Nec PA272W- ustawienia fabryczne

Czyli jaki NEC do czego najlepiej się sprawdza, różnice między wersjami, wyposażenie dodatkowe.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 10:13

Witam,
od niedawna jestem posiadaczem wspomnianego w temacie modelu monitora ale tak naprawde dopiero teraz mam czas aby na spokojnie zająć się jego podłączeniem i ustawieniami, stad moje pytanie do was Panowie o pomoc w ustaleniu kilku kwestii i odpowiedniej konfiguracji za co z góry będę niezmiernie wdzięczny;
1. Podpinam pod PC dwa monitory ; i tak jako główny ustawiam Della U2415 a jako drugi ustawiam Neca , ponieważ zamierzam włączać go tylko podczas pracy na PS i LR
2. Neca ustawionego mam (fabrycznie) na profil sRGB , jasność na 80cd/m2 i temp. 6500K - i chyba te ustawienia wydaja się być optymalne dla moich zastosowań, ponieważ nie pracuje w żadnej specjalnie przygotowanej pracowni z dostosowanym światłem itp. itd
3. Na dołączonej płycie zanjdują sie sterowniki i inne aplikacje. Czy te sterowniki powinienem wgrać skoro wydaje mi sie ze monitor po podłączeniu działa poprawnie ( tak mi sie bynajmniej wydaje)?
4. Ponadto na płycie znajduje sie aplikacja MultiProfiler, czy też powinna zostać zainstalowana czy też jest ona pomocna dopiero w momencie kalibracji monitora?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
max
Posty: 6547
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 10:56

Ze wstępu wynika, że Twoja wiedza na temat obsługi tego monitora jest niewielka. Na razie nie popełniłeś żadnych błędów, (no może poza ustawieniem DELLa jako monitor główny), ale istnieje ryzyko, że w przypadku kompletnej nieznajomości i użycia zaawansowanych możliwości, kompletnie rozregulujesz monitor.

Nie da się krótko opisać co masz zrobić.

Na początek przeczytaj instrukcję obsługi do monitora, oczywiście w wersji pełnej, dostępnej w pdf na stronie NECa.
https://www.nec-display-solutions.com/p ... 272W.xhtml

Następnie przeczytaj instrukcję obsługi MultiProfilera, niestety po angielsku.
http://www.necdisplay.com/support-and-s ... /downloads

Potem to: viewtopic.php?f=34&t=1389

Potem pytaj. Na razie zacząłeś od końca.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 15:34

Dziękuję max. za powyższe linki.
Instrukcje obsługi przestudiowałem i póki co nie mam zamiaru zmieniać ustawień zaawansowanych , barw itp.
Przełączam tylko gotowe profile tak jak sa ustawione fabrycznie jedynie co mogę działać to zmniejszać lub zwiekszać jasność Kadeli w zalezności o oświetlenia otoczenia w danym momencie.
Jesli chodzi o MultiProfiler to z tego co zauważyłem jest to po prostu przeniesienie manualnego panelu ustawień monitora do podręcznej i bardziej przejrzystej aplikacji w systemie komp.
No ale zaczynam od początku z pytaniami , które mi sie nasuwają podczas lektury z linków przez Ciebie podesłanych:
-czy to faktycznie jest takie istotne w działaniu monitora aby sprawdzać w kontakcie gdzie jest faza a gdzie zero?
- w temacie MultiProfiler dla opornych wspomniałeś iż program ten wymaga połączenia z monitorem kablem USB- ja nie podłączyłem USB a mimo to program działa
- w instrukcji monitora zalecane jest aby , cytuje" że ustawienie PICTURE MODE (Tryb obrazu) jest takie samo jak profil ICC na komputerze." -sprawdziłem w zarzadzaniu kolorami w Windowsie jako "domyslne ustawienia kolorów systemu Windows" zaznaczony mam profil- sRGB IEC61966-2.1 a do wyboru mam jeszczce:
-Profil modelu urzadzenia wirtualnego
oraz
- PA272W
-PA272W MultiProfiller Mode2

no więc czy to tu powienienem zmienić na któryś z powyższych dwóch?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6547
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 15:49

Spróbuję odpowiedzieć na pytania, na które mogę:
* wydaje mi się, że nie ma znaczenia gdzie jest faza, a gdzie neutralny (aczkolwiek nie jestem elektrykiem i nie mam pewności). Oczywiście zero/ochronny musi być na bolcu, żeby faza nie poszła na obudowę i nie kopało.
* USB nie jest konieczne. Komunikacja działa również kablem sygnałowym, bodaj przez protokół DDC/CI, aczkolwiek nie zawsze i bezpieczniej jest przez USB.
* MultiProfiler sam zarządza profilami, podmieniając w locie ich zawartość. Nic tam nie trzeba i nie należy kombinować, żeby nie popsuć, z tego co wiem.

Moim zdaniem lepiej i wygodniej używać MultiProfilera, bo właśnie zarządza profilami. Z menu monitora trzeba grzebać samemu, a lepiej nie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11682
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 16:22

Jest bardzo ważne, gdzie L i N, bo czasem w urządzeniu obudowa jest zerowana. Jest to regulowane odpowiednimi normami branżowymi.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 16:36

Tom01 pisze:
7 wrz 2017, o 16:22
Jest bardzo ważne, gdzie L i N, bo czasem w urządzeniu obudowa jest zerowana. Jest to regulowane odpowiednimi normami branżowymi.
Tom czy to ty mi podpowiadasz coś takiego? :
Profil AdobeRGB należy skopiować do katalogu: Windows/system32/spool/drivers/color oraz w zaawansowanych ustawieniach ekranu, zakładka zarządzanie kolorem, ustawić go jako domyślny. Monitor przełączyć na AdobeRGB. Windows niestety nie zarządza kolorem poprawnie i np. w przeglądarce zdjęcia wyglądają fatalnie (gdy monitor ustawisz na AdobeRGB) do przeglądania zdjęć używaj innej przeglądarki np.: XnView
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11682
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 16:57

Absolutnie nie. Skąd te herezje?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6547
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 16:57

Tom01 pisze:
7 wrz 2017, o 16:22
Jest bardzo ważne, gdzie L i N, bo czasem w urządzeniu obudowa jest zerowana. Jest to regulowane odpowiednimi normami branżowymi.
Co prawda trochę schodzimy z tematu, ale (znowu) wydaje mi się, że:
* obudowa powinna być podłączona do bolca ochronnego, a nie do przewodu neutralnego. NEC PA ma przewód zasilający z bolcem, więc to on powinien odpowiadać za podłączenie obudowy.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11682
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 17:00

Nieważne co się wydaje, istotna jest praktyka a ta mówi, że zdarzają się urządzenia w których obudowa jest zerowana. Jeśli N byłby z niewłaściwej strony, na obudowie będzie napięcie sieci. Oczywiście powinien natychmiast wywalić wyłącznik różnicowo-prądowy, ale przy czarodziejstwach jakie się spotyka w domach, różnie może być.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 17:24

Tom01 pisze:
7 wrz 2017, o 16:57
Absolutnie nie. Skąd te herezje?
od kolegi -Tomekn,
myślałem że to Ty tylko pod innym nickiem.
Oznacza to że tamta sugestia jest błedem? Mam nic ni9e kopiowac i nie wklejać?
Ja osobiscie uważam , że MultiProfiler sam sobie wkleja odpowiednie profile icc i to on załatwia sprawę ale moze sie mylę?

ps. ale tak na marginesie Tom mozliwe jest że to Ty przygotowałes dla mnie zakupionego w " FP" Neca ?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6547
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 17:24

No ale w tym wątku mówimy o PA272W, a ten ma przewód z bolcem ochronnym. Jego obudowa winna być podłączona do bolca ochronnego a nie do jednego z pary faza-neutralny. Jeśli więc obudowa jest podłączona do bolca ochronnego, dalsze rozważania tracą sens, a tym samym nie ma znaczenia po której stronie jest faza, a po której neutralny.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11682
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 17:33

ramzes44 pisze:
7 wrz 2017, o 17:24
od kolegi -Tomekn,
myślałem że to Ty tylko pod innym nickiem.
Oznacza to że tamta sugestia jest błedem? Mam nic ni9e kopiowac i nie wklejać?
Ja osobiscie uważam , że MultiProfiler sam sobie wkleja odpowiednie profile icc i to on załatwia sprawę ale moze sie mylę?

Mogę poprosić link gdzie ta porada? Trzeba sprostować. Multiprofiler podkłada profile z profilowania fabrycznego i póki monitor nowy, spokojnie można użyć.

ramzes44 pisze:
7 wrz 2017, o 17:24
ps. ale tak na marginesie Tom mozliwe jest że to Ty przygotowałes dla mnie zakupionego w " FP" Neca ?

Co to jest "FP"?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 18:08

ramzes44 pisze:
7 wrz 2017, o 17:24
ps. ale tak na marginesie Tom mozliwe jest że to Ty przygotowałes dla mnie zakupionego w " FP" Neca ?

Co to jest "FP"?
[/quote]

Fotoplus
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 18:18

?[/quote]

Multiprofiler podkłada profile z profilowania fabrycznego i póki monitor nowy, spokojnie można użyć.

[/quote]

A wiec nic nie kopiować i nie wklejać do ustawień Windowsa?
Tom, jak mam zainstalować dołączone od NECa sterowniki na płycie , skoro otwieram je i nie ma tam żadnego pliku instalacyjnego?
Ponadto na lycie oprócz MultiProfila są jeszcze nastepujace foldery z plikami - Adjustment Pattern oraz Long Cable Software?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6547
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 18:28

MultiProfilera najlepiej instalować z linku, który podałem ponieważ jest tam aktualna wersja.
Niczego innego nie trzeba instalować. Monitor jest poprawnie rozpoznawany. Monitory jako takie nie mają sterowników. Czasem, w plikach informacyjnych, podawane są natywne parametry ich pracy np. 2560x1440, 60Hz itp. ale teraz, przy połączeniach cyfrowych, DVI-DualLink lub DisplayPort, wszystko rozpoznawane jest automatycznie i bez tego.

Nic nie kombinuj w plikach Windowsa jeśli na pewno/z całą pewnością/z całą świadomością nie wiesz co robisz.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 19:49

a wiec pozostaje przy profilu sRGB i nic nie mieszam w profilach kolorystycznych windowsa. Za pomocą MultiProfila redukował będę tylko jasność monitora i to chyba na tyle.
Natomiast co sadzicie o stosowaniu programu xnView do przegladania gotowych zdjeć zamiast w Windowsie tzn to faktycznie lepsza opcja?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11682
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 20:02

W przypadku jeśli monitor emuluje sRGB, przeglądarka nie ma znaczenia.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 20:16

Tom01 pisze:
7 wrz 2017, o 20:02
W przypadku jeśli monitor emuluje sRGB, przeglądarka nie ma znaczenia.
Rozumiem. Dzięki Tom.
Wracając to sprawy konfiguracji podłaczenia moich monitorów ,to dlaczego powinienem ustawić Neca jako monitor główny jesli tak jak pisałem chce go właczac tylko w momencie pracy np na Lr?
Natomiast jesli korzystam z innych programów i przegladarki inter. to rozsądnym sie wydaje ustawic Della jako ten główny ....
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11682
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 20:37

ramzes44 pisze:
7 wrz 2017, o 20:16
jak pisałem chce go właczac tylko w momencie pracy np na Lr?

Po co? Chce Pan go oszczędzać?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6547
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Nec PA272W- ustawienia fabryczne

7 wrz 2017, o 21:09

Proponuję oszczędzać wzrok, a nie monitor. Ten sprzęt się prędzej zestarzeje moralnie niż zużyje lub popsuje.
Poza tym będziesz miał lepiej dostrojony balans kolorów w mózgownicy, gdy będziesz pracował cały czas na jednym monitorze. NEC to GB-r LED, a DELL to W-LED. Różnią się widmem, więc adaptacja chromatyczna będzie nieco inaczej przebiegać.
Podsumowując. DELLa używać, ..., yyy, ... , do oświetlenia pomieszczenia. ;)

Wróć do „Dobór monitora, akcesoria, ustawienia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 48579
Liczba tematów: 2959
Liczba użytkowników: 3167
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: dbcooper1983
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu