NEC MultiSync PA272W

Informacje handlowe, pytania o ceny, dostępność, polecani sprzedawcy.

Moderator: Informator

mat

Re: NEC MultiSync PA272W

28 listopada 2013, 22:28 - czw

Mam pytanie do Kolegów mających dostęp do różnych monitorów.
Już byłem totalnie napalony na moniotor 27 cali, ale zwiątpiłem, kiedy zobaczyłem w specyfikacji wielkość plamki. Służbowo pracuję na EIZO S2433 i nie chciałbym, aby wielkość czcionek i ikon była mniejsza. Czy pozostaje mi więc 24ka lub 30ka?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

29 listopada 2013, 08:53 - pt

max pisze:Poznań.
W Poznaniu można pomęczyć P. Piotra Skupienia w Cortlandzie. Może mają coś na składzie.
mat pisze:Mam pytanie do Kolegów mających dostęp do różnych monitorów.
Już byłem totalnie napalony na moniotor 27 cali, ale zwiątpiłem, kiedy zobaczyłem w specyfikacji wielkość plamki. Służbowo pracuję na EIZO S2433 i nie chciałbym, aby wielkość czcionek i ikon była mniejsza. Czy pozostaje mi więc 24ka lub 30ka?
Mała plamka to zaleta, bowiem obraz jest bardziej ostry, naturalny. W naturze nie ma widocznych pikseli, więc piksele na monitorze to ograniczenie techniki, nic naturalnego. Niestety, czasem w systemie operacyjnym istnieje związek między wielkością plamki a wielkością elementów ekranowych. Coś co jest z gruntu bez sensu i mógł wymyśleć tylko ograniczony umysł. Nie powinno mieć żadnego znaczenia jaka jest rozdzielczość monitora, ikonki i literki mają mieć wielkość odpowiednią dla ludzi, nie maszyny. Jak by to wyglądało na Retinie, która ma ponad 2000 pikseli na 13"? Albo na smartfonach, które na wyświetlaczach 4-5" mają 1200-1900 pikseli? Plamki nie widać gołym okiem. Litery trzeba byłoby oglądać przez lupę. A tymczasem są piękne, ostre, z regulowaną wielkością. Patrzenie na tak dokładnie renderowany tekst to przyjemność dla oczu. Na szczęście nawet w Windows, bo tu, jak zwykle jest problem, powoli się to zmienia i skalowanie zaczyna być używalne.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

13 grudnia 2013, 19:42 - pt

Niniejszym chciałbym prosić o wpisanie do szanownego Stowarzyszenia Jaśnie Oświeconych Spektrawidzów, a konkretnie do świeżo powstałego odłamu operującego na NECzkach z „2” na końcu. Aspiruję na stanowisko Spektrawidza Młodszego.

Jeśli jest ktoś zainteresowany ogólną opinią na temat tytułowego monitora, to może przeczytać kilka poniższych akapitów wypocin. Ostrzec chciałbym jednak, że dopiero aspiruję na Spektrawidza i wszelkie opinie przedstawiane są z punktu widzenia laika-amatora. Stąd jeśli w opisie znajdą się jakieś niezrozumiałe techniczne sformułowania w stylu „zajebisty”, to odsyłam do odpowiedniej literatury fachowej. Np. tu: http://pl.wiktionary.org/wiki/zajebisty, http://sjp.pl/zajebisty.

No więc monitor jest zajebisty.

Ekran jest duży, przede wszystkim szeroki. Potrzeba na niego całkiem sporego biurka. Wielkość jednak ma znaczenie.

Po wyjęciu z pudła robi wrażenie swoim profesjonalnym wyglądem oraz pancerną, a jednocześnie estetyczną obudową. Mechanizm podnoszenia/opuszczania ekranu, pivot, pochylanie, działa bez zarzutu. Menu monitora, znane mi z poprzedniego modelu NECa, jest przejrzyste a jednocześnie posiada mnóstwo zaawansowanych funkcji. Chyba wygodniej jednak używać aplikacji MultiProfiler, o której innym razem.

Obudowa ekranu jest gruba. Zajrzałem do środka przez otwory wentylacyjne. Hmm. Wynika ona ze sposobu rozwiązania chłodzenia matrycy i elektroniki sterującej. Otóż matryca oddzielona jest od płytki z elektroniką i zasilaczem sporej szerokości pustką powietrzną, w której nie ma dosłownie nic. Ma ona szerokość równą grubości normalnego współczesnego monitora LED. W pustce tej może swobodnie hulać powietrze chłodząc od wewnątrz panel LCD oraz płytę główną. Nie ma wiatraka. Ujście górnych otworów wentylacyjnych jest letnie. Na płycie głównej, przymocowanej do (znajdującej się za pustką) (usztywniającej ją) perforowanej blachy stalowej, daje się dostrzec całkiem sporo części elektronicznych oraz spory zasilacz. Całość robi bardzo dobre wrażenie ogólne i urzeka solidnością wykonania.

Coś na temat obrazu? Swoje wrażenia mogę odnieść do NECa LCD1990SXi na matrycy S-IPS i podświetleniu CCFL oraz TV plazmowego.

Pierwsze wrażenie po włączeniu jest powalające. Od czego tu zacząć?

Wielkość. Duży ekran robi znakomite wrażenie. Proporcje są trochę jamnikowate, no ale cóż, następny jest 30”…

Rozdzielczość. Bajka. Jeśli się ktoś zastanawia 24” czy 27”, to 27” bez dwóch zdań. Plamka jest niby niewiele mniejsza, ale różnicę ostrości w stosunku do 19” widać od razu. Ponieważ lubię duże bukwy mam ustawione powiększone czcionki. Testowałem 125% i 150%. Czytelność w obu przypadkach jest znakomita.

Regulacja jasności podświetlenia. Po prostu ogromna. Monitor schodzi z jasnością bieli do 20cd/m2. Maxa nawet nie sprawdzałem. Testowałem regulację na czarnym tle. Zmniejsza się jasność czerni, więc regulacja jest na mocy podświetlenia, nie tnie matryca jak podobno w poprzedniej serii PA2x1W. Wcześniej wydawało mi się, że dolny zakres jasności w pobliżu 50cd/m2 jest wystarczający. Otóż przy tak dużym ekranie - nie. Mimo dwóch mocnych świetlówek o mocy 32W rozświetlających tło za i nad monitorem, 40-50cd/m2 jest wartością optymalną do czytania na białym tle. Jeśli ktoś ma ciemniej w otoczeniu monitora to należy wybrać jasność rzędu 30-40cd/m2. W ciemności można ustawić 20cd/m2. Choć nie polecam pracy w takich warunkach, to da się i biel wtedy nie oślepia.

Biel, szarość. Jest równa i aksamitna, gładka, homogeniczna, czy jak to nazwać. Nie ma wrażenia chmurkowania, skrzenia, dającego się dostrzec na poprzednim starszym S-IPSie. Wcześniej mi to nie przeszkadzało, ale w bezpośrednim porównaniu widać to wyraźnie. Oczywiście nowa powłoka mniej rozprasza odbicia, co widać przy wyłączonym ekranie. Jednak w czasie wyświetlania dowolnego obrazu nie jest to mz. wadą a zaletą. Przy wieczornym używaniu nowa powłoka jest zdecydowanie lepsza od starej. W słoneczny dzień jeszcze się zobaczy.

Kolor bieli. Nie ma śladu zaniebieszczenia/zafioletowienia widocznego na podświetleniu W-LED. Sądziłem, że fabryczne 6500K będzie zimniejsze i będę chciał przestawić na 5000-6000K, ale na razie nie widzę takiej potrzeby. Wieczorem biel wydaje się dość ciepła, co mi odpowiada. Sprawdzę to jednak jeszcze raz przy świetle dziennym i odniosę do barwy papieru oświetlonego światłem w pochmurny dzień.

Biel jest równa. DUC ustawiony na max. Nie ma śladu zafarbów zielono-czerwonych, czy żółto-niebieskich. Równomierność jasności jest bardzo dobra. Tylko przy samej krawędzi, równo wzdłuż całego obwodu, daje się zauważyć drobny cień wskazujący, że monitor jest podświetlany krawędziowo. Widać to jedynie na całkowicie białym tle i tylko gdy wiemy czego szukamy. Normalnie niezauważalne.

Czerń. Co mnie szczerze zadziwiło, w moim egzemplarzu nie ma śladu wyciekania czerni, ani żadnych jej zafarbów. Patrząc na wprost jest idealnie równa. Oczywiście pomijając srebrzenie. Otóż patrząc w ciemnym pomieszczeniu na czarny ekran, z odległości 60-70cm, na wprost, daje się zauważyć srebrzenie końcówek narożników. W normalnych warunkach tego nie widać i mnie osobiście to w ogóle nie przeszkadza, ale z obowiązku, dla osób przykładających do tego wagę pragnę odnotować, że srebrzenie jest. Oczywiście gdy spojrzymy na ekran pod kątem efekt się zdecydowanie nasila. W moich warunkach oświetleniowych i zwykłym obrazie, nawet wieczorem, przy patrzeniu na wprost, efekt jest dla mnie nieistotny.

Ponieważ działam w środowisku Win, ustawiłem gamut sRGB. Odpaliłem MultiProfilera i zresetowałem ustawienia monitora do wartości fabrycznych. Kwestię odpowiedniej konfiguracji ustawień w tymże programiku zostawię sobie na inną okazję. Obecnie z klawiatury zmieniam jedynie jasność podświetlenia. Reszty na razie nie ruszam co by nie zaszkodzić na wstępie nieumiejętną obsługą UżySzkodnika (nie, nie SpektraWidza).

Zdjęcia o wysokiej rozdzielczości wyglądają na monitorze rewelacyjnie. Nic dodać, nic ująć.

Filmiki z YT w HD po podwyższeniu jasności wyglądają świetnie. Świetnie, dopóki nie włączy się plazmy. Plazma kładzie na łopatki mz. każdy LCD, ale tylko przy oglądaniu filmów. Zdjęcia wyglądają zdecydowanie lepiej na monitorze.

Obejrzałem też kilka obrazów testowych m.in. z tego forum. Aplikacja: Faststone Image Viewer. Włączony Menedżer Systemu Koloru (CMS). Włączony bo jest różnica.

220.png – wygląda idealnie.
Cmm.jpg – zielone światło, brak przebarwień RGB i CMYK.
Rzeźnik.png – na wprost idealny, pod kątem (góra-dół, lewo-prawo) widać niewielkie przebarwienia. Góra-dół wpada odrobinę w RGB, lewo-prawo wpada w CMYK.
Frc1, frc2 – z odległości 60-70cm obraz stabilny. Z bardzo bliska frc1 jakby odrobinę „mrówczył”, ale na granicy percepcji.
Szarosc.png oglądana w powiększeniu 400% wygląda na idealny. Brak kolorowych schodków, a przebieg zmiany jasności wydaje się być równomierny.

Porównanie Atkinsona.jpg na obu monitorach daje zaskakująco podobny efekt na kolorowych obrazach. Na klinie szarości i obrazach czarno-szaro-białych widać różnicę w barwie/temperaturze bieli/szarości. Na nowym jest odrobinę bardziej żółto-zielona, na starym nieco zimniejsza, jakby bardziej niebieska i czerwona jednocześnie. Potwierdzę to jeszcze w świetle dziennym. Nie wyciągałbym jednak na tej podstawie poważniejszych wniosków (monitory nie były kalibrowane).

Mimo mocno szerokogamutowego podświetlenia nie ma śladu przebarwień na krawędziach czarnych liter na białym tle i odwrotnie. Nie widzę też żadnych innych negatywnych wpływów tegoż.

Monitor nie mruga. Podjąłem nieudolne próby sfotografowania zjawiska (białe pionowe paski na czarnym tle, aparat w ruchu obrotowym wokół własnej osi pionowej, w czasie naświetlania, „z ręki”). Żałosny efekt nie bardzo nadaje się do zilustrowania tego monitora, więc opiszę, że LC1990SXi daje pionowe odgrodzone linie, a PA272W białawą równomierną smugę (brak linii).

Próba szybkiego sfotografowania Atkinsona na obu monitorach, w sztucznym świetle, mimo wizualnie zgodnego obrazu, dała całkowicie różny efekt na zdjęciu (ustawienia Auto), więc daruję sobie fotki porównawcze.

Jeśli ktoś ma pytania to postaram się odpowiedzieć na miarę swoich znikomych możliwości sprzętowych oraz niewielkiej wiedzy w temacie zawodowych monitorów.
Awatar użytkownika
max

13 grudnia 2013, 19:46 - pt

Działanie PWM. Zdjęcie obu na raz. Po lewej nowy, po prawej stary.
2.jpg
2.jpg (151.14 KiB) Przejrzano 7199 razy
1.jpg
1.jpg (147.32 KiB) Przejrzano 7199 razy
mat

13 grudnia 2013, 20:26 - pt

Gratuluję.

Też przymierzałem się do tego monitora, choć wciąż pracuję na EIZO 17 cali (sic!) i jakoś przeraża mnie to srebrzenie, ponieważ to stare EIZO jest na PVA. Dwa: nigdy nie miałem styczności z NECami. Nie wiem, czy nie poczekam na CX271, ten filtr, który ma CX240, faktycznie daje obłędne czernie i kąty.

Albo odłożyć na PA302W..., sam już nie wiem.
GrzesiekR

13 grudnia 2013, 21:13 - pt

Gratuluję :) Z niemałą nutką zazdrości ;)
Świetnie, że jesteś zadowolony, oby to się nigdy nie zmieniło.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 grudnia 2013, 21:17 - pt

max pisze:Monitor nie mruga. Podjąłem nieudolne próby sfotografowania zjawiska (białe pionowe paski na czarnym tle, aparat w ruchu obrotowym wokół własnej osi pionowej, w czasie naświetlania, „z ręki”). Żałosny efekt nie bardzo nadaje się do zilustrowania tego monitora, więc opiszę, że LC1990SXi daje pionowe odgrodzone linie, a PA272W białawą równomierną smugę (brak linii).

Próba szybkiego sfotografowania Atkinsona na obu monitorach, w sztucznym świetle, mimo wizualnie zgodnego obrazu, dała całkowicie różny efekt na zdjęciu (ustawienia Auto), więc daruję sobie fotki porównawcze.
Witamy na Spektrawizji ;)

Różnice pomiędzy Atkinsonami zobaczymy przełączając PA272W w tryb pełnego gamutu - "Full" w Multiprofilerze, oczywiście w przeglądarce lub aplikacji zarządzającej barwą:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotografowanie monitorów to trudna sprawa - matryce aparatów cyfrowych "widzą" kolory inaczej niż ludzkie oko, dlatego są korygowane profilem pod światło dzienne. Jak się nietrudno domyślić, profil ten niezbyt nadaje się do fotografowania widma CCFL lub GBr LED.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 grudnia 2013, 21:30 - pt

mat pisze:Też przymierzałem się do tego monitora, choć wciąż pracuję na EIZO 17 cali (sic!) i jakoś przeraża mnie to srebrzenie, ponieważ to stare EIZO jest na PVA. Dwa: nigdy nie miałem styczności z NECami. Nie wiem, czy nie poczekam na CX271, ten filtr, który ma CX240, faktycznie daje obłędne czernie i kąty.

Nie takie srebrzenie straszne jak je malują, szczególnie na monitorze z dobrym zakresem regulacji jak w PA272W, PA302W.

CX271 na chwilę obecną jest jeszcze niewiadomą, ale jedno jest pewne - będzie nietani. Brak wiatraka i >99% AdobeRGB sugeruje, że w przeciwieństwie do CX240 zastosowano podświetlenie GBr LED, a nie BrG LED - no więc jest to rozwiązanie droższe, a do tego dochodzi jeszcze OCF (również nietani), oraz haracz za nowość. Spekuluję, że zbliży to cenę CX271 do PA302W, a tu już nie miałbym większego dylematu - co kingsajz to kingsajz. Been there, done that, got a t-shirt:
Obrazek
mat

13 grudnia 2013, 21:40 - pt

Wiem, że pisze to ktoś, kto właśnie patrzy w PA302W. :shock:

Czy Twoim zdaniem:
1. różnica między PA301 i 302 jest warta tych pieniędzy?,
2. można z niepokojem myśleć o wypalaniu się (i zmianie widma) świetlówek w 301, tak jak audiofile z boleścią w sercu słuchają lampowych, wypalających sie wzmacniaczy?
3. można z nadzieją myśleć (nawet jakbym miał czekać rok, a jakoś nie mam ciśnienia) o ogólnym spadku cen, w tym - znaczącym spadku szerokogamutowych modeli 30-calowych NECa? Pamiętam, jak z roku na rok się okazywało, że za podobne piniendze można nabyć drogą kupna ekran z górnej półki o 3 cale większy, niż rok-dwa wcześniej.
???
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 grudnia 2013, 21:57 - pt

mat pisze:Wiem, że pisze to ktoś, kto właśnie patrzy w PA302W. :shock:

Czy Twoim zdaniem:
1. różnica między PA301 i 302 jest warta tych pieniędzy?,
2. można z niepokojem myśleć o wypalaniu się (i zmianie widma) świetlówek w 301, tak jak audiofile z boleścią w sercu słuchają lampowych, wypalających sie wzmacniaczy?
3. można z nadzieją myśleć (nawet jakbym miał czekać rok, a jakoś nie mam ciśnienia) o ogólnym spadku cen, w tym - znaczącym spadku szerokogamutowych modeli 30-calowych NECa? Pamiętam, jak z roku na rok się okazywało, że za podobne piniendze można nabyć drogą kupna ekran z górnej półki o 3 cale większy, niż rok-dwa wcześniej.
???
1. 301 schodzi tylko do 80cd/m^2, 302 do 20/cd/m^2 - jak słusznie zauważył kol. Max, w ciemności to przepaść, w ciemnym otoczeniu nawet przy 50cd/m^2 ciężko wytrzymać. Kolejne zalety to klarowność satynowego dyfuzora, lepsza równomierność, szerszy gamut.
2. Od kilku lat katuję NEC 3090WQXi, obecnie ma ponad 15 tyś godzin nalotu, nie widzę niepokojących objawów.
3. Cena matrycy rośnie w postępie logarytmicznym wraz z wysokością - tafla ciekłego kryształu, z którego są wycinane jest długa, a wąska - im wyższe matryce wycinamy, tym większe odpady. Stąd trend do robienia coraz to szerszych monitorów - na szerokość hulaj dusza, piekła nie ma, na wysokość koszty momentalnie rosną. O ile więc ceny 21,5, 23 i 27-ek w proporcji 16:9 stają się coraz to przystępniejsze, o tyle 24" i 30" o proporcji 16:10 większych ruchów nie ma, a matryce o proporcji 4:3 już dawno temu znikły jak sen złoty. Dlatego też EIZO wycofało ze swej oferty monitory 30-o calowe - produkt ten jest w skali ich prodkucji kompletnie nieopłacalny.
Awatar użytkownika
max

13 grudnia 2013, 22:07 - pt

Czornyj pisze:Różnice pomiędzy Atkinsonami zobaczymy przełączając PA272W w tryb pełnego gamutu - "Full" w Multiprofilerze, oczywiście w przeglądarce lub aplikacji zarządzającej barwą:
No więc właśnie włączyłem, z pewną dozą nieśmiałości, ale za radą starszych (doświadczeniem ;) ) Kolegów, magiczny przycisk "Full". Efekt?: wgniata w podłogę i rozjeżdża walcem. :shock:
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 grudnia 2013, 22:12 - pt

max pisze:No więc właśnie włączyłem, z pewną dozą nieśmiałości, ale za radą starszych (doświadczeniem ;) ) Kolegów, magiczny przycisk "Full". Efekt?: wgniata w podłogę i rozjeżdża walcem. :shock:
Taaa - PA272W ma se kawałek gamutu ;)
mat

13 grudnia 2013, 23:24 - pt

Czornyj pisze:
1. 301 schodzi tylko do 80cd/m^2, 302 do 20/cd/m^2 - jak słusznie zauważył kol. Max, w ciemności to przepaść, w ciemnym otoczeniu nawet przy 50cd/m^2 ciężko wytrzymać. Kolejne zalety to klarowność satynowego dyfuzora, lepsza równomierność, szerszy gamut.
2. Od kilku lat katuję NEC 3090WQXi, obecnie ma ponad 15 tyś godzin nalotu, nie widzę niepokojących objawów.
3. Cena matrycy rośnie w postępie logarytmicznym wraz z wysokością - tafla ciekłego kryształu, z którego są wycinane jest długa, a wąska - im wyższe matryce wycinamy, tym większe odpady. Stąd trend do robienia coraz to szerszych monitorów - na szerokość hulaj dusza, piekła nie ma, na wysokość koszty momentalnie rosną. O ile więc ceny 21,5, 23 i 27-ek w proporcji 16:9 stają się coraz to przystępniejsze, o tyle 24" i 30" o proporcji 16:10 większych ruchów nie ma, a matryce o proporcji 4:3 już dawno temu znikły jak sen złoty. Dlatego też EIZO wycofało ze swej oferty monitory 30-o calowe - produkt ten jest w skali ich prodkucji kompletnie nieopłacalny.
No dobra, to może jednak, biorąc wszystkie za i przeciw, zostaje mi 27 cali. Z tego, co czytałem CX270 jest pozbawiony kilku technologicznych zalet CX240. Czy więc, gdyby nie brać pod uwagę różnic w cenie, to jakość i możliwości PA272W i CX270 są na korzyść któregokolwiek? Pomijając, powiedzmy, idiotyczny wiatrak w EIZO.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

13 grudnia 2013, 23:42 - pt

mat pisze:No dobra, to może jednak, biorąc wszystkie za i przeciw, zostaje mi 27 cali. Z tego, co czytałem CX270 jest pozbawiony kilku technologicznych zalet CX240. Czy więc, gdyby nie brać pod uwagę różnic w cenie, to jakość i możliwości PA272W i CX270 są na korzyść któregokolwiek? Pomijając, powiedzmy, idiotyczny wiatrak w EIZO.
CX270 to odgrzewany kotlet - praktycznie jest to SX2762W z wyciągniętym na wierzch czujnikiem autokorekcyjnym i możliwością dokupienia licencji CN. Regulacja w dół kończy się na 80cd/m^2, podświetlenie WG CCFL nie daje tak dobrej równomierności ani gamutu, matowy dyfuzor powoduje kaszę, a całość jest droższa od PA272W i okraszona wzmiankowanym wiatrakiem.
mat

14 grudnia 2013, 10:35 - sob

Jeżeli dobrze rozumiem z wątku http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=1318 ... ika#p13221, zejście do 20 cd/m^2 przydaje nam się do pracy po ciemku, ale nie z fotografią i krytycznym znaczeniem koloru. Czy tak?

Czy macie jakieś doświadczenia z serwisem NECa? Chodzi mi o ich podejście w razie ew. problemów. Mógłbym kupić PA271W w Niemczech za ok. 4500 zł, ale chyba wolę polską dystrybucję w razie jakichś problemów. Gwarancja NECa wynosi 2 lata?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

14 grudnia 2013, 11:00 - sob

Co do serwis to trudno mi się wypowiadać, bo jeszcze nie słyszałem by NEC serii PA/SV się komuś zepsuł. Gwarancja 3 lata z możliwością rozszerzenia do 4 lub 5.

PA271W można bez łaski kupić za 4500 w PL, zostało jeszcze kilka sztuk. Acz polecam dołożyć tych parę stów do PA272W, to jest zakup na 10-15lat (chyba, że w międzyczasie zdąży się znudzić).

Przy 20cd/m^2 nie powinno się pracować z fotografią o krytycznym znaczeniu koloru, co jednak nie znaczy że się nie da - po prostu pracując w mroku przy 20cd/m^2 postrzegamy barwy na zdjęciach nieco inaczej niż w dzień. Można jednak selekcjonować, kadrować, poddawać wstępnej obróbce czy wykonywać wiele elementów retuszu, a praca na b. niskich luminancjach zdecydowanie mniej męczy oczy, sam nawet w dzień pracuję na 30-40cd/m^2.
raptor88

14 grudnia 2013, 11:07 - sob

mat pisze:Gratuluję.

Też przymierzałem się do tego monitora, choć wciąż pracuję na EIZO 17 cali (sic!) i jakoś przeraża mnie to srebrzenie, ponieważ to stare EIZO jest na PVA. Dwa: nigdy nie miałem styczności z NECami. Nie wiem, czy nie poczekam na CX271, ten filtr, który ma CX240, faktycznie daje obłędne czernie i kąty.

Jeżeli przeraża Cię srebrzenie, to PA302 jest jeszcze gorszym wyborem niż PA272.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

14 grudnia 2013, 11:12 - sob

raptor88 pisze:Jeżeli przeraża Cię srebrzenie, to PA302 jest jeszcze gorszym wyborem niż PA272.
"Zależy jak leży" - PA302 ma większą plamkę, można więc odsunąć go nieco dalej (o ile jest miejsce na biurku). Srebrzenie uwidacznia się w funkcji kąta obserwacji, więc daje o sobie znać wyłącznie z bliska. Obniżenie luminancji również marginalizuje ten problem.
Awatar użytkownika
max

14 grudnia 2013, 19:26 - sob

Mz. kupowanie NECa PA271W za 4500zł nie ma kompletnie sensu. PA272W jest mz. zdecydowanie lepszy, a różnica jakości i właściwości technicznych jest znacznie większa niż różnica ceny.
Ponadto PA271W poniżej ok. 80-100cd/m2 przycina już matrycą co potęguje efekt srebrzenia (podświetlenie jest jasne, jasność bieli jest obniżana przez matrycę, więc jasność czerni poniżej 80-100cd/m2 pozostaje stała). Więc przy 40cd/m2 czerń świeci jak przy 80-100cd/m2, czego efektem jest również 2x większa jasność srebrzenia. http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil8.html
PA272W do samego końca schodzi z mocą podświetlenia. Sprawdzałem na czarnym tle. Obniżając więc jasność bieli, obniżasz jasność czerni i przez to pośrednio też wielkość srebrzenia, do samego końca czyli 20cd/m2.

Co do srebrzenia. Napisałem, że jest, bo jest. Napisałem też, że mi nie przeszkadza. Dlaczego? Bo mam takie a nie inne oświetlenie i używam takich a nie innych aplikacji.
Faktem jest, że nie gram, TV oglądam na telewizorze. A w tych warunkach srebrzenie może być zauważalne/uciążliwe. Zgadzam się, że to nie jest monitor do oglądania telewizji po ciemnicy.
Musisz więc sobie odpowiedzieć na pytanie, do czego będziesz używał monitora i w jakich warunkach oświetleniowych.

Jeśli pracujesz po ciemku i/lub wyświetlasz obrazy, w których na górze i na dole pojawiają się czarne pasy (jak w filmach w TV), i/lub patrzysz z bardzo bliska lub pod kątem, to srebrzenie może przeszkadzać.
Jeśli jednak masz normalne/porządne oświetlenie stanowiska i wyświetlasz normalne/przeciętne/typowe/standardowe obrazy, aplikacje itp. itd., patrzysz na monitor na wprost z odległości >60cm jak ja, to mz. srebrzenie w PA272W nie jest istotne.

Jednak jeśli mimo wszystko boisz się tego srebrzenia (mz. nie ma czego) to masz następujące możliwości:
* obejrzeć monitor na żywo, na własne oczy
lub
* przygotować stanowisko z silnym oświetleniem
lub
* naskładać kilka dodatkowych tysiaków i poczekać do marca na EIZO CX271W. Może nie będzie srebrzył.
lub
* wybrać mniejszego i o niższej rozdzielczości EIZO CX240.
Awatar użytkownika
max

15 grudnia 2013, 01:52 - ndz

Próba oddania prawdziwego efektu jest z góry skazana na niepowodzenie, ale załączam kilka fotek "czarnej dziury":
(Używałem różnych automatów: automatyczny automat, portret noc, krajobraz noc itp. "profesjonalne" ustawienia.)
Zdjęcia robione z ok. 70cm, a więc ~ z punku obserwacji.
11.jpg
11.jpg (120.01 KiB) Przejrzano 7179 razy
22.jpg
22.jpg (140.14 KiB) Przejrzano 7179 razy
33.jpg
33.jpg (116.57 KiB) Przejrzano 7179 razy
aa.jpg
aa.jpg (160.2 KiB) Przejrzano 7179 razy
bb.jpg
bb.jpg (140.28 KiB) Przejrzano 7179 razy
cc.jpg
cc.jpg (117.49 KiB) Przejrzano 7179 razy
Powiedziałbym, że rzeczywiste srebrzenie jest nieco mniejsze niż na 11, 22, 33, ale większe niż na aa, bb, cc. Bliżej jednak do wersji cyfrowych.
Mam nadzieję, że pomogłem, a nie zaszkodziłem. :roll:

Wróć do „Dział handlowy”