basICColor display

Wszystko na temat oprogramowania graficznego.
TiT
Posty: 65
Rejestracja: 31 sie 2010, o 19:27

basICColor display

5 maja 2011, o 21:22

Mam kilka pytań odnośnie praktycznych ustawień tego softu przy kalibracji monitora LCD. Instrukcję do programu przeczytałem,jednak autorzy nie podają w niej porad czysto praktycznych.Mianowicie chodzi mi o zakładkę "settings" a w niej części:
1. "luminance / contrast ratio" - tu znajduje się rozwijane menu, z którego rozumiem, że dla LCD należy wybrać opcję "white and black luminance". W tej opcji dla "white luminance" są dwie możliwości: albo zaznaczamy "maximum" albo wpisujemy wartość i mierzymy. Dalej, dla "black luminance" są trzy możliwości: "mni. neutral", "min. native", wartość wpisana i mierzymy.
Pytanie jest takie, jakie z wyżej podanych możliwości stosować w praktyce i jakie dla nich powinny być ustawienia monitora.
2. "profile" - tu chodzi o rozwijane menu "chromatic adaptation" - ma ona cztery możliwości: "none", "von Kries", "linear Bradford" i "CAT02 (from CIECAM02). Instrukcja opisuje te opcje, ale dla przeciętnego użytkownika z opisu tego nie wynika, którą opcję stosować w praktyce.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11887
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: basICColor display

6 maja 2011, o 10:18

"White luminance" powinna być ustawiona tak, aby po kalibracji biel monitora przypominała w jasności (niekoniecznie odcieniu) zwykłą kartkę papieru. Bezpieczny zakres 80-120 nitów.
"Black luminance" powinna być tak ustawiona aby po kalibracji na gradiencie szarości: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png jak najmniej odcieni ciemnych było zlanych w czerń, a jednocześnie czerń monitora nie "świeciła". Bezpieczny zakres od czerni naturalnej ekranu do 0,5 nita.
"Chromatic adaptation" proszę zostawić domyślnie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
TiT
Posty: 65
Rejestracja: 31 sie 2010, o 19:27

Re: basICColor display

3 sie 2011, o 18:00

Odświeżam temat bo na stronie producenta pojawiła się nowa wersja tego softu: 4.1.28
Pobrałem i zainstalowałem tą wersję. Myślałem, że instalator usunie starą, tj. 4.1.22. Jednak tak się nie stało i teraz mam dwie wersje, co nie specjalnie mi się podoba. Stąd moje pytanie (zaznaczam, że nie mam większej informatycznej wiedzy) - czy mogę bez oporów usunąć starszą wersję. Nie doszukałem się żadnych uwag producenta odnośnie instalacji.
I jeszcze jedno, co stwierdziłem przed chwilą. W menu Start we wszystkich programach obie wersje są razem i mają wspólne polecenie "odinstaluj". W panelu sterowania w "odinstaluj.." jest tylko nowa wersja. Tak więc co bym nie zrobił to odinstaluję wszystko.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11887
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: basICColor display

3 sie 2011, o 19:42

Można niepotrzebną wersję odinstalować.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
TiT
Posty: 65
Rejestracja: 31 sie 2010, o 19:27

Re: basICColor display

11 cze 2013, o 16:01

Pojawiła się nowa wersja 5.1.1
Ciekawe czy można zrobić upgrade poprzedniej wersji czy też trzeba kupić nową licencję.

O....! Właśnie dostałem maila, że posiadacze ostatniej wersji mają update za free. To bardzo ładnie z ich strony.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11887
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: basICColor display

11 cze 2013, o 17:27

Sprawdzałem w panelu licencji i pojawia się plik licencji numerkiem najnowszej wersji, więc chyba wszystkie 5.x mają aktualne licencje.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
TiT
Posty: 65
Rejestracja: 31 sie 2010, o 19:27

Re: basICColor display

25 cze 2013, o 17:40

Kolejna wersja tego profilera 5.1.2
TiT
Posty: 65
Rejestracja: 31 sie 2010, o 19:27

Re: basICColor display

26 cze 2013, o 20:09

Chciałbym jeszcze dopytać czy na komputerze można zainstalować dwa profilery. Ostatnio gdzieś słyszałem, że lepiej nie bo może być jakaś kolizja. Aktualnie mam basICColor ale chętnie bym wypróbował i1prrofler.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11887
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: basICColor display

26 cze 2013, o 20:35

Jasne, że można, ale w Windows trzeba pamiętać o ładowaniu korekcji z profilu przez loader w Autostarcie. Przy dwóch programach, będą dwa loadery, jeden trzeba usunąć. Na Macu nie ma żadnych ograniczeń.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
elaphus
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2013, o 00:31

Re: basICColor display

3 sie 2013, o 19:27

Witam,
Mam pytanie. Czy Basiccolor 5 obsługuje ColorMunki Display. Tu widzę, że tak http://monitory.mastiff.pl/blog/basiccolor-display5/ jednak na liście obsługiwanych urządzeń programu jest tylko i1 Display Pro. Czy po wybraniu i1 Display Pro zadziała podłączony ColorMunki Display?
Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 11887
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: basICColor display

3 sie 2013, o 23:33

Oficjalnie nie obsługuje. Czy praktycznie obsługuje, musiałby się wypowiedzieć ktoś kto ma ColorMunki Display.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3128
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: basICColor display

4 sie 2013, o 11:01

nie - X-Rite nie udostępnia API dla ColorMunki Display, więc nie będzie dla niego wsparcia w żadnym profilerze. Jedynym wyjątkiem jest ArgyllCMS+dospcalGUI, gdzie Graeme sam sobie pisze sterowniki dla sesnorów.
elaphus
Posty: 4
Rejestracja: 9 sty 2013, o 00:31

Re: basICColor display

4 sie 2013, o 13:04

Dzięki Panowie za odpowiedź. W takim razie pozostaje oprogramowanie ColorMunki :roll: i Argyll.

Wróć do „Oprogramowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 3 użytkowników online :: 1 zarejestrowany, 1 ukryty i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]
Najwięcej użytkowników (14) było online 3 gru 2017, o 23:00
Liczba postów: 49621
Liczba tematów: 2996
Liczba użytkowników: 3198
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: orzelgorskiego
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu