EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

Problemy eksploatacyjne, serwis.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

22 lut 2017, o 19:21

mmm pisze: Trochę mnie dziwi, że nie ma żadnego głosu od kogoś używającego GC z EA244WMi???
Mam ten monitor,a mnie dziwi co chcesz z tego monitora 'wycisnąć' to najzwyklejszy monitor biurowy o przyzwoitej regulacji i obrazie.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

22 lut 2017, o 19:24

Czuk, przeczytaj wątek od początku, nie tylko ostatni wpis, OK?
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

22 lut 2017, o 19:27

NocnyJastrzab pisze:Może już nie ma takich osób? Zarówno JA, Czornyj i Tom01 nie obcujemy na co dzień z GC, mając dostęp do SV2. Przy okazji jest troszkę prostszy i generalnie bezproblemowy. Podejrzewam, że część użytkowników też już przerzuciła się na SV2. Cena rynkowa 169 zł, początkowo było ponad 400 zł. Jak Pan popyta to się znajdzie za 160 zł.

A skoro Tom01 pisze, że "trudno powiedzieć, dlaczego się zepsuło" to raczej nie będzie niczego pewien. Przynajmniej do momentu sprawdzenia opcji z SV2. Nie mając bezpośredniego dostępu do monitora ciężko o jednoznaczną i fachową diagnozę.
Sorry, NJ, ale nie może być prostszego programu od GC.
Rozwiązaniem jest, żeby jakiś posiadacz EA244WMi spróbował go skalibrować GC.
Czuk, spróbowałbyś GC?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2351
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

22 lut 2017, o 19:33

mmm pisze: Sorry, NJ, ale nie może być prostszego programu od GC.
Skąd wiesz, skoro nie używałeś SV2 ?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2351
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

22 lut 2017, o 19:34

PS. GC ma DNA z SV2, ale zupełnie inny interfejs.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

22 lut 2017, o 19:37

mmm pisze:Czuk, przeczytaj wątek od początku, nie tylko ostatni wpis, OK?
OK, czytałem do czego zmierzasz i dlaczego chcesz uczynić z tego monitora lepszego niż jest, nigdy do grafiki się nie nadał i nie nada,cokolwiek byś z nim nie zrobił,co chcesz w nim polepszyć?Powiedz jaki jest cel Twoich wysiłków i co chcesz osiągnąć.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

22 lut 2017, o 21:23

NocnyJastrzab pisze:
mmm pisze: Sorry, NJ, ale nie może być prostszego programu od GC.
Skąd wiesz, skoro nie używałeś SV2 ?
Bo nie potrafię wyobrazić sobie prostszego ;-) : wpisać administratora (jedna literka), start calibration (nastaw nie zmieniałem) i jazda. Fakt, że przełącza się chwilę pomiędzy etapami, ale ... W sumie, jeśli dobrze liczę, 7 kliknięć i można iść na piwo. No jeszcze ósme i dziewiąte na zakończenie.
czuk pisze:
mmm pisze:Czuk, przeczytaj wątek od początku, nie tylko ostatni wpis, OK?
OK, czytałem do czego zmierzasz i dlaczego chcesz uczynić z tego monitora lepszego niż jest, nigdy do grafiki się nie nadał i nie nada,cokolwiek byś z nim nie zrobił,co chcesz w nim polepszyć?Powiedz jaki jest cel Twoich wysiłków i co chcesz osiągnąć.
Chcę tylko móc go skalibrować, jak dotychczas, GammaComp. I tyle.
Potrzebuję potwierdzenia, że GC działa albo nie działa z EA244WMi.
Jeśli GC działa, to mam spieprzony monitor, kalibrator albo komputer (karta grafiki?), chociaż nic a nic na to nie wskazuje, poza niemożnością kalibracji.
Jeśli GC nie działa nikomu, to SVII powinien być rozwiązaniem.
Co to znaczy, że nie nadaje się do grafiki? Jeśli nie potrafię dostrzec różnic pomiędzy wzornikiem w świetle dziennym i jego obrazem na monitorze, to chyba nie bardzo jest sens próbować czegokolwiek innego. Żeby wprowadzić korekty do obrabianego pliku, muszę WIDZIEĆ, co mam korygować.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 10:39

czuk pisze:
mmm pisze: Trochę mnie dziwi, że nie ma żadnego głosu od kogoś używającego GC z EA244WMi???
Mam ten monitor,a mnie dziwi co chcesz z tego monitora 'wycisnąć' to najzwyklejszy monitor biurowy o przyzwoitej regulacji i obrazie.
Czuk, czy Ty kalibrujesz to swoje "badziewie"?
Czym?
Może dałbyś się namówić na próbę skalibrowania go GC?
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 10:49

mmm pisze: Czuk, czy Ty kalibrujesz to swoje "badziewie"?
Nie kalibruje nie kalibrowałem i kalibrował nie będę.Kalibrował bym CX albo PA ,wtedy ma to dla mnie jakikolwiek sens.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 11:36

Jedziesz na ustawieniach fabrycznych ;-)
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 11:43

Dokładnie ,sRGB i jasność na 20%.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 19:49

Problem rozwiązany. Pomogło, zasugerowane przez kolegę/koleżankę R z forum nikoniarze.pl, połączenie komputera z monitorem kablem USB.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 19:58

czuk pisze:Dokładnie ,sRGB i jasność na 20%.
Dlaczego nie kalibrujesz monitora?
Uważasz, że jego "osiągi" z profilem uzyskanym po kalibracji i tym, którego używasz są takie same?
Inny powód?
Do czego używasz EA244WMi?
Szynkars
Posty: 168
Rejestracja: 1 mar 2015, o 17:20

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 20:31

Myślę, że jednym z powodów może być chociażby potrzeba posiadania kalibratora. To koszt blisko 900 zł, wypożyczenie 100 zł, a kalibrację trzeba przecież co jakiś czas odnawiać, szczególnie na monitorach raczej nie tworzonych z myślą o grafice. Jeśli ktoś używa monitora do prac, gdzie wierne odwzorowanie barw nie ma znaczenia, kalibracja może być całkowicie zbędna, bezcelowa.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 20:38

Nie zajmuję się niczym związanym z kolorem,dla mnie to przyzwoity monitor biurowy,chcesz się nim pobawić to się pobaw,niewiele to zmieni w jakości wyświetlanego obrazu,kalibracja ma sens w przypadku monitorów graficznych,profesjonalnych ja tak uważam,Tom01 się ze mną nie zgodzi,ale każdy ma swoją wizję rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11890
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 20:58

Szynkars pisze:Jeśli ktoś używa monitora do prac, gdzie wierne odwzorowanie barw nie ma znaczenia, kalibracja może być całkowicie zbędna, bezcelowa.
Nie podzielam tego poglądu. Jeśli obraz jest nieliniowy, przy zwykłym pisaniu na forum widać / czuć różnicę. Obraz zaburzoną liniowością potrafi być nieprzyjemny, następuje utrata detali w niektórych partiach. Jeśli ktoś ma wyższą wrażliwość estetyczną niż przeciętny Kowalski, klient marketu, to zobaczy różnicę przed i po. W NEC-ach serii EA jest to tym ważniejsze, bo fabrycznie liniowość jest fatalna.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 21:10

czuk pisze:Nie zajmuję się niczym związanym z kolorem,dla mnie to przyzwoity monitor biurowy,chcesz się nim pobawić to się pobaw,niewiele to zmieni w jakości wyświetlanego obrazu,kalibracja ma sens w przypadku monitorów graficznych,profesjonalnych ja tak uważam,Tom01 się ze mną nie zgodzi,ale każdy ma swoją wizję rzeczywistości.
Sądziłem, że może, tak jak ja, nie rozróżniasz pomiędzy profilami :-)))
Nie wiem, czy to jest metodycznie poprawne, ale:
W PS otwieram plik wzornika Atkinson.
Powiększam do 50%.
Zmniejszam nieco okno PS, żeby zmieścić obok okienko Zarządzanie Kolorami (Windows).
Przełączam w ZK profile (jako domyślne) wyświetlane na monitorze pomiędzy własnie uzyskanym profilem sprzętowym (1) (R, jeszcze raz dziękuję) a sRGBIEC61966 (2) a profilem uzyskanym programowo z i1Profilera (3) i, myślcie sobie o mnie, co chcecie, ale nie widzę różnic.
Żadnych pomiędzy 1 i 2.
Minimalne, powiedziałbym, że w jasności tylko, pomiędzy 1 a 3.

To samo przy przełączaniu pomiędzy profilami za pomocą programu Display Profile.
Zakładając, że przełączam profile prawidłowo, to co? Powinienem sobie przeprogramować część mózgu odpowiedzialną za postrzeganie barw ;-), czy to jest jedna wielka ściema?
No bo jeśli widzę obraz wzornika identycznie dla trzech różnych profili, w tym jednego fabrycznego, darmowego, który mam bez konieczności kupowania kalibratora.
Mało tego, w południowym świetle dziennym nie widzę różnic pomiędzy wydrukowanym wzornikiem a jego obrazem dla profili programowego i sprzętowego; nie sprawdzałem profilu sRGBIEC61966.
I ja naprawdę widzę te barwy, odcienie, rozrózniam zdjęcia bogate w barwy i ubogie, płaskie (ubogie w sposób niezamierzony).
Ostatnio zmieniony 24 lut 2017, o 21:19 przez mmm, łącznie zmieniany 1 raz.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 21:12

Tom01 pisze: Jeśli ktoś ma wyższą wrażliwość estetyczną niż przeciętny Kowalski
Może nie chodzi o wrażliwość estetyczną, co o wrażliwość na tę wrażliwość ;-)))
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 21:35

Przy wyświetlaniu tekstu, czarnego na białym, liniowość nie wpływa w żaden sposób na wyświetlany obraz, a już na pewno nie czyni go "nieprzyjemnym".

Nie przesadzajmy. Dobra liniowość jest potrzeba do wiernego wyświetlania zdjęć, przy mniej lub bardziej profesjonalnej z nimi pracy. Do wyświetlania dokumentu office, czy strony internetowej, nierozregulowany monitor biurowy DELL, NEC czy EIZO, całkowicie wystarczy. To, że będą nieco inaczej widoczne niuanse kolorystyczne forumowych przejść szarości, nie wpływa w najmniejszym stopniu na zrozumienie mojego tekstu. A wiem co piszę. Na codzień mam do czynienia, w pracy i w domu, z monitorami o skrajnie różnych walorach jakościowych. Jakościowych, w sensie wierności wyświetlanych zdjęć, liniowości itp.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11890
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: EA244WMI nie daje się sprzętowo. Skalibrować.

24 lut 2017, o 21:43

Nigdy praktycznie nie ma TYLKO czarnego tekstu na białym. Komputer to nie jest maszyna do pisania. Nawet tu, szata graficzna ma lekkie gradienty. Wszelkie treści odbierane za pomocą komputera są wszelakiego rodzaju. Poprawną / niepoprawną liniowość widać. Przy czym mówię o komforcie i przyjemności z korzystania a nie wyświetleniu byle jak.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 49639
Liczba tematów: 2997
Liczba użytkowników: 3199
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: bubeell
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu