M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
jakkul
Posty: 3
Rejestracja: 21 sty 2015, o 14:55

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

1 mar 2021, o 10:36

udało mi się zdobyć EA271Q czarny. Używam zwykle kompów z windą i linuksem, ale w korpo padł mi mak i chcą mi kupić M1. Naczytałem się na forum o problemach z USB-C i M1. Olać kolorki, bo będę używał głównie excela, maila i jiry, byle mi oczu nie wypaliło.

Konkretne pytanie: Czy po najnowszym update big sur 11.2.2 usb-c na air M1 z EA271Q działa OK? Czy ktoś ma taką kombinację i jest w stanie powiedzieć czy będzie działać?
Awatar użytkownika
skinny500
Lokalizacja: Bangkok
Posty: 320
Rejestracja: 15 sty 2013, o 22:32

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 mar 2021, o 08:32

mhara pisze:Z kalibracją na NEC przewalone, natomiast ColorNavigator działa bez problemu. Na Eizo CS2420 nie widzę różnicy pomiędzy Intelem a M1 wszystko działa prawidłowo. Na NEC EA271q ustawiłem profil zrobiony na Intelu ale niestety nie potrafię prawidłowo ustawić monitora w OSD. Jak np. bez kalibracji ustawić jasność 100 cd?
Jak miałeś prawidłowo zrobioną kalibrację pod obróbkę zdjęć, to wartości liczbowe nie są ci już do niczego potrzebne. Ustaw tak, żeby jasność była dostosowana do otoczenia i gotowe. Tło za monitorem takie, jak neutralna szarość wyświetlana na monitorze (kolor #777777) i tyle.
aka Thomas Voland. Fotograf beauty&fashion oraz retuszer: portfolio
Filip
Posty: 676
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 mar 2021, o 20:43

jakkul pisze:
1 mar 2021, o 10:36
udało mi się zdobyć EA271Q czarny. Używam zwykle kompów z windą i linuksem, ale w korpo padł mi mak i chcą mi kupić M1. Naczytałem się na forum o problemach z USB-C i M1. Olać kolorki, bo będę używał głównie excela, maila i jiry, byle mi oczu nie wypaliło.

Konkretne pytanie: Czy po najnowszym update big sur 11.2.2 usb-c na air M1 z EA271Q działa OK? Czy ktoś ma taką kombinację i jest w stanie powiedzieć czy będzie działać?
Prawdopodobnie będzie wymagany update FirmWare w NECu. Ja mam EA271U COLOR i musiałem wysłać do serwisu. Po tych zabiegach i ponownej kalibracji w Mastiff monitor działa przez kabel TB3. Kabel załatwia wszystko poza kalibracją. SVII i Multiprofiler nie widzą żadnego monitora NEC.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3370
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

11 mar 2021, o 13:45

Potwierdzam poprawne działanie po aktualizacji. Właśnie odebraliśmy z serwisu kilka sztuk. Działa aplowski TB3, a także m.in. Baseus Hammer USB-C.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
misiak76
Posty: 36
Rejestracja: 22 maja 2018, o 13:45

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 kwie 2021, o 09:24

NocnyJastrzab pisze:Potwierdzam poprawne działanie po aktualizacji. Właśnie odebraliśmy z serwisu kilka sztuk. Działa aplowski TB3, a także m.in. Baseus Hammer USB-C.
To trzeba NECa do serwisu wysyłać aby była współpraca z M1? Przymierzam się do wymiany komputerów pod fotografię oraz film wejść w M1 i tylko do CADa zostawić coś tam z windy.

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony 2 kwie 2021, o 09:24 przez misiak76, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14895
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 kwie 2021, o 09:43

Moim zdaniem Apple popełnia dokładnie ten sam błąd co lata temu z procesorami Motoroli. Historia jak widać niczego nie nauczyła. Walka z całym światem i gigantycznym zasobem softu pisanego na architekturę x86/x64 jest skazana na porażkę. Już teraz daje się wyraźnie odczuć że Apple olewa z góry wszystkich użytkowników poza gadżedziaczami. Pomijając absurdalnie drogą "tarkę", nie ma w ofercie żadnego rozwiązania dla użytkowników profesjonalnych. Soft się infantylizuje z prędkością światła. Np z znakomitego Final Cut zrobiono zabawkę. Coraz więcej oprogramowania albo nie działa albo nie jest rozwijana na macOS. Pracowałem ok 15 lat na makówkach, ale się zrobiła droga przez mękę. W ostatnich latach w zasadzie już nie wyłączałem Parallels bo macowe rozwiązania coraz bardziej ustępowały windzianym. A już numer z M1 to porażka na całej linii.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
misiak76
Posty: 36
Rejestracja: 22 maja 2018, o 13:45

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 kwie 2021, o 10:20

Tom01 nie strasz mnie bo wszędzie słyszę ochy i achy wszyscy, że tak powiem "sikają z radości" nad nowymi M1. A że na pierwszy ogień potrzebuję czegoś mobilnego bo już szału dostaje z odpisywaniem na e-maile przez telefon. To chciałem zacząć od Air wejść w system i przy okazji podleczyć go pod NEC PA271q aby zobaczyć jak edytować można zdjęcia. No i Air ma być z założenia mobilną bestią do edycji na szybko w terenie aby na bloga coś z terenu wrzucić. Bo nie wiem czy jest coś w tych pieniądzach pod windą co zagwarantowało by mi taką pracę.

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14895
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 kwie 2021, o 10:31

M1 jest szybki i długo lata na baterii. Ale co z tego jeśli nie jest kompatybilny z oprogramowaniem będącym standardem? Co w sytuacji jeśli jakiś soft nie zadziała i nie będzie szans na pracę w emulacji, nie mówiąc o przepisaniu natywnie? Weźmy choć podpis kwalifikowany. Na intelowych makówkach masakra a na M1 nie będzie działać w ogóle i nie da się odpalić windy aby przynajmniej prowizorycznie ogarnąć temat.

IMO, MB z M1 to zabawka do wąskiej grupy konkretnych zadań i do niczego innego. Coś jak Ipad. W przewidzianych sobie celach jest świetny, ale spróbuj człowieku wygenerować pdf-a z potwierdzeniem przelewu i załączyć go do e-maila. Science fiction.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
skinny500
Lokalizacja: Bangkok
Posty: 320
Rejestracja: 15 sty 2013, o 22:32

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 kwie 2021, o 11:45

Final Cut X był zabawką tylko chwilę po premierze, od lat jest znakomitym narzędziem, na którym można zrobić wszystko. Nie do końca rozumiem w czym problem w zrobieniu i dołączeniu PDF do maila na iPadzie.

Co do głównego tematu – kalibracja na i1 Profilerze już jest, na ColorNavigatorze też, chociaż jeszcze są ograniczenia.
aka Thomas Voland. Fotograf beauty&fashion oraz retuszer: portfolio
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14895
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 kwie 2021, o 11:52

skinny500 pisze:
2 kwie 2021, o 11:45
Nie do końca rozumiem w czym problem w zrobieniu i dołączeniu PDF do maila na iPadzie.

W tym, że tego się zrobić po prostu nie da. Przynajmniej w tych systemach bankowych w których miałem taką potrzebę.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
wocek
Posty: 133
Rejestracja: 14 lis 2020, o 13:54

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

2 kwie 2021, o 14:16

W ogóle Apple przestało się też interesować "tańszymi" odpowiednikami bardziej profesjonalnych sprzętów (przykładem takiego rozwiązania jest Mac mini z 2012 lub iBook).

A poza tym na te problemy jest rada: Hackintosh się nazywa :D Poza tym następny Mac Pro dalej ma być na Intelu (takie są przynajmniej plotki).
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3370
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

6 kwie 2021, o 10:47

misiak76 pisze:
2 kwie 2021, o 09:24
NocnyJastrzab pisze:Potwierdzam poprawne działanie po aktualizacji. Właśnie odebraliśmy z serwisu kilka sztuk. Działa aplowski TB3, a także m.in. Baseus Hammer USB-C.
To trzeba NECa do serwisu wysyłać aby była współpraca z M1? Przymierzam się do wymiany komputerów pod fotografię oraz film wejść w M1 i tylko do CADa zostawić coś tam z windy.

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Trzeba wysyłać EA271U.. PA271Q chodzi normalnie po USB-C
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Filip
Posty: 676
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

6 kwie 2021, o 20:38

NocnyJastrzab pisze:
6 kwie 2021, o 10:47
PA271Q chodzi normalnie po USB-C
Nie chodzi. Trzeba zrobić update firmware, ale na szczęście można zrobić to samemu :)
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3370
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

6 kwie 2021, o 22:52

Ja robiłem update rok temu, więc już nie musiałem ;p
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
misiak76
Posty: 36
Rejestracja: 22 maja 2018, o 13:45

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

10 kwie 2021, o 11:00

NocnyJastrzab pisze:
misiak76 pisze:
2 kwie 2021, o 09:24
NocnyJastrzab pisze:Potwierdzam poprawne działanie po aktualizacji. Właśnie odebraliśmy z serwisu kilka sztuk. Działa aplowski TB3, a także m.in. Baseus Hammer USB-C.
To trzeba NECa do serwisu wysyłać aby była współpraca z M1? Przymierzam się do wymiany komputerów pod fotografię oraz film wejść w M1 i tylko do CADa zostawić coś tam z windy.

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka
Trzeba wysyłać EA271U.. PA271Q chodzi normalnie po USB-C
Dzięki Obrazek

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

misiak76
Posty: 36
Rejestracja: 22 maja 2018, o 13:45

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

10 kwie 2021, o 11:01

To jaki teraz numer update firmware jest do Pa271q?

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14895
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: M1 w nowych Macach a monitory, kalibracja, problemy etc.

10 kwie 2021, o 11:53

Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Zastosowania zawodowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: voteck i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], voteck
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 62347
Liczba tematów: 3743
Liczba użytkowników: 3700
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: m4ciekk
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu