PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

Czyli "mam problem techniczny z monitorem".
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 12:18

Cześć!

Dziś ustawiając sobie profile w monitorze jak i jasność coś namieszałem w OSD. Monitor był podpięty pod DVI-1 od momentu zakupu poprzez przejściówkę hdmi->DVI ponieważ korzystam z laptopa. Po niefortunnej zmianie któregoś parametru w OSD obraz znikł i do tej pory na złączu DVI-1 w monitorze nie ma obrazu wyświetla no signal a spectra view nie łapie komunikacji (sprawdziłem pod innym monitorem wpiętym na D-SUB) . Co ciekawe gdy mam podpiętego jedynie NEC-a właśnie pod problematyczne wejście DVI-1 to podczas uruchamiania komputera monitor się włącza i widać ładowanie bios-u itp w rozdziałce 1024x768 a kiedy następuje rozruch windowsa i ekran "ładowanie systemu windows" na logo widać artefakty w postaci zielonych pikseli. Gdy już system się załaduje i widać kursor na czarnym tle to po chwili monitor wywala "no signal". Nie grzebałem nic w sterownikach karty graficznej, jedynie w osd monitora... :| Kabel sprawny ponieważ działa wszystko normalnie i ładuje pięknie kalibracje pod DVI-2 z którego wcześniej nie korzystałem jak i na innym monitorze wszystko gra.Co mogłem uszkodzić?

Serdecznie pozdrawiam ! -Staszek
Awatar użytkownika
max
Posty: 6344
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 12:25

S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 12:27

Przełącza mnie pomiędzy wejściami jedynie i wyświetla komunikat "there is no signal on other input" gdy nie mam wpiętego d-sub .
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11420
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 13:21

Zatrzymać na biosie, aby był jakikolwiek obraz, wejść do menu ukrytego (Input + Power) i skasować monitor do ustawień fabrycznych.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 14:34

A czy to nie skaskuje mi tych nastaw permametnie ? To są chyba fabryczne presety monitora od nowości (prócz nastaw svII rzecz jasna) ale wolę zapytać

Obrazek
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11420
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 14:44

Jeśli monitor był skalibrowany to oczywiście kalibrację szlag trafi. Presety są fabryczne.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 15:20

@Tom01 , profile kalibracji mam na szczęście na dysku więc to nie problem. Zaraz zresetuje i dam znać czy pomogło
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11420
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 15:21

Profile to nie jest kalibracja. To jest monitor sprzętowo kalibrowany, aby odtworzyć ustawienia potrzebne są pliki "Targets" oraz "Callibration settings" do programu SpectraView II.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 15:29

@Tom01 Mam pliki o rozszerzeniu .mcs z kalibracją do 100 i 80cd/m^2 ponieważ na tym egzemplarzu kalibrację przeprowadzał Pan Czornyj z tego forum jak monitor był w rękach poprzedniego właściciela. Czy to nie jest to ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11420
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 15:32

To są pliki z Multprofilera. Trudno powiedzieć co z nim było robione, ale pozwolą przywrócić ustawienia takie jakie były.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 16:04

Niestety nie pomogło,, zresetowałem go w czasie gdy komputer był w biosie. Po czym włączyłem windowsa i ta sama sytuacja, system się wczytuje już ma się pojawiać pulpit i wszystko gaśnie a monitor przechodzi w tryb no signal. Moim zdaniem jest coś nagmatwane z rozdzielczością wymuszaną przez monitor a karta graficzna nie chce jej akceptować ,dziwne bardzo. Jak będę miał możliwość pożyczę laptopa od znajomego i sprawdzę czy u niego wystąpi ten sam problem. Dam znać jak coś będę wiedział.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11420
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 16:14

Albo w ustawieniach karty graficznej. Można odpalić w trybie awaryjnym i ręcznie zadać parametry obrazu.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6344
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 16:17

Jak rozumiem źródłem obrazu jest laptop.
Do portu HDMI w laptopie podłączony jest kabel HDMI=>DVI.

Czy obraz na PA241W jest jedynym, czy jest w trybie "wielu ekranów"?
Jaka jest grafika: integra Intela, czy karta dedykowana AMD/nVidia?

Jeśli obraz wyświetla się na ekranie laptopa, wyłącz wiele ekranów. Zrób tak, aby PA241W był jedynym ekranem i ekranem głównym. Odłącz wszystkie inne kable od wyjść graficznych w komputerze/laptopie: VGA, DisplayPort itp. (to na początek), zostawiając tylko jeden. Ekran w laptopie ma się wyłączyć po włączeniu PA241W.

Sprawdź też w menu:
Tools > Video Detect > First.
Off Timer > Off.
Off Mode > Standard.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, o 16:27 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 16:27

Dokładnie tak, leci hdmi =>DVI. PA241W jako główny (1) mam podpięty pod hdmi a drugi monitor obok jako rozszerzenie ekranu na D-SUB. Jest to desktop zrobiony z laptopa (same bebechy w obudowie mini-tower) więc wszystko co się wyświetla leci na wyjścia złącz ponieważ matryca jest wypięta. Co do grafiki jest to ATI hd5650m , mobilna grafa laptopowa. Zaraz spróbuję wystartować z jednym monitorem choć obawiam się że akcja się powtórzy.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6344
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 16:29

Odłącz D-Sub i wyłącz ekran laptopa w sterowniku lub ustawieniach grafiki Windowsa.
PA241W ma być SOLO, JEDNYM, JEDYNYM wyświetlaczem. Reszta out.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 17:16

Od sześciu lat używam w ten sposób tego komputera na zewnętrznym monitorze (slot na matrycę jest pusty) a z PA241W trzech i od samego początku konfiguracja wyglądała identycznie czyli PA241W jako głowny monitor i 21calowy gateway jako rozszerzenie prawej strony do zastosowań biurowych w czasie pracy z grafiką. Nie było żadnych problemów nigdy do czasu kiedy nie zmieniłem którejś opcji na czuja w OSD (pamiętam że była to jakaś opcja z cyframi , jakieś nastawienie trybu 1,2,3,... zmianiając w poziomie i wybrałem któreś pochopnie i wtedy obraz zgasł i zaczęły się dziać dziwne rzeczy z rozdzielczością , wyskoczyło w windowsie 1920x1080 a zalecane 1024x768 co w niczym się nie pokrywało z rozdzielczościami domyślnymi dla tego monitora czyli 1920x1200 . Poniżej nagrałem Wam filmik co prawda tragicznej jakości bo nagrywane tabletem ale widać na nim cały proces startowania systemu wraz z tymi śniezącymi pikselami w kolorze zielonym na logo windows.

https://www.youtube.com/watch?v=3ue-Mzu ... e=youtu.be


Edit: jeszcze przy włączaniu na "świeżo" komputera z podłączonym PA241W na DVI-1 wyskakuje natychmiast komunikat z OSD monitora że zalecana roździelczośc to 1920x1200
Awatar użytkownika
max
Posty: 6344
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 17:36

To, że podczas startu Windowsa rozdzielczość jest za mała to normalne.

Później, albo karta grafiki wysyła sygnał na inne wyjście, albo się usmażyła, na co sugerowałyby artefakty. Otwórz obudowę i zobacz, czy kręci się wentylator na grafie.

Monitor wygląda na sprawny.

1, 2, 3, 4, 5 to tryby "kalibracji fabrycznej". Przełącz na "2", czyli sRGB, w czasie gdy Windows startuje. Ale to nie ma moim zdaniem związku z brakiem sygnału.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 17:55

"Otwórz obudowę i zobacz, czy kręci się wentylator na grafie" Bez przesady... ale doceniam troskę 8-) Tak jak ciągle sugeruje, problem nie ma nic wspólnego ze sterownikami ani uszkodzeniem karty która jest w 100%sprawna. Kabel również śmiga tylko monitor nie chce "zassać strumienia obrazu na slotcie DVI-1 wbudowanym w monitorze" .
Ciekawa sprawa z tym jak teraz gdy miałem podłączoną konfigurację monitorów tak jak od początku czyli D-SUB prawy monitorek a PA241W HDMI=>DVI z tym że na tym działającym DVI-2 , przepiąłem kabel "w locie" nie restartując komputera. Gdy odpiąłem z DVI-2 to normalne zachowanie windowsa czyli drugi monitor zostaje uznany jako jeden główny ale gdy wpiąłem PA241W w DVI-1 to drugi monitor automatycznie tak jak powinien został uznany jako rozszerzenie a głównego ekranu ..PA241W jest widoczny przez system ma normalną rozdzielczość w ustawieniach systemu tylko nie wyświetla obrazu a jedynie THERE IS NO SIGNAL ON OTHER INPUT pomimo tego że prawy monitor widzi rozszerzenie i można jezdzić po nim normalnie kursorem oraz przesuwać na niego to co się znajduje na monitorze 1 (PA241W) który nic nie wyświetla. Kursor i klawiatura działa więc postanowiłem zrobić screena i zobaczyć czy to wina karty ale gdy odłączyłem PA241W by widzieć normalnie cały pulpit wkleiłem screen do painta i okazało się że obraz z komputera wychodzi bez problemu tylko monitor go nie wyświetla i wywala brak sygnału... :| Poniżej screen który zrobiłem kiedy NEC był podpięty pod DVI-1 a ja miałem rozszerzenie obrazu tylko na prawym monitorze. W OSD zmieniałem nie profile lecz ich zaawansowane ustawienia a do każdego profilu można przypisać w OSD nastawy rozdziałek portów itp.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 mar 2017, o 18:01 przez S_K, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6344
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 18:01

A podłącz D-SUBa do PA241W, zobaczymy, czy działa.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 18:02

Działa, sprawdzałem.

Wróć do „Serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 2 użytkowników online :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 47672
Liczba tematów: 2922
Liczba użytkowników: 3128
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: boryna28
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu