Problem z natywną rozdzielczością

Wszystko dotyczące użytkowania, w tym kabelkologia, czyszczenie, ustawienia.
yellowww
Posty: 13
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 23:11

Problem z natywną rozdzielczością

23 cze 2012, o 16:53

Witam. Mam problem z uzyskaniem natywnej rozdzielczości dla monitora 27" podłączonego do laptopa. Max jaki mogę uzyskać to 1680x1050. Użyłem kabla DVI > HDMI.
Czy wie ktoś co może być powodem takiego stanu rzeczy?

Dodam, że w laptopie mam jedynie złącza VGA i HDMI aby podłączyć zewnętrzny monitor. Czy zatem istnieje ewentualnie jakiś adapter, przejściówka cokolwiek co będzie w stanie przetworzyć sygnał aby uzyskać max. rozdzielczość?
Nie bardzo wiem czy mój problem jest spowodowany kablem, wersją portu HDMI czy jeszcze czymś innym, ale domyślam się że jest jakiś sposób aby problem rozwiązać?

Dzięki
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11998
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z natywną rozdzielczością

23 cze 2012, o 19:57

Osiągnął Pan maksymalną możliwą rozdzielczość karty lub interfejsu HDMI w Pana komputerze. Aby podłączyć monitor 27" 2560x1440 potrzebne jest DVI Dual Link lub Display Port. Nie ma innego sposobu.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
yellowww
Posty: 13
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 23:11

Re: Problem z natywną rozdzielczością

23 cze 2012, o 20:03

aha dziekuje za odpowiedz. Edytowalem, bo wczesniej byla inna odpowiedz.

Czyli rozumiem, ze pozostaje zmiana komputera, ktory bedzie mial DVI lub DP?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11998
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z natywną rozdzielczością

23 cze 2012, o 20:18

yellowww pisze:Czyli rozumiem, ze pozostaje zmiana komputera, ktory bedzie mial DVI lub DP?
Tak.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
yellowww
Posty: 13
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 23:11

Re: Problem z natywną rozdzielczością

23 cze 2012, o 20:57

Rozumiem, ze cos np. takiego http://www.amazon.co.uk/Dell-BizLink-Di ... 036&sr=8-4 rowniez nic nie da?
Niejaki 'gootchio' napisal mi w tym watku http://mva.pl/viewtopic.php?f=10&t=548&start=10 ze HDMI i DVI to generalnie to samo tylko wtyczki inne.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11998
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z natywną rozdzielczością

23 cze 2012, o 21:02

yellowww pisze:Niejaki 'gootchio' napisal mi w tym watku http://mva.pl/viewtopic.php?f=10&t=548&start=10 ze HDMI i DVI to generalnie to samo tylko wtyczki inne.
Zgadza się, sygnał ten sam, ale maksymalna rozdzielczość HDMI w wersji montowanej do komputerów to 1920x1200. DVI Dual Link natomiast 2560x1600.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
sewerian
Posty: 3
Rejestracja: 24 cze 2012, o 11:49

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 12:01

Witam,

Można ustawić 2560x1440 na HDMI. Sam tak pracuje ma swoim laptopie od dłuższego czasu. Żeby było to możliwe trzeba się posłużyć pewnym wybiegiem. Trzeba ręcznie stworzyć rozdzielczość z niższym odświeżaniem - w tym wypadku 35Hz (custom resolution). To pozwoli ograniczyć ilość danych na tyle żeby HDMI "dało radę". Ja dodatkowo używam przejściówkę HDMI - DVI ale to już chyba bez znaczenia dla meritum.
Oczywiście sprawdza się to w pracy biurowej czy obróbce statycznych obrazów. Nie wiem jak sprawdza się przy użytkowaniu bardziej rozrywkowym.
yellowww
Posty: 13
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 23:11

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 12:05

Dzieki. Czytalem o tym wczoraj, ale czy to aby na pewno dla dluzszej kondycji monitora dobre rozwiazanie?
sewerian
Posty: 3
Rejestracja: 24 cze 2012, o 11:49

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 12:15

Wydaje mi się że w tę stronę (obniżenie) to nie powinno być problemem. Ale może ktoś mądrzejszy się wypowie...
yellowww
Posty: 13
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 23:11

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 12:24

A moglbys napisac jak to zrobic? Wczoraj co chwile sie na te metode natykalem, a dzisiaj jak na zlosc nie moge znalezc :/
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11998
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 12:49

yellowww pisze:A moglbys napisac jak to zrobic? Wczoraj co chwile sie na te metode natykalem, a dzisiaj jak na zlosc nie moge znalezc :/
Możliwość zadeklarowania własnego trybu graficznego jest w panelu sterowania karty graficznej - o ile mowa o Windows. Nvidia na pewno ma taką funkcję, acz zależy to oczywiście od wersji sterownika. W przypadku jeśli nie ma, są do tego programiki, ale trzeba Panu wiedzieć, że to dość skomplikowane i łatwo można wywalić funkcję komunikacji po protokole DDC/CI. Normalnie, kiedy wszystko jest jak należy, monitor ma możliwość przekazania informacji sterownikowi karty graficznej, odnośnie swoich parametrów pracy. Jeśli sterownik karty nie daje możliwości przestawienia trybu graficznego na nietypowy, wymuszenie polega m.in. na wyłączeniu DDC/CI a to skutkować będzie tym, że po odpięciu monitora, rozdzielczość na ekranie laptopa może nie być prawidłowa. Łącznie z całkowitym brakiem obrazu. Poza tym częstotliwość odchylania pionowego 35Hz to nie jest to, co lubi elektronika ekranów LCD. Monitor może protestować i oczywiście odłączać wejście na którym jest podany sygnał spoza akceptowalnych parametrów.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
sewerian
Posty: 3
Rejestracja: 24 cze 2012, o 11:49

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 12:54

http://www.nvidia.com/object/custom_resolutions.html

Pracuję również czasami w konfiguracji dwumonitorowej. (ekran laptopa albo rzutnik) i wtedy zdarza się (dość rzadko) że ekran główny gubi rozdzielczość i wraca do trybu 1920x1080. Innych problemów nie zaobserwowałem.
mkrupa
Posty: 164
Rejestracja: 4 sty 2011, o 15:38

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 14:43

Proponuję poszukać stacji dokującej dla laptopa. Mój notebook (Lenovo R61 w wersji z kartą graficzną Quadro NVS 140M) ma tylko wyjście D-SUB. W związku z tym mogłem tylko pomarzyć o podłączeniu monitora z dużą rozdzialczością. Quadro NVS 140M według producenta obsługuje max. 1600 x 1200 na wyjściu cyfrowym (jeśli notebook takie ma a mój nie miał) oraz 2048 x 1536 na analogu (niestety monitory 27" takiego wejścia zazwyczaj nie posiadają a nawet jak to i tak jest to mniej niż natywna rozdzielczość). Znalazłem mini stację dokującą (takie coś pomiędzy pełną stacją dokującą a replikatorem portów), która ma wyjście DVI Dual Link i obsługuje 2560x1440 mimo, że niby karta graficzna na to nie pozwala. Nie sprawdzałem jeszcze na 2560 x 1440, bo nie mam takiego monitora, ale 1920 x 1080 poszło po DVI w cuglach a to też przekracza parametry karty. Zresztą zanim kupiłem to upewniłem się w infolinii Lenovo czy na pewno będzie chodzić z 27". W sklepie Lenovo za to cudo chcieli ponad 1000 zł, na Allegro można było kupić w okolicach 200 zł.

Myślę, że do Pana laptopa też da radę kupić stację.
yellowww
Posty: 13
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 23:11

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 17:21

Dzieki Tom01 za info. Skutecznie odwiodles mnie od tego pomyslu :)
Tak sie sklada, ze mam rowniez laptopa Lenovo. Konkretnie model B570, wiec najlepiej jak zapytam bezposrednio u Lenovo czy istanialoby cos takiego dla mojego modelu. Dzieki mkrupa za info. Ile by nie kosztowalo na pewno jest obecnie dla mnie lepsza opcja niz kupno specjalnie do tego celu nowego komputera/laptopa.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11998
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 17:35

yellowww pisze:Tak sie sklada, ze mam rowniez laptopa Lenovo. Konkretnie model B570, wiec najlepiej jak zapytam bezposrednio u Lenovo czy istanialoby cos takiego dla mojego modelu.
Proszę zobaczyć pod spodem laptopa, czy jest dość duże, wąskie i długie złącze. Mniej więcej 5-7 cm długości, 0,5-1cm szerokości. Umieszczone jest z reguły na środku, niedaleko tylnej krawędzi laptopa. Może być z plastikowymi "drzwiczkami". To jest właśnie interfejs do stacji dokującej.

Na przykład wygląda jak coś takiego:

Obrazek
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
yellowww
Posty: 13
Rejestracja: 3 kwie 2012, o 23:11

Re: Problem z natywną rozdzielczością

24 cze 2012, o 17:45

No wlasnie tak zrobilem teraz szybki research i stacje dokujace to z tego co widze rzecz kierowana raczej dla ThinkPadow. Ja jestem posiadaczem laptopa dla tych ubozszych :) W kazdym razie bardzo dziekuje Tom01 za kolejne informacje i pomoc. Napisalem do Lenovo w kazdym razie i zobaczymy czy beda w stanie cos wymyslec.

Znalazlem jeszcze cos takiego http://www.amazon.co.uk/Lenovo-Enhanced ... 665&sr=8-7 i od razu mam pytanie czy ktos z czyms takim mial do czynienia kiedykolwiek? Modeli jest duzo, roznych producentow, z roznymi wyjsciami. Tutaj np. z DVI http://www.amazon.co.uk/Kensington-Univ ... 159&sr=1-4

Bylbym juz w stanie na tym nawet nieco poplynac, bo to i tak opcja dla mnie lepsza niz kupno nowego sprzetu. Szczegolnie, ze obecny nawet roku nie ma :/
dyziotbg
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2018, o 19:06

Re: Problem z natywną rozdzielczością

16 paź 2018, o 19:22

Witam,
czy zastosowanie takiego adaptera HDMI -> DisplayPort załatwi sprawę?
https://www.delock.de/produkte/S_62496/merkmale.html
https://www.delock.de/produkte/S_62667/merkmale.html

Nie wiem czy dobrze rozumiem... jeżeli podłącze to do laptopa przez HDMI i zasilę z USB to adapter przekaże do odbiornika sygnał nawet w 4K (oczywiście jeżeli odbiornik np. TV taką rozdzielczość będzie obsługiwał) ???
Proszę ekspertów o pomoc, bo również mam fajny monitor 27" 2560x1440 a pracuję na tym co wypuszcza zintegrowana karta Intel HD Graphics 4000 (1920x1080)... mam w laptopie jeszcze dedykowaną kartę GeForce GT 635M ale nie daję rady ustawić jej jako domyślnej :cry:
Dzięki z góry :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11998
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z natywną rozdzielczością

16 paź 2018, o 20:39

Przewody które mają z jednej strony HDMI a z drugiej DisplayPort działają w ten sposób, że w komputerze jest DisplayPort a w monitorze HDMI. Pomijając bezsensowność takiego podłączenia, technicznie zadziała. Odwrotnie czyli z HDMI na DisplayPort nie zadziała.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
dyziotbg
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2018, o 19:06

Re: Problem z natywną rozdzielczością

17 paź 2018, o 12:57

Znalazłem na jakimś forum taki sposób na wywołanie natywnej rozdzielczości 2560x1440 pod grafiką Intel HD Graphics 4000:
1) Na pulpicie prawy przycisk myszy >> Opcje grafiki (te od grafiki Intela) >> Rozdzielczości niestandardowe
2) Wybierz z listy rozwijanej wyświetlacz i dodaj nową rozdzielczość:
  • Szerokość: 2560
  • Wysokość: 1440
  • Częstotliwość odświeżania: u mnie max mogłem 41
  • Standard synchronizacji: CTV-RB
  • W lewym dolnym rogu + Dodaj
3) Następnie restart komputera
4) Na pulpicie prawy przycisk myszy >> Ustawienia ekranu (te opcje Windowsa)
5) Wybierz monitor w którym chcesz zmienić rozdzielczość a następnie wybierz z listy rozwijanej Rozdzielczość wprowadzoną wartość 2560 x1440

U mnie zadziałało :)

Innym sposobem, który polecił mi kolega z serwisu jest zastosowanie karty graficznej zewnętrznej na usb 3.0 lub usb C z obsługą rozdzielczości którą chce się uzyskać np. coś takiego:
USB 3.0 HDMI 2x 4K Ultra HD Display Adapter, 2x HDMI 4096x2160@ 60Hz
ale nie wiem czy to zadziała... pytanie do ekspertów :?:
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11998
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z natywną rozdzielczością

17 paź 2018, o 14:33

Oczywiście, można wymusić inny tryb graficzny z mniejszą częstotliwością, ale wówczas przy przesuwaniu myszy, GUI nie nadąża rysować jej ruchu i "znika" przy przesunięciu aby pojawić się w miejscu docelowym. Ogólnie jest to wkurzające.

Zewnętrzne "karty" na USB nie obsługują zarządzania kolorem, więc dyskwalifikacja. Jeśli w komputerze jest USB-C to jedyne czego potrzeba to przewód USB-C na DisplayPort.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Podłączenie, użytkowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], qop
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 50187
Liczba tematów: 3031
Liczba użytkowników: 3218
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: qop
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu