Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

Czyli "mam problem techniczny z monitorem".
blendsky
Posty: 23
Rejestracja: 1 gru 2014, o 22:08

Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

18 sie 2020, o 10:46

Witam,

próbuje podłączyć monitor NEC EA271U poprzez wejście USB-C (TB3) do laptopa.

Używam obecnie dokładnie tego przewodu:
https://www.apple.com/pl/shop/product/M ... %9Bci-08-m

Laptop normalnie wykrywa monitor, ładuje go ale zaraz po podłączeniu pracuje około 10 sekund wyłącza się i monitor daje komunikat, że brak sygnału na interfejsie USB-C.

Pod innymi interfejsami nie ma problemu jedynie z USB-C. Gdzie leży problem?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3635
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

18 sie 2020, o 12:14

Prawy klik na ikonce baterii, opcje zasilania, zmień ustawienia planu, Ustawienia USB > wstrzymania selektywnego USB > zmienić na wyłączone
blendsky
Posty: 23
Rejestracja: 1 gru 2014, o 22:08

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

18 sie 2020, o 12:57

Czornyj pisze:
18 sie 2020, o 12:14
Prawy klik na ikonce baterii, opcje zasilania, zmień ustawienia planu, Ustawienia USB > wstrzymania selektywnego USB > zmienić na wyłączone
Dodam, że chce go podłączyć pod Macbook Pro.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3635
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

18 sie 2020, o 13:20

Zresetuj NVRAM, SMC i monitor.
blendsky
Posty: 23
Rejestracja: 1 gru 2014, o 22:08

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

18 sie 2020, o 17:39

Zresetowane ale niestety nic nie pomogło, nadal pojawia się obraz na dokładnie 10 sekund i wyłącza.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14314
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

19 sie 2020, o 15:13

Jak pisałem e-mailem, USB-C cierpi na choroby wieku dziecięcego. Czysta loteria kiedy zadziała, a kiedy nie. Proponuję przejść na przewód USB-C do DisplayPort firmy Moshi. Zadziała na pewno.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
blendsky
Posty: 23
Rejestracja: 1 gru 2014, o 22:08

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

20 sie 2020, o 09:03

Tom01 pisze:
19 sie 2020, o 15:13
Jak pisałem e-mailem, USB-C cierpi na choroby wieku dziecięcego. Czysta loteria kiedy zadziała, a kiedy nie. Proponuję przejść na przewód USB-C do DisplayPort firmy Moshi. Zadziała na pewno.
Tak widziałem, odpowiedziałem :)
Przewód USB-C na DP mam i działa dokładnie ten:
https://allegro.pl/oferta/kabel-adapter ... 9578054693

Monitor specjalnie kupowałem po to by korzystać tylko z jednego kabla podłączonego do MBP, jeżeli kabel nie działa to reklamować go w Apple?
Czy miał ktoś podobny problem i jak go rozwiązał?
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3635
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

20 sie 2020, o 12:16

blendsky pisze:
20 sie 2020, o 09:03
Monitor specjalnie kupowałem po to by korzystać tylko z jednego kabla podłączonego do MBP, jeżeli kabel nie działa to reklamować go w Apple?
Czy miał ktoś podobny problem i jak go rozwiązał?
Obawiam się, że nie jest to wina kabla - ale objawy są tak przedziwne, że kompletnie nie wiem co jest przyczyną. USB Functionality jest na ON? Video Input DP VER: 1.2, VIT RATE: HBR2? W Prefsach Turn display off after: jest na "never", zakliknięte wszystkie ptaszki?
blendsky
Posty: 23
Rejestracja: 1 gru 2014, o 22:08

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

20 sie 2020, o 12:32

Czornyj pisze:
20 sie 2020, o 12:16
blendsky pisze:
20 sie 2020, o 09:03
Monitor specjalnie kupowałem po to by korzystać tylko z jednego kabla podłączonego do MBP, jeżeli kabel nie działa to reklamować go w Apple?
Czy miał ktoś podobny problem i jak go rozwiązał?
Obawiam się, że nie jest to wina kabla - ale objawy są tak przedziwne, że kompletnie nie wiem co jest przyczyną. USB Functionality jest na ON? Video Input DP VER: 1.2, VIT RATE: HBR2? W Prefsach Turn display off after: jest na "never", zakliknięte wszystkie ptaszki?

USB Functionality: ON
Video Input DP VER: 1.2, VIT RATE: HBR2: TAK
Turn display off after: Never
Pierwszy i ostatni ptaszek zaznaczony.
Prevent computer from sleeping automatically when the display is off: Włączone
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3635
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

20 sie 2020, o 18:17

czyli albo problem o podłożu magicznym, albo Apple coś znowu pokiełbasiło w MacOS, albo coś jest popsute - komp, kabel lub monitor (to ostatnie mało prawdopodobne). Najlepiej było by sprawdzić z innym kablem i innym maczkiem.
blendsky
Posty: 23
Rejestracja: 1 gru 2014, o 22:08

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

26 sie 2020, o 23:36

Czornyj pisze:
20 sie 2020, o 18:17
czyli albo problem o podłożu magicznym, albo Apple coś znowu pokiełbasiło w MacOS, albo coś jest popsute - komp, kabel lub monitor (to ostatnie mało prawdopodobne). Najlepiej było by sprawdzić z innym kablem i innym maczkiem.
Kabel działa i monitor też :) Apple chyba coś popsuło, bo na tym samym laptopie i uruchomionym Windowsie 10 przez Bootcampa wszystko działa. Pozostaje chyba czekać na Big Sur.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3635
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

27 sie 2020, o 10:48

blendsky pisze:
26 sie 2020, o 23:36
Czornyj pisze:
20 sie 2020, o 18:17
czyli albo problem o podłożu magicznym, albo Apple coś znowu pokiełbasiło w MacOS, albo coś jest popsute - komp, kabel lub monitor (to ostatnie mało prawdopodobne). Najlepiej było by sprawdzić z innym kablem i innym maczkiem.
Kabel działa i monitor też :) Apple chyba coś popsuło, bo na tym samym laptopie i uruchomionym Windowsie 10 przez Bootcampa wszystko działa. Pozostaje chyba czekać na Big Sur.
Czyli klasyczek - ktoś ogarnięty pewnie będzie w stanie to poprawić dłubiąc w kexach lub coś w tym stylu, można też próbować pokopać się z supportem Apple, lub po prostu czekać na kolejny update z nadzieją że tego nie sp...

Wróć do „Serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 59942
Liczba tematów: 3590
Liczba użytkowników: 3562
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: KKZ
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu