PA271Q na dwa kompy

Wszystko dotyczące użytkowania, w tym kabelkologia, czyszczenie, ustawienia.
gohfail
Posty: 15
Rejestracja: 13 sty 2020, o 23:08

PA271Q na dwa kompy

5 lut 2020, o 22:26

Witam

Chcę podłączyć pod w/w monitor drugiego kompa.
O ile z pierwszym kompem stacjonarka [nowszym) jest wszystko ok - połączenie displayport x displayport , o tyle ze starszym kompem [stacjonarka] nie jest tak łatwo.

Posiada on kartę graficzną nvidia geforce gt 440

https://www.emag.pl/karta-graficzna-asu ... E1JX7BBBM/

Obrazek


Łączę monitor z kartą przewodem HDMI i nie mogę ustawić maksymalnej rozdzielczości monitora czyli 2560 x 1440

Max jaki mam teraz to 1920 x 1080 i więcej nie pójdzie.

Obawiam się że na więcej nie pozwoli wyjście karty - a może się mylę...

Sterowniki zainstalowane, monitor rozpoznany.

Karta posiada wyjście DVI , ale tak to pewnie nie zadziała.

Ta karta to zabytek, biorę pod uwagę jej wymianę, ale wolał bym nie wchodzić niepotrzebnie w koszta..

Za wszelkie sugestie dziękuję
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13882
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA271Q na dwa kompy

5 lut 2020, o 23:39

Maksymalna rozdzielczość GeForce GT440 to 2560x1600, więc tak tragicznie nie jest. Warunkiem tylko jest podłączenie przez DVI. HDMI to zuo!
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
gohfail
Posty: 15
Rejestracja: 13 sty 2020, o 23:08

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 00:00

Ten monitor nie ma DVI, chyba że ślepy jestem

albo ew. przejściówka z DVI kompa na co? Displayport? niee, są ale w drugą stronę - Displayport - DVI

hmmm...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13882
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 00:05

Ano tak. Pomyliłem ten post z kimś, kto pytał o EA275WMi w kontekście prawie takiej samej karty. W tym wypadku trzeba albo HDMI (zło) albo zamienić kartę na taką, która ma DisplayPort. Na Allegro to jest wydatek jakichś 50 zł.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
gohfail
Posty: 15
Rejestracja: 13 sty 2020, o 23:08

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 00:13

ok, dzięki

ps:/ podpytam kierownika, mianowicie:

Pomijając kwestię ceny, warto rozważać Quadro w karcie graficznej biorąc pod uwagę aspekt 10 bit ?

Czy to jest jakiś realny zysk czy sztuka dla sztuki?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13882
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 00:14

Nie ma sensu.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
gohfail
Posty: 15
Rejestracja: 13 sty 2020, o 23:08

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 00:23

ok dzięki

#2 / podpytam kierownika, mianowicie:

Biorę pod uwagę zakup karty graficznej z przeznaczeniem do gier komputerowych,
Mam dwójkę urwisów , wiadomo jak jest ,, tata daj pograć "

Jaką kartę warto kupić pod gry oraz obróbkę grafiki biorąc pod uwagę obsługę rozdzielczości natywnej monitora ?

Budżet ok 500- 1000 max,

ja się na tym nie znam, trzeba poczytać,

pozdrawiam raz jeszcze
Ostatnio zmieniony 6 lut 2020, o 00:28 przez gohfail, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13882
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 00:28

Sensownie wychodzą używki serii GTX960/970.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
dbcooper1983
Posty: 255
Rejestracja: 18 wrz 2018, o 23:41

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 00:42

W natywnej rozdzielczości monitora to takie gtx 960/970 będą bardzo słabe i trzeba będzie mocno zjeżdzać z detalami żeby zachować jakąś płynność ,oczywiście jeżeli mówimy o nowszych produkcjach gierek,duża część kilkuletnich będzie jako tako działała.A jeżeli zakup karty do tysiaka to najciekawsza opcja to GTX 1660 SUPER z pamięciami GDDR6 nie mylić z GTX 1660 na GDDR5
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13882
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 02:33

Eee..... Jeśli to jest "tata daj pograć" to mało prawdopodobne, że mamy do czynienia z zaawansowanym graczem najnowszych produkcji.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
dbcooper1983
Posty: 255
Rejestracja: 18 wrz 2018, o 23:41

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 03:00

Tom01 pisze:
6 lut 2020, o 02:33
Eee..... Jeśli to jest "tata daj pograć" to mało prawdopodobne, że mamy do czynienia z zaawansowanym graczem najnowszych produkcji.
Jak najbardziej się zgadzam ale poglądowo taką wzmiankę trzeba dodać ;) Czas szybko leci :shock: jak już teraz jest tata daj pograć to za rok,dwa będą już pewnie dobrze wiedziały co to pc i z czym się to je :D
gohfail
Posty: 15
Rejestracja: 13 sty 2020, o 23:08

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 09:42

@dbcooper1983 - dokładnie

Ja w ich wieku o komputerach czytałem w Bajtku.

Dopóki do szkoły nie poszli to było jako tako.
A teraz - a ten kolega to ma to, a tamten tamto :D

No nic, trzeba się zaznajomiç z tematem żeby nie było że tata pięćset + na jakiś szit wtopił :D:D
Kyle
Posty: 962
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: PA271Q na dwa kompy

6 lut 2020, o 09:44

gohfail pisze:
5 lut 2020, o 22:26
Posiada on kartę graficzną nvidia geforce gt 440
Łączę monitor z kartą przewodem HDMI i nie mogę ustawić maksymalnej rozdzielczości monitora czyli 2560 x 1440
Max jaki mam teraz to 1920 x 1080 i więcej nie pójdzie.
Obawiam się że na więcej nie pozwoli wyjście karty - a może się mylę...
Prawdopodobnie karta ma HDMI w jakiejś bardzo starej wersji i stąd bariera na 1920x1080 60Hz.

Wróć do „Podłączenie, użytkowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Kyle, loky
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 57736
Liczba tematów: 3442
Liczba użytkowników: 3474
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Matt
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu