Niestety, prawdopodobnie nie działa DDC/CI:
„The new M1 based MacBook and Mac mini are not yet compatible with SpectraView as of macOS 11.1. The software is unable to detect any connected NEC displays. Apple is aware of this issue and it is expected to be resolved in a future macOS update. Please check for system updates when available. SpectraView is compatible with other non-M1 Macs running macOS 11„
Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U
Jeżeli dobrze rozumię, to jak podepnę pod EA271U - Macbooka na Intelu i skalibruje monitor SView ( bo tu działa SView ) i po tej operacji, podłączę tak skalibrowany monitor tym razem do Mac`a M1, to monitor będzie trzymał kolory pomimo, że nie będzie wgranego SView ? Chyba nie będzie wtedy opcji szybkiej zmiany profilu. Czy jednak należy wgrać SView na M1 ? ( potam, bo na razie jestem poza domem i nie mogę sprawdzić tego doświadczalnie )
- NocnyJastrzab
Opcja pierwsza, tylko pasuje przerzucić też profil/e ICC na M1. Niestety nie będzie opcji przełączania w SVII.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
Na pewno nie działa. Mam u siebie przeprogramowany pod kątem niedziałania z M1 i DDC/CI jest wyłączone na sztywno.
Na pewno nie działa. Mam u siebie przeprogramowany pod kątem niedziałania z M1 i DDC/CI jest wyłączone na sztywno.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Niestety sposób na ustawienie monitora na innym kompie i podłączenie do drugiego, też chyba nie do końca działa. Ja tak zrobiłem na szybko i miałem dziwne kolory. Jakieś czerwone cienie pod okienkami i ogólnie dziwnie wyglądał. Jak będę miał monitor z powrotem, to spróbuję jeszcze raz, bo być może zrobiłem coś nie tak.
Jeszcze jedno. Czy mój monitor po ingerencji serwisu miał usuniętą kalibrację? Był totalnie wyzerowany?
Obawiam się, że to nic nie da, bo w PA271Q wyłączyłem DDC/CI i nie działa :/
Niestety sposób na ustawienie monitora na innym kompie i podłączenie do drugiego, też chyba nie do końca działa. Ja tak zrobiłem na szybko i miałem dziwne kolory. Jakieś czerwone cienie pod okienkami i ogólnie dziwnie wyglądał. Jak będę miał monitor z powrotem, to spróbuję jeszcze raz, bo być może zrobiłem coś nie tak.
Jeszcze jedno. Czy mój monitor po ingerencji serwisu miał usuniętą kalibrację? Był totalnie wyzerowany?
- Tom01
- Kontakt:
Tak.
Monitor mam już w domu. Zmieniło się to, że działa na jednym kablu. Niestety komunikacja z softem NEC nie działa. Nie obyło się bez niespodzianek. Otóż po podłączeniu do M1 monitor na USB-C wyświetla tylko 30 Hz. Pomaga zamknięcie laptopa. Wtedy 60 Hz wraca.
Co do DCC/CI to nie zauważylem, żeby było całkiem wyłączone. Mogę przełączać On/Off. Nie wiem z jakim skutkiem, ale mogę
Co do DCC/CI to nie zauważylem, żeby było całkiem wyłączone. Mogę przełączać On/Off. Nie wiem z jakim skutkiem, ale mogę

- Czornyj
- Kontakt:
Ogólnie dawno nie widziałem takiej zagłady jaką ostatnio odjaniepawliło Apple w MacOS11 i kompach z M1 - poziom emejzingu tej katastrofy jest doprawdy ołwer de top.
DDC/CI nie działa w Big Sur, ogólnie w MacOS nie działa jeszcze żaden program NEC, bo czekają aż Apple zrobi update wszytkiego tego co tam napsuł. M1 dodatkowo „nie pokazuje” monitora, więc jakiekolwiek oprogramowanie do kalibracji nie może go ogarnąć - jedyne rozwiązanie to zdalnie kalibrować po IP przez przeglądarkę DisplayCalem.Filip pisze: ↑23 lut 2021, o 16:29Monitor mam już w domu. Zmieniło się to, że działa na jednym kablu. Niestety komunikacja z softem NEC nie działa. Nie obyło się bez niespodzianek. Otóż po podłączeniu do M1 monitor na USB-C wyświetla tylko 30 Hz. Pomaga zamknięcie laptopa. Wtedy 60 Hz wraca.
Co do DCC/CI to nie zauważylem, żeby było całkiem wyłączone. Mogę przełączać On/Off. Nie wiem z jakim skutkiem, ale mogę![]()
Ogólnie dawno nie widziałem takiej zagłady jaką ostatnio odjaniepawliło Apple w MacOS11 i kompach z M1 - poziom emejzingu tej katastrofy jest doprawdy ołwer de top.
- Tom01
- Kontakt:

Zerwanie umowy z winy operatora wisiało na włosku.
Taki mały OT ale pamiętam jak moja siostra miała problem ze świeżutkim AjFon 11 - rozmowa z "innymi Ajfonami" w sieci T-Mobile (nie pamiętam czy inni operatorzy mieli też problem) brzmiała jak rozmowa dwóch Kosmitów z odległej galaktyki