Jak zaemulować brak profilu na Macu?

Technika drukowania i przygotowanie. Minilaby, drukarki i plotery fotograficzne.
maciekkk
Kontakt:
Posty: 84
Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:51

Jak zaemulować brak profilu na Macu?

6 lip 2017, o 15:46

Witam. Pytanie może wydać się głupie, ale przedstawia realny problem. Najpierw jednak parę szczegółów. Pracuje na macu, z monitorem Eizo CG-277, więc mogę emulować profil urządzenia drukującego. Problem polega na tym, że nie mam profilu, a dostawca nie jest w stanie go zapewnić. Korzystam z firmy drukującej na płótnie za godziwe pieniądze, ale każdy ich wydruk jest pojechany w stronę różowego. Maja w ofercie druk na akrylu i aluminium i tu zgodność odzwierciedlenia kolorów z tym co miałem na monitorze nie pozostawia życzeń. Jednak w przypadku canvas to osoby czarnoskóre mają na wydruku kolor łososia, a biali są na tych wydrukach różowi. Pozostałe kolory są w miarę OK, choć czerwona dominanta rozciąga się również na niebo, chmury, trawę itp. Jednak w odcieniach skóry jest zupełnie nieakceptowalna.
Wiem, że drukują na maszynie HP dając 80 lat gwarancji na kolor i poza kolorami nie mam problemu z jakością, terminowością wykonania zleceń i co najważniejsze ceną.
Zauważyłem że czasem moje zdjęcia wyświetlone jako ikonki, mają podobnie zmienione kolory i pomyślałem, że może oni mają niesprofilowany ploter. Możliwe że drukują na windowsie i większość zamówień (od użytkowników windowsów) wychodzi im prawidłowo, bo ludzie przecież nie kalibrują monitorów (poza pro). Prawdopodobnie ich przeciętny klient wrzuca fotki wprost z aparatu i nie narzeka.

Czy jest możliwość zaemulowania takiego środowiska na moim kompie? Wtedy obróbkę pod wydruk na płótnie robiłbym z pominięciem profili, a wszystkie pozostałe zdjęcia normalnie, jak do tej pory.
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2160
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Jak zaemulować brak profilu na Macu?

6 lip 2017, o 19:50

Realne korzyści z takiej "zabawy" można osiągnąć dysponując profilem maszyna-podłoże, który będziemy wykorzystać do symulacji w monitorze/sofcie. Oczywiście monitor pokaże przybliżony obraz tego, co możemy się spodziewać na wydruku. Bez takiego profilu zabawa trochę w ciemno. Ewentualną symulację warto wtedy robić spod AdobeRGB lub natywnej monitora. I to bzdura, że ludzie "nie pro" nie kalibrują. Część faktycznie nie widzi takiej potrzeby, ale tendencja z roku na rok się zmienia i ludzie kalibrują ekrany, bo zwyczajnie chcą mieć lepszy obraz i bardziej komfortowy.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
unesco
Posty: 311
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Jak zaemulować brak profilu na Macu?

7 lip 2017, o 08:21

Ale że o co chodzi?!
Chcesz zasymulować coś (płótno-drukarka), bez modelu (ICC) tego czegoś? Jak? Nie do końca też rozumiem, jaki związek z tym ma sam monitor - to jest tylko metoda symulacji - można zrobić to w PS lub w monitorze takim jak Twój, ale trzeba mieć profil.
To o czym piszesz, to klasyczny przykład źle wykonanego profilu, ja nazywam to "świniobiciem", no chyba że to podłoże ma tak dużo radioaktywnego wybielacza, że samo świeci na różowo. Na niektórych papierach trudniej jest osiągnąć naturalny odcień skóry, ale żeby aż tak (jak wynika z opisu), to się nie słyszałem (zakładając poprawne profilowanie).
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP
Awatar użytkownika
max
Posty: 6232
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Jak zaemulować brak profilu na Macu?

7 lip 2017, o 08:45

Windowsiarze z reguły pracują na sRGB. Może drukarka jest pod to przygotowana?

Usunięcie profilu (lub przestawienie na sRGB) i przestawienie monitora w sRGB powinno umożliwić udawanie Windowsa pod tym względem.
maciekkk
Kontakt:
Posty: 84
Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:51

Re: Jak zaemulować brak profilu na Macu?

7 lip 2017, o 15:14

Wiedziałem, że to będzie problem żeby wyjaśnić.
Kiedyś obrabiałem fotki na PC i kiedy wyświetlałem je w jednej przeglądarce obrazków, to wyglądały dobrze, ale na innej kolory były rozjechane na maksa. Ta inna przeglądarka nie obsługiwała profili ICC albo pracowała w innej przestrzeni kolorów. Nauczyłem się eksportować do sRGB, żeby uniknąć tego problemu i było w miarę OK. Problem zniknął po przesiadce na maca, gdzie natywnie wspierane są profile. Jednak nawet na macu, można sprowokować taką sytuację, na przykład w Safari, wszystko działa OK, ale na Chromie już nie zawsze. Podobnie jest z miniaturami zdjęć wyświetlanymi w Finderze jako ikony.

Zauważyłem, że te zdjęcia renderują się na ekranie podobnie do tego jak wyglądają wydruki na canvasie. Stąd pomysł by "zrzucić profil" lub zaemulować brak profilu. Chodzi o sytuację, kiedy nie jest przypisany żaden profil. Nie wiem czy to ma sens, ale to jedyne co mi przychodzi do głowy.

Inna opcja to porobić próbne wydruki u nich i zrobić samemu profil za pomocą color munki czy czegoś podobnego, ale z mojej korespondencji z nimi wynika, że nie mogą zagwarantować, że wydruk będzie z tej samej maszyny co poprzednio.

Moim zdaniem mają tam albo zwalony profil maszyny drukującej, albo jedna z maszyn nie jest oprofilowana. albo nie wiem co... bo w sumie to się nie znam i tylko zgaduję.

Kiedy przełączam na sRGB, zdjęcia wyglądają dobrze, nic nie wskazuje na to, że są źle przygotowane.
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
maciekkk
Kontakt:
Posty: 84
Rejestracja: 13 cze 2014, o 17:51

Re: Jak zaemulować brak profilu na Macu?

7 lip 2017, o 15:18

NocnyJastrzab pisze:
6 lip 2017, o 19:50
I to bzdura, że ludzie "nie pro" nie kalibrują. Część faktycznie nie widzi takiej potrzeby, ale tendencja z roku na rok się zmienia i ludzie kalibrują ekrany, bo zwyczajnie chcą mieć lepszy obraz i bardziej komfortowy.
To dobrze i cieszy mnie taka tendencja. Moje obserwacje są odmienne, ale pisałem raczej o mało zaawansowanych użytkownikach, którzy nawet nie wiedzą, że jest coś takiego jak kalibracja. Fotografowie amatorzy i inni entuzjaści, to choć nie pro, ale jednak wciąż mała grupa w porównaniu z użytkownikami biurowymi. Ja bym chciał by każdy na dzień dobry profilował - świat miałby wierniejsze odwzorowanie ;)
Pzdr. Maciek
---
Canon 6D + MacBook Pro17" + Eizo CG277 + i1Display Pro + Canon Selphy CP-910 + Canon PRO-1000 + ...
Awatar użytkownika
skinny500
Lokalizacja: Bangkok
Posty: 217
Rejestracja: 15 sty 2013, o 22:32

Re: Jak zaemulować brak profilu na Macu?

8 lip 2017, o 06:52

W Photoshopie ustawiasz próbę kolorów na Monitor RGB. W całym systemie zarządzania barwą wyłączyć się nie da.
Jaki monitor kupić do zdjęć: link | Fotograf beauty&fashion oraz retuszer: portfolio
unesco
Posty: 311
Rejestracja: 5 kwie 2014, o 08:16

Re: Jak zaemulować brak profilu na Macu?

8 lip 2017, o 11:11

rada w zasadzie jest jedna, zmien usługodawcę
6D, CX240, SC-P800, ESP3880, i1DisplayPro, CMP

Wróć do „Reprodukcja zdjęć”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 2 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 47242
Liczba tematów: 2898
Liczba użytkowników: 3112
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Hberg
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu