Bezstresowy druk A3

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2695
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Bezstresowy druk A3

24 paź 2015, o 14:31

Rozprostowanie jest banalnie proste, wystarczy prasowalnica do gaci albo laminator z lidla za 50-100pln.

Papier konfekcjinowany w arkuszach jest drogi, dostępność wielu fineartowych mediów znacznie gorsza niż rolek.
unesco
Posty: 297
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Bezstresowy druk A3

25 paź 2015, o 09:37

Czornyj pisze:Rozprostowanie jest banalnie proste, wystarczy prasowalnica do gaci albo laminator z lidla za 50-100pln.

Papier konfekcjinowany w arkuszach jest drogi, dostępność wielu fineartowych mediów znacznie gorsza niż rolek.
Do amatorskiego druku moze byc to uciazliwe, ale zazdroszcze tym ktorzy duzo drukują, maja miejsce gdzie postawic taki ploter :-).

Ja wlasnie jestem na etapie testowania i porownywania cen roznych papierow w roznych formatach, tez rolkowych (jako referencja). Nie do konca zgodze sie z tym, ze dostepność jest szczegolnie gorsza dla arkuszy w stosunku do rolki, i ze cena jest szczegolnie wieksza. Sa papiery/producenci, gdzie cena jest idengtyczna za m2, a zazwyczaj jest to kilka procent wiecej, czasami 10%, naprawdę rzadko kiedy 20%. Z dostępnością jest tak, ze praktycznie wszystko co ciekawe wystepuje w A2 (A4 i A3+ standardowo), czasami trzeba chwile dłużej poczekać na A2, ale tragedii nie ma (nie porownuje tu do rolek, bo nigdy nie zamawialem). Fakt, że zdarza sie, ze niektore typy papierów występują tylko w rolkach.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2695
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Bezstresowy druk A3

25 paź 2015, o 14:50

Dla przykładu - Museo z dystrybucji Canon PL jest dostępne tylko z rolki. Silver Rag o długości 15,85m kosztuje niecałe 6 stów brutto - nie ma cienia możliwości widoku na iluzoryczną nadzieję minimalnej szansy, by znaleźć baryt na bezkwasowej 100% bawełnie z barierą zasadową bez OBA w podobnej cenie, analogiczne Hahnemühle kosztuje tyle netto za rolkę 12m/pudełko A2.
Dostępność w praktyce bywa taka se, koszt w praktyce bywa większy - wystarczy, że mamy do druku kwadraty, lub standardowe formaty zwykle odbiegające od A4,3,2/SRA3+.
Ploter 17" bardzo ma sens, 24" to oczywiście jest już klocek, jak już jest to wypadało by zacząć drukować usługowo, a skoro usługowo to dobrze mieć 44", a 44" to już bydlę (nietanie) - ale nie zmienia to faktu, że rolka ma swoje atuty ;)
unesco
Posty: 297
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Bezstresowy druk A3

25 paź 2015, o 19:07

To co napisałeś jak najbardziej potwierdza dwa rozne punkty widzenia profesjonalisty i nas amatorow. Az tak wyrafinowanych potrzeb nie mam, na kilkadziesiąt rodzajów fine-artow, problemy z dostepnoscia/wyzsza cena wystąpią moze dla kilku. Całą reszta to i tak dla mnie za wiele ;-). Wlasnie testuje rozne bawelny (Ilforda i HM) i za cholere nie potrafię ich ujarzmić. Efekty jakies takie koślawe - i w kolorze i ABW, jako tako przez QTRa, ale nie mam czym zlinearyzować profilu (drukuje na fabrycznych profilach)...

A 44" to by bylo piekne, ale szybko bym zapelnil tym sciany w domu, nawet jakbym zaczal na niej sobie tapetę drukowac :-).
Pewnie kiedys jednak skońćzy się na uzywanej 24", wtedy 3880 przerobie na Piezography.
pozdrowienia
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Bezstresowy druk A3

25 paź 2015, o 20:14

Posłuchaj się max ,co na sentymenty cię wzięło,Czornyj widać ma za dużo kasy, max to max,sprawdzona firma,ja go zawsze słucham.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Bezstresowy druk A3

26 paź 2015, o 16:01

Piotr Krochmal też normalnie mówił.Powiedział ,że wyższą przekątną monitora też można kupić za przyzwoitą cenę,ale to TV czy momitor.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Bezstresowy druk A3

26 paź 2015, o 16:56

Max co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
max
Posty: 5762
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Bezstresowy druk A3

26 paź 2015, o 16:58

Nie znam się na obecnych drukarkach fotograficznych. Nie wypowiadam się.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Bezstresowy druk A3

26 paź 2015, o 17:02

Znasz się tylko nie chcesz udzielać informacji.No może udzielasz tylko po trochu ,niech Czornyj wypowie się w temacie on zawsze był konkretny.
maciekkk
Kontakt:
Posty: 84
Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:51

Re: Bezstresowy druk A3

5 lis 2015, o 18:22

Dzieki za wszelkie tropy ;) Ja chyba spasuje na razie i poczekam az sie wyjasni z nowymi canonami. Z zapowiedzi wyglada to zacnie i cos mi mowi ze "rodzina bedzie w komplecie" - do EOSa i Selphe dolaczy cos duzego :)
http://www.northlight-images.co.uk/prin ... -1000.html
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2695
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Bezstresowy druk A3

5 lis 2015, o 18:35

Owszem, zapowiada się przeokrutny sprzęt :lol:
http://www.canon-europe.com/assets/vide ... 5576019001
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1908
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Bezstresowy druk A3

5 lis 2015, o 21:49

Ciekawe, kto pierwszy ją "dorwie" u nas do testów..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2695
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Bezstresowy druk A3

5 lis 2015, o 22:27

To akurat przypadkiem jest mi wiadome :roll:
maciekkk
Kontakt:
Posty: 84
Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:51

Re: Bezstresowy druk A3

10 lis 2015, o 15:58

No i co teraz? Miałem już pomysł, by poczekać na tą nową drukarkę (z czerwonym paskiem), ale rzucili promocję - Canona Pro-1 mogę kupić za równowartość 1800 PLN (£299), gdzie normalna cena przekracza £500. Ten nowy model Pro-1000 kosztuje £1199 w przedsprzedaży. To kupa kasy i nawet jeśli potanieje trochę po premierze, to i tak cena będzie oscylować pewnie gdzieś w okolicy £1000.
No i mam zagwozdkę...
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
unesco
Posty: 297
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Bezstresowy druk A3

11 lis 2015, o 09:20

maciekkk pisze:No i co teraz? Miałem już pomysł, by poczekać na tą nową drukarkę (z czerwonym paskiem), ale rzucili promocję - Canona Pro-1 mogę kupić za równowartość 1800 PLN (£299), gdzie normalna cena przekracza £500. Ten nowy model Pro-1000 kosztuje £1199 w przedsprzedaży. To kupa kasy i nawet jeśli potanieje trochę po premierze, to i tak cena będzie oscylować pewnie gdzieś w okolicy £1000.
No i mam zagwozdkę...
Ja kiedys do podobnego problemu podchodziłęm tak, że za różnicę w cenie miałbym tyle a tyle atramentu - ale byl jeden warunek - da tansza drukarka musiala mi pasować.. a poniewaz nie pasowała, wybralem 3880 (model schodzący, więc może też są ciekawe promocje ;).
Pamiętaj, że z takiego wyboru będziesz korzystał kilka ładnych lat, ja mam swoją 1400 już ponad 8.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
maciekkk
Kontakt:
Posty: 84
Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:51

Re: Bezstresowy druk A3

11 lis 2015, o 15:54

unesco pisze:wybralem 3880 (model schodzący, więc może też są ciekawe promocje ;).
Pamiętaj, że z takiego wyboru będziesz korzystał kilka ładnych lat, ja mam swoją 1400 już ponad 8.
Tak, są jakieś ciekawe oferty - znalazłem np model canona iPF5100 za mniej niż £1000, a to 12 atramentów, z drukowaniem z roli z gilotyną, podobno drukuje A2 bez marginesów w 2 minuty. Apetyt rośnie w miarę jedzenia - za około £1800 można za to już kupić 44" bydlaka - EPSON STYLUS PRO 9900 (B0+) powystawowego. Takie dylematy, to tylko przy nieustalonym budżecie i niezdefiniowanych potrzebach.
Twoja uwaga o tym, że to jest zakup na kilka lat, skłoniła mnie do odrzucenia pokusy i mimo, że mógłbym teoretycznie kupić tą drukarkę Canona Pro-1 o 200 funtów taniej, to jednak, wydanie £300 oddali mnie od kupna czegoś z górnej półki i byłby to jakiś kompromis, więc tak czy inaczej, prędzej czy później szukałbym innego rozwiązania. Lepiej chyba przeczekać, drukować w labie w miarę potrzeb i kupić coś na długie lata (bez dysonansu pozakupowego, skoro można tego uniknąc). Dzięki :)
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Grabus
Posty: 5
Rejestracja: 7 mar 2016, o 13:15

Re: Bezstresowy druk A3

7 mar 2016, o 13:20

Dlaczego nikt tu nie wspomina o modelu Epsona SC-P400 - pigmentowa drukarka A3+ z glossy optimizerem, odpowiednim dawnej R2000. W zasadzie na całym forum nie znalazłem żadnych informacji o niej, coś z nią nie tak, że ludzie nawet o nią nie pytają?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1908
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Bezstresowy druk A3

7 mar 2016, o 14:47

Chyba w porządku. Z tym, że ona nie ma nowych tuszy jak SC-P600/800. Prawdopodobnie zmieniona głowica albo inne szczegóły, aby ukrócić kupowanie do przeróbek itp.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2695
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Bezstresowy druk A3

7 mar 2016, o 14:58

Grabus pisze:Dlaczego nikt tu nie wspomina o modelu Epsona SC-P400 - pigmentowa drukarka A3+ z glossy optimizerem, odpowiednim dawnej R2000. W zasadzie na całym forum nie znalazłem żadnych informacji o niej, coś z nią nie tak, że ludzie nawet o nią nie pytają?
P400 ma cenę bardzo zbliżoną do P600 mając 7 tuszy po 14ml vs 9 tuszy po 27ml. Bardzo kiepsko zatem się to kalkuluje, tym bardziej że nie ma szarych i czarno-białe wydruki zdjęć będą kiepawe.
Grabus
Posty: 5
Rejestracja: 7 mar 2016, o 13:15

Re: Bezstresowy druk A3

7 mar 2016, o 15:27

A jak się ma jakość wydruku kolorowego mając na uwadze obecność nieco innego zestawu kolorów (czerwony i pomarańczowy) względem p600? I drugie pytanie jakie mi się nasuwa, czy ten glossy optimizer jest bardzo pomocny?

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], miro99, squonk
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 43940
Liczba tematów: 2756
Liczba użytkowników: 2947
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: RefubuS
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu