PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

Czyli "mam problem techniczny z monitorem".
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 18:04

Wygląda jakby walnął transmiter na HDMI lub uszkodzony kabel. Jedno i drugie raczej mało prawdopodobne, więc za bardzo nie mam pomysłów.

Trzeba by podpiąć do innego kompa z normalnym DVI lub DisplayPort, bo nie wiem co dalej.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 18:11

Dziwne to, pierwszy raz spotykam się z takimi hecami że jeden port DVI działa bez problemu drugi zaczął wariować po zmianach nastaw w OSD monitora. A kabel sprawny jak i wyjście HDMI z monitora ponieważ sprawdzałem obydwie rzeczy na telewizorze + gdyby było coś uszkodzone to nie miało by prawa działać na DVI-2 monitora. Wracając do resetowania nastaw monitora to przeprowadziłem tą operację poprzez MENU i zwykłe Factory reset z ustawień profili ponieważ żadne skróty klawiszowe jak jednoczesne przycisnięcie input i menu oraz przytrzymanie chwile tych klawiszy nie poskutkowało otworzeniem się żadnego ukrytego menu. Za około dwa tygodnie będę miał możliwość pokombinowania z innym komputerem i zobaczymy czy poleci sygnał normalnie po DVI-1. Jeszcze takie pytanko, czy te monitory mają jakąś wewnętrzną pamięć alokującą nastawy z OSD nawet po odpięciu od komputera kablem sygnałowym jak i USB ?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 18:54

Ale co? Podpięcie tego kabla HDMI=>DVI do drugiego wejścia DVI w monitorze powoduje, że działa?
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 19:33

Tak
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 19:40

Hmm, to dziwne.

Spróbuj jeszcze odpalić MultiProfilera pod Administratorem. Wejdź w ostatnią zakłądkę na dole: Status. Potem "klucz i młotek".

A to sprawdzałeś na DVI1?
max pisze: Sprawdź też w menu:
Tools > Video Detect > First.
Off Timer > Off.
Off Mode > Standard.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 19:49

Jak monitor jest podpięty pod DVI-1 przycisk MENU jest nieaktywny i naciskanie go nic nie skutkuje. Jedynie działa input i po jego wcisnięciu pokazuje siękomunikat o braku sygnału na każdym z portów jeżeli tylko jest wpięty HDMI=>DVI pod DVI-1
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 20:00

To sprawdź te ustawienia na działającym DVI.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 21:15

Co niby miało by to zmienić, takie ustawienia są domyślne i tak wszystko ustawione od początku było.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

30 mar 2017, o 21:54

To OK. Skąd mam wiedzieć co namotałeś.
Wygląda jak byś załatwił wejście DVI1 w monitorze, ale nie bardzo mi się chce w to wierzyć. Pozostaje podpiąć do normalnego komputera z wyjściem DVI i sprawdzić to wejście DVI1 w monitorze, bo nie mam zdalnie innych pomysłów.

Jeszcze możesz sprawdzić, czy na karcie grafiki, na tym wyjściu HDMI, masz kodowanie sygnału RGB, a nie YCbCr oraz czy jest częstotliwość 60Hz i 24bity na piksel. No i pełna dynamika 0-255. Może na tym drugim wejściu korzystasz z analogowego połączenia DVI-I, a nie cyfrowego DVI-D?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11890
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

31 mar 2017, o 06:36

Wszystkie ustawienia DVI zresetowałyby się po przywróceniu monitora do ustawień fabrycznych, więc to nie to. Pytanie, czy na pewno robił Pan reset z ukrytego menu?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

31 mar 2017, o 14:16

Panie @Tom01 , niestety nie udaje mi się w dalszym ciągu otworzyć ukrytego menu próbując przyciskać jednocześnie POWER + INPUT
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11890
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

31 mar 2017, o 14:23

1. Wyłączyć monitor.
2. Wcisnąć "Input".
3. Trzymając "Input", wcisnąć na chwilę "Power".
4. Puścić "Input" kiedy pojawi się biały ekran.
5. Wejść do menu.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

31 mar 2017, o 14:24

Ściągnij sobie instrukcję obsługi.
https://www.nec-display-solutions.com/p ... 242W.xhtml

Są 2 albo 3 sposoby na włączenie tego menu. Nie pamiętam teraz, bo rzadko to robię, ale w instrukcji jest to napisane.
PS. Reset w menu głównym i zaawansowanym resetuje różne rzeczy.
Szczegóły w instrukcji. Trzeba dokładnie przeczytać. Przy okazji się czegoś dowiesz i może następnym razem nic nie popsujesz.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

31 mar 2017, o 16:33

Jeżeli chodzi o menu które załączyłem na zdjęciu to jest ono dostępne bez kombinowania z przyciskami w zakładce rgb i następnie Advanced Settings , tam znajduje się factory reset który już robiłem chyba że o coś innego Panom chodzi bo żadne menu prócz tego i szarego OSD z którego monża i tak wejśc do tego jaskrawego mi się nie ukazuje. Niestety factory reset z tego poziomu dalej niczym nie skutkuje :(
Obrazek
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

31 mar 2017, o 16:59

Tak, to jest menu zaawansowane.

Pozostaje już tylko powalczyć ze źródłem sygnału, czyli komputerem/kartą grafiki, żeby ustalić winnego.
S_K
Posty: 25
Rejestracja: 2 cze 2014, o 12:54

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

31 mar 2017, o 18:28

Tak też zrobię. Dziękuję Panom za cierpliwość i pomoc w temacie! Odezwę się jak sprawdzę monitor pod innym komputerem.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6743
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

1 kwie 2017, o 08:13

S_K pisze:
30 mar 2017, o 16:27
Jest to desktop zrobiony z laptopa (same bebechy w obudowie mini-tower) więc wszystko co się wyświetla leci na wyjścia złącz ponieważ matryca jest wypięta. Co do grafiki jest to ATI hd5650m , mobilna grafa laptopowa.
Może masz coś namotane z masą na obudowie tego składaka.

Normalny blaszak jest podłączony do gniazdka kablem z bolcem. Jego masa, czyli blachówa i ekrany wszystkich kabli sygnałowych, mają ten sam potencjał uziemienia.

Laptopy nie są uziemione, nie są zasilane kablem z bolcem. Mają nieznany potencjał na masie kabla sygnałowego.

Ogólnie jest taka zasada podłączania.
1. Wyłączamy monitor i komputer z gniazdka.
2. Podłączamy kabel sygnałowy, od komputera do monitora. Tym samym, masą kabla sygnałowego, wyrównujemy potencjały mas monitora i komputera. No chyba, że to blaszak i monitor podłączone do jednego gniazdka, to już są wyrównane kablami zasilającymi z bolcem. Ale i tak warto przestrzegać procedury.
3. Podłączamy komputer i monitor do prądu.

Ten Twój wytwór to nie wiadomo co. Ni to laptop bez uziemienia, ni blaszak z uziemieniem. Może masz jakieś lewe prądy na masie.

Proponuję to wyjaśnić, żeby nie załatwić kolejnego wejścia w monitorze.

Do sprawdzenia nie sprowadzać kolejnego laptopa z HDMI, tylko normalnego, uziemionego blaszaka z DVI. Bo za chwile Ci siè wejścia w monitorze skończą.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: PA241W Problem z DVI-1 po "zabawie" w OSD

1 kwie 2017, o 08:36

S_K pisze:
31 mar 2017, o 18:28
Tak też zrobię.
max pisze:
1. Wyłączamy monitor i komputer z gniazdka.
Zrób tak odłącz monitor z gniazdka i odczekaj kilka minut nie podłączaj wszystkiego do sieci natychmiast,monitor Ci się zresetuje i spróbuj od nastawień fabrycznych monitora,od początku i to co zaproponowali ci poprzednicy.

Wróć do „Serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 49639
Liczba tematów: 2997
Liczba użytkowników: 3199
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: bubeell
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu