Stacja robocza pod LR/PS

Różne dyskusje i problemy ogólnokomputerowe
efes76
Posty: 3
Rejestracja: 10 mar 2019, o 10:54

Stacja robocza pod LR/PS

10 mar 2019, o 11:47

Cześć wszystkim ;), jestem tutaj nowy i chciałem zapytać Was o konfigurację kompa pod obróbkę zdjęć. W zasadzie praca tylko na LR/PS. Pracuje na rawach ok. 50MP. Monitor do pracy to NEC PA271q

Planowany zestaw:
- Intel Core i5-9600K 3.7 GHz
- MSI MAG Z390 TOMAHAWK
- G.Skill Ripjaws V 16 GB 3200MHz (z czasem może 32 GB)
- SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W
- Samsung 970 EVO Plus 250GB M.2 na system
- Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 na obróbkę
- HDD 3 TB na backup
- System win10


Czy powinienem od razu podpiąć jakąś GPU(mam GTX650, która nie ma DP), czy uciągnie mi integra na początek? Czy do takiego w/w zestawu wystarczy 2Gb GPU aby wspomóc?
Chodzi mi wiadomo o płynną pracę na wspomnianych rawach.
Jakiekolwiek sugestie mile widziane.

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13202
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Stacja robocza pod LR/PS

10 mar 2019, o 13:00

Proponowałbym zejść na 6-8 generację z procesorem a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na inne elementy lepszej klasy, płyta, pamięci. Chyba że budżet pozwoli na komfort nie szukania oszczędności. Wówczas w pierwszej kolejności wywalić wynalazki MSI, G.Skill i tym podobne badziewie.

Karta graficzna nie ma żadnego znaczenia.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2874
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Stacja robocza pod LR/PS

10 mar 2019, o 13:58

Weź jakąś i7, nie koniecznie najnowszą, jak podpowiada Tom. Szybki RAM też jest wskazany, ale bez ekstrawagancji.
SSD 120GB na system w zupełności wystarczy. Weź tylko 500GB i sobie podziel. Osobny dysk SSD na obróbkę wbrew pozorom nie wniesie dużej rewolucji. Integra Ci uciągnie, ale normalna karta da lepszy komfort - tylko trzeba ją dobrać z głową.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3323
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Stacja robocza pod LR/PS

10 mar 2019, o 14:46

Adobe zaczyna kombinować z AI i uczeniem maszynowym, które ostro lewaruje się eGPU. Na razie pojawiła się w LR jedna funkcja - enhanced details, ale prędkość jej działania na eGPU w stosunku do integry to przepaść (4 sekundy na Vedze RX vs 374 sekundy na integrze z i9).

LR coraz lepiej skaluje się na rdzenie, więc Intelowskie 6-8 jaj to w tej chwili optimum.

Wielkości dysków na system i katalog LR to kwestie indywidualne. Należy unikać zapychania dysków i zachowywać min. 20% wolnego miejsca.

Ilość memorki to również kwestia indywidualna, ale 16GB przy bardziej zaawansowanej obróbce może być wąskim gardłem.
efes76
Posty: 3
Rejestracja: 10 mar 2019, o 10:54

Re: Stacja robocza pod LR/PS

16 mar 2019, o 11:28

Ok, dzięki za cenne informacje ;) .
Po dość wnikliwym zagłębieniu się w google, wytypowałem i7 9700K na płycie Asrock z chipsetem Z370.
Jeszcze pozostaje pytanie, czy od razu iść w szybki RAM rzędu...4000 Mghz (płyta obsługuje do 4300) 16Gb czy np. 3200 a za to 32Gb? Co byście wybrali? Nie mogę doszukać się takowych informacji w sieci.
Co do grafiki, na razie byłaby tylko integra. Może kiedyś 'jakaś' karta grafiki, gdyby zaszła taka potrzeba.
msstefan
Posty: 11
Rejestracja: 26 gru 2018, o 17:44

Re: Stacja robocza pod LR/PS

16 mar 2019, o 12:09

Wiecej ramu


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
jarsson
Posty: 5
Rejestracja: 27 gru 2018, o 15:29

Re: Stacja robocza pod LR/PS

16 mar 2019, o 19:28

Zawsze więcej ramu. Polecałbym złożyć na 2 kościach i zostawić sobie 2 sloty zapasu - za chwilę uznasz, że 64 GB też by nie zaszkodziło.
Bez karty grafiki zewnętrznej to trochę hardcorowe podejście zwłaszcza w kontekście coraz mocniejszej implementacji sensei i wykorzystywania gpu w photoshopie. Ale rozumiem, że to kwestia budżetu, bo to zawsze największy wydatek w całym zestawie.
efes76
Posty: 3
Rejestracja: 10 mar 2019, o 10:54

Re: Stacja robocza pod LR/PS

16 mar 2019, o 21:56

No tak, RAMu nigdy za dużo.
A powiedzcie pliss, bo tylko GPU mi zostaje, jaką w związku z tym byście polecili kartę grafiki? tak myśle do 1000 PLN.
nVidie czy AMD? W sumie to chyba zdania są podzielone, no ale czy 4Gb wystarczą do 'komfortowej pracy' LR?

I na koniec pytanie, jak myślicie, czy zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W ogarnie zestaw?
1. i7 9700K
2. AsRock Z390 PHANTOM GAMING 6
3. Chłodzenie CPU Noctua NH-D15S
4. Kingston Fury, DDR4, 32 GB,3466MHz
5. SSDx2, HDD
6. GPU...
7. Karta Sound Blaster
michla
Posty: 3
Rejestracja: 3 lut 2019, o 21:11

Re: Stacja robocza pod LR/PS

16 mar 2019, o 22:20

jarsson
Posty: 5
Rejestracja: 27 gru 2018, o 15:29

Re: Stacja robocza pod LR/PS

16 mar 2019, o 23:09

Co do GPU - tutaj oczywiście każdy ma swoje zdanie i preferencje. Jeżeli komp będzie WYŁĄCZNIE do PS i LR to pewnie nie ma większego znaczenia wybór pomiędzy amd a nvidia. Nvidia zawsze ma jedną przewagę - ścisła współpraca z producentami oprogramowania. Wykorzystanie CUDA jest wspierane przez każdy program ze stajni Adobe, oraz praktycznie każdy soft na jakim zdarzy się pracować. Z AMD (nie odbieram nic samym produktom i technologii) różnie bywa. Nvidia to zwyczajnie bezpieczny wybór.

Co do modelu - za ok 1000 zł można kupić coś na 1060 nvidii.
dbcooper1983
Posty: 226
Rejestracja: 18 wrz 2018, o 23:41

Re: Stacja robocza pod LR/PS

16 mar 2019, o 23:24

efes76 pisze:
16 mar 2019, o 21:56
No tak, RAMu nigdy za dużo.
A powiedzcie pliss, bo tylko GPU mi zostaje, jaką w związku z tym byście polecili kartę grafiki? tak myśle do 1000 PLN.
nVidie czy AMD? W sumie to chyba zdania są podzielone, no ale czy 4Gb wystarczą do 'komfortowej pracy' LR?

I na koniec pytanie, jak myślicie, czy zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W ogarnie zestaw?
1. i7 9700K
2. AsRock Z390 PHANTOM GAMING 6
3. Chłodzenie CPU Noctua NH-D15S
4. Kingston Fury, DDR4, 32 GB,3466MHz
5. SSDx2, HDD
6. GPU...
7. Karta Sound Blaster
https://www.komputronik.pl/product/6131 ... gb-oc.html .Zasilacz bez problemu ogarnie zestaw ,co by nie mówić o spc to od jakiegoś czasu są to już bardzo porządne zasilacze ,w środku siedzi kawał dobrej elektroniki :) .
Kyle
Posty: 786
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Stacja robocza pod LR/PS

17 mar 2019, o 15:12

efes76 pisze:
10 mar 2019, o 11:47
- Samsung 970 EVO Plus 250GB M.2 na system
- Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 na obróbkę
Pierwsze słyszę, by edytor obrazów tak jechał po dysku, że aż osobny SSD potrzebny x-P (no, chyba, ... że ktoś dzisiaj ma 2GB RAM i na tym Win 10)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3323
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Stacja robocza pod LR/PS

17 mar 2019, o 19:18

Kyle pisze:
17 mar 2019, o 15:12
efes76 pisze:
10 mar 2019, o 11:47
- Samsung 970 EVO Plus 250GB M.2 na system
- Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 na obróbkę
Pierwsze słyszę, by edytor obrazów tak jechał po dysku, że aż osobny SSD potrzebny x-P (no, chyba, ... że ktoś dzisiaj ma 2GB RAM i na tym Win 10)
LR przy masowej obróbce potrzebuje nawet 20-50GB cache, dla higieny lepiej mu wrzucić osobny dysk na katalog/cache dla bezpieczeństwa i aby uniknąć wyżarcia miejsca na cache systemowy, bo wtedy wszystko przymula totalnie. Pyknięcie edycji foci nawet jak ma 100MPix to pikuś, ale obróbka kilkuset-kilku tysięcy RAWów to już nie ma śmiania...

Wróć do „Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], ChesterKojot2456, Google [Bot], KonradRak
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 54737
Liczba tematów: 3229
Liczba użytkowników: 3399
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: ChesterKojot2456
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu