DVI czy DP do 2560x1440?

Sprawy techniczne, pomiary, badanie.
juh
Posty: 25
Rejestracja: 2 kwie 2014, o 10:53

DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 06:23

Witam, ostatnio w pracy wymienili wszędzie komputery wraz z monitorami i z tego co widzę wszystkie są podłączone przez DisplayPort. Tak się zastanawiam czy mając monitor w domu EIZO ev2736w tracę coś jeśli mam go podłączonego do DVI? Czy może nie ma to różnicy przy rozdzielczości tego monitora? Z tego co czytałem to DP nadaje się do wyższych rozdzielczości.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2160
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 08:34

Jeśli masz pełną natywną rozdzielczość po DVI to nie ma potrzeby zmian.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11312
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 11:16

Maksymalna rozdzielczość DVI to 2560x1600 przy 60Hz i 8 bitowej głębi koloru. Powyżej trzeba już DisplayPort.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
GrzesiekR
Posty: 995
Rejestracja: 31 gru 2012, o 18:42

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 12:43

Tom01 pisze:Maksymalna rozdzielczość DVI to 2560x1600 przy 60Hz i 8 bitowej głębi koloru. Powyżej trzeba już DisplayPort.
A czy przewód DisplayPort nie musi być zgodny z protokołem w wersji wyżej niż 1.0 dla wyższych rozdzielczości? Najczęściej spotykany jest właśnie w tej wersji.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11312
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 12:53

W monitorach jest specyfikacja 1.1a i przewody dostarczone są z nią zgodne. Nie gwarantuję co jest w handlu. :)
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
GrzesiekR
Posty: 995
Rejestracja: 31 gru 2012, o 18:42

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 15:17

Tom01 pisze:W monitorach jest specyfikacja 1.1a i przewody dostarczone są z nią zgodne. Nie gwarantuję co jest w handlu. :)
No niestety np z monitorami EIZO dostarczany jest przewód miniDP -> DP (z myślą o laptopach Apple jak mniemam) więc normalny DP-DP trzeba sobie kupić w handlu :)
Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, o 15:44 przez GrzesiekR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11312
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 15:20

Zawsze można kupić oryginalny EIZO i po sprawie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
GrzesiekR
Posty: 995
Rejestracja: 31 gru 2012, o 18:42

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 15:46

Tom01 pisze:Zawsze można kupić oryginalny EIZO i po sprawie.
Taaa, np. taki za 158zł :) Dziękuję.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11312
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

10 sie 2016, o 16:07

Zawsze można kupić Unitek, Cinema Master lub inny Delock z złoconymi wtyczkami i w metalowym oplocie. A jak nie będzie działał, to się dokupi drugi - dobry.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6232
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 15:43

Podłączyłem ostatnio monitor przez DisplayPort, zamiast DVI, i monitor zgłasza, że otrzymuje sygnał 30bit. Normalne to?
Win10, 64bit. Radeon R9 270X, cywilny.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 17:34

max pisze:Normalne to?
Win10, 64bit. Radeon R9 270X, cywilny.
Moim zdaniem Win10 jest niedopracowany,ma problemy z obsługiwaniem najnowszego sprzętu nie mówiąc już o starszym,dlatego zostałem z Win7,w marcu 2017 mają dokonać jakiejś konkretnej aktualizacji.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2160
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 18:02

Nie przejmuj się max, ja ma tak samo.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 6232
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 18:36

Ależ ja nie widzę powodu do przejmowania się. Zastanowiło mnie tylko, czy te 10bit to naprawdę, czy na niby :?:
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2160
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 21:06

No raczej na niby. Może chodzi tylko informację, o możliwości obsługi takiego trybu. Bez odpowiedniej karty i softu nawet się nie sprawdzi. Albo jakiś babol Windowsowy, bo to system wyświetla takie info. Chyba..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 21:30

NocnyJastrzab pisze:No raczej na niby. Może chodzi tylko informację, o możliwości obsługi takiego trybu. Bez odpowiedniej karty i softu nawet się nie sprawdzi. Albo jakiś babol Windowsowy, bo to system wyświetla takie info. Chyba..
Ja mam i system legalny Win7 i oprogramowanie i np.karta dzwiękowa mi nie działa pod Win10 po aktualizacji darmowej do tego systemu,dlatego jest proste pytanie ,dlaczego?,na win7 wszystko mi hula bezproblemowo..?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6232
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 21:36

NocnyJastrzab pisze:No raczej na niby. Może chodzi tylko informację, o możliwości obsługi takiego trybu. Bez odpowiedniej karty i softu nawet się nie sprawdzi. Albo jakiś babol Windowsowy, bo to system wyświetla takie info. Chyba..
Nie. To informacja podawana przez monitor (w górnym prawym rogu oraz w menu, w ostatniej zakładce Info: podaje rozdzielczość sygnału, z którego wejścia dostaje sygnał, 60Hz i to 30bit). A zatem do monitora dochodzi sygnał 30bit (zakładam, że monitor nie kłamie).
Jeśli chodzi o Windows, to nic nie rzuciło mi się w oczy. Nigdzie nie zauważyłem nic o 30bitach.

Czuk. Używaj co Ci pasuje. Ja nie widzę w Win10 nic nadzwyczajnego. Rozwija się w kierunku, który zupełnie mi nie odpowiada. Chce przejąć użytkowników smartfonów z gimbazy i fejsbuka. Cała kupa marnych programików służących do niczego, a raczej do zjadania czasu i wyciągania pieniędzy z gimbazy. A zarządzania barwą dalej nie ma, system ma zadziwiającą ilość błędów. Mimo wszystko jakoś działa.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 21:48

max pisze:. To informacja podawana przez monitor (w górnym prawym rogu oraz w menu w ostatniej zakładce Info: podaje rozdzielczość sygnału, z którego wejścia dostaje sygnał, 60Hz i to 30bit). A zatem do monitora dochodzi 30bit.
Jeśli chodzi o Windows, to nic nie rzuciło mi się w oczy.
Czyli kilku ślepców gadało o wyświetlaniu monitora :roll: ...to po co temat jak wszystko jest jasne?
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

31 paź 2016, o 22:38

max pisze:
czuk pisze:
max pisze:. To informacja podawana przez monitor (w górnym prawym rogu oraz w menu w ostatniej zakładce Info: podaje rozdzielczość sygnału, z którego wejścia dostaje sygnał, 60Hz i to 30bit). A zatem do monitora dochodzi 30bit.
Jeśli chodzi o Windows, to nic nie rzuciło mi się w oczy.
Czyli kilku ślepców gadało o wyświetlaniu monitora :roll: ...to po co temat jak wszystko jest jasne?
Czuk. Używaj co Ci pasuje. Ja nie widzę w Win10 nic nadzwyczajnego. Rozwija się w kierunku, który zupełnie mi nie odpowiada. Chce przejąć użytkowników smartfonów z gimbazy i fejsbuka. Cała kupa marnych programików służących do niczego, a raczej do zjadania czasu i wyciągania pieniędzy z gimbazy. A zarządzania barwą dalej nie ma, system ma zadziwiającą ilość błędów. Mimo wszystko jakoś działa.
Max ja też,uważam ,że masz racje.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2160
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

1 lis 2016, o 00:05

W Menu nie ma nic o 30-bitach. Tylko rozdzielczość i herce. Za to wyświetla się takie info przy starcie systemu i faktycznie to monitor podaje w rogu. Bez znaczenia.

PS. Co do Windowsa ja nie rozkminiam i nie analizuje. Przesiadłem się i działa. Cudów nie potrzebuje. Nie ma softu idealnego. Nawet na MAC.
Zresztą mam postawiony częściowo Yosemite (miał się nazywać NECintosh, hehe). Ale brak dźwięku i pełnej rozdzielczości ostudził mój zeszłoroczny zapał. Może kiedyś się przełamię, ale z hacintoshem wieczna dłubanina. Na razie W10 wystarczy do życia.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
quant
Posty: 62
Rejestracja: 30 kwie 2016, o 21:32

Re: DVI czy DP do 2560x1440?

1 lis 2016, o 10:37

NocnyJastrzab pisze:Ale brak dźwięku i pełnej rozdzielczości ostudził mój zeszłoroczny zapał. Może kiedyś się przełamię, ale z hacintoshem wieczna dłubanina. Na razie W10 wystarczy do życia.
Skojarzył mi się problem (rozwiązany) z http://resourcemagonline.com/2016/03/re ... iful/64667.

Wróć do „Laboratorium”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: 2marekm, Bing [Bot], Google [Bot], kafi44
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 47242
Liczba tematów: 2898
Liczba użytkowników: 3112
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Hberg
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu