SHARP EA272U vs EIZO EV2740

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
Wojciech

SHARP EA272U vs EIZO EV2740

02 stycznia 2026, 15:03 - pt

Cześć wszystkim,

Ponieważ jestem w trakcie szukania nowych monitorów do pracy z tekstem testowałem już:

- Dell s2725 - fatalny, zielony obraz, oczy bolą od patrzenia;
- Dell p2725 - równie nędzna matryca;
- Dell u2725eq - o klasę lepszy monitor, ale trafiła mi się sztuka, w której dolna połowa matrycy jest pomarańczowa a górna niebieska...

Dlatego czytając pozytywne posty na temat EA272 wypożyczyłem jedną sztukę wczoraj na testy. No i niby wszystko pięknie i ekran nie męczy oczu, ale w tym egzemplarzu prawa połowa ekranu jest wyraźnie jasniejsza niż lewa -.- . Tak uniformity włączone, nic nie pomogło.
IMG_2701.jpeg
IMG_2700.jpeg
Zamówiłem więc z wypożyczalni eizo flexscan ev2740s, ale jeśli i ten monitor nie zda egzaminu, to już nie wiem, co zrobię, więc rzucam szerokie pytanie - jaki monitor (a właściwie zestaw 2 x 27 4k) ma kupić ktoś, kto siedzi 12h przed ekranem, żeby matryca była równomiernie biała po całości? Bo to jest wprost niewiarygodne, żeby trzeba było wyłożyć 6k na profesjonalny monitor graficzny, żeby miał równomiernie podświetloną matrycę.

Nie jestem żadnym grafikiem, ale przeciez to z kilometra widać i krew człowieka idzie zalać!
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: SHARP EA272U vs EIZO EV2740

02 stycznia 2026, 20:12 - pt

Spróbuj zrobić zdjęcie prostopadle na wprost i z wyłączoną lampką nad ekranem.

PS. EIZO FlexScan w ogóle nie mają kompensacji, więc też mogę być nierówne, a jednak "w normie"!
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Wojciech

03 stycznia 2026, 00:22 - sob

Bez lampki wygląda identycznie:
IMG_2702.jpeg
Swoją drogą jak dobrze trzeba mieć doświetlony gabinet, żeby te lampki nie były potrzebne dla zmniejszenia kontrastu...

Ale co to znaczy w normie? Połowa ekranu świeci jasną łuną, więc czuję się, jakbym pracował na dwóch monitorach. To ma być normalne?
Awatar użytkownika
KubaT

03 stycznia 2026, 15:52 - sob

Może trafiła Ci się felerna sztuka. Skontaktuj się z wypożyczającym i poproś go inny egzemplarz.
Awatar użytkownika
Sponsi

03 stycznia 2026, 21:44 - sob

Muszę powiedzieć, że na ekranie na fotkach tragedii nie widzę... jeden róg, dolny lewy, może faktycznie ciemniejszy, ale żeby łuna?
Autor musi mieć bardzo czułe oczy heh

To jest z wyłączoną tą lampką? (swoją drogą nie rozumiem sensu doświetlania ekranu, to raczej do tyłu bym wrzucił)...
Orcio

04 stycznia 2026, 02:07 - ndz

Wyłącz jakiekolwiek oświetlenie w pokoju i w całkowitej ciemności odpal test szarości tego NEC-a - tylko w ten sposób zobaczysz jaką ma równomierność. Zdjęcia, które tu wrzuciłeś nie dają poglądu w tym temacie, bo, pomijając absurd ledów nad matrycą, to światło ogólne, gdzieś z tyłu, ewidentnie ma wpływ na odbiór obrazu (cienie). Jeżeli będzie OK, to poczytaj na tym forum jak powinno być zorganizowane stanowisko pracy do koloru. Jeżeli potrzebujesz komfortu do pracy z tekstem, to musisz ustawić wszystko... jak do koloru. Ten Sharp, z technologią NEC-a powinien być równy.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

04 stycznia 2026, 09:56 - ndz

Już nie wspomnę o "ułomności" robienia zdjęć, gdzie układ obektyw-matryca inaczej "widzi" niż człowiek. A i oko jest mocno względne, bo każdy postrzega ciut inaczej..
Wojciech

04 stycznia 2026, 16:36 - ndz

@Orcio Tak wygląda ekran przy wyłączonym oświetleniu:
IMG_2736.jpeg
IMG_2735.jpeg
Odnośnie stanowiska pracy, chodzi o ten artykuł, z którego wynika, że mam mieć lampę LED tuż za monitorem, a nad sobą światło padające na biurko, ale nie na ekran? Z tym pierwszym mogę sobie poradzić, ale jeśli chodzi o oświetlenie nad głową, to mam zamontowaną taką lampę szynową, która wprawdzie ma reflektory skierowane odpowiednio - jeden za monitor, drugi tuż przed nim - to w dalszym ciągu została zamontowana w odległości ok 1m w prawo od mojej głowy, więc światło pada z ukosa: https://www.lampy.pl/p/reflektor-sufito ... rKEALw_wcB

@Sponsi Z jakiegoś powodu lampka na ekran zmniejsza napięcie w oczach podczas pracy, sam się temu dziwię.

A co do wrażliwości oczu to fakt, sprawa się mocno skomplikowała po odwarstwieniu siatkówki w jednym oku. Aktualnie sytuacja wygląda tak, że ekran QHD wydaje mi się być mało ostry, a z kolei 4k 27 jest zbyt ostry - fonty są tak ostro zarysowane, że czytanie tekstu męczy moje oczy 3x szybciej niż przy 27 QHD. Natomiast tekst z monitora QHD wygląda w porównaniu do 4k jak rąbany siekierą.

Żeby z tym walczyć ubieram okulary komputerowe o -0.5 DPT słabsze od moich codziennych, co rozluźnia soczewkę, ale jednocześnie delikatnie gubię ostrość... Makabra, za chwile się okaże, że optymalną rozdzielczość będzie mieć 34 Ultrawide, który z perspektywy biegania oczami i multitaskingu najmniej męczy oczy. Mój aktualny setup 2 x 27' może i gromadzi dużo przestrzeni roboczej, ale codziennie moje gałki oczne pokonują kilometry w obu kierunkach, co nie jest optymalne dla oszczędzania oczu.

@NocnyJastrzab
wydaje mi się, że jest dokładnie odwrotnie - kamera widzi to, czego oko nie dostrzega przez swoje ułomności. Testowałem ostatnio laptopa z ekranem OLED, który miał rzekomo nie mieć PWM, ale bolały mnie oczy od samego patrzenia. Po odpaleniu trybu wideo w telefonie zobaczyłem, ze ekran non-stop migocze, co wyjaśnia źródło problemu.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

04 stycznia 2026, 19:58 - ndz

No i podejrzewam, że problem nie jest sam w sobie związany ze sprzętem. Bo określone walory użytkowe w kontekście jakichkolwiek wad wzroku nabierają innego znaczenia. Może być bardzo ciężko znaleźć złoty środek. Naturalna "ostrość" matrycy to jedna kwestia. Ale na komfort postrzegania wpływa wiele różnych czynników, z których najważniejszy jest KONTRAST! Czyli poza odpowiednim punktem bieli trzeba zapewnić dobre warunki na stanowisku i do nich dopasować finalnie jasność ekranu.
Awatar użytkownika
Sponsi

04 stycznia 2026, 21:51 - ndz

Autorze, może warto zaprosić ze 2-3 kumpli (tylko bez piwkowania ; ) i ocenić monitor z pozycji "oczu trzecich"? Tylko kogoś kumatego...
Orcio

05 stycznia 2026, 01:26 - pn

Nie potrzeba kumpli - wystarczą te ostatnie zdjęcia wykonane bez oświetlenia, by stwierdzić, że monitor ma równiutkie podświetlenie, nieosiągalne dla sprzętów bez DUC. "Nierówność" na wcześniejszych zdjęciach to cień prawdopodobnie głowy Wojciecha, co wynika jego opisu ustawienia oświetlenia sufitowego.

Proponuję jednak Sponsi odpuszczenie sobie ironii, bo taka wada wzroku to jest duży problem i może prowadzić do szukania rozwiązań po omacku, w przypadku braku wiedzy.

Ja proponuję przetestowanie takiego rozwiązania - podsufitowe punkty świetlne trzeba skierować na ściany i sufit w kierunku stanowiska pracy, by światło się od nich odbiło i rozproszyło na stanowisku pracy. Lampa, która była nad monitorem powinna zostać zamocowana tak, by świeciła w ścianę za monitorem, rozpraszając światło. Nic wprost na matrycę i na biurko przed nią. W ten sposób, w jakimś stopniu, imitujemy rozproszone (nie bezpośrednie) oświetlenie dzienne, które obniża subiektywny odbiór kontrastu, co zaobserwowałem na swoim stanowisku pracy (mam dobry wzrok), po całkowitym odsłonięciu w dzień dużego okna znajdującego się po przeciwległej stronie monitora, czyli za moimi plecami. Następnie trzeba wykonać to o czym napisał NocnyJastrząb, czyli dobrać optymalną jasność monitora do tego oświetlenia.

Wróć do „Zastosowania amatorskie”