Też myślałem o PA271Q ale jak raz zobaczyłem 4k w akcji, to nie ma już dla mnie powrotu do pikseli wielkości pięści. Następny mój monitor, pewnie będzie już 5-8k.
Zalezy na jakich. Na pewno nie np. tu na forum. W specyficznych przypadkach, np białe duże litery na czarnym tle. Litery z niewygładzanymi krawędziami. W zdecydowanej większości użytkowania nie widać żadnego aliasingu na UHD 27''.
Ależ oczywiście, że widać jeszcze lekką pikselozę na UHD 27" z normalnej odległości roboczej, w każdych warunkach, nawet przy skalowaniu 200% Nie drażni to już oczu, ale widać. Przy tej rozdzielczości daleko jeszcze do swobody ignorowania pikseli i traktowania ekranu jako analogowej powierzchni. Smartfony mają bez porównania wyższą gęstość, a z bliska też widać piksele.
Nie zgadzam się, uważam że przesadzasz. W normalnej pracy tych pikseli nie widać, obraz jest bardzo ostry. Widać je na krawędziach o odpowiednim kontraście i nachyleniu do pionu/poziomu.gcze pisze: ↑20 października 2018, 12:55 - sobAleż oczywiście, że widać jeszcze lekką pikselozę na UHD 27" z normalnej odległości roboczej, w każdych warunkach, nawet przy skalowaniu 200% Nie drażni to już oczu, ale widać. Przy tej rozdzielczości daleko jeszcze do swobody ignorowania pikseli i traktowania ekranu jako analogowej powierzchni. Smartfony mają bez porównania wyższą gęstość, a z bliska też widać piksele.
Dopiero gęstość smartfonowa na monitorze z odległości 0,5m, dałaby wrażenie gładkiego obrazu bez pikselozy.
Nie zaprzeczam.gcze pisze: ↑21 października 2018, 15:05 - ndzTeraz trochę sam sobie zaprzeczasz. Jeśli przy pewnym skalowaniu fonty wyglądają dobrze, a przy innym nie, to oznacza, że rozdzielczość jest nadal zbyt mała. Przy 8k piksele nie będą widoczne w określonych, przeciętnych warunkach, a bezwzględnie dopiero przy 12-16k.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość