Multiprofiler

Problemy eksploatacyjne, serwis.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3082
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 15:29

Chyba, że tak. Nie miałem czasu zajrzeć..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 17:49

Czornyj pisze:
2 sty 2020, o 11:17
NocnyJastrzab pisze:
2 sty 2020, o 10:07
Skąd wiesz, że nie ma, skoro nie aktualizowałeś systemu? Poza tym to nie powinno mieć związku z rodzajem/wersją OS.
Z instrukcji obsługi Multirprofilera - funkcje związane z emulacją profili druku zostały usunięte z wersji dla MacOS i Linux, pozostały jedynie w wersji dla Windows. Nie stanowi to jakiegoś kolosalnego problemu, bo można z łatwością ulepić 3DLUTy symulujące daną przestrzeń druku, ale stanowi pewną upierdliwostkę, najprawdopodobniej związaną z jakimś problemem w Catalinie.
No to właśnie na razie zostanę na Mojave i 1.4.00 :) Przynajmniej zanim nie nauczę się lepić 3D LUTów. Tak przy okazji, jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13833
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 17:53

Prościej podłączyć do komputera windzianego na chwilę, wgrać co trzeba i wrócić do Maca.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 18:07

Tom01 pisze:
2 sty 2020, o 17:53
Prościej podłączyć do komputera windzianego na chwilę, wgrać co trzeba i wrócić do Maca.
Trzeba mieć :/
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3465
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 18:11

Filip pisze:
2 sty 2020, o 18:07
Trzeba mieć :/
Nie trzeba - klejenie własnych 3DLUTów jest banalnie proste i 100x szybsze niż przepinanie wyświetlacza do wingrozy - vide s.39 instrukcji obsługi Multiprofilera
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 20:44

Czornyj pisze:
2 sty 2020, o 18:11
Filip pisze:
2 sty 2020, o 18:07
Trzeba mieć :/
Nie trzeba - klejenie własnych 3DLUTów jest banalnie proste i 100x szybsze niż przepinanie wyświetlacza do wingrozy - vide s.39 instrukcji obsługi Multiprofilera
Podpięcie LUTa jest oczywiście proste, ale zupełnie nie wiem na jakiej podstawie go stworzyć. Skąd mam wiedzieć jak zmodyfikować plik?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13833
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 20:45

Filip pisze:
2 sty 2020, o 18:07
Trzeba mieć :/

A maszyna wirtualna? Postawienie na macu jest banalne. Np w oparciu Parallels. Wówczas nie ma przełączania monitora i angażowania dodatkowego komputera.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 20:48

Tom01 pisze:
2 sty 2020, o 20:45
Filip pisze:
2 sty 2020, o 18:07
Trzeba mieć :/

A maszyna wirtualna? Postawienie na macu jest banalne. Np w oparciu Parallels. Wówczas nie ma przełączania monitora i angażowania dodatkowego komputera.
Tak czy inaczej trzeba mieć windowsa. Tu już chyba lepiej zainstalować stary system na jakimś pendive.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3465
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 21:41

Filip pisze:
2 sty 2020, o 20:44
Czornyj pisze:
2 sty 2020, o 18:11
Filip pisze:
2 sty 2020, o 18:07
Trzeba mieć :/
Nie trzeba - klejenie własnych 3DLUTów jest banalnie proste i 100x szybsze niż przepinanie wyświetlacza do wingrozy - vide s.39 instrukcji obsługi Multiprofilera
Podpięcie LUTa jest oczywiście proste, ale zupełnie nie wiem na jakiej podstawie go stworzyć. Skąd mam wiedzieć jak zmodyfikować plik?
To chyba oczywiste - dokonać konwersji do profilu, który chcemy zasymulować :)
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 22:29

Czornyj pisze:
2 sty 2020, o 21:41

To chyba oczywiste - dokonać konwersji do profilu, który chcemy zasymulować :)
Też tak pomyślałem, ale zaraz potem pomyślałem, że to by było za proste :D
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 11:44

Czornyj pisze:
2 sty 2020, o 21:41
Filip pisze:
2 sty 2020, o 20:44
Podpięcie LUTa jest oczywiście proste, ale zupełnie nie wiem na jakiej podstawie go stworzyć. Skąd mam wiedzieć jak zmodyfikować plik?
To chyba oczywiste - dokonać konwersji do profilu, który chcemy zasymulować :)
Wracam do tematu i nie wiem jednak jak to zrobić. Konwersja do CMYK jest dość oczywista, ale żeby zapisać z powrotem png, trzeba dokonać ponownej konwersji do RGB. Ale do jakiego profilu? Do profilu monitora? Oryginalny plik, wygenerowany z Multiprofilera, jest bez profilu. Może jakaś instrukcja krok po po kroku, żeby już zostało na forum?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3465
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 13:33

Multiprofiler pozwala wybrać gamut RGB w obrębie którego będzie wykonywana symulacja 3DLUT. Zakładając, że w symulacjach bazujemy na gamucie natywnym konwertujemy wzorzec skonwertowany do CMYK do pofilu monitora w gamucie natywnym, wygenerowanym przez Multiprofilera (który zawsze po ustawieniu parametrów obrazowania tworzy automatycznie profil monitora).

Innymi słowy nie ma wielkiej filozofii - konwersja wzorca do CMYK i potem do profilu monitora, lub screen shot symulacji zapiętej na wzorcu, który potem dokładnie docinamy do rozmiarów wzorca.

Jedyne na co musimy zwrócić uwagę to żeby nie pokiełbasić gamutów RGB w obrębie których wykonywana jest symulacja, ale jeśli konsekwentnie trzymamy się np. natywnego to sprawa jest prosta :)
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 15:08

Ok. Czyli rozumiem to tak:
Step 1: Wybieram „Current 3D LUT with no adjustments applied.”
Step 2: Eksportuję plik
Step 3: „Enable the Current 3D LUT” otwieram wyeksportowanego PNG i konweruję go z bieżącego profilu Monitora na jakiś konkretny CMYK i z powrotem do bieżącego profilu monitora. (Tu w Photoshopie jako RGB mam ustawiony profil monitora)
Step 4: Wgrywam nowy plik.
Jeśli gdzieś się mylę, to proszę o poprawienie mnie.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3082
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 15:54

Dlaczego w PS jest profil monitora? Powinna być przestrzeń robocza, w której się poruszasz. Profil monitora jest wykorzystywany "w locie".
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Filip
Posty: 647
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 16:17

Do pracy oczywiście mam inną przestrzeń, a przestrzeń monitora jest ustawiona tylko do stworzenia tego pliku. Wydaje mi się, że tu profil musi być spójny z wygenerowanym przez multiprofilera plikiem.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3465
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 16:24

Filip pisze:
24 sty 2020, o 15:08
Ok. Czyli rozumiem to tak:
Step 1: Wybieram „Current 3D LUT with no adjustments applied.”
Step 2: Eksportuję plik
Step 3: „Enable the Current 3D LUT” otwieram wyeksportowanego PNG i konweruję go z bieżącego profilu Monitora na jakiś konkretny CMYK i z powrotem do bieżącego profilu monitora. (Tu w Photoshopie jako RGB mam ustawiony profil monitora)
Step 4: Wgrywam nowy plik.
Jeśli gdzieś się mylę, to proszę o poprawienie mnie.
Dokładnie, chodzi o to by liczby RGB wzorca odpowiadały docelowo temu, co jest wyświetlone podczas symulacji przestrzeni. Uzyskuje się to albo konwertując do profilu symulowanego i ponownie konwertując do aktualnego profilu zapiętego przez Multiprofilera, albo przez włączenie softproofingu i screenshot+docięcie.
Awatar użytkownika
Pandemiya
Posty: 71
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 19:39

Jak już jesteśmy w temacie Multiprofilera to mam pytanie - czy w tym oprogramowaniu można przeprowadzić korekcję liniowości?
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13833
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Multiprofiler

24 sty 2020, o 19:58

Pandemiya pisze:
24 sty 2020, o 19:39
Jak już jesteśmy w temacie Multiprofilera to mam pytanie - czy w tym oprogramowaniu można przeprowadzić korekcję liniowości?

Nie można. Multiprofiler to "pilot" do monitora.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Pandemiya
Posty: 71
Rejestracja: 14 gru 2019, o 15:19

Re: Multiprofiler

2 lut 2020, o 13:59

A do czego służą w tym programie opcje responsive improve i metamerism correction?
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13833
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Multiprofiler

2 lut 2020, o 15:51

Response improwe - Dopalacz ciekłych kryształów. Wpływa na zachowanie obrazów ruchomych, w najprostszym przypadku rozmycie tekstu podczas przewijania.
Metamerism correction - Użycie innego modelu widzenia barwnego. Wskazane wypróbowanie jeśli przy podstawowej kalibracji wykorzystującej CMF CIE1931 użytkownik widzi zielonkawą biel.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 2 użytkowników online :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 57383
Liczba tematów: 3418
Liczba użytkowników: 3458
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: mateusz765
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu