Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11184
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 16:26

Nie mam zielonego pojęcia. Nie sprawdziłem licznika drukarki. W każdym razie drukowałem typowo rodzinne rzeczy od czasu do czasu. Żadnej produkcji.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Juriko
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 272
Rejestracja: 14 lut 2015, o 19:05

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 16:29

Tom01 pisze:Nie mam zielonego pojęcia. Nie sprawdziłem licznika drukarki. W każdym razie drukowałem typowo rodzinne rzeczy od czasu do czasu. Żadnej produkcji.
U mnie typowo rodzinnie od czasu do czasu to wychodzi średnio 300szt. A4 rocznie, u pana podobnie?
Pozdrawiam, Jurek
unesco
Posty: 311
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 16:34

Juriko pisze:
Tom01 pisze:Nie mam zielonego pojęcia. Nie sprawdziłem licznika drukarki. W każdym razie drukowałem typowo rodzinne rzeczy od czasu do czasu. Żadnej produkcji.
U mnie typowo rodzinnie od czasu do czasu to wychodzi średnio 300szt. A4 rocznie, u pana podobnie?
To przyjmij 3 zł na tusz na A4. Zmierzone na 3880 i teraz podobnie wychodzi na P800.
Ja zużyłem ok 800 ml tuszu, czyli 10 kartridży przez półtora roku, najwięcej schodzi jasno czarnego LK. Zdjęcia częściowo rodzinne, częściowo po sesjach, w tym duże formaty do A2 i panoramy.

Edit: 800 ml na czyste drukowanie, nie licząc inicjalnego napełnienia linii drukarki, które zużywa ~1/3 kompletu.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Juriko
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 272
Rejestracja: 14 lut 2015, o 19:05

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 16:55

unesco pisze:
Juriko pisze:
Tom01 pisze:Nie mam zielonego pojęcia. Nie sprawdziłem licznika drukarki. W każdym razie drukowałem typowo rodzinne rzeczy od czasu do czasu. Żadnej produkcji.
U mnie typowo rodzinnie od czasu do czasu to wychodzi średnio 300szt. A4 rocznie, u pana podobnie?
To przyjmij 3 zł na tusz na A4. Zmierzone na 3880 i teraz podobnie wychodzi na P800.
Ja zużyłem ok 800 ml tuszu, czyli 10 kartridży przez półtora roku, najwięcej schodzi jasno czarnego LK. Zdjęcia częściowo rodzinne, częściowo po sesjach, w tym duże formaty do A2 i panoramy.

Edit: 800 ml na czyste drukowanie, nie licząc inicjalnego napełnienia linii drukarki, które zużywa ~1/3 kompletu.
Przepraszam, ale za dużo tu optymizmu. ;) Komplet do PRO-1000 kosztuje ok.2400zł, licząc 3zł na A4 wychodziło by że wydrukowanie 300szt. A4 kosztowało by 900zł, czyli za 2400zł:3zł=800A4. Teraz dochodzi na inicjację 1/3 pojemników, dojdzie jeszcze na czyszczenie konserwacyjne, czyli nie 800A4, a może tylko 400A4? A to dało by już koszt 2400zł:400A4=6zł/A4 i konieczność zakupu kompletu pojemników za 2400zł które by starczyły mi raptem na rok. Czarno widzę.
Pozdrawiam, Jurek
unesco
Posty: 311
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 17:39

3 zł na operacyjne wydrukowanie A4 (tusz). Dobry papier potrafi kosztować dużo więcej, chyba że masówka z Lidla itp.

Ja dla swojego budzetu przyjmuje ze na maintetance schodzi +20% tuszu więcej, są tacy którzy twierdzą że ponad 50% i tacy co 5% (mówię o Epsonie). Z moich obserwacji z 2 drukarkami A2 i jedną A3+ wynika, że więcej niż 20% nie będzie. Zakładam że się trochę drukuje i nie trzeba czyścić co chwilę głowicy.\
Canon Pro-1000 bez lakierowania całęj strony, na moje 3 zdjęcia testowe zużył wg licznika jakieś 20% mniej niż 3880.

Tak źle nie jest jak piszesz. Inicjację robi się raz w życiu ;-) drukarki, chyba że zmieniasz tusze na innego producenta.
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Juriko
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 272
Rejestracja: 14 lut 2015, o 19:05

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 20:31

unesco pisze:3 zł na operacyjne wydrukowanie A4 (tusz). Dobry papier potrafi kosztować dużo więcej, chyba że masówka z Lidla itp.
.
Do Lidla to ja nie chodzę w ogóle, to miałbym po papier do drukarek chodzic? ;)
Pozdrawiam, Jurek
Awatar użytkownika
max
Posty: 6141
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 20:44

Jak rozumiem w Biedronce, Tesco i Carrefour też Cię nie widzieli. To się chwali. ;)
adamwo
Posty: 60
Rejestracja: 4 mar 2016, o 18:42

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 21:45

Z tego co czytam to koszt pigmentu wychodzi tak , że czym większa drukarka foto tym taniej. U mnie w epsonie SC P10000 koszt kompletu atramentów 700 ml to 11500 zł, co netto daje 1,33 zł za ml. Średnie zużycie około 15 ml na m.kw. co daje niecały 1 ml na A4. Papier jak poprzednicy pisali, ten dobry Hahnemuhle czy Tecco potrafi kosztować swoje, taniej dużo wyjdzie zwykly Tetebal , czy Solution.
Awatar użytkownika
Juriko
Lokalizacja: Bydgoszcz
Posty: 272
Rejestracja: 14 lut 2015, o 19:05

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 22:10

max pisze:Jak rozumiem w Biedronce, Tesco i Carrefour też Cię nie widzieli. To się chwali. ;)
Zaczynam sie bac, skąd wiesz? :)
Pozdrawiam, Jurek
Awatar użytkownika
max
Posty: 6141
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 23:30

No ba. Siła dedukcji. ;)
adamwo pisze:Z tego co czytam to koszt pigmentu wychodzi tak , że czym większa drukarka foto tym taniej. U mnie w epsonie SC P10000 koszt kompletu atramentów 700 ml to 11500 zł
Zwykle tak jest, że im drożej tym taniej. Albo im drożej tym drożej. Sam nie wiem. ;)
Takie ilości to tylko do punktu usługowego.
unesco
Posty: 311
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

9 gru 2016, o 23:47

adamwo pisze:Z tego co czytam to koszt pigmentu wychodzi tak , że czym większa drukarka foto tym taniej. U mnie w epsonie SC P10000 koszt kompletu atramentów 700 ml to 11500 zł, co netto daje 1,33 zł za ml. Średnie zużycie około 15 ml na m.kw. co daje niecały 1 ml na A4. Papier jak poprzednicy pisali, ten dobry Hahnemuhle czy Tecco potrafi kosztować swoje, taniej dużo wyjdzie zwykly Tetebal , czy Solution.
Zalanie dużego plotera to tak dycha właśnie zejdzie.

P10000 taka miała właśnie być, zabezpieczona żeby się zamienników nie dało wlać ale za to bardzo obniżona cena za tusze oryginalne. Ciekawe jak.sie sprawdzają te cztery czernie, w ogóle jest tryb ABW w driverze?
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
max
Posty: 6141
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

10 gru 2016, o 09:27

unesco pisze:Zalanie dużego plotera to tak dycha właśnie zejdzie.

P10000 taka miała właśnie być...
Aaaa, to w nazwie modelu jest koszt zalania tuszami. Zawsze to jakieś ułatwienie dla Kupującego, aby jeszcze raz się dobrze przespał i przemyślał zakup. ;)
adamwo
Posty: 60
Rejestracja: 4 mar 2016, o 18:42

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

10 gru 2016, o 12:36

unesco pisze:
adamwo pisze:Z tego co czytam to koszt pigmentu wychodzi tak , że czym większa drukarka foto tym taniej. U mnie w epsonie SC P10000 koszt kompletu atramentów 700 ml to 11500 zł, co netto daje 1,33 zł za ml. Średnie zużycie około 15 ml na m.kw. co daje niecały 1 ml na A4. Papier jak poprzednicy pisali, ten dobry Hahnemuhle czy Tecco potrafi kosztować swoje, taniej dużo wyjdzie zwykly Tetebal , czy Solution.
Zalanie dużego plotera to tak dycha właśnie zejdzie.

P10000 taka miała właśnie być, zabezpieczona żeby się zamienników nie dało wlać ale za to bardzo obniżona cena za tusze oryginalne. Ciekawe jak.sie sprawdzają te cztery czernie, w ogóle jest tryb ABW w driverze?
Niestety poki co Epson nie postarał się z ceną, bo cena za tusze taka sama jak do ploterów sc p7000 , sc p8000 itd. A maił to być ploter produkcyjny i jak piszesz pigmenty tańsze. Może coś zmienią, Poki co bardziej opłaca się kupować atramenty np. w Niemczech niż Polsce. ABW wygląda dla mnie bardzo dobrze, ale nie mam porównania z QTR i tuszami Cone. Tak czy siak mam wrażenie , drukarkę sprzedają na minimalnym zarobku, a potem łoją nas na tuszach strasznie.
Zolty
Posty: 8
Rejestracja: 3 paź 2016, o 15:09

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

10 gru 2016, o 12:37

W takim razie biorę PRO-1 ;)

Swoją drogą - trochę mały wybór mamy: Epson (który jeśli chodzi o wykonanie może być problematyczny) i Canon (popijający tusz jak Himilsbach grzałkę, a do tego wymuszający w pigmentach marginesy....).
Nie mam doświadczenia z Epsonem - od dawien dawna (1998?) używam małych Canon ów.
Za Epsonem kusi dostępność profili (za głupi jestem żeby robić własne) i rolka.....
Nie wiem jak wygląda wsparcie Imageprint dla Protysi - nie sądzę żeby ich baza profili była porównywalna z tą dla P-800.
Tom01 - drukuj, testuj i opisuj, bo wrażeń użytkowników jak na lekarstwo w sieci.
unesco
Posty: 311
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

10 gru 2016, o 13:06

adamwo pisze:Niestety poki co Epson nie postarał się z ceną, bo cena za tusze taka sama jak do ploterów sc p7000 , sc p8000 itd. A maił to być ploter produkcyjny i jak piszesz pigmenty tańsze. Może coś zmienią, Poki co bardziej opłaca się kupować atramenty np. w Niemczech niż Polsce. ABW wygląda dla mnie bardzo dobrze, ale nie mam porównania z QTR i tuszami Cone. Tak czy siak mam wrażenie , drukarkę sprzedają na minimalnym zarobku, a potem łoją nas na tuszach strasznie.
oj, a miało być tak pięknie. za oceanem jednym czy drugim ceny tuszu do P1/20000 są znacznie niższe niż do niższych modeli - dlatego zbiorniki są tylko w wersji 700 ml. ale przynajmniej masz piekielnie szybką maszynę :-)
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
unesco
Posty: 311
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

10 gru 2016, o 13:26

Zolty pisze:W takim razie biorę PRO-1 ;)
PRO-1 czy PRO-1000?
Jeśli ta pierwsza, to dopiero popłyniesz na automatycznym czyszczeniu systemu co jakiś czas, wręcz już legendarnym dla Pro-1 :-/
Zolty pisze:Swoją drogą - trochę mały wybór mamy: Epson (który jeśli chodzi o wykonanie może być problematyczny) i Canon (popijający tusz jak Himilsbach grzałkę, a do tego wymuszający w pigmentach marginesy....).
Nie wydaje mi się, żeby Pro-1000 wymuszałą marginesy, chyba każda drukarka, też Epsony drukuje bez marginesów tylko dla zaprogramowanych standardowych formatów.
Wydaje mi się, że konkurencja jakaś to jednak jest, prawda że prakuje tego trzeciego, przynajmniej do formatów biurkowych A2, ale źle nie jest. Ja się bardzo cieszę, że Canon zrobil protysię (mimo że jestem wierny Epsonowi). Trzeba poprzeczkę kłaść coraz wyżej.
Zolty pisze:Za Epsonem kusi dostępność profili (za głupi jestem żeby robić własne) i rolka.....
Profile można zamówić jeśli się nie robi samemu. Do Pro-1000 praktycznie już wszyscy producenci papierów maja profile fabryczne, ale fabyczne jak to fabryczne, potrafia zaskoczyć, zazwyczaj negatywnie.
Zolty pisze:Nie wiem jak wygląda wsparcie Imageprint dla Protysi - nie sądzę żeby ich baza profili była porównywalna z tą dla P-800.
Baza profili w ImagePringt dla P800 nie jest taka gigantyczna, wciąż wyraźnie mniejsza niż dla 3880. No ale rzeczywiście dużo większa niż dla Pro-1000, która od niedawna jest obsugiwana przez IP (właśnie go męczę z Epsonami).
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2957
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

10 gru 2016, o 17:44

PRO-1000 nie ma wymuszania marginesów, bo ma podsys i nie jest to konieczne.

Jeśli chodzi o profile to seria PRO ma naprawdę dobre profile fabryczne i szczerze mówiąc to nawet nie chce mi się robić indywidualnych - zrobiłem na próbę i różnica była pomijalna. Ogólnie pigment jest mało wrażliwy na rodzaj podłoża i daje podobne efekty na wszystkim, ale nowa LUCIA PRO pod tym względem idzie na rekord z uwagi na supergęsty tusz - nawet na najtańszych, najbardziej gównianych chińskich syfach gdzie wcześniej na iPF8300 bez profilu nie było co marzyć od druku teraz jadę na fabryce i jest pięknie.
Co do Image Print, to mz. ich profile są tragiczne i nie drukowałbym tym wynalazkiem nawet za darmo.

A co do P10000, to ciekaw jestem czy Epson dalej kroi na tuszu marnowanym w kasetach...
https://www.youtube.com/watch?v=M84u_8hAFzU
adamwo
Posty: 60
Rejestracja: 4 mar 2016, o 18:42

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 02:48

Czornyj pisze: A co do P10000, to ciekaw jestem czy Epson dalej kroi na tuszu marnowanym w kasetach...
https://www.youtube.com/watch?v=M84u_8hAFzU
Wymieniałem już kilka kaset "startowych" i tuszu w nich prawie wcale nie było. Wiem o czym mówisz bo w Pro 9900 wyjmowało się cartridge a on ważył dalej swoje, atrament zostawał i to niemało.
AndrzejAS
Posty: 53
Rejestracja: 14 wrz 2016, o 12:56

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 11:45

Czornyj napisał(a):
"Jeśli chodzi o profile to seria PRO ma naprawdę dobre profile fabryczne i szczerze mówiąc to nawet nie chce mi się robić indywidualnych - zrobiłem na próbę i różnica była pomijalna. Ogólnie pigment jest mało wrażliwy na rodzaj podłoża i daje podobne efekty na wszystkim, ale nowa LUCIA PRO pod tym względem idzie na rekord z uwagi na supergęsty tusz - nawet na najtańszych, najbardziej gównianych chińskich syfach gdzie wcześniej na iPF8300 bez profilu nie było co marzyć od druku teraz jadę na fabryce i jest pięknie.
Co do Image Print, to mz. ich profile są tragiczne i nie drukowałbym tym wynalazkiem nawet za darmo."

Czornyj ogólnie widzę, że jesteś bardzo nieobiektywny jeśli chodzi o canona pro-1000. Moje doświadczenia są inne. Np profil fabryczny do pro luster canona dawał kolory zbyt nasycone co było widać.
Jego jakość widać też po objętości (kilkaset kilobajtów). Po zrobieniu własnego który ma ponad 3 megabajty kolory są dokładnie takie jak na monitorze, a chyba o to właśnie chodzi prawda.
Co do kosztów to proszę nie rób ze mnie debila, który nie potrafi odczytać kilku liczników. Zresztą serwis był, sprawdził i co do odczytów nie miał zastrzeżeń. Zresztą zrobiłem pomiar na nowym pojemniku na tusz i na 15 ml zużytych na wydruk 10 A2 z 6cm marginesem do pieluchy wypluła 11 ml pomiar nie podlegający dyskusji. Serwis się zastanawia ma to sprawdzić na swojej drukarce, co już trwa ponad 2 tygodnie niestety. Mają mi dać jasną odpowiedź czy to jest ok czy nie.
Ja podchodzę do sprawy obiektywnie, nie widzę przewagi jakości canona nad epsonem mam jednego i drugiego.
Serwis za to stwierdził, że jak się głowica przytka w pro-1000 i innych z tą samą głowicą to na jedno głębokie czyszczenie może zużyć 80 ml tuszu.
Po włączeniu jak wykryje przytkanie zrobi to automatycznie a my będziemy mogli tylko patrzeć jak pluje do pieluchy i tyle w temacie.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Canon PRO-1000 Wszyscy mają, mam i ja...

11 gru 2016, o 15:37

..że się włączę do tematu,na drukarkach profesjonalnych się nie znam,nikt tu nie kwestionuje Twoich kompetencji,moim skromnym zdaniem trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz,serwis prawdopodobnie też tego nie wyjaśni,czasami takie spojrzenie z boku jest najbardziej obiektywne,a ,że Canon wszystkich rozumów nie pozjadał to drugi temat ,pozdro ,Twój głos jest cenny.

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 2 użytkowników online :: 1 zarejestrowany, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 46742
Liczba tematów: 2879
Liczba użytkowników: 3083
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: BRAK
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu