EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

Problemy eksploatacyjne, serwis.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

28 lut 2017, o 09:26

Czuk:"Zgadza się Max,tylko to forum czasem ogłupia ,że trzeba kupić coś bardzo drogiego,moim zdaniem wystarczy kupić coś pośredniego ..."

Ale kupując coś bardzo drogiego, czujesz się lepiej, twój mózg jarzy się mocniej. Sama świadomość, że obcujemy z czymś oryginalnym albo drogim i wyjątkowym sprawia, że odczuwamy większą satysfakcję. Nie oszukujemy się, autentycznie komórki mózgu odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności rozpalają się do czerwoności.
Tutaj można, i warto!, posłuchać o tym fenomenie:http://www.ted.com/talks/paul_bloom_the ... f_pleasure (można pobrać z napisami po angielsku, po polsku, po ...)
cz
czuk

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

28 lut 2017, o 09:38

mmm pisze: Ale kupując coś bardzo drogiego, czujesz się lepiej, twój mózg jarzy się mocniej. Sama świadomość, że obcujemy z czymś oryginalnym albo drogim i wyjątkowym sprawia, że odczuwamy większą satysfakcję. Nie oszukujemy się, autentycznie komórki mózgu odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności rozpalają się do czerwoności.
Ja osobiście czuję się przed zakupem czegoś drogiego tak samo jak po zakupie,bo staram się go przemyśleć wczesniej,ale niektórzy mają błędne mniemanie ,że sprzęt wszystko za nich załatwi,oczywisty błąd.
cz
czuk

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

28 lut 2017, o 10:21

czuk pisze:
mmm pisze: Ale kupując coś bardzo drogiego, czujesz się lepiej, twój mózg jarzy się mocniej. Sama świadomość, że obcujemy z czymś oryginalnym albo drogim i wyjątkowym sprawia, że odczuwamy większą satysfakcję. Nie oszukujemy się, autentycznie komórki mózgu odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności rozpalają się do czerwoności.
Ja osobiście czuję się przed zakupem czegoś drogiego tak samo jak po zakupie,bo staram się go przemyśleć wczesniej,ale niektórzy mają błędne mniemanie ,że sprzęt wszystko za nich załatwi,oczywisty błąd.
mmm pisze: Tutaj można, i warto!, posłuchać o tym fenomenie:http://www.ted.com/talks/paul_bloom_the ... f_pleasure (można pobrać z napisami po angielsku, po polsku, po ...)
Posłuchałem po polsku do połowy,już cię rozumiem..,dalej nie dałem rady.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

28 lut 2017, o 17:00

Żeby podsumować jakoś wątek zatytułowany:"EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować." proponuję jeszcze jeden cytat:
"A photograph isn't necessarily a lie, but nor is it the truth. It's more of a fleeting, subjective impression. What I most like about photography is the moment that you can't anticipate: you have to be constantly watching for it, ready to welcome the unexpected."
(Martine Franck)
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

28 lut 2017, o 19:16

Proponuję nie zasypywać wątku czyimiś cytatami i to jeszcze w obcym języku. Więcej warte są własne myśli i spostrzeżenia, w naszym ojczystym języku.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

1 mar 2017, o 07:38

Angielski nie jest językiem obcym?! ;-)
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

1 mar 2017, o 09:25

mmm pisze:Angielski nie jest językiem obcym?! ;-)
Mam nadzieję, że wkrótce nie zadasz ponownie tego pytania w odniesieniu do języka niemieckiego.
Awatar użytkownika
Juriko
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 276
Rejestracja: 14 lut 2015, o 19:05

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

1 mar 2017, o 10:56

Oprócz deutsche sprache jeszcze nie obcy jest ruskij jazyk. Polacy to poligloci. :)
Pozdrawiam, Jurek
enulight
Posty: 13
Rejestracja: 6 lis 2018, o 16:12

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

11 maja 2020, o 22:26

Witam.
Pozwolę odświeżyć temat.
Nabyłem używanego NECa EA244wmi na potrzeby przeglądania internetu, prac biurowych i od czasu oglądania filmików.
Obok posiadam NEC PA271Q do obróbki zdjęć do tego mam też SVII + kalibrator i1 Display

Mam problem z nabytym monitorem, a mianowicie w SVII mam komunikat: Display 1 - EA244wmi (no communications)
Monitor był podpięty przez DVI, DP, nadal to samo, a przez chwilę HDMI>DVI było widać że połączono przez USB - przycisk kalibracji nieaktywny.

Oczywiście monitor też podłączony na kablu drukarkowym, sterowniki zainstalowane, system go widzi. w monitorze na złączu USB wykrywa podłączony telefon.

Monitory które mam podpięte do płyty głównej MSI Z390-A Pro
PA271Q > DP
EA244wmi > DVI

W ustawieniach monitora DDC/CI mam włączone ON

Co zrobić żeby zagrało i można było skalibrowac?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14027
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

11 maja 2020, o 22:28

Pokładowa karta graficzna? Jeśli tak to nic z tego. Trzeba dołożyć jakąkolwiek, nawet za 15 zł z Allegro i pójdzie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
enulight
Posty: 13
Rejestracja: 6 lis 2018, o 16:12

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

11 maja 2020, o 22:33

Tom01, to skoro w SVII monitor PA271Q widzi normalnie i kalibracja działa to czemu na EA nie trybi?
Jaką kartę graficzną polecasz? oczywiście pod Photoshopa
Awatar użytkownika
Pandemiya
Lokalizacja: Zduny
Posty: 170
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

11 maja 2020, o 22:38

Co do karty - zależy od budżetu. Ale już taki Radeon RX570 z 4 lub 8 GB RAM będzie aż nadto wystarczający. Generalnie celuj w 2-4GB pamięci RAM w karcie jeśli tylko do PS ona ma być i nie są to wielkie jakieś projekty. Wiadomo, przyszłościowo i 8GB się przyda, coraz lepiej Adobe korzysta z tych zasobów w swoich aplikacjach. Nie ma sensu kupować 2080Ti za 6 tys.
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
enulight
Posty: 13
Rejestracja: 6 lis 2018, o 16:12

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

11 maja 2020, o 22:48

Budżet około 1000 zł, im mniej tym lepiej
Awatar użytkownika
Pandemiya
Lokalizacja: Zduny
Posty: 170
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

11 maja 2020, o 23:25

Jeśli 1k to budżet na kartę, to starczy spokojnie - jeśli grasz w jakimś FullHD to taki RX570 8GB też się nada. Tutaj masz link do dobrej konstrukcji od Sapphire na Allegro, jeszcze parę stówek zaoszczędzisz: https://allegro.pl/oferta/karta-graficz ... 8627988659 Niemniej jednak jeśli zdecydujesz się na wersję 4GB to zostanie Ci kolejna stówka w kieszeni. A jeśli naprwdę im mniej tym lepiej, to łap to: https://allegro.pl/oferta/karta-graficz ... 9254199712
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14027
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

12 maja 2020, o 11:16

enulight pisze:
11 maja 2020, o 22:33
Tom01, to skoro w SVII monitor PA271Q widzi normalnie i kalibracja działa to czemu na EA nie trybi?
Jaką kartę graficzną polecasz? oczywiście pod Photoshopa

Właśnie przez kartę. Takie akurat jest ograniczenie w niektórych monitorach NEC, konkretnie w sofcie SpectraView II, że nie działa na pokładówkach i podłączenie USB nie rozwiązuje problemu.

Karta może być dowolna, nie ma żadnych wytycznych. Ewentualnie jeśli w PS ma być akceleracja to jakaś nvidia z CUDA. Jest tego na rynku tyle, że można łopatą przerzucać, trudno coś jednoznacznie polecić.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
AndN11
Posty: 297
Rejestracja: 12 lip 2019, o 15:33

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

12 maja 2020, o 14:39

Enulight, mając 10-bitowy monitor (PA271Q) oraz program Photoshop rozważyłbym zakup karty graficznej, która umożliwia w PS pracę z 10 bitowym kolorem.

Nvidia odblokowała obsługę 30-bitowego (10 bit na kanał) koloru w aplikacjach OpenGL na kartach z serii GeForce:
https://pclab.pl/news81523.html

Czyli wybór bym ograniczyłbym do modeli:
Nvidia Titan (RTX, V, Xp, X Pascal), GeForce RTX 20 (2080 Ti, 2080, 2070, 2060), GeForce GTX 16 (1660 Ti, 1660), GeForce GTX 10 (1080 Ti, 1080, 1070 Ti, 1070, 1060, 1050 Ti, 1050).
https://fotoblogia.pl/13700,nvidia-wypu ... graficznym
enulight
Posty: 13
Rejestracja: 6 lis 2018, o 16:12

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

18 maja 2020, o 14:08

Dorwałem na próbę kartę graficzną GT 440 ZOTAc 2gb , kalibracja poszła także jest ok.

Rozglądam się za kartą graficzną do dwóch monitorów po DP.
Czy warto brać Nvidia Quadro (taniej), czy może jakieś GTX 10X0(droższe)?
AndN11
Posty: 297
Rejestracja: 12 lip 2019, o 15:33

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

18 maja 2020, o 14:53

Nvidia Quadro tańsza ?, nie sądzę. Jakbyś chciał Quadro o wydajności np. GTX 1050 pewnie wyszłoby 2 czy 3 razy drożej (nie chce mi się za bardzo co prawda sprawdzać, także strzelam tu :) ) Bierz coś z serii GTX z 4 GB ramu. Będzie i do grafiki z 10 bit. kolorem w PS (po instalacji sterownika Studio), a i do gier też nada się znacznie lepiej od Quadro.
PS.
Osobiście brałbym najtańszą czyli 1050 (od dawna nie gram), zwracając uwagę na opinie/testy na hałas jaki wytwarza. Podobno MSI są ciche.
enulight
Posty: 13
Rejestracja: 6 lis 2018, o 16:12

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

28 maja 2020, o 11:46

Kupiłem kartę MSI GTX 1070Ti Aero 8gb. monitory podpięte pod DP. Sterownik Driver Studio zainstalowany, SVII wykrywa oba monitory, nie ma komunikatu o błędzie USB.
Podpinam kalibrator i1Display pod monitor EA244MWi i na początku idzie kalibracja i potem wyskakuje komunikat:

Obrazek
Obrazek

Co robić?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3541
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

28 maja 2020, o 12:46

Co tam jest napisane, bo zdjęcie jest kompletnie nieczytelne? Robiłeś reset fabryczny monitora?

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 58500
Liczba tematów: 3499
Liczba użytkowników: 3507
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: madaj
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu