NEC MultiSync PA272W
Moderator: Informator
- mat
- NocnyJastrzab
A jak napisałem wcześniej, PA272W ma parametry mniejszego brata, klarowny obraz czysta biel, dE < 1.
Dzisiaj stał obok CX240 i wizualnie bardzo zbliżone, przynajmniej jeśli chodzi o kąty widzenia i wierność reprodukcji.
Na czas oględzin monitory były ustawiony na fabryczny tryb sRGB przy 80cd/m2.
Z uwagi na ograniczoną jakość zdjęć (komórka) efekty wizualne nie są najlepsze, ale pozwalają na drobną ocenę..
Oczywiście CX240 nadal króluje w kwestii czerni i srebrzenia, ale wiadomo - to kwestia skrajnych warunków, które w codziennym użytkowaniu nie powinny mieć miejsca. Zachowując odpowiednie wytyczne odnośnie warunków oświetleniowych problem srebrzenia powinien być drugorzędny.
Poza tym warto jeszcze wspomnieć o darmowym MultiProfilerze, który pozwala "sprzętowo" ustawić monitor do zadanych parametrów. Nie ma utworzymy profilu, ale na początek lepsze to niż nic. Sama aplikacja ma jeszcze parę funkcjonalności, które są mniej istotne, ale czasem mogą się przydać (np. tryb emulacji do druku).
Re: NEC MultiSync PA272W
No bez przesady.. na razie to "nowość", a 5200 to jeszcze nie kosmos. Pa271W też kiedyś był droższy..max pisze: Już PA272W jest bardzo drogi...
A jak napisałem wcześniej, PA272W ma parametry mniejszego brata, klarowny obraz czysta biel, dE < 1.
Dzisiaj stał obok CX240 i wizualnie bardzo zbliżone, przynajmniej jeśli chodzi o kąty widzenia i wierność reprodukcji.
Na czas oględzin monitory były ustawiony na fabryczny tryb sRGB przy 80cd/m2.
Z uwagi na ograniczoną jakość zdjęć (komórka) efekty wizualne nie są najlepsze, ale pozwalają na drobną ocenę..
Oczywiście CX240 nadal króluje w kwestii czerni i srebrzenia, ale wiadomo - to kwestia skrajnych warunków, które w codziennym użytkowaniu nie powinny mieć miejsca. Zachowując odpowiednie wytyczne odnośnie warunków oświetleniowych problem srebrzenia powinien być drugorzędny.
Poza tym warto jeszcze wspomnieć o darmowym MultiProfilerze, który pozwala "sprzętowo" ustawić monitor do zadanych parametrów. Nie ma utworzymy profilu, ale na początek lepsze to niż nic. Sama aplikacja ma jeszcze parę funkcjonalności, które są mniej istotne, ale czasem mogą się przydać (np. tryb emulacji do druku).
- Załączniki
-
- native gamut - multiprofiler
- CAM00056.jpg (193.34 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- wzornik CX240
- CAM00049.jpg (120.42 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- wzornik PA272W
- CAM00048.jpg (114.81 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- wzornik łeb w łeb
- CAM00046.jpg (101.79 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- red color
- CAM00037.jpg (107.12 KiB) Przejrzano 6932 razy
-
- czerń / srebrzenie
- CAM00028.jpg (102.46 KiB) Przejrzano 6932 razy
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- NocnyJastrzab
Widać za krótko się bawiłem, albo już zapomniałem
Oj, sorry.. Faktycznie! yyyhmm, tryb Custom? Bo zmiana parametrów "w locie" jest oczywista.Tomig pisze:Utworzymy profil, utworzymy
Widać za krótko się bawiłem, albo już zapomniałem

- Czornyj
- Kontakt:
- NocnyJastrzab
No tak, ale czy to jest (dla sprostowania) równoznaczne z typowym generowaniem profilu o różnych nazwach itd?
- NocnyJastrzab
To jak bym chciał np. ustawić: sRGB, gamma=2,2, T=5500K, 80cd/m2 i co tam mi jeszcze przyjdzie do głowy, to ustawiam to wszystko na suwaczkach i zapisuję pod nazwą np. Ustaw1, a parametry zapisują się w "pamięci" monitora przez USB? Nic nie muszę grzebać w systemie z profilami? (Kompletnie się na tym nie znam). Jak bym za bardzo nagmerał to zawsze mogę powrócić do fabrycznego sRGB.NocnyJastrzab pisze:http://youtu.be/g7T5tcUlSio
- NocnyJastrzab
Dokładnie. I jeśli dobrze widziałem, to można zmieniać nazwy trybów fabrycznych (Picture Mode)
- Czornyj
- Kontakt:
W zasadzie można zrobić i pozmieniać wszystko, a potem wrócić do stanu fabrycznego - automagicznie, intuicyjnie, prosto i bez ryzyka. Multiprofiler stanowi jeden z największych atutów i wartości dodanych serii PA, czyniąc z monitora PA/SV istną plastelinę. Umożliwia np. sprzętową symulację druku z użyciem 3DLUT - w EIZO takie rzeczy tylko w serii CG...
- mat
Dzięki NocnyJastrzab za porównanie. Mimo, że zdjęcia zrobione komórką, to coś tam widać. Moim zdaniem EIZO wypada na plus, szkoda, że CX270 nie jest bliźniakiem CX240...
PS. Chyba pytanie sprowadza się do tego, czy można majstrować w 3D LUT monitora serii CX (z lub bez CN)? Gdzieś kiedyś był o tym wątek, ale nie pamiętam konkluzji, gdyż nie interesował mnie ten model?
PS2. Nowe katalogi NEC:
http://www.nec-display-solutions.com/p/ ... erview.pdf
http://www.nec-display-solutions.com/p/ ... raView.pdf
Tzn., że w EIZO CX np. nie można zmienić temperatury bieli w trybie sRGB (na inną niż 6500K), czy można, ale tylko w menu monitora, a nie można przy pomocy oprogramowania? Albo można przy pomocy oprogramowania, ale trzeba je dokupić?Czornyj pisze:W zasadzie można zrobić i pozmieniać wszystko, a potem wrócić do stanu fabrycznego - automagicznie, intuicyjnie, prosto i bez ryzyka. Multiprofiler stanowi jeden z największych atutów i wartości dodanych serii PA, czyniąc z monitora PA/SV istną plastelinę. Umożliwia np. sprzętową symulację druku z użyciem 3DLUT - w EIZO takie rzeczy tylko w serii CG...
PS. Chyba pytanie sprowadza się do tego, czy można majstrować w 3D LUT monitora serii CX (z lub bez CN)? Gdzieś kiedyś był o tym wątek, ale nie pamiętam konkluzji, gdyż nie interesował mnie ten model?
PS2. Nowe katalogi NEC:
http://www.nec-display-solutions.com/p/ ... erview.pdf
http://www.nec-display-solutions.com/p/ ... raView.pdf
- NocnyJastrzab
Część regulacji można zrobić z poziomu OSD i raczej powinny one bazować na 3D LUT. Oficjalny i pełny dostęp zapewnia CN.
Poniżej wycinek z instrukcji CX240.
Poniżej wycinek z instrukcji CX240.
- Załączniki
-
- CX240 - Regulowane ustawienia w każdym trybie
- cx240set.jpg (61.89 KiB) Przejrzano 7332 razy
- Czornyj
- Kontakt:
Oprogramowanie Color Navigator Elements pozwala wyświetlić zdjęcie, wyregulować jaskrawość, temp. barwową i odcień skóry oraz nieba. Z poziomu menu OSD można ustawić gain tylko dla pełnego gamutu, w sRGB/AdobeRGB da się tylko zmienić skorelowaną temperaturę barwową, więc jeśli odcień bieli ucieka w róż lub zieleń jesteśmy w d... Większą swobodę umożliwia wykupienie licencji CN i kolorymetru, choć wersja dla CS/CX jest również wybiedzona w stosunku do CG, bo nie można zapinać symulacji profili ICC - można wprawdzie zmienić docelowy gamut definiując koordynaty chromatyczne kolorantów w targecie kalibracji, ale bardziej złożone symulacje są zarezerwowane dla CG.
Pod w/w względami CX/CS wogóle nie ma startu do PA z jego imponującym menu zaawansowanym i wszechpotężnym Multiprofilerem - w rękach świadomego operatora te monitory to zabójcza broń colormanagementowa. CX/CS jest bardziej adresowane pod zamożnych amatorów/hobbystów/entuzjastów, stąd np. show z wysuwanym czujniczkiem autokorekcyjnym.
EIZO skąpo wydziela użyszkodnikom możliwości dostępu do regulacji parametrów obrazowania.max pisze:Tzn., że w EIZO CX np. nie można zmienić temperatury bieli w trybie sRGB (na inną niż 6500K), czy można, ale tylko w menu monitora, a nie można przy pomocy oprogramowania? Albo można przy pomocy oprogramowania, ale trzeba je dokupić?
Oprogramowanie Color Navigator Elements pozwala wyświetlić zdjęcie, wyregulować jaskrawość, temp. barwową i odcień skóry oraz nieba. Z poziomu menu OSD można ustawić gain tylko dla pełnego gamutu, w sRGB/AdobeRGB da się tylko zmienić skorelowaną temperaturę barwową, więc jeśli odcień bieli ucieka w róż lub zieleń jesteśmy w d... Większą swobodę umożliwia wykupienie licencji CN i kolorymetru, choć wersja dla CS/CX jest również wybiedzona w stosunku do CG, bo nie można zapinać symulacji profili ICC - można wprawdzie zmienić docelowy gamut definiując koordynaty chromatyczne kolorantów w targecie kalibracji, ale bardziej złożone symulacje są zarezerwowane dla CG.
Pod w/w względami CX/CS wogóle nie ma startu do PA z jego imponującym menu zaawansowanym i wszechpotężnym Multiprofilerem - w rękach świadomego operatora te monitory to zabójcza broń colormanagementowa. CX/CS jest bardziej adresowane pod zamożnych amatorów/hobbystów/entuzjastów, stąd np. show z wysuwanym czujniczkiem autokorekcyjnym.
No cóż. Chyba jestem typowym UżySzkodnikiem i zablokowanie mi większości "guziczków" nie jest wcale takie głupie.
W zasadzie nie powinienem w ogóle pakować się w ten monitor. Nie wykorzystam ułamka jego możliwości. A mimo to na niego się uparłem. Skąd taka decyzja?
Kiedyś napisałeś, że nie ma monitorów do określonych zastosowań. Są tylko dobre i złe. W sumie się z tym zgadzam. No więc ja chciałbym ten dobry. Pech chce, że przy założonych dalszych wymaganiach:
* dobry monitor
* 27", 2560x1440, ergonomiczny, równy, przyjazny dla oczu (PWM o wysokiej częstotliwości, brak niebieskiej bieli), szeroka regulacji jasności
znalazłem tylko ten jeden, bardzo zaawansowany, b. drogi, z całą kupą nieprzydatnych dla mnie zaawansowanych funkcji...
W zasadzie nie powinienem w ogóle pakować się w ten monitor. Nie wykorzystam ułamka jego możliwości. A mimo to na niego się uparłem. Skąd taka decyzja?
Kiedyś napisałeś, że nie ma monitorów do określonych zastosowań. Są tylko dobre i złe. W sumie się z tym zgadzam. No więc ja chciałbym ten dobry. Pech chce, że przy założonych dalszych wymaganiach:
* dobry monitor
* 27", 2560x1440, ergonomiczny, równy, przyjazny dla oczu (PWM o wysokiej częstotliwości, brak niebieskiej bieli), szeroka regulacji jasności
znalazłem tylko ten jeden, bardzo zaawansowany, b. drogi, z całą kupą nieprzydatnych dla mnie zaawansowanych funkcji...
- NocnyJastrzab
Za jakość trzeba zapłacić, a tu akurat jest za co 
Dell U2713H też by może był od biedy (2x tańszy), ale..
..czy ewidentne niedostatki będą faktycznie doskwierać w określonym zastosowaniu i adaptacji użytkownika?!

..czy ewidentne niedostatki będą faktycznie doskwierać w określonym zastosowaniu i adaptacji użytkownika?!
- Czornyj
- Kontakt:
PA272W powinien wg ostrożnych ocen przepracować jakieś 15-20 lat, co daje koszt na poziomie niecałej złotówki dziennie. Nie jest więc tragicznie jak na dostąpienie do elitarnego, sekretnego stowarzyszenia Jaśnie Oświeconych Spektrawidzów
Jeśli nabroi się guziczkami, zawsze można łatwo wrócić do stanu fabrycznego, ew. można później za karę wprowadzić autocenzurę i zablokować sobie dostęp do do menu
Gdybyś się zdecydował na ten drobny wydatek, daj znać na PM - po forumowej znajomości pomogę w uzyskaniu dobrej ceny i sprawnym posługiwaniu się Multiprofilerem

Jeśli nabroi się guziczkami, zawsze można łatwo wrócić do stanu fabrycznego, ew. można później za karę wprowadzić autocenzurę i zablokować sobie dostęp do do menu

Gdybyś się zdecydował na ten drobny wydatek, daj znać na PM - po forumowej znajomości pomogę w uzyskaniu dobrej ceny i sprawnym posługiwaniu się Multiprofilerem

max pisze:No cóż. Chyba jestem typowym UżySzkodnikiem i zablokowanie mi większości "guziczków" nie jest wcale takie głupie.
* dobry monitor
OK. Dzięki za odpowiedzi i cierpliwość w tłumaczeniu oczywistych oczywistości typowemu "lajkonikowi - użyszkodnikowi".

PA272W jest drogim, ale bezpiecznym wyborem. Zawsze można powiedzieć, że lepszego monitora już po prostu nie ma...

Właśnie tego nie wiem. Pewnie decyzję byłoby znacznie łatwiej podjąć, gdyby takiego U2713H można było gdzieś obejrzeć przed zakupem, choćby nawet nie bezpośrednio obok PA272W. A tak muszę się obyć Waszymi opiniami, które zrównują DELLe z ziemią, co ja mówię, wkopują je 2m w ziemię.NocnyJastrzab pisze:Za jakość trzeba zapłacić, a tu akurat jest za co

PA272W jest drogim, ale bezpiecznym wyborem. Zawsze można powiedzieć, że lepszego monitora już po prostu nie ma...

OK. Dzięki za propozycję i dobre chęci.Czornyj pisze:Gdybyś się zdecydował...

- Tom01
- Kontakt:
Skąd Pan jest?max pisze:gdzieś obejrzeć przed zakupem
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!