Canon iP7250

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Canon iP7250

15 lip 2015, o 22:03

Chłopaki, pomocy bo mnie nerwica zaraz zje...
Mam drukarkę z tematu i ta głupia co chwilę, cały czas mieli tuszami... mruga ikona od zasilania i mieli i mieli i mieli... przerwa i znowu mieli, mieli... puszczam wydruk i zanim wypuści stronę to mieli, mieli, mieli, skończy drukowanie i znowu mieli, mieli, mieli... przecież ja ją w piwnicy bym musiał trzymać jak ona ma tak cały czas robić... co i gdzie wyłączyć aby zachowywała sie normalnie? L800 robiła tak tylko przed wydrukiem to to dosłownie 2-3s a tak cisza... a ta co chwilę się włącza...
Podpięta po kablu.
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
cz
czuk

Re: Canon iP7250

16 lip 2015, o 00:50

To wyłącz ją z prądu :mrgreen: :twisted: ,przepraszam :twisted:,za to to Tom01 już mnie na pewno skasuje :evil:...z forum.
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon iP7250

16 lip 2015, o 06:35

wyłączanie pomaga faktycznie, tylko wtedy coś mi wydruki nie chcą iść... mi to wygląda jakby ona co chwile chciała czyścić dysze...
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
cz
czuk

Re: Canon iP7250

16 lip 2015, o 06:57

Ze swojej strony mówię o zwykłej drukarce komputerowej,teraz na poważnie,miałem coś żle ustawione w poleceniach wydruku,jak drukarka je wykonała to już pracowała normalnie,nie pamiętam czy na nowo instalowałem do niej sterowniki,ale chyba nie.pozdro
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon iP7250

29 lip 2015, o 20:03

Nie ma nikt innych pomysłów?
Sterowniki przeinstalowane... drukarka co chwilę załącza czyszczenie... teraz drukuję 5 zdjęć w odstępie 2-5min i już drugi raz drukarka robi sobie przerwę na czyszczenie czy co ona tam robi...
Powoli żałuję że zmieniłem L800 na to coś....

Teraz patrzę - po wydrukowaniu 10 płyt, 2 zdjęć A4 i może 10 zdjęć 10x15 - magenta jest na wykończeniu...
Czornyj - co z tą oszczędnością w drukowaniu na tej drukarce?

W dodatku kolory kompletnie się rozjechały... mam sine wydruki na każdym profilu... kompletnie nie pokrywające się z monitorem, cały mój entuzjazm opadł...
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3164
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon iP7250

30 lip 2015, o 13:03

Niestety nie mam zielonego pojęcia, moja czyści się od wielkiego dzwonu i drukuje kolorymetrycznie bardzo ładne faktury dla klientów...
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon iP7250

30 lip 2015, o 13:40

powalcze z nią jeszcze, napisałem tez do Canona i proszą o wysyłkę na serwis, w ostateczności tak zrobię.

A może ona musi być cały czas włączona? Ja przez to ze mam na zaraz obok i to jej czyszczenie wyłączam ja stale i właczam przed drukowaniem.
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3164
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon iP7250

30 lip 2015, o 17:32

Canonów przenigdy się nie wyłącza, to żelazna reguła dla głowic termicznych.
Awatar użytkownika
Juriko
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 273
Rejestracja: 14 lut 2015, o 19:05

Re: Canon iP7250

30 lip 2015, o 18:59

Zależy o jakim wyłączaniu mówimy. Wtyczka ma być w gniazdku, napięcie sieci podane, a wyłączyć można przyciskiem na obudowie.
Mnie na początku też mocno irytowało "mielenie" drukarki co rusz. Teraz zupełnie się tym nie przejmuję, nawet uważam to za dobry w sumie pomysł, zapobiega zasychaniu głowic. Jak to jest u mnie. Po włączeniu przyciskiem na obudowie, krótko sobie mechanizm pomieli, głowica jest wówczas poza stacją serwisową, więc atramentu nie zużywa. Tak samo się zachowuje po każdym wydruku, gdy następne polecenie wydruku nie zostanie puszczone przed upływem 20s. Czyszczenia z automatu robi po puszczeniu wydruku gdy była kilkudniowa przerwa w drukowaniu, w trakcie drukowania po wydrukowaniu 5-6 zdjęć A4. Dlatego większe osiągi uzyskuje się drukując dużo w jednej sesji. Na komplecie tuszów PrintLab CLI526 drukuję (często, mało arkuszy w sesji, kilkudniowe przerwy w drukowaniu) ok.35 zdjęć A4, gdy drukuję wszystko w 1-2 sesjach osiągam 55 zdjęć A4
Pozdrawiam, Jurek
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon iP7250

31 lip 2015, o 16:57

Mówimy o wyłączniku na obudowie, do sieci podpięta jest stale :)

Może nie jest to irytujące w dzień, ale siedzę po nocach, cisza spokój a ta zaczyna mi tu hałasować...
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
cz
czuk

Re: Canon iP7250

31 lip 2015, o 20:33

Mathis pisze: do sieci podpięta jest stale :)
Zresetuj ją przez wyłączenie od sieci przez jakieś 5 min,drukarka poda ci ustawienia fabryczne.Może tylko to,albo jest uszkodzona.Czasami najprostsze rozwiązania są dobre :)
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon iP7250

1 sie 2015, o 22:21

czuk - potwierdzę ze najprostsze rozwiązania bywają najlepsze, restart wg Twojej instrukcji i drukarka włączona cały czas - biała dioda stałe się świeci i cały dzień cisza mimo wydruku 3 płyt CD w dużym odstępie czasu.
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon iP7250

21 lis 2015, o 12:50

Nie wiem, czy ja mam takiego pecha, czy co ale już nerwy tracę.
Drukuję na Canonie płyty CD od Verbatima Glossy White Wide Printable Waterproof.
Atramenty z PrintLab i do tej pory nie było większych problemów z kolorem, a dzisiaj nie jestem w stanie normalnie wydrukować zdjęcia.
Skąd ona bierze tą zieleń... dodam, że test dysz jest OK, wydruk zdjęcia już kupa, płyta - jak widać na zdjęciu.
To samo na SC-800 ma poprawne kolory.
Wywaliłem PrintLaby, wsadziłem oryginalne tusze, wydrukowałem 4 płyty i nadal to samo :(

Jakieś sugestie?
Załączniki
20151121_124050.jpg
20151121_124050.jpg (235.75 KiB) Przejrzano 1979 razy
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Juriko
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 273
Rejestracja: 14 lut 2015, o 19:05

Re: Canon iP7250

22 lis 2015, o 19:20

Wejdź w ustawienia drukarki i ręcznie ustaw kolory, z tego co widać trzeba zdjąć żółty i cyjan. Kilka prób na jednej płytce można śmiało zmieścić.
Pozdrawiam, Jurek
pmedela
Posty: 44
Rejestracja: 19 lis 2014, o 07:42

Re: Canon iP7250

22 lis 2015, o 19:35

U mnie to samo na IP8750, też używam PrintLabów.
Z tym, że u mnie zdjęcia idą elegancko, problem jest tylko z płytami.
Wygląda na to, że to wina płyt, może jakaś felerna partia ?

Ja koryguję tak jak radzi Juriko i jest ok, na ile oczywiście pozwala powierzchnia płyty.

--
Piotrek
Mathis
Kontakt:
Lokalizacja: Sieradz
Posty: 262
Rejestracja: 9 sty 2013, o 16:05

Re: Canon iP7250

22 lis 2015, o 21:05

na razie odechciało mi się prób, zrobiłem sepie i klientka zadowolona, ale w przyszły weekend musze zrobić testy.
Paria ta sama od 20 płyt i poprzednie były ok, tylko teraz coś siadlo.
Fotograf Sieradz
PA272, EA274WMi, EA275UHD, SC-P800, L800, iP7250, i1DisplayPro, CMP

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 7 użytkowników online :: 5 zarejestrowanych, 1 ukryty i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dbcooper1983, Google [Bot], skinny500, Szynkars
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 50181
Liczba tematów: 3031
Liczba użytkowników: 3218
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: qop
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu