalej postawię kilka pytań z prośbą o odpowiedź, ale najpierw kilka zdań wprowadzenia.

Obecnie ma przebieg 680 h. Firmware R1.302 (tak pokazuje OSD, wg SVII jest wersja 1.008). Bad pixeli nie widzę, jakichkolwiek skaz też nie. Monitor generalnie super. W porównaniu do tego co miałem (zwykły biurowy monitor) to ekstaza, po prostu pieści oczy.

Od początku jednak jednak testy 220.png i rzeznik.png nie wypadają idealnie (czyli inaczej niż u kolegi @Henioo). 220.png jest bliski ideału. Rzeznik.png wypada nieco gorzej, choć ma pierwszy rzut oka jest ok. Trzeba się chwilę wpatrzeć. Gdy uważnie się mu przyjrzeć widać, że drugi pasek od prawej (czyli ten widziany jako magentowy, gdy nie oglądamy rzeznika na 100%), jest delikatnie żółty w połowie mniej więcej jego wysokości (u góry jest zakres najjaśniejszy, w dołu najciemniejszy, a tony średnie są właśnie w połowie). Oczywiście kolejne powtarzające się paski magentowe (magentowe gdy nie oglądamy ich na 100%) zachowują się identycznie. Gdy w OSD monitora przestawię gammę z 2.2 na 2.1 żółtawy zafarb w połowie skali szarości ginie, ale wówczas pojawiają się zafarby u dołu (w tonach ciemnych) pasków 1. i 3. od prawej (i kolejnych oczywiście). Jeśli popatrzeć na rzeźnika nie na wprost ekranu, ale pod kątem ostrym, to jest ideał.

Biel wydaje się być OK (czyli inaczej niż u kolegi @Henioo).

Dodatkowo wydaje mi się, że na zdjęciach odcień skóry idzie minimalnie w stronę czerwieni. Ciężko to definitywnie sprawdzić nie mając obok wysokiej klasy skalibrowanego monitora. Muszę opierać się na wrażeniach. Do monitora dostałem jednak wydrukowany wysokiej jakości wzornik obrazów testowych i odpowiadający mu plik. Na zdjęciu są m.in dwie modelki - czarna i biała. Gdy porówna się wydruk i ekran, czarna modelka na wydruku jest czekoladowa, a na ekranie robi się minimalnie czerwonawa. Biała modelka też dostaje minimalnie czerwonego zafarbu. Gdy piszę "minimalnie" mam na myśli coś naprawdę bardzo subtelnego.

Tytułem wtrętu i nawiązania do wpisu kolegi @Henioo: Mam i1 Display Pro i z ciekawości sprawdziłem czy da się przeprowadzić kalibrację wewnętrznych ustawień monitora podłączając czujnik do portu USB monitora. Nie da się. Podobnie jak u kolegi @Henioo wywala błąd przesyłu danych, choć monitor widzi i1 Display Pro jako oryginalny czujnik NECa. Natomiast inaczej niż u kolegi @Henioo da się się odpalić to samo z poziomu SVII (Update Internal Calibration). Opcja nie jest wyszarzona. Można kliknąć i procedura robi pełen przebieg. Kliknąłem na próbę, przemieliło i po zakończeniu obraz dostał pomarańczowego zafarbu, a SVII zalecił przeprowadzenie ponownej zwykłej kalibracji, ponieważ poprzednia po dokonaniu Update Internal Calibration jest nieaktualna. Zwykłej kalibracji nie puściłem, a wewnętrzną przywróciłem do ustawień oryginalnych. Obraz wrócił oczywiście do normy.

Zwykłej kalibracji nie robiłem, ponieważ jestem na etapie zgłębiania tego tematu i obawiałem się, że mogę pogorszyć sytuację. Używałem tylko opcji Validate Calibration i Colorimeter Window w SVII. I tu dochodzę do moich pytań do forumowiczów znających ten monitor:

1. czy biorąc pod uwagę niżej wklejone wyniki opcji Validate Calibration i Colorimeter Window (White Point Delta E 4,57, choć przy niektórych przebiegach Validate Calibration bywało i 10; Grey Scale Delta E average 0,79 i man 1,66, choć przy niektórych przebiegach średnia przekraczała 1, a max zbliżał się do 2; lekko rozjechana krzywa; wybrany jako target np. gamut sRGB nie pokrywa się z wzorcem, CIE x,y nie pokrywają się z tym co widać w OSD monitora) - jak sądzicie, powinienem odpalić kalibrację czy lepiej odpuścić aby nie pogorszyć ?

2. Skoro jak wiadomo kalibrację robi się dla zadanego targetu, to co po jej przeprowadzeniu stanie się z presetami w OSD monitora i Multi Profilerze? Monitor jako wersja Color Proof ma wgrane w NEC Polska dodatkowo presety "druk offset", " druk inkjet" i "odbitka minilab". Wszystko pójdzie się paść i jak ustawię target np. sRGB, gamma 2.2, D65, to tylko taki preset będę miał? Czy może na podstawie kalibracji np. 80 nit, gamma 2.2, sRBG i D65 Multi Profiler używając wewnętrznych czujników "dorobi" mi resztę, AdobeRGB, SpectraView II (czyli full gamut)?

3. Czy dobrze myślę, że SVII wygeneruje plik ICC i ten plik MultiProfiler będzie szuflować do CMS Windowsa zamiast dotychczasowego? Ale MultiProfiler szufluje do CMS różne ICC, w zależności od wybranego presetu. Czy jak wybiorę target np. 80 nit, gamma 2.2, sRBG i D65 to tylko ten ICC MultiProfiler podmieni, a reszta zostanie jak była, czy może MultiProfiler sam skleci ICC dla pozostałych profili?
Załączniki
IMG_20210110_173327.jpg
IMG_20210110_173209.jpg
IMG_20210110_173056.jpg
IMG_20210110_172900.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
JozefSzwejk
Posty: 3
Rejestracja: 10 sty 2021, o 01:36

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

10 sty 2021, o 18:26

Wspomnę jeszcze, że SV II podaje, że monitor nie był kalibrowany. Tak nie był kalibrowany, ale na moim SVII. W OSD monitora jest info kalibracji przeprowadzonej zapewne w NEC Polska w lutym czy marcu 2020.

Dodaję jeszcze zrzut z widoczną aktywną opcją Update Internal Calibration i modelem monitora.
Załączniki
6.jpg
6.jpg (104.63 KiB) Przejrzano 360 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14649
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

10 sty 2021, o 18:48

Za ok tydzień odbieram najnowszą partię tych monitorów i sprawdzę. Do tej pory we wszystkich "sławny błąd" był, a opcja uaktualnienia w SVII była nieaktywna. Aż ciekawości sprawdzę.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
JozefSzwejk
Posty: 3
Rejestracja: 10 sty 2021, o 01:36

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

10 sty 2021, o 19:25

@Tom01, a co rozumiemy przez "sławny błąd", bo się pogubiłem. O różnych błędach była w temacie tego monitora mowa i mam wrażenie, że każdy ma coś innego na myśli.
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 163
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: Mam NEC PA271Q i nie zawaham się go użyć! Obserwacje, wrażenia, zachwyty i rozczarowania. Powieść.

11 sty 2021, o 09:34

"Sławny błąd" jest na szóstym zrzucie przez Ciebie zamieszczonym - powiększenie.

Wróć do „Krótkie recenzje monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 61220
Liczba tematów: 3679
Liczba użytkowników: 3644
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Rogaty1
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu