CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

Wszystko dotyczące użytkowania, w tym kabelkologia, czyszczenie, ustawienia.
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:18

Witam wszystkich.
Mam problem z monitorem Eizo CG2420 i nowym buildem windowsa 10. Teoretycznie miał rozwiązywać problemy z monitorami szerokogamutowymi, a jak dla mnie wprowadził nowe.
W nowym buildzie został wprowadzony dodatkowy panel w ustawieniach monitora - do włączania/wyłączania HDR i WCG. Niestety windows nie widzi teraz mojego monitora jako obsługującego szeroki gamut i niestety wszędzie tam gdzie do tej pory było dobrze - czyli w Photoshopie, Lightroomie i innych aplikacjach, które używały profili jest teraz źle. Słowem żadna aplikacja profilu szerszego niż srgb nie widzi. Próbowałem instalować od nowa sterowniki do monitora (tzn. colornavigatora), do karty graficznej. Przepinałem monitora na każdy możliwy sposób, wyrzucałem grafikę i monitor i instalowałem od nowa - wszystko na nic. Jedyna opcja to rezygnacja całkowicie z szerokiego gamutu i obcięcie do srgb, żeby dało się w ogóle pracować. Jakieś pomysły co można jeszcze zrobić? Z góry dziękuję za każdą pomoc!
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11875
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:29

A profil monitora jest w systemie?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:35

Jest. Sprawdziłem dla pewności jeszcze raz. Problemem jest ten nowy panel i próba zarządzania przez windows barwą. Wykrywa model monitora, profil jest, wszystko śmiga, tylko identyfikuje go w tym śmiesznym panelu jako urządzenie bez wsparcia dla szerokiego gamutu.
ekran.png
ekran.png (14.48 KiB) Przejrzano 295 razy
Ostatnio zmieniony 3 paź 2018, o 18:36 przez ajarosz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kyle
Posty: 661
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:36

ajarosz pisze:
3 paź 2018, o 18:18

W nowym buildzie został wprowadzony dodatkowy panel w ustawieniach monitora - do włączania/wyłączania HDR i WCG.
... no i nie zobaczy, bo ten model nie obsługuje dodatkowych danych HDR w sygnale (w sumie Tom będzie lepiej wiedział).

Także powyłączaj wszelkie HDR w systemie, bo prędzej coś popsują.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11875
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:37

Akurat HDR a tym bardziej metadane z gamutem nie mają wiele wspólnego. Nie testowałem zachowania wersji 1809, ale nie spodziewam się cudownego ozdrowienia Windows. :)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:40

Kyle pisze:
3 paź 2018, o 18:36
ajarosz pisze:
3 paź 2018, o 18:18

W nowym buildzie został wprowadzony dodatkowy panel w ustawieniach monitora - do włączania/wyłączania HDR i WCG.
... no i nie zobaczy, bo ten model nie obsługuje dodatkowych danych HDR w sygnale (w sumie Tom będzie lepiej wiedział).

Także powyłączaj wszelkie HDR w systemie, bo prędzej coś popsują.
To jest panel od HDR i szerokego gamutu - możesz właczyć te rzeczy osobno. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest HDR. W rozmowe z MSC dostałem potwierdzenie, że monitor szerokogamutowy powinien mieć ostatnią opcję na tak. Jak widać jest wyszarzona i tu jest problem. Opcji związanych z HDr tak samo nie mogę włączyć, ale nie zamierzałem. Zależy mi tylko na tym, żeby było tak samo jak przed updatem - czyli jak włączam aplikację obsługującą profile kolorów, żeby wszystko wyglądało tak jak powinno.
Kyle
Posty: 661
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:42

Tom01 pisze:
3 paź 2018, o 18:37
Akurat HDR a tym bardziej metadane z gamutem nie mają wiele wspólnego.
... w takim razie co mają nowego monitory z funkcją HDR? (jasność max mają często na poziomie 300cd, więc uprzedzam, że nie chodzi o wysoką jasność) ... ba ... nawet gamut często mają wąski.
ajarosz pisze:
3 paź 2018, o 18:40
W rozmowe z MSC dostałem potwierdzenie, że monitor szerokogamutowy powinien mieć ostatnią opcję na tak.
... a skąd system praktycznie wie, że taki mój EIZO S2231W ma szeroki gamut ... ? Po profilu? - o taki geniusz M$ nie posądzam. ... po danych od producenta? - nawet do tego M$ nie jest zdolny. Obstawiam jakieś metadane, z tych nowych monitorów HDR, których ani EIZO S2231W, anie CG2420 nie obsługuje.

ps. monitor podłączyłeś po HDMI czy DP? ... bo jak po DVI to najbardziej wątpię, by cokolwiek z tych nowych zabawek zadziałało.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2018, o 18:46 przez Kyle, łącznie zmieniany 3 razy.
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:43

Tom01 pisze:
3 paź 2018, o 18:37
Akurat HDR a tym bardziej metadane z gamutem nie mają wiele wspólnego. Nie testowałem zachowania wersji 1809, ale nie spodziewam się cudownego ozdrowienia Windows. :)
Jak dla mnie zamiast ozdrowienia są przerzuty. :P Wcześniej mając świadomość, które aplikacje potrafią używać profili można było sobie jakoś sobie radzić. W tej chwili nie ma różnicy - po wybraniu profilu szerokiego oczy krawią od jaskrawości i nasycenia wszędzie. :P Narazie przyciąłem monitor od sRGB, ale to bez sensu.
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:48

Kyle pisze:
3 paź 2018, o 18:42
Tom01 pisze:
3 paź 2018, o 18:37
Akurat HDR a tym bardziej metadane z gamutem nie mają wiele wspólnego.
... w takim razie co mają nowego monitory z funkcją HDR? (jasność max mają często na poziomie 300cd, więc uprzedzam, że nie chodzi o wysoką jasność) ... ba ... nawet gamut często mają wąski.
ajarosz pisze:
3 paź 2018, o 18:40
W rozmowe z MSC dostałem potwierdzenie, że monitor szerokogamutowy powinien mieć ostatnią opcję na tak.
... a skąd system praktycznie wie, że taki mój EIZO S2231W ma szeroki gamut ... ? Po profilu? - o taki geniusz M$ nie posądzam. ... po danych od producenta? - nawet do tego M$ nie jest zdolny. Obstawiam jakieś metadane, z tych nowych monitorów HDR.
Ale HDR do gamutu nic nie ma. HDR to rozszerzenie w stosunku do SDR czyli standaradowej rozpiętości tonalnej - zwiększenie zakresu pomiędzy najciemniejszą ciemnią a najjaśniejszą jasnością , a szeroki gamut to roszerzenie zakresu barw wyświetlanych na ekranie. Możesz mieć monitor HDR o wąskim gamucie i monitor szerokogamutowy bez wsparcia HDR.
Ostatnio zmieniony 3 paź 2018, o 18:49 przez ajarosz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kyle
Posty: 661
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:49

ajarosz pisze:
3 paź 2018, o 18:48
Ale HDr do gamutu nic nie ma.
Wiem, że gamut a HDR to dwie różne sprawy ... ale niestety ostatnia moda je powiązała w jeden standard kontroli (patrz filmy HDR, które z automatu mają szeroki gamut).

ps. jeśli monitor podłączyłeś po DVI, to zobacz czy zmiana na HDMI coś zmieni (wątpię, bo ten monitor nie ma na pudełku namalowane "HaDeeR" (i stosownej funkcjonalności w firmware) ... ale nie zaszkodzi spróbować szczęścia
Ostatnio zmieniony 3 paź 2018, o 18:51 przez Kyle, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6737
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:51

Wątek jest rozwojowy.
viewtopic.php?f=43&t=2096&start=40

Chyba właśnie mi ciągnie aktualizację...

PS. Spodziewałem się tego problemu. Podejrzewam, że Windows będzie obsługiwał szeroki gamut wyłącznie w telewizorach z HDR, potrafiącymi wysyłać/odbierać metadane o trybie HDR i gamucie monitora, ale zgaduję na razie.

Zakładam, że monitor jest podłączony DisplayPortem i działa w trybie 10bit.
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 18:57

max pisze:
3 paź 2018, o 18:51
Wątek jest rozwojowy.
viewtopic.php?f=43&t=2096&start=40

Chyba właśnie mi ciągnie aktualizację...

PS. Spodziewałem się tego problemu. Podejrzewam, że Windows będzie obsługiwał szeroki gamut wyłącznie w telewizorach z HDR, potrafiącymi wysyłać/odbierać metadane o trybie HDR i gamucie monitora, ale zgaduję na razie.

Zakładam, że monitor jest podłączony DisplayPortem i działa w trybie 10bit.
Jest. Problemem jest to, że nowy build pokazuje mi, że jest to połączenie 8 bit.
Kyle
Posty: 661
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:00

Jeśli chodzi o bity, to widziałem możliwość wybrania na jednym monitorze podpiętym po DisplayPort, w sterownikach karty graficznej AMD Radeon RX470 ile bitów ma lecieć w ekran. ... sprawdzałeś sterowniki karty?
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:02

Kyle pisze:
3 paź 2018, o 19:00
Jeśli chodzi o bity, to widziałem możliwość wybrania na jednym monitorze podpiętym po DisplayPort, w sterownikach karty graficznej AMD Radeon RX470 ile bitów ma lecieć w ekran. ... sprawdzałeś sterowniki karty?
Tak jak w pierwszym poście, reinstalowane wszystkie. Sprawdzone wszystkie możliwe ustawienia we właściwości monitora i karty oraz paneli kontrolnych do nich.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2346
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:05

Bitami się nie przejmuj. Pisałem wcześniej w innym wątku. Max i ja mamy technicznie ten sam monitor i ten sam rodzaj karty. U niego pokazuje 8/10 bitów, u mnie 6 :o

PS. Jak i gdzie sprawdzałeś profil ? Ma być zapięty w systemie jako "domyślny" i najlepiej utworzony po kalibracji a nie jakiś ogólny.
Załączniki
profil.JPG
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:10

NocnyJastrzab pisze:
3 paź 2018, o 19:05
Bitami się nie przejmuj. Pisałem wcześniej w innym wątku. Max i ja mamy technicznie ten sam monitor i ten sam rodzaj karty. U niego pokazuje 8/10 bitów, u mnie 6 :o

PS. Jak i gdzie sprawdzałeś profil ? Ma być zapięty w systemie jako "domyślny" i najlepiej utworzony po kalibracji a nie jakiś ogólny.
I tak jest .
Adnotacja.png
Wszystko jest dokładnie tak samo jak w poprzednim buildzie ustawione, tak, jak działało jeszcze dziś rano. Po aktualizacji niestety już nie jest tak różowo. Chrzanić wyświetlenie w tym nowym śmiesznym panelu, ale kurde fajnie jakby aplikacje potrafiły ten profil użyć.

Edit: wracam do wcześniejszego buildu, nie mam za bardzo zdrowia z tym w tej chwili się szarpać. Dzięki wszystkim za pomoc!
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2346
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:17

Ja właśnie też aktualizuję z ciekawości..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Kyle
Posty: 661
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:20

ajarosz pisze:
3 paź 2018, o 19:10
I tak jest .
Adnotacja.png
... czy masz więcej niż jeden ekran? (tak pytam, bo tam jest namalowane "Ekran 2")

ps. może mu sterownik zainstaluj do monitora, niech go zidentyfikuje "dogłębniej" (profil sobie zamienisz później na swój - ja tak zrobiłem)
Awatar użytkownika
max
Posty: 6737
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:26

U mnie mieli. Długo i powoli.
Ostatnie aktualizacje były ... przy ostatnim włączeniu komputera, a przedostatnie przy przedostatnim uruchomieniu. Po prostu "Winows 10 aktualizacji na tydzień". :roll:
ajarosz
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2018, o 18:02

Re: CG2420 i Windows10 build 1809 - problem

3 paź 2018, o 19:28

Kyle pisze:
3 paź 2018, o 19:20
ajarosz pisze:
3 paź 2018, o 19:10
I tak jest .
Adnotacja.png
... czy masz więcej niż jeden ekran? (tak pytam, bo tam jest namalowane "Ekran 2")

ps. może mu sterownik zainstaluj do monitora, niech go zidentyfikuje "dogłębniej" (profil sobie zamienisz później na swój - ja tak zrobiłem)
Usuwałem monitor, dawałem mu jeszcze raz wykryć wszystkie urządzanie związane z wyświetlaniem od nowa i od nowa zainstalować sterowniki. Nic to nie dało. Tak, używam dwóch monitorów. Jeden z szerokim gamutem, drugi bez, co przy windowsie jest dosyć uciążliwe.

Wróć do „Podłączenie, użytkowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 49551
Liczba tematów: 2993
Liczba użytkowników: 3193
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Chriss
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu