Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

Czyli "mam problem techniczny z monitorem".
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3782
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

18 lut 2021, o 17:46

Niestety, prawdopodobnie nie działa DDC/CI:

„The new M1 based MacBook and Mac mini are not yet compatible with SpectraView as of macOS 11.1. The software is unable to detect any connected NEC displays. Apple is aware of this issue and it is expected to be resolved in a future macOS update. Please check for system updates when available. SpectraView is compatible with other non-M1 Macs running macOS 11„
jargier
Posty: 18
Rejestracja: 12 gru 2020, o 03:58

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

19 lut 2021, o 03:25

Jeżeli dobrze rozumię, to jak podepnę pod EA271U - Macbooka na Intelu i skalibruje monitor SView ( bo tu działa SView ) i po tej operacji, podłączę tak skalibrowany monitor tym razem do Mac`a M1, to monitor będzie trzymał kolory pomimo, że nie będzie wgranego SView ? Chyba nie będzie wtedy opcji szybkiej zmiany profilu. Czy jednak należy wgrać SView na M1 ? ( potam, bo na razie jestem poza domem i nie mogę sprawdzić tego doświadczalnie )
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3334
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

19 lut 2021, o 11:10

Opcja pierwsza, tylko pasuje przerzucić też profil/e ICC na M1. Niestety nie będzie opcji przełączania w SVII.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14739
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

19 lut 2021, o 17:07

Czornyj pisze:
18 lut 2021, o 17:46
Niestety, prawdopodobnie nie działa DDC/CI:

Na pewno nie działa. Mam u siebie przeprogramowany pod kątem niedziałania z M1 i DDC/CI jest wyłączone na sztywno.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Filip
Posty: 674
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

19 lut 2021, o 21:30

Tom01 pisze:
19 lut 2021, o 17:07
Czornyj pisze:
18 lut 2021, o 17:46
Niestety, prawdopodobnie nie działa DDC/CI:

Na pewno nie działa. Mam u siebie przeprogramowany pod kątem niedziałania z M1 i DDC/CI jest wyłączone na sztywno.
Obawiam się, że to nic nie da, bo w PA271Q wyłączyłem DDC/CI i nie działa :/
Niestety sposób na ustawienie monitora na innym kompie i podłączenie do drugiego, też chyba nie do końca działa. Ja tak zrobiłem na szybko i miałem dziwne kolory. Jakieś czerwone cienie pod okienkami i ogólnie dziwnie wyglądał. Jak będę miał monitor z powrotem, to spróbuję jeszcze raz, bo być może zrobiłem coś nie tak.

Jeszcze jedno. Czy mój monitor po ingerencji serwisu miał usuniętą kalibrację? Był totalnie wyzerowany?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14739
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

20 lut 2021, o 14:19

Filip pisze:
19 lut 2021, o 21:30
Jeszcze jedno. Czy mój monitor po ingerencji serwisu miał usuniętą kalibrację? Był totalnie wyzerowany?

Tak.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Filip
Posty: 674
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

23 lut 2021, o 16:29

Monitor mam już w domu. Zmieniło się to, że działa na jednym kablu. Niestety komunikacja z softem NEC nie działa. Nie obyło się bez niespodzianek. Otóż po podłączeniu do M1 monitor na USB-C wyświetla tylko 30 Hz. Pomaga zamknięcie laptopa. Wtedy 60 Hz wraca.
Co do DCC/CI to nie zauważylem, żeby było całkiem wyłączone. Mogę przełączać On/Off. Nie wiem z jakim skutkiem, ale mogę :)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3782
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

23 lut 2021, o 17:36

Filip pisze:
23 lut 2021, o 16:29
Monitor mam już w domu. Zmieniło się to, że działa na jednym kablu. Niestety komunikacja z softem NEC nie działa. Nie obyło się bez niespodzianek. Otóż po podłączeniu do M1 monitor na USB-C wyświetla tylko 30 Hz. Pomaga zamknięcie laptopa. Wtedy 60 Hz wraca.
Co do DCC/CI to nie zauważylem, żeby było całkiem wyłączone. Mogę przełączać On/Off. Nie wiem z jakim skutkiem, ale mogę :)
DDC/CI nie działa w Big Sur, ogólnie w MacOS nie działa jeszcze żaden program NEC, bo czekają aż Apple zrobi update wszytkiego tego co tam napsuł. M1 dodatkowo „nie pokazuje” monitora, więc jakiekolwiek oprogramowanie do kalibracji nie może go ogarnąć - jedyne rozwiązanie to zdalnie kalibrować po IP przez przeglądarkę DisplayCalem.

Ogólnie dawno nie widziałem takiej zagłady jaką ostatnio odjaniepawliło Apple w MacOS11 i kompach z M1 - poziom emejzingu tej katastrofy jest doprawdy ołwer de top.
dbcooper1983
Posty: 343
Rejestracja: 18 wrz 2018, o 23:41

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

23 lut 2021, o 17:46

Hhehehehee :-)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14739
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

23 lut 2021, o 19:17

:mrgreen: Złotousty.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
mikedh
Posty: 30
Rejestracja: 8 paź 2018, o 19:18

Re: Problem z USB-C/TB3 w monitorze NEC EA271U

23 lut 2021, o 19:21

Czornyj pisze:
23 lut 2021, o 17:36

Ogólnie dawno nie widziałem takiej zagłady jaką ostatnio odjaniepawliło Apple w MacOS11 i kompach z M1 - poziom emejzingu tej katastrofy jest doprawdy ołwer de top.
Taki mały OT ale pamiętam jak moja siostra miała problem ze świeżutkim AjFon 11 - rozmowa z "innymi Ajfonami" w sieci T-Mobile (nie pamiętam czy inni operatorzy mieli też problem) brzmiała jak rozmowa dwóch Kosmitów z odległej galaktyki :lol: Zerwanie umowy z winy operatora wisiało na włosku.

Wróć do „Serwis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 61707
Liczba tematów: 3705
Liczba użytkowników: 3672
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: marcin512
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu