Dylemat ws urządzeń do kalibracji

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

27 sty 2017, o 14:30

Tom01 pisze:Squonk, po wymianie CM na I1 Pro będzie się Pan zastanawiał, za jakie grzechy do tej pory tyle lat się męczył.
Przyszedł i1PhotoPro2 :-) zrobiłem pierwszy profil :-) Miał Pan rację :-)
unesco
Posty: 319
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

28 sty 2017, o 11:16

to teraz ja będę sie męczył mentalnie... ;-)
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

28 sty 2017, o 11:34

Ja po prostu nie dogadalem sie z Argyllem, a Ty jestes Argyllowy Jedi :-)
unesco
Posty: 319
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

28 sty 2017, o 14:54

ale i1PhotoPro2 tez można podłączyc do Argylla, hihi
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12290
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

28 sty 2017, o 14:59

Można, ale po cholerę się męczyć, kiedy i1 profiler działa zupełnie dobrze.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
unesco
Posty: 319
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

28 sty 2017, o 16:15

w argyllu jest więcej możliowści kontroli, ale z drugiej strony do samego drukowania 90% zdjęć to i ColorMunki wystarczy - BTW, właśnie po 8 latach zupdejtowali soft do nowej wersji, inne kafelki drukuje na 2 planszy i dłużej liczy, wlaśnie testuję czy cos się jakościowo zmieniło
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

30 sty 2017, o 20:48

A miało być tak fajnie. Jeden profil zrobiłem, po czym mam klapę....nie wiec co jest grane ?

Mam problem którego nie rozumiem, chciałbym poprosić o pomoc:
Zakupiłem świeżo w/w nówkę ze sklepu, zapieczetowaną. Zainstalowałem najnowszą wersje i1Profilera ) dla Windows). Podłączyłem urządzenie, wszystko ok. pokazał mi dostępne moduły, zarejestroweałem je u x-rite na stronie. Na rozgrzewkę skalibrowałem sobie "dla sportu" monitor (oczywiście wygrzany) PA272 za pomocą SWII, program rozpoznał czujnik, wszystko OK.

Postanowiłem sobie dla rozgrzewki zrobić profil papieru na ustawieniach basic, wydrukowałem arkusz a3 z 800 polami (dla nauki profilowania), umieściłem czujnik na podstawce, skalibrowałem, potem umieściłem czujnik na linijce a na podstawce wcześniej arkusz z polami do pomiaru. I tu zaczęły się schody:
- po naciśnięciu i przytrzymaniu bocznego przycisku powinien byc jakis sygnał dzwiękowy, ale go nie było. wielokrotnie próbowałem zeskanować 1 wiersz, bez rezultatu, niezależnie od tego jaki tryb pomiaru wybrałem - 1 czy 2 kierunkowy. Nie jestem w stanie zeskanować 1 wiersza. Pola pomiarowe średniej wielkości (domyślne). Nie miałem problemu ze skanowaniem ponad 240 pół colormunkim pod Argylem (i liniką), teraz mam jakiś problem.

Pytanie, czy problem jest we mnie czy coś nie tak z czujnikiem?
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 12:43

Pomoże ktoś ?
cz
czuk

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 12:50

squonk pisze:A miało być tak fajnie.
Jak ktoś znałby odpowiedz to by pomógł,"na bank"
Awatar użytkownika
max
Posty: 7026
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 12:53

czuk pisze:
squonk pisze:A miało być tak fajnie.
Jak ktoś znałby odpowiedz to by pomógł,"na bank"
No nie wiem. Wkraczasz na tereny, na których za takie informacje się płaci, a same informacje się ukrywa.
Ja nie mam bladego pojęcia.
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 21:10

Max - ja mam wrazenie, ze nie czytales tego, co napisalem....

Pytalem o normalne funkcjonowanie urzadzenia w/g opisu producenta - dlaczego nie dziala jak powinno.. zatem czy problemem jestem ja (a wiec nauka), czy to cos z czujnikem ( a wiec wymiana).

Nie pytam o "wiedze tajemna" bo wiem że wiedza kosztuje.
Awatar użytkownika
max
Posty: 7026
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 21:58

Czytałem. Mogę się jednak mylić. Przyszło mi tylko do głowy, że jakiekolwiek pytanie o jakikolwiek aspekt obsługi tego urządzenia może już podpadać pod paragraf. ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12290
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 22:02

Trudno cokolwiek radzić. Na swoim w trybie ręcznym, naciskam, pik i jadę. Ale najczęściej jadę robotem I1IO , więc to inna bajka.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 22:29

Max - teraz to pojechałeś....
Awatar użytkownika
max
Posty: 7026
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 22:44

Hehe. Czasem miewam i głupie pomysły, a wynikają one z braku przynależności do "branży". :)

Spróbuj podpiąć pod inny port USB, np. z tyłu komputera, kabelkiem bezpośrednio z urządzenia (bez hubów itp.). Spróbuj pod Adminem.
cz
czuk

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

2 lut 2017, o 23:33

Ja to robię jeszcze inaczej,resetuję wszystko do ustawień fabrycznych i zaczynam wszystko powolutku wszystko od początku,zazwyczaj się sprawdza.
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

3 lut 2017, o 08:21

Sproboje Twoja metoda, Czuk :-)
Awatar użytkownika
squonk
Posty: 116
Rejestracja: 26 wrz 2014, o 16:40

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

5 lut 2017, o 17:31

No i wsio działa jak należy :-) Co było ?? nie wiem. Jedynie co zmieniłem, to przeszedłem z trybu "basic" na "advanced" i poszło :-)
unesco
Posty: 319
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Dylemat ws urządzeń do kalibracji

5 lut 2017, o 17:35

to jak będziesz miał porównanie profili tego samego pappieru robione munkim i nowym podziel się prosze wynikami, a byłoby super jakbyś wrzucił oba profiliki do obejrzenia :-)
ciągle bije sie z myslami, czy warto wtdawac wiecej niz kosztuje drukarka na takie ustrojstwo...
6D & LX100, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 6 użytkowników online :: 5 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], PabloD, Tom01, Wolfgang
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 51259
Liczba tematów: 3061
Liczba użytkowników: 3234
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Kunioski
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu