Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
Awatar użytkownika
Trakotitek
Posty: 36
Rejestracja: 9 kwie 2013, o 13:57

Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

8 cze 2020, o 13:18

Witam. Może zrobię z siebie idiotę, ale wolę to niż uszkodzić sobie nowy monitor. Ale do rzeczy. Mój obecny monitor "Eizo 2433W" to prawdziwa "kobyła" jeśli chodzi o ramki i nie było i nie ma żadnych problemów z jego "poskładaniem" do kupy po wyjęciu z fabrycznego pudełka, jak i postawieniem na biurku i "wyregulowaniem" jego pozycji - ma grube ramki i nie ma żadnych problemów aby go "dobrze" chwycić i nie uszkodzić przy okazji matrycy. Ale zakupiłem model "2780", który będzie do odbioru (wiem - są lepsze i tańsze. Miałem na "testach" w domu monitor "NEC EA271U" i po 4 godzinach oczy chciały mi "wypłynąć" - nie dało się go za nic w świecie wyregulować, a oświetlenie w pokoju, jak i za monitorem mam "dobre". Oddałem go i na warsztat poszedł "EV 2780", który (DLA MNIE!!!) jest genialny - pracuje się na nim wręcz cudownie, a oczy się nie męczą. Więc wybrałem go i jutro go odbieram. I tutaj jest drobny problem. Oba monitory "do kupy" składał pan z zaprzyjaźnionego sklepu. Mógłby złożyć i tego, ale chętnie bym się sam "nauczył" jak takiego bezramkowca poskładać, aby go nie uszkodzić (wszak nie będzie wiecznie stał na biurku!). Tak więc pytanie - czy są jakieś "poradniki" jak takie monitory składać - tzn. gdzie chwytać, a gdzie nie, itd.? Mam nadzieję, że dobrze wszystko opisałem i temat umieściłem w dobrym dziale forum. Proszę się nie śmiać, bo monitor prawie za 4k zł to nie to samo, co telewizor za 500zł, który ewentualnie można wyrzucić na śmieci i kupić nowy - różnica cenowa jednak jest duża. I proszę również o niekrytykowanie mojego wyboru monitora - stał te 3 dni w domu i pracowało, oglądało filmy i grało w gierkę (W3:R) wręcz genialnie - w przeciwieństwie do ww. Nec-a. ;)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3623
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

8 cze 2020, o 13:35

różnica między monitorem ramkowym, a "bezramkowym" jest czysto estetyczna - w praktyce niewiele się różnią i w obu przypadkach postępowanie jest analogiczne.
Bart
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2016, o 22:32

Re: Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

8 cze 2020, o 19:24

Nie kwestionuję wyboru, ale chciałem podpytać dlaczego akurat EV 2780, a nie np. EV 2760, który jest już dostępny i ok. 1,3 tys. tańszy lub EV 2750 też podobny i tańszy. Czy porównywałeś może te modele i jest między nimi jakaś znacząca różnica?
Awatar użytkownika
Trakotitek
Posty: 36
Rejestracja: 9 kwie 2013, o 13:57

Re: Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

8 cze 2020, o 19:39

@Up
Nie - nie porównywałem akurat tych modeli. Wybrałem go, ponieważ przez 3 dni testów świetnie mi się na nim pracowało, oczy nie bolały i ogólnie miałem bardzo dobry komfort użytkowania tego monitora. Niestety, ale przy testach zachwalanego EA271U od NEC-a tak, jak opisałem "dosadnie" - oczy chciały wypłynąć - prawdopodobnie również przez rozdzielczość 4k i zapewne można się by było do niej przyzwyczaić, ale wydając taką "kasę" nie chciałem ryzykować, że tak by się nie stało. A też zwyczajnie nie chciało mi się dalej szukać i testować innych monitorów, skoro ten mieścił się w moim budżecie i mówiąc kolokwialnie. - spasował mi i moim "paczałkom".😉
Bart
Posty: 6
Rejestracja: 25 lip 2016, o 22:32

Re: Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

8 cze 2020, o 20:17

@ Trakotitek Dzięki za info. Sam się zastanawiam nad 27 cali do zastosowań wybitnie "domowych" od chyba pół roku i siedzę na mojej 22 calowej 10 letniej TNce, ryje fora i mam ból głowy, bo "strach coś kupić".
mayday
Posty: 36
Rejestracja: 27 sty 2017, o 11:28

Re: Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

7 lip 2020, o 13:30

Trakotitek pisze:
8 cze 2020, o 19:39
@Up
Nie - nie porównywałem akurat tych modeli. Wybrałem go, ponieważ przez 3 dni testów świetnie mi się na nim pracowało, oczy nie bolały i ogólnie miałem bardzo dobry komfort użytkowania tego monitora. Niestety, ale przy testach zachwalanego EA271U od NEC-a tak, jak opisałem "dosadnie" - oczy chciały wypłynąć - prawdopodobnie również przez rozdzielczość 4k i zapewne można się by było do niej przyzwyczaić, ale wydając taką "kasę" nie chciałem ryzykować, że tak by się nie stało. A też zwyczajnie nie chciało mi się dalej szukać i testować innych monitorów, skoro ten mieścił się w moim budżecie i mówiąc kolokwialnie. - spasował mi i moim "paczałkom".😉
Ciekawe jest co piszesz, bo od ponad tygodnia użytkuję NEC EA271U i jestem bardzo zadowolony. Testując tego NEC'a używałeś rozdzielczości 4K i nie ustawiłeś skalowania? Jeśli tak, to się nie dziwię, że mogło być niekomfortowo. Ja używam ze skalowaniem 200%. Jakość obrazu jest bardzo dobra, monitor jest na moje amatorskie oko dobrze podświetlony, a skalowanie powoduje że ostrość czcionek i elementów interfejsu jest bardzo dobra. Oczywiście cena, jaką za to płacimy to zmniejszenie obszaru roboczego do odpowiednia rozdzielczości 1920x1080 (czyli mniejszy obszar roboczy niż na Twoim aktualnym monitorze).
Kyle
Posty: 1101
Rejestracja: 23 paź 2016, o 10:05

Re: Jak prawidłowo "zmontować" monitor "bezramkowy"?

7 lip 2020, o 16:04

Trakotitek pisze:
8 cze 2020, o 19:39
@Up
Nie - nie porównywałem akurat tych modeli. Wybrałem go, ponieważ przez 3 dni testów świetnie mi się na nim pracowało, oczy nie bolały i ogólnie miałem bardzo dobry komfort użytkowania tego monitora. Niestety, ale przy testach zachwalanego EA271U od NEC-a tak, jak opisałem "dosadnie" - oczy chciały wypłynąć - prawdopodobnie również przez rozdzielczość 4k i zapewne można się by było do niej przyzwyczaić, ale wydając taką "kasę" nie chciałem ryzykować, że tak by się nie stało. A też zwyczajnie nie chciało mi się dalej szukać i testować innych monitorów, skoro ten mieścił się w moim budżecie i mówiąc kolokwialnie. - spasował mi i moim "paczałkom".😉
Gdybyś używał tamtego monitora 27" 4K poprawnie, to obraz byłby o niebo lepszy niż na tym 27" 2,5K co masz obecnie.
mayday pisze:
7 lip 2020, o 13:30
Oczywiście cena, jaką za to płacimy to zmniejszenie obszaru roboczego do odpowiednia rozdzielczości 1920x1080 (czyli mniejszy obszar roboczy niż na Twoim aktualnym monitorze).
Mógłby też ustawić skalowanie na tym 3840x2160 na 150% i miałby identycznej wielkości wszystko co na obecnym 2560x1440 przy 100%, czyli ten sam obszar roboczy - niektórzy lubią takie małe literki, choć ja bym ustawił tak jak Ty.

Wróć do „Zastosowania amatorskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 59700
Liczba tematów: 3563
Liczba użytkowników: 3541
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: jaf
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu