Dylemat ws urządzeń do kalibracji

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 11:50

Nie wiem czy do końca w tym dziale, ale też częściowo odnosi się to do drukarek, więc chyba tu :-)

Naszła mnie taka refleksja - nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią - pomóżcie ocenić: mam do kalibracji monitora (PA272+SVII) i1Display Pro oraz do drukarki (P800) Colormunki Photo. Jak na moje potrzeby - dają spokojnie radę. Ale. Właśnie to "ale".. - chodzi mi po głowie skomasowanie w/w funkcji za pomocą jednego urządzenia (aspekt finansowy pomińmy) - a konkretnie i1Pro2 Photo (Display Pro i CM bym sprzedał) - czy jednak jest do dla mnie (amatorska fotografia, niezarobkowa - mam inny zawód) - nieco "na wyrost"?

Odpuścić sobie takie eksperymenty czy jednak w to wejść ? Czy jako amator wykorzystam potencjał tego urządzenia? Jeszcze raz podkreślam, że aspekt finansowy pomijamy.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6138
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 12:34

Mam wrażenie, że coś chcesz zmienić, ale za bardzo nie wiesz co i, tym bardziej, jak to uzasadnić. Z jednej strony podajesz, że wszystko działa jak należy, a z drugiej, nie podajesz żadnych konkretnych oczekiwań polepszenia w stosunku do przedstawionej propozycji.
Proponuję wyjść do lasu, ulepić bałwana i nawdychać się świeżego powietrza. Jest szansa, że chandra minie. ;)
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 12:39

squonk pisze:
Naszła mnie taka refleksja - nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią - pomóżcie ocenić: mam do kalibracji monitora (PA272+SVII) i1Display Pro oraz do drukarki (P800) Colormunki Photo. Jak na moje potrzeby - dają spokojnie radę. Ale. Właśnie to "ale".. -
To bardzo dobry monitor ,nie wiem po co chcesz go kalibrować?Nie pracujesz z kolorem tym bardziej,ale człowiek zawsze musi utrudnić sobie życie ,skalibrować oczywiście możesz ,moim zdaniem bez sensu.
Awatar użytkownika
max
Posty: 6138
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 12:45

Czuk, tu chodzi o wyższy poziom wtajemniczenia oraz chęć uzyskania rozgrzeszenia za zakup wysokiej klasy kalibratora do monitora i drukarki.

Wydaje mi się, że najpierw należałoby podać niedostatki dotychczasowego rozwiązania oraz aspekty oczekiwanego polepszenia.
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 12:47

Rozgryzłeś mnie :-)

Zachcianka, ale czy nie "za wysoko" dla "mła"?
Awatar użytkownika
max
Posty: 6138
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 12:49

Jeśli ma to być przyjemność, to po co szukać potwierdzenia u specjalistów? ;)
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 12:52

Uspokojenie wyrzutów sumienia :-)
Awatar użytkownika
max
Posty: 6138
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 13:08

Tak z ciekawości. Próbowałeś zrobić zdjęcie jakiegoś wzornika barwnego w ustandaryzowanym oświetleniu, potem je wyświetlić na monitorze, a na końcu wydrukować i porównać z oryginałem w tym samym oświetleniu?
Trzeba wyznaczyć sobie jakiś wirtualny, a trudny cel do spełnienia. Inaczej bieda z tym sumieniem będzie. ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11018
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 21:15

czuk pisze:To bardzo dobry monitor ,nie wiem po co chcesz go kalibrować?
Kurde, Czuk, właśnie po to się kalibruje aby skalibrować.

Squonk, po wymianie CM na I1 Pro będzie się Pan zastanawiał, za jakie grzechy do tej pory tyle lat się męczył.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 21:44

Panie Tomku, gdybym się zdecydował - są widzę 2 wersje i1Photo Pro 2 - UV-cut i pełna - rozumiem że raczej ta druga opcja wchodziłaby w grę?
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 21:45

Tom01 pisze:
czuk pisze:To bardzo dobry monitor ,nie wiem po co chcesz go kalibrować?
Kurde, Czuk, właśnie po to się kalibruje aby skalibrować.
Idealnie Pan to ujął właśnie po to się kalibruje monitor żeby skalibrować, bo taka moda ,moim zdaniem nie trzeba kalibrować czegoś co w samo w sobie jest dobre ,jak PA272W.Swoją plazmę skalibrowałeś ,raczej tak ,..u mkoper kosztuje 600pln ,dla mnie wydatek bez sensu zwykła zachcianka dla kogoś kto ma za dużo kasy.Kalibracja ma sen dla nielicznych,świadomych użytkowników monitorów ,a tych jak na lekarstwo..
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 21:59

Ja bardziej pod kątem drukarki .. kasy za dużo bardzo nie mam, ale starcza na to i owo, natomiast uczyć się różnych rzeczy lubię. Pewnie i tak go kupię - pytanie czy już teraz czy jeszcze trochę pomęczę CMP z profilami i jak zostanę Jedi od CMP, to przejdę na "next level".

Jak pisałem czuk - nie wszystkie zakupy są racjonalne - a jak pisałem - finansowy aspekt zostawiamy na boku, jak dotąd kalibruję PA 272 za pomocą i1Display Pro, ale docelowo może będę miał 1 urządzenie do CM.
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 22:09

squonk pisze:Ja bardziej pod kątem drukarki ..
Nie napisałem tak bezpodstawnie ,że kalibracja jest przereklamowana,jesteś na tyle świadomy,że wiesz co robisz,ale wmawianie komuś ,że jak nie skalibrujesz monitora to 'umrzesz' to duże nadużycie.
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 22:22

czuk pisze:jesteś na tyle świadomy,że wiesz co robisz,ale wmawianie komuś ,że jak nie skalibrujesz monitora to 'umrzesz' to duże nadużycie.
Przecież ja niczego takiego nie pisałem.... Mam 2 urządzenia i chodzi mi po głowie wymiana na jedno, o klasę lub dwie lepszą. Mój dylemat jest taki, czy moja wiedza już dorosła czy jeszcze nie - i pouczyć się więcej CMP. Monitor raz na jakiś czas kalibrować trzeba - zmieniają się trochę warunki oświetleniowe w domu, kalibruję mniej więcej raz do roku (po to ściągałem sobie z jueseja SVII jak jeszcze nie było u nas dostępne), częściej - jak w minionym roku - bo zmieniało mi się z racji "domowych przemeblowań" miejsce - a przez to i oświetlenie -gdzie sobie bawię się zdjęciami....
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 22:34

squonk pisze:
czuk pisze:jesteś na tyle świadomy,że wiesz co robisz,ale wmawianie komuś ,że jak nie skalibrujesz monitora to 'umrzesz' to duże nadużycie.
To nie było do Ciebie tylko do Tom01
squonk pisze: Przecież ja niczego takiego nie pisałem.... Mam 2 urządzenia i chodzi mi po głowie wymiana na jedno, o klasę lub dwie lepszą. Mój dylemat jest taki, czy moja wiedza już dorosła czy jeszcze nie - i pouczyć się więcej CMP. Monitor raz na jakiś czas kalibrować trzeba - zmieniają się trochę warunki oświetleniowe w domu, kalibruję mniej więcej raz do roku (po to ściągałem sobie z jueseja SVII jak jeszcze nie było u nas dostępne), częściej - jak w minionym roku - bo zmieniało mi się z racji "domowych przemeblowań" miejsce - a przez to i oświetlenie -gdzie sobie bawię się zdjęciami....
Dlatego moim zdaniem regulacja PA272W w zupełności wystarczy,a sensowna kalibracja stwarza dodatkowe problemy,wybór odpowiedniego stanowiska ,oświetlenia itp ,itd.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11018
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 22:44

czuk pisze:Dlatego moim zdaniem regulacja PA272W w zupełności wystarczy,a sensowna kalibracja stwarza dodatkowe problemy,wybór odpowiedniego stanowiska ,oświetlenia itp ,itd.
Bzdury staszne. Regulacja fabryczna jest dobra, ale to nie jest kalibracja. Tłumaczyłem wiele razy różnicę. Kalibracja natomiast rozwiązuje problemy, a nie tworzy.
squonk pisze:Panie Tomku, gdybym się zdecydował - są widzę 2 wersje i1Photo Pro 2 - UV-cut i pełna - rozumiem że raczej ta druga opcja wchodziłaby w grę?
Stara wersja występowała w wersji UV i bez. Nowa, 2, jest tylko jedna.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
czuk
Posty: 1737
Rejestracja: 5 cze 2014, o 18:28

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

16 sty 2017, o 23:28

Tom01 pisze:
czuk pisze:Dlatego moim zdaniem regulacja PA272W w zupełności wystarczy,a sensowna kalibracja stwarza dodatkowe problemy,wybór odpowiedniego stanowiska ,oświetlenia itp ,itd.
Bzdury staszne. Regulacja fabryczna jest dobra, ale to nie jest kalibracja. Tłumaczyłem wiele razy różnicę. Kalibracja natomiast rozwiązuje problemy, a nie tworzy.
Panie Tom01 jakie bzdury?Czyli jak mam stanowisko pracy w nyży ,albo w jasno oświetlonym pokoju to efekt kalibracji jest taki sam?Moim zdaniem nie, tu lepsza będzie regulacja dobrego monitora,dla mnie to oczywiste,że lepiej monitor wyregulować na bieżąco do danych warunków pracy ,niż kalibrować co pół roku i jeszcze słono za to płacić.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2096
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

17 sty 2017, o 00:18

Chyba chodziło o cel kalibracji, a nie jej efekt? Efekt będzie zawsze "taki sam" 8-) W tym sensie, że dla odpowiednio dobranych parametrów kalibracja sprzętowa dobrego monitora zakończy się ustawieniem w punkt (Target = Calibrated). A cel kalibracji uwzględnia warunki na stanowisku i docelowe wykorzystanie. Nie trzeba od razu wielkiej rewolucji robić. Ale wystarczy minimum zachowania zasad, które są tutaj wałkowane jak mantrę, ale niektórzy chyba ciężko trybią..

Regulacja z Menu jest dobra do ogólnych zastosowań, dla mniej wymagających użytkowników. Tylko taka regulacja nie zapewni maksymalnej zgodności z określonym standardem i co istotne, nie utworzy adekwatnego profilu do wykorzystania w CMS.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11018
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

17 sty 2017, o 01:17

czuk pisze:Panie Tom01 jakie bzdury?
Takie, że pomimo, że temat wałkujemy nie wiadomo ile czasu, nie rozumie Pan czym jest kalibracja i jakie ma znaczenie. To nie jest przestawienie jaskrawości w menu z 82 na 78 nitów. To jest cały zespół powiązanych parametrów monitora, otoczenia i uwarunkowań psychofizjologicznych usera, aby nie miał wrażenia gapienia się w monitor. Monitor to zło wcielone. Kalibracja ma na celu stworzenie złudzenia, że to NIE jest monitor.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6138
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

17 sty 2017, o 09:32

squonk pisze:Mój dylemat jest taki, czy moja wiedza już dorosła czy jeszcze nie - i pouczyć się więcej CMP.
Ja oczywiście nie wiem, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli ktoś zadaje sobie takie pytanie i ma chęci, to "jest wart" inwestycji. ;)

Czuk. Ten punkt widzenia, który prezentujesz (ja również) jest prawidłowy w przypadku łosiów takich jak my, stanowiących 99% populacji. Mamy wiedzę w dziedzinie zarządzania barwą większą niż ameba, czyli większą niż 90% populacji, ale mniejszą niż ten 1%. Czyli Łoś, wypisz wymaluj.

Squonk chce wskoczyć do pociągu z tym 1%. Problem polega tylko na tym, że wcale nie musi nigdzie jechać, tylko ma po prostu na to ochotę.
max pisze:Ja jestem łoś. Nie znam się na zarządzaniu kolorem. Jak to łoś.
Dla takiego łosia jak ja wymyślono standard sRGB. Jeden, prosty, niezmienny, niedający się popsuć standard. Nawet przez łosia.
Standard dla łosia, czyli dla mnie, jak i innych łosi siedzących przed łosiowymi urządzeniami wyświetlającymi (laptopy, tablety, komórki, all_in_one, phablety, cośtam konwertowalne) zapewnia, że wszystkie łosie, posiadające wyświetlacz zgodny z łosiowym standardem, widzą mniej więcej to samo. Łosiowy standard sRGB jest wszechobecnym i jedynie słusznym standardem w Internecie.

Żeby pracować na poziomie profesjonalnym, z profesjonalnym sprzętem, trzeba być profesjonalistą w tej dziedzinie. A to trudne, bo wymaga nauki, wiedzy, doświadczenia, czasu.

Pytanie, czy w Twoim przypadku nakład pracy, czasu, pieniędzy, nauki, zdobywania doświadczenia itd. jest tego wart. Jeśli zdjęcie ma być poprawnie wyświetlane u Klienta, to znaczy, że będzie wyświetlał go łoś, taki jak ja. A dla łosia przewidziano akapit pierwszy. Może więc nie warto pchać się na siłę w szeroki gamut, AdobeRGB, podświetlenie GB-r LED posiadające silne cechy metameryczne (tzn. biel takiego wyświetlacza, nawet po dość dokładnym skalibrowaniu, może być odbierana jako czerwonawa, żółtawa, zielonawa, niebieskawa). Na dodatek okiełznanie takiego podświetlenia wymaga bardzo zaawansowanej, i przez to drogiej, aparatury i elektroniki wspomagającej: czujniki wbudowane w monitor, kalibratory, precyzyjna elektronika sterująca, dokładne i drogie ustawianie i kalibrowanie sprzętu w fabryce. Proszę zwrócić uwagę, że monitor GB-r LED, bez tej całej otoczki (vide EA304WMi), po krótkim czasie od kalibracji, lub po zmianie mocy podświetlenia, robi co chce. Nade wszystko jednak potrzebuje wiedzy, jak z tym ustrojstwem się obchodzić. A tego taki łoś jak ja nie potrafi.

Dobry monitor sRGB ma podświetlenie, które ze swojej natury, natywnie, posiada parametry bardzo zbliżone do sRGB. Po to go wymyślono. Nawet taki łoś jak ja, gdy wyjmie to ustrojstro z pudła, ustawi sRGB i niczego innego nie popsuje, to będzie widział dość dokładnie to co trzeba.

Może nie warto więc namawiać każdego (w 99% łosia) na kupowanie profesjonalnego sprzętu. Jak widać to często źródło problemów i nieporozumień.

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 46165
Liczba tematów: 2847
Liczba użytkowników: 3041
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Benetti
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu