NEC PA271Q - wstępne wrażenia

Informacje handlowe, pytania o ceny, dostępność, polecani sprzedawcy.

Moderator: Informator

Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13821
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

5 sty 2020, o 15:46

Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

5 sty 2020, o 18:51

Użyłem i wydaje się, że jest prawidłowo. Cyfry w trzech kanałach takie same i "The gamma curves for display 0 have not been modified". Skąd te zażółcenie ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13821
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

5 sty 2020, o 18:58

Tester też umożliwia zresetowanie tablicy koloru karty graficznej. Jeśli po tej operacji z obrazem coś jest nie tak, to karta nie jest przyczyną.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

5 sty 2020, o 19:05

U mnie "Reset" jest nieaktywny. Może dlatego, że mam zintegrowaną grafikę w procesorze.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13821
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

5 sty 2020, o 19:06

To znaczy, że nie ma ingerencji.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Pandemiya
Posty: 62
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

31 sty 2020, o 14:50

Czy nadal jest kiepska dostępność tego monitora w wersji CP?
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3066
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

31 sty 2020, o 16:34

A chcesz kupić? Zamów, to się ściągnie ;)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Pandemiya
Posty: 62
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

31 sty 2020, o 16:35

Hehe mój zwykły PA271Q ma się dobrze, ot z ciekawości pytam bo tak przejrzałem sobie trochę sklepów internetowych i żaden nie ma na stanie tego modelu :)
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
quant
Posty: 72
Rejestracja: 30 kwie 2016, o 22:32

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

12 lut 2020, o 21:24

Czornyj pisze:
12 gru 2019, o 17:40
zi3i pisze:
12 gru 2019, o 17:19
Można domniemywać iż to średnio udany model marki. Zapewne drugi raz będzie się bardzo pilnował i taki "kwiatek" za szybko nie wyjdzie z fabryki....
Już się pilnują - w kolejnych dostawach PA271Q ZTCW jest ok.
po czym poznam, że egzemplarz ZTCW ? Numer modelu to 60004305. Jaki jest dla ZTCW ?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3455
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

13 lut 2020, o 04:57

quant pisze:
12 lut 2020, o 21:24
Czornyj pisze:
12 gru 2019, o 17:40
zi3i pisze:
12 gru 2019, o 17:19
Można domniemywać iż to średnio udany model marki. Zapewne drugi raz będzie się bardzo pilnował i taki "kwiatek" za szybko nie wyjdzie z fabryki....
Już się pilnują - w kolejnych dostawach PA271Q ZTCW jest ok.
po czym poznam, że egzemplarz ZTCW ? Numer modelu to 60004305. Jaki jest dla ZTCW ?
ZTCW „Z Tego Co Wiem” :)
quant
Posty: 72
Rejestracja: 30 kwie 2016, o 22:32

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

13 lut 2020, o 20:59

:) Niektórzy na tym forum to z Neciem za pan brat, więc pewnie mają tajną wiedzę, jak przynajmniej po numerze seryjnym rozpoznać wersję "ZTCW" ;)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3066
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

14 lut 2020, o 09:31

Nie mają ;p
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
2marekm
Lokalizacja: Słupsk
Posty: 153
Rejestracja: 19 sty 2014, o 20:08

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

14 lut 2020, o 10:01

Szanowni koledzy...co to jest to "ZTCW" ?
quant
Posty: 72
Rejestracja: 30 kwie 2016, o 22:32

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

14 lut 2020, o 10:37

Z TEGO CO WIEM :) Patrz kilka postów wyżej. Staruszki jesteśmy i nie nadążamy za stosowanymi obecnie skrótami.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13821
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

14 lut 2020, o 14:05

ZTCW to pikuś. Czasem się spotyka jakieś potworki jak np "janiepawlić". Grom wie co to oznacza. :)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Pandemiya
Posty: 62
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

wczoraj, o 14:20

Wybaczcie jakość zdjęcia, ale widać na nim o co chodzi :)

Kuśwa jak to jest - testowe zdjęcie szarości z mva.pl na 2 przeglądarkach zdjęć windowsowych (jedna z win7 jeszcze będąca również w win10 czyli "przeglądarka fotografii systemu windows" a druga to "zdjęcia" z win10) wygląda różnie. W przeglądarce pochodzącej z win7 widać w trakcie gradientu kilka ciemniejszych pionowych pasów, natomiast w tej nowej ("Zdjęcia") takiego "problemu" aż nie ma i obrazek ma dość płynny liniowy gradient. Chociaż jak mi się opatrzyło to trochę to może ledwo co widać, ale w głowie mi się może już gibać od tego. Bądź co bądź, napewno w "Zdjęciach" jest to mniej widoczne.

O czym takie pasy mogą świadczyć?

Obydwie przeglądarki z tego co wiem, mogę się mylić, ale raczej nie mają zarządzania barwą, co zresztą, by nie było jest wymagane przy tym obrazku.

Rodzi się tutaj pytanie - który obraz jest prawidłowy? :) Ten ze starszej wersji z pionowymi ciemniejszymi paskami, czy ten płynny :)

Załączam zdjęcie tego felerniejszego obrazka
IMG_20200216_135823.jpg
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
AndN11
Posty: 240
Rejestracja: 12 lip 2019, o 15:33

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

wczoraj, o 14:43

Mnie bardziej uderzają przebarwienia na tym gradiencie szarości. Chyba na starym netbooku z matrycą TN ten obrazek z mniejszymi przebarwieniami mi się wyświetla, ale może to wina "aparatu" (smartfona)...
Awatar użytkownika
Pandemiya
Posty: 62
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

wczoraj, o 14:45

AndN11 pisze:
wczoraj, o 14:43
Mnie bardziej uderzają przebarwienia na tym gradiencie szarości. Chyba na starym netbooku z matrycą TN ten obrazek z mniejszymi przebarwieniami mi się wyświetla, ale może to wina "aparatu" (smartfona)...
Przebarwienia dodał aparat, nie patrz na to, pisałem o tym w poście.
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13821
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

wczoraj, o 15:16

Gradient musi być matematycznie idealny i prawidłowo wyświetlony, czyli na pewno nie w "przegldarce" windowsowej. Poprawny gradient: viewtopic.php?f=21&t=6
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Pandemiya
Posty: 62
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: NEC PA271Q - wstępne wrażenia

wczoraj, o 15:26

Tom01 pisze:
wczoraj, o 15:16
Gradient musi być matematycznie idealny i prawidłowo wyświetlony, czyli na pewno nie w "przegldarce" windowsowej. Poprawny gradient: viewtopic.php?f=21&t=6
To jest właśnie "ten" gradient" :)
Otwarłem w Photoshopie i:

- przy wyłączonym załączeniu profilu kolorów te pasy są
- z załączonym srgb pasy są
- z załączonym adobe rgb niemalże nie ma lub w sumie całkowicie
- gradient również jest ładny jeśli jest załączony profil z multiprofilera monitorowy
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe

Wróć do „Dział handlowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Czornyj, Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 57267
Liczba tematów: 3405
Liczba użytkowników: 3452
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Maniekrat
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu