BasiCColor Input

Profilowanie, oprogramowanie skanerów, problemy użytkowe.
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

BasiCColor Input

20 lut 2012, o 17:46

Witam,
ostatnio chciałem przetestować Basiccolor input jako alternatywę dla bibliotek Argyll' a do wygenerowania profilu icc dla mojego skanera. Problem polega na tym, że basiccolor input mimo wysoce intuicyjnej obsługi odmawia mi posłuszeństwa. Próbowałem, na prawdę wiele razy, ale za każdym razem wyskakuje mi error na koniec próby stworzenia profilu. Używam wzornika IT8.7 i własnego pliku referencyjnego, cały ten zestaw bez najmniejszego problemu przechodził przez program CoCa zbudowany na Argyll' u. Nie wiem czy to przez złe umiejscowienie siatki wzornika(robiłem to ręcznie), ale próbowałem do oporu i nic... Bardzo proszę o pomoc użytkowników.

P.S Nie do końca wiedziałem gdzie umieścić ten wątek, może czas na dział "profilowanie skanerów"? :D
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input- czyli profilowanie skanera

21 lut 2012, o 12:49

Couleur pisze:Nie wiem czy to przez złe umiejscowienie siatki wzornika(robiłem to ręcznie), ale próbowałem do oporu i nic...
Proszę z ciekawości pokazać zrzut ekranu z dopasowania siatki pomiarowej do skanu. Jakie były ustawienia skanera przy skanowaniu? Szyba czysta, wzornik nie "wypalcowany"? Jaki jest konkretnie komunikat błędu? W jakim celu dawał Pan własny plik referencji? Przecież basICColor input ma referencje do tego wzornika.

PS. Dział wg życzenia założony. ;)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

21 lut 2012, o 15:57

Panie Tomaszu, dziękuję za szybką odpowiedź. Skan to oczywiście świeżuteńki RAW(w formacie TIFF) prosto ze skanera poza tym 48 bit RGB przestrzeń barwna "device rgb" i 300 dpi- czyli tak jak trzeba. Wzornik jest nowy i czysty, a co do skanera to jest to skaner do przezroczy więc szyb; brak. Jeśli chodzi o plik referencji to jest on dużo dokładniejszy od tych z BasiCColor bo został zrobiony na potrzeby mojego wzornika na podstawie jego pomiarów(a raczej pomiarów serii z której jest wzornik), poza tym sytuacja jest analogiczna gdy próbuję skorzystać z pliku referencyjnego z programu. Dołączam screena i proszę o pomoc :)

P.S- komunikat to: "Profile creation returned an error code 1"
Załączniki
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (212.9 KiB) Przejrzano 2544 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

21 lut 2012, o 16:33

A przy referencji "fabrycznej" i innych wzornikach też się wywala? Pytam tak o wszystko, aby sformułować jak najbardziej kompletne pytanie do technika basICColor. Ew jeśli ma Pan ochotę, może Pan sam podpytać: Hanspeter Harpf e-mail: hanspeter.harpf@basiccolor.de, tel: +49 8856 932505

PS. Proszę mi udostępnić do ściągnięcia oryginalny skan scan0004.tif. Serwis sprawdzi w czym problem.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

21 lut 2012, o 18:00

Ogromnie dziękuję jest Pan na prawdę niezawodny. Wysłałem wzornik i plik referencyjny na PW ponieważ jest za ciężki żeby zamieścić na forum.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

22 lut 2012, o 00:25

A dlaczego ten skan jest taki mały?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

22 lut 2012, o 13:56

W sumie to dlatego, że tak wyczytałem. Np. tu http://www.tkupfer.de/imaging/Scan_Profiling.html i na każdej innej stronie o profilowaniu skanerów. Z tymże faktycznie teraz mnie olśniło, że target, którego używała osoba pisząca ten "poradnik" mógł być fizycznie większy i że 300 dpi z mojego wzornika wielkości klatki filmu małoobrazkowego to zupełnie inny wymiar niż 300 dpi z odblaskowego wzornika do skanera płaskiego :oops: . Nie chcę też przesadzić w drugą stronę, mój skanera ma optyczną rozdzielczość sięgającą 7200dpi, jaką wartość wybrać?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

22 lut 2012, o 14:23

Czekam na odpowiedź serwisu, ale wygląda na to, że target o długości większego boku 400 pikseli to deko mało...
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 10:53

Rozwiązanie problemu:

"Hello Tomasz,

the problem ist the naming of the ICC profile!!!
No special characters are allowed!
The actual name as seen in the screenshot is: Velvia100F/Basiccolor
Remove thet / and eveything works fine

Best Regards
Hanspeter"


Po naszemu: Proszę usunąć znak specjalny "/" z nazwy profilu.

Aż wstyd że same tego nie zauważyłem. :)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 15:40

Dziękuję za odpowiedź, ale nadal nic nie działa po zastosowaniu zleceń. Zaczynam mieć pewną awersję do tego programu, ale po prostu z ciekawości, o co może chodzić?! :o
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 16:39

Couleur pisze:Dziękuję za odpowiedź, ale nadal nic nie działa po zastosowaniu zleceń. Zaczynam mieć pewną awersję do tego programu, ale po prostu z ciekawości, o co może chodzić?! :o
Zmienił Pan nazwę profilu na nie zawierającą znaków specjalnych? Sprawdziłem również u siebie i przechodzi ok, pod warunkiem że profil się nazywa po ludzku.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 17:38

Nie działa choćby nie wiem co. Próbowałem od "velviabasiccolor" po "lalalalala" i nic... Na prawdę tego nie czaję :evil:
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 17:47

No, niechże Pan zobaczy:

Obrazek
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 17:57

Nie no teraz to już w ogóle zaczyna mnie to wkurzać. Z ciekawości sprawdziłem na Pana ustawieniach(powinno być transmissive/fujifilm/135mm/velvia100f) i zastanawia mnie jak to możliwe, że Panu zadziałało skoro target basiccolor ma znacznie więcej pól niż to przewiduje mój plik referencyjny i mi od razu wyskoczył error, że liczba pól targetów basiccolor jest inna :o
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 18:07

Pana plik referencyjny trzeba doinstalować do grupy wzorników basiccolor reflective. Nie ma IT8 w grupie transmisyjnych, przy czym, to nie robi żadnej różnicy.

Ja to zrobiłem tak:

Obrazek
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 22:00

Tom01 pisze:No, niechże Pan zobaczy:

Obrazek
Panie Tomaszu po pierwsze jak się Panu udało obejść to:(załącznik). Po drugie, jeśli chodzi o wzorniki it8 to nieprawdą jest, że w grupie transmisyjnych ich nie ma. Opcje agfa/fuji/kodak/monaco //135mm to tylko i wyłącznie wzorniki zgodne ze standardem it8.7. I właśnie dla mojego targetu trzeba wybrać transmissive/fuji/135mm/velvia100f/... Poza tym przepraszam za zamieszanie i już teraz jestem Panu winien mistyczny napój na 11 literę alfabetu.
Załączniki
Untitled-1.jpg
Komunikat
Untitled-1.jpg (37.12 KiB) Przejrzano 2600 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

23 lut 2012, o 23:01

Couleur pisze:Po drugie, jeśli chodzi o wzorniki it8 to nieprawdą jest, że w grupie transmisyjnych ich nie ma. Opcje agfa/fuji/kodak/monaco //135mm to tylko i wyłącznie wzorniki zgodne ze standardem it8.7.
Jutro sprawdzę, ale założyłbym się o napój na "K" że nie widziałem...

PS. Swoją drogą nie wiedziałem że napój na "K" jest tak rozpoznawalny... ;D
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Couleur
Posty: 25
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:13

Re: BasiCColor Input

27 lut 2012, o 18:14

I jak, coś się Panu udało sprawdzić?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11994
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: BasiCColor Input

27 lut 2012, o 19:36

Couleur pisze:I jak, coś się Panu udało sprawdzić?
Hmmm..... Nie wiem co powiedzieć. Chyba tylko SOA nr1.

Obrazek
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Profilowanie skanerów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Darek_Darek1968, Google [Bot], Informator
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 50137
Liczba tematów: 3028
Liczba użytkowników: 3218
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: slen
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu