sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
cyjanon
Posty: 25
Rejestracja: 22 maja 2016, o 16:17

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

15 paź 2018, o 18:55

Panowie, na wstępie dziękuję za debatę i wskazówki w zakresie doboru komputera.
Jeśli chodzi o dysk, to posiadam jeden zewnętrzny hdd 1tb + jeden ssd 256gb.
Moje sesje zdjęciowe zwykle kurczą się z 500 zdjęć do 50 i tylko tyle zostawiam na dyskach.

Na chwilę obecną potrzebowałbym więc komputer z dyskiem SSD o pojemności 0,5tb

Budżet ostatecznie mógłbym zwiększyć do 3500 zł brutto. Czy w tej cenie coś z nowych i poskładanych komputerów warto rozważać?

Przeglądałem te przesłane od Kolegi Nok ale tutaj inny kolega odciąga mnie od procesorów AMD. Mętlik w głowie coraz większy.
Kyle
Posty: 683
Rejestracja: 23 paź 2016, o 09:05

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 06:34

cyjanon pisze:
15 paź 2018, o 18:55
tutaj inny kolega odciąga mnie od procesorów AMD. Mętlik w głowie coraz większy.
Przy aktualnych cenach Intela? (i3 8100 899zł, dla porównania z kilkanaście procent wolniejszy Ryzen 2200G kosztuje 475zł - inna sprawa, że układ graficzny to ten Ryzen ma już szybszy) Także ... który to? :lol:
Nok
Posty: 18
Rejestracja: 9 sie 2018, o 15:39

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 07:57

cyjanon pisze:
15 paź 2018, o 18:55
Jeśli chodzi o dysk, to posiadam jeden zewnętrzny hdd 1tb + jeden ssd 256gb.
Moje sesje zdjęciowe zwykle kurczą się z 500 zdjęć do 50 i tylko tyle zostawiam na dyskach.

Na chwilę obecną potrzebowałbym więc komputer z dyskiem SSD o pojemności 0,5tb
No i się wyjaśniło :)
cyjanon pisze:
15 paź 2018, o 18:55
tutaj inny kolega odciąga mnie od procesorów AMD. Mętlik w głowie coraz większy.
A dlaczego? :o
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11988
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 08:31

Nok pisze:
16 paź 2018, o 07:57
A dlaczego? :o

Choćby dlatego, że na intelu bez problemu można postawić macOS.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Nok
Posty: 18
Rejestracja: 9 sie 2018, o 15:39

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 09:18

Tom01 pisze:
16 paź 2018, o 08:31
Nok pisze:
16 paź 2018, o 07:57
A dlaczego? :o

Choćby dlatego, że na intelu bez problemu można postawić macOS.
Póki co jeszcze można ;) Podobno od 2020 Apple będzie stosowało własne procesory we wszystkich swoich produktach.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6824
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 09:36

Już teraz stosuje "koprocesor" T2, zajmujący się m.in. szyfrowaniem i sprawdzaniem oryginalności oprogramowania. Era Hackintoschy i wszelkich nieoryginalnych podzespołów do tego sprzętu się zaraz skończy. Najnowsza wersja iOS i OSX jest bardzo "nowatorska" pod tym względem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11988
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 14:06

Hmmm... Zarówno szyfrowanie jak i dowolne oprogramowanie chodzi w tej chwili na najnowszej wersji macOS Mojave na normalnych procesorach i płytach.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Nok
Posty: 18
Rejestracja: 9 sie 2018, o 15:39

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 14:40

Teraz może i działa ale czy jest to jakieś przyszłościowe rozwiązanie to raczej wątpię.. wystarczy jedna aktualizacja i wszystko może się posypać.
A czy jest coś jeszcze co przemawia za Intelem? Pytam z ciekawości bo wydaje mi się, że jednak wybór AMD w średnim segmencie jest bardziej opłacalne.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11988
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 15:38

"Rynek" hackintoshów jest potężny, z takich użytkowników często rekrutują się klienci na prawdziwe makówki, więc sądzę, że Apple patrzy trochę przez palce. Z jakiego innego powodu w nowych systemach zawsze są podane identyfikatory sprzętu jaki jest / będzie obsługiwany. Baza hardware raczej rośnie niż maleje. Szczerze wątpię, aby nagle powstał ban na wszystkie niekoszerne komputery.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
nowy_nick
Posty: 59
Rejestracja: 21 lut 2017, o 17:19

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

16 paź 2018, o 15:58

Już próbowano czegoś podobnego z UEFI. Skończyło się jak się skończyło.

Co do Intel vs AMD. Jak sprawdziłem to z proponowanych modeli Intel ma jednak więcej Cache. Pamięci w CPU są szybkie i drogie. L3 oczywiście jest współdzielone na thread'y/core'y. Cache dla niektórych aplikacji ma duże znaczenie.
W nowych procesorach Intel stosuje zintegrowaną grafikę od ... AMD :) Gdzieś widziałem porównanie, gdzie pokazano że nowe i3 jest szybsze od starszej generacji i5. Hz to nie wszystko.
cyjanon
Posty: 25
Rejestracja: 22 maja 2016, o 16:17

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 12:16

Witam serdecznie,
ostatecznie, próbuję skompletować zestaw z kolegą, który trochę bardziej siedzi w podzespołach. Aktualna propozycja (dla budżetu powiększonego na dzień dzisiejszy do 4300 zł).

Konfiguracja:
- Intel Core i5-8400 6 x 2.8GHz
- płyta główna Gigabyte H310M Sata3, 3 x USB 3.1 (3.0) + 6 portów USB 2.0.
- 16 GB DDR4 2666MHz RAM z radiatorami odprowadzającymi ciepło.
- grafika GeForce GTX1060 6GB DDR5 (Złącza DisplayPort, HDMI, Dual-link DVI-D)
- dysk SSD 500GB Sata3 Samsung 860 EVO 500GB, 3D V-NAND. Wolne złącze na dodatkowy dysk HDD lub SSD
- Obudowa SilentiumPC, z montowanym na dole obudowy zasilaczem SilentiumPC 600W, z certyfikatem Bronze 80 Plus.

Dwa lata gwarancji w systemie DOOR-TO-DOOR, dla klientów indywidualnych i firm. Wszystkie komponenty z polskiej dystrybucji, sprzęt fabrycznie nowy.

Taki zestaw jest już ze sporym zapasem jak na moje potrzeby, ale może będę kiedyś chciał zagrać w jakąś prostszą grę w 4k (ostatni raz grałem na komputerze 15 lat temu).
Czy mogę prosić o ewentualne wytknięcie problemów w tej konfiguracji, jeśli takie występują?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6824
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 13:02

Błędów jako takich nie ma, a czy to jest optymalny zestaw za tą kwotę, to trzeba by już przeprowadzić dokładną analizę.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3157
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 13:14

Czemu SSD SATA a nie NVMe?
cyjanon
Posty: 25
Rejestracja: 22 maja 2016, o 16:17

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 13:14

Max,
dziękuję za odpowiedź. Nie musi to być najbardziej optymalny zestaw w tych pieniądzach. Bardziej chcę się uchronić przed popełnieniem jakiegoś podstawowego błędu.
Pozdrawiam
Czornyj dziękuję za wskazówkę. Poproszę o zmianę tego elementu w ofercie.
gcze
Posty: 89
Rejestracja: 8 wrz 2018, o 23:26

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 14:01

NVME to cena x2 i nie ma tak odczuwalnej różnicy jak hdd vs ssd. Moim zdaniem już lepiej kupić większy ssd.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

nowy_nick
Posty: 59
Rejestracja: 21 lut 2017, o 17:19

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 14:55

Nie ma może tak drastycznej różnicy jak między hdd i ssd ale skok jakościowy jest większy niż x2. SATA 3 ma aż raptem 6Gbps.
Jak kiedyś miałem w rączkach Intel SSD DC P3600 to nie byłem w stanie go nawet 'wygrzać' przed testami. Taki 'zwykły' serwerowy SSD odpadał w przedbiegach. Mały off-topic, bo to serwerowe zabawki o cenie wykraczającej poza cały budżet :)
Jakby NVMe było w zasięgu cenowym, to bym się skusił kosztem pojemności.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3157
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 15:07

gcze pisze:
17 paź 2018, o 14:01
NVME to cena x2 i nie ma tak odczuwalnej różnicy jak hdd vs ssd. Moim zdaniem już lepiej kupić większy ssd.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
580 vs 380zł to za cholerę nie jest 2x drożej i ogólnie nie jest dużą kwotą, a 3500/2300 vs 550/520MB transferu potrafi (choć nie musi) być odczuwalne
nowy_nick
Posty: 59
Rejestracja: 21 lut 2017, o 17:19

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 15:40

@Czornyj to przy zapisie/odczycie sekwencyjnym.
* Samsung 970 EVO 250GB (NVMe M.2) - 200.000 IOPS losowy odczyt 4k kolejka 32, 350.000 IOPS losowy zapis 4k kolejka 32.
* Samsung 860 EVO 500 GB (SATA 3) - 98.000 IOPS / 90.000 IOPS

Możemy przyjąć, że praca dysku przy normalnym działaniu będzie quasi losowa ze stosunkiem 80/20 odczytów/zapisów (choć nie musi to być prawdą).
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3157
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

17 paź 2018, o 17:43

Tak, zgadza się - jednak np. przy kopiowaniu, odtwarzaniu lub obrabianiu plików o dużej wielkości nadal będzie ze dwa razy szybciej. Oczywiście wiem, że w praktyce ma to niewielkie znacznie i rzadko daje się odczuć, ale mz. 2 stówy to nie jest przepaść.
cyjanon
Posty: 25
Rejestracja: 22 maja 2016, o 16:17

Re: sRGB czy AdobeRGB do amatorskich zastosowań

21 paź 2018, o 12:38

Witam serdecznie,
czuje się zobowiązany napisać jak potoczyły się sprawy z moim monitorem
Komputer złożyłem samodzielnie, a w środku znalazł się m. in. dysk Samsunga EVO 970 na złącze M.2 o pojemności 500gb, procesor i5 8600, GeForce 1060 firmy Gigabyte, 16 gb RAM.
Sprawa okazała się łatwiejsza niż podejrzewałem i nawet jeśli zestaw nie jest najbardziej optymalnym za wydane pieniądze to przynajmniej nauczyłem się paru nowych rzeczy.
Za podpowiedzi i sugestie ze strony Forumowiczów jeszcze raz dziękuję.

Monitor (EA275UHD-CT) po instalacji najnowszych sterowników karty graficznej podłączyłem za pomocą kabla DP. Następnie wykonałem polecenia z instrukcji od Pana Tomasza.
Przed opisem moich wrażeń zaznaczę, że nigdy wcześniej nie miałem okazji widzieć obrazu na dobrej klasy monitorze.

Pierwsze obejrzane zdjęcie powaliło mnie z nóg. Kolory, kontrast, przejścia barw, ostrość w 4k - miód. Jestem zupełnym amatorem, więc nawet nie próbuję tutaj komentować poszczególnych aspektów technicznych, bo warsztat pojęciowy jakim w tym zakresie operuje jest bardzo ubogi. Niemniej jednak ja i moja dziewczyna byliśmy oszołomieni.

Zwłaszcza, kiedy obok ekranu postawiliśmy laptopa...
Przeskok między ekranem aparatu, a ekranem notebooka jest niemal tak samo odczuwalny, jak przejście z ekranu notebooka na tego NECa :D .
Poczułem się tak, jakbym przez ostatnie 3 lata (od kiedy hobbystycznie fotografuję) był zmuszony oglądać moje fotografie przez jakąś ciemną zasłonę. Dopiero teraz mogę zobaczyć kolory, szczegóły, światła i cienie.

Niesamowite uczucie! Każdemu kto zacznie przygodę z fotografią będę polecał, żeby po zakupie pierwszej stałki zainwestował w monitor, a dopiero potem w inny sprzęt.

Jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów, to tutaj posłużyłem się prostym testem. Obrobiłem fotkę w LR, wyeksportowałem w przestrzeni sRGB i przesłałem messengerem do znajomego. Następnie zrobiłem podgląd przesłanego zdjęcia na ekranie iphonea. Zdjęcie na obu ekranach wyświetliło się w identyczny sposób. Wcześniej eksportowane z laptopa fotografie mocno odróżniały się od tych widocznych na ekranie komórki.

Na chwilę obecną pojawiły się kolejne pytania.
1. Czy to normalne, że po wgraniu profilu do monitora, nie nastąpił żaden dostrzegalny przeskok w wyświetlaniu barw? Monitor nawet nie mrugnął po ustawieniu profilu jako domyślny w Zarządzaniu Kolorami.
2. Aktualnie chciałbym podłączyć drukarkę Canon Pixma Pro-100s. Zdjęcia drukowałem za pomocą Canon Print Studio Pro i wgranych tam profili odpowiadających papierom firmy Canon.
O co powinienem teraz zadbać, żeby moje wydruki odpowiadały kolorystycznie tym z ekranu ?
3. Jakie zakresy jasności w ekranie są optymalne (aktualnie mam ustawioną na 70%) ?

Wróć do „Zastosowania amatorskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 50119
Liczba tematów: 3022
Liczba użytkowników: 3216
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: smokusg
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu