Wymiana grafiki pod NECa PA272W

Różne dyskusje i problemy ogólnokomputerowe
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 16:32

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję iż będę aktywnym członkiem społeczności tu zrzeszonej ;)
Znalazłem sie tu za sprawą kolegów z innego forum o tematyce IT, ponieważ problem jaki tam rozwodziłem tyczył się konfiguracji stacji roboczej do współpracy z Photoshopem i Lightroomem ale temat po dłuższej konwersacji oparł się o konfigurację odpowiedniej karty graficznej do współpracy z monitorem , który planuje wkrótce zakupić (NEC PA 272W) .
To tak było w wielkim skrócie. Wiec teraz moje pytanko do Was koledzy/kolezanki;
Noszę sie z amiarem przebudowy mojej sedziwej już stacji Dell Precision T3500 o podzespołach;

INTEL XEON E3-1220 v2 QUAD
4 x 3,1 GHz
Turbo Boost do 3,5 GHz
8 MB Smart Cache

Płyta głowna;
Chipset Intel C216

Karta graf. ;
Nvidia Quadro FX 580
512 MB DDR3 128 bit
1 x DVI, 2 x DisplayPort
Max rozdzielczość obrazu 2560 x 1600 pikseli

no i podpowiedzcie mi proszę jaką kartę do tej skrzyneczki powinienem załadować aby Ps i Lr hulały tak jak trzeba.

Pozdrawiam
i browarek dla wszytkich ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11989
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 16:35

Karta graficzna przy współpracy z PS/LR nie ma żadnego znaczenia. Niby można uruchomić CUDA, ale korzyści widać np przy renderowaniu filmów w Premiere. W zwykłej grafice nie. Istotne aby karta miała odpowiednie wyjścia video i obsługiwała żądane rozdzielczości. W przypadku NEC PA272W, zadziała każda, gdyż DVI i DisplayPort są standardem a rozdzielczość 2560x1440 jest obsługiwana przez wszystkie GPU.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 16:50

Mam w biurze bardzo podobny komputer, tylko grafa bodaj Quadro 2000 z 1GB, a procek sześciojajeczny. Niestety podpięte są tam inne monitory. PA272W też mam, ale podłączony do innego kompa.
Mz. ta grafa co jest też da radę. Możesz też podmienić na Quadro 2000 lub 4000 po taniości, z innego T3500.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:09

max pisze:
30 mar 2017, o 16:50
Mam w biurze bardzo podobny komputer, tylko grafa bodaj Quadro 2000 z 1GB, a procek sześciojajeczny. Niestety podpięte są tam inne monitory. PA272W też mam, ale podłączony do innego kompa.
Mz. ta grafa co jest też da radę. Możesz też podmienić na Quadro 2000 lub 4000 po taniości, z innego T3500.
też myślałem o używce Quadro 2000 ale czy GPU to niest podzespół komp. , który powinien być wymieniany raczej na nowy tzn. czy nie ma dużego ryzyka potencjalnej szybkiej awarii w związku z tzw. przebytą juz eksploatacją?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:12

Może się zdarzyć, wykluczyć nie można. Nie przejmował bym się tym. Jeśli trafi się gniot, spróbować odlepić radiator, posmarować świeżą pastą i przykleić na nowo. Jeśli procesor został już przysmażony, kupić następną. To nie są duże koszty.

Można też kupić jakąś nową z niższej półki. Moim zdaniem to nie ma większego znaczenia.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:14

Tom01 pisze:
30 mar 2017, o 16:35
Karta graficzna przy współpracy z PS/LR nie ma żadnego znaczenia.
No własnie i to jest powód dlaczego ktoś mnie przekierował na to forum, bo tam byłem zapewniany że karta ma znaczenie tylko batalia sie toczyła , która bedzie lepsza czy Quadro minimum K4000 czy GTX 770 4GB ?
hmmmmm? no i bądź tu mądry :D
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:17

Pytanie, ile masz kasy. Ja by kupił coś z minimum 2GB DDR5 i kompletem wyjść: DVI i DisplayPort.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:18

max pisze:
30 mar 2017, o 17:12
Można też kupić jakąś nową z niższej półki. Moim zdaniem to nie ma większego znaczenia.
Czyli tak jak wspomina Tom01 , w moim przypadku wymiana karty nie jest konieczna?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:20

Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, o 17:22 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:22

max pisze:
30 mar 2017, o 17:17
Pytanie, ile masz kasy. Ja by kupił coś z minimum 2GB DDR5 i kompletem wyjść: DVI i DisplayPort.
myślę że 500 do 700pln to max.(na GPU)
bo muszę wymienić jeszcze dyski na coś szybkiego
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:22

SSD warto kupić. Najlepiej MLC, a nie TLC, jeśli to możliwe.
ramzes44
Posty: 24
Rejestracja: 30 mar 2017, o 16:07

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:34

max pisze:
30 mar 2017, o 17:22
SSD warto kupić. Najlepiej MLC, a nie TLC, jeśli to możliwe.
dziękuje max. :P
więc w pierwszej kolejności skupię sie na dobraniu odpowiednich dysków a polecana mi była taka konfiguracja;
1 - ssd 120 gb patriot blaze - system/pamięć wirtualna/programy
2 - ssd 120 gb patriot blaze - lightroom temp/cache/shadows i photoshop dodatkowy swap
3 - ssd patriot hellfire - w zależności od wielkości galerii wczytywanej na raz i rodzaju rawów albo 240-tka zwykła albo 480 na pciexie
4 - hdd 3T toshiba performance na magazyn/backup
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 17:39

Ło Panie :shock: . Jeden SSD 250GB i jeden HDD na magazyn 2-4TB wystarczy.

Ja bym brał jakiegoś Samsunga Pro na MLC. Nie wiem co teraz robią, bo nie jestem na bieżąco.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11989
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 18:27

Na MLC od Samsunga jest 960 PRO. Wymiatacz.

Zrzut ekranu 2017-03-30 o 19.26.56.jpg
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 18:45

A może wiesz Tom01, jak sprytnie podmienić dysk SSD pod Windows10?
Mam teraz SSD OCZ 60GB sprzed 5lat. Kupiłem rok temu Samsunga SSD 850Pro 250GB, ale nie mam nerwa go podmieniać tak, żeby nie stawiać całego Windowsa od nowa. Instalowałem Win7 5 lat temu, aktualizowałem na Win 10 i cały czas na nim jadę. Nie mam najmniejszej ochoty instalować wszystkich programów i konfigurować ich od nowa, chociaż pewnie by się przydało postawić Win10 wreszcie na nowo (np. po Creators Update za 2 tygodnie).

Myślałem, żeby zainstalować gołego Win10 na nowy dysk, a potem przywrócić starego z kopii bezpieczeństwa, ale nie wiem, czy się coś nie posypie. Do oprogramowania Samsunga do klonowania dysków jakoś nie mam przekonania.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2398
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 19:10

Mało kto lubi instalacje od nowa, ale chyba to warto czasem robić. Też aktualizowałem W7 do W10, ale zostaje trochę śmieci i czasem nawet nie wiadomo, gdzie i ile. Sam ostatnio postanowiłem postawić W10 na czysto i nie było problemów. Przy okazji rozdzieliłem sobie instalacje programów na osobną partycję, nie systemową. Jak ktoś chce, to można też zmienić docelowe lokalizacje bibliotek, pobrane, itd. Czyli na partycji systemowej zostawiamy jak najmniej rzeczy oprócz samego Windowsa.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11989
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 19:16

Linux Live, sudo dd if=dysk źródłowy of=dysk docelowy, po robocie skorygować wielkość partycji i po robocie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 19:19

Tom01 pisze:
30 mar 2017, o 19:16
Linux Live, sudo dd if=dysk źródłowy of=dysk docelowy, po robocie skorygować wielkość partycji i po robocie.
A po polsku? Co to za zwierzę? Ja nie linuxowy. DOS 6.22 i owszem. :)

Edit? To to to?
http://www.linux.pl/zasoby/katalog-dyst ... ecd?site=1
Patrzę na to jak szpak. :shock:
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11989
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 19:49

Dla "klikających" polecam windziany program Macrium Relect z włączoną opcją kopiowania sektorów.

PS. DOS a konsola unixowa/linuxowa to jak grabki do piaskownicy a rakieta kosmiczna. Nawet Microsoft zaczął klonować konsolę w swoich serwerowych systemach, nazywając ją Power Shell.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6825
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Wymiana grafiki pod NECa PA272W

30 mar 2017, o 19:58

Pewnie tak, ale czasy, kiedy lubiłem i miałem czas pogrzebać przy kompie dawno minęły. Za czasów studenckich to potrafiłem 3x postawić wszystko na nowo w jeden weekend, a teraz nie mam ochoty raz na 5 lat Windowsa odnowić... :? Ale chyba będzie lepiej i szybciej, niż linuxy rozgryzać. Na co dzień do niczego mi to nie potrzebne, a tych dystrybucji linuxów jak mrówków...

Wróć do „Komputery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 50104
Liczba tematów: 3025
Liczba użytkowników: 3218
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: slen
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu