Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 09:12

Chciałbym wyjaśnić informacje przytaczane przez Tom01 na temat blokady kalibracji sprzętowej monitorów NEC EA.

O ile mi wiadomo, aby w możliwie najtańszy sposób uzyskać monitor skalibrowany sprzętowo potrzeba:
* NEC EA (własny)
* program do kalibracji NEC SpectraView II
* kalibrator, najlepiej X-Rite i1Display Pro

No i tu garść skondensowanych informacji (cytatów), które winny wyjaśnić temat:
Tom01 pisze:
27 lis 2018, o 19:46
O możliwości kalibracji wszystko już chyba napisano. Nie można jej zrobić po zakupie monitora. Nie ma potrzebnych składników - licencji, co jest tożsame z jej zablokowaniem.
Z kolei forumowicz Czornyj pisze:
Czornyj pisze:
16 kwie 2018, o 17:44
Licencja umożliwia jednorazowe korzystanie z oprogramowania na jednym komputerze, ale nie ogranicza ilości ani modeli monitorów, które będziemy kalibrowali, więc możemy kalibrować dowolną ilość monitorów wspieranych przez oprogramowanie. Możemy też odinstalować oprogramowanie i zainstalować je na innym komputerze, w licencji jest tylko mowa o tym, że nie można używać oprogramowania jednocześnie na kilku komputerach.
Czornyj pisze:
18 sie 2018, o 18:21
A co za różnica? Kalibracja monitora NEC serii EA to stosunkowo prosta procedura. SpectraView II to świetne, stabilne i dopracowane oprogramowanie - miałem przyjemność korespondować z Willem Hollingworthem zarządzającym zespołem odpowiadającym za jego tworzenie, to b. inteligentny fachura najwyższej klasy. i1Display Pro to zdumiewająco dobry sensor, mimo niskiej ceny zbliżony dokładnością do sprzętu klasy laboratoryjnej. Monitor wystarczy nagrzać, skalibrować i jest gotowy do pracy.
Moja interpretacja powyższych informacji jest następująca. Informacje są sprzeczne i któraś z nich wprowadza w błąd.

Albo monitor NEC EA ma:
* zablokowaną możliwość kalibracji sprzętowej, a do jej odblokowania potrzebne są nieudokumentowane oficjalnie sposoby serwisowe. Sytuacja taka miała miejsce np. w monitorach EIZO S, których zasadniczo użytkownik nie mógł skalibrować własnoręcznie, mógł to natomiast zrobić serwis (czyli odblokować możliwość kalibracji)
albo
* odblokowaną możliwość kalibracji sprzętowej, a więc może go skalibrować każdy, kto posiada (własny lub wynajęty usługowo) zestaw oprogramowania kalibracyjnego i kalibratora.

Mam na ten temat własne zdanie i dalsze wnioski ale na razie powstrzymam się od ich rozwijania. Być może wątek sam rozwinie się na tyle, że nie będzie to konieczne.

Ze swojej strony sprawdziłem, czy oprogramowanie SpectraView II wspiera kalibrację sprzętową monitorów NEC EA i z mojego śledztwa wynika, że tak, wspiera. Poniżej link, w którym podane są modele monitorów współpracujące z oprogramowaniem kalibracyjnym, a więc dające skalibrować się sprzętowo:
https://www.nec-display-solutions.com/p ... ewII.xhtml
Obrazek
Trzeba tylko wybrać zamiast "wszytskie grupy produktów" zakliknąć "monitory desktopowe".

PS. Część z powyższych cytatów pochodzi z usuniętych postów.
Tom01 pisze:
27 lis 2018, o 19:46
Niemerytoryczne posty, nie stosujące się do zaleceń wątku powiszą tylko tyle, ile trzeba na ich przeczytanie, a następnie zostaną skasowane.
Załączniki
NEC_EA_SVII.png
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, o 09:33 przez max, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3019
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 09:31

A Ty co znowu mieszasz? Nie ma tu nic sprzecznego. Dwa różne wpisy wyrwane z kontekstu.
1. Tom01 miał na myśli, że kalibracja jest niemożliwa bez dostępu do licencji.
2. Czornyj pisze z kolei o zupełnie czymś innym. I chyba jasno napisał o braku specjalnych ograniczeń w użytkowaniu licencji?

Mam wrażenie, że czasem sam się już gubisz we własnych gdybaniach.. Nie oceniam. Ale warto wyjaśniać wątpliwości na spokojnie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 09:39

NocnyJastrzab pisze:
28 lis 2018, o 09:31
...kalibracja jest niemożliwa bez dostępu do licencji.
To jest jasne, przy czym "dostęp" może być, nazwijmy to, różny.
NocnyJastrzab pisze:
28 lis 2018, o 09:31
1. Tom01 miał na myśli...
Mam inne zdanie, myślę, że temat ma głębsze dno ale może niech wypowie się sam zainteresowany.
NocnyJastrzab pisze:
28 lis 2018, o 09:31
Mam wrażenie, że czasem sam się już gubisz we własnych gdybaniach.. Nie oceniam. Ale warto wyjaśniać wątpliwości na spokojnie.
Zgadzam się. Właśnie w tym celu powstał ten wątek.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13619
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 11:03

NocnyJastrzab pisze:
28 lis 2018, o 09:31
1. Tom01 miał na myśli, że kalibracja jest niemożliwa bez dostępu do licencji.

Dziękuję, dokładnie tak. W wspomnianym poście do którego odwołuje się Max, dopisałem, że chodzi o licencję.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 11:11

Dobrze.

O ile mi wiadomo, dostęp do licencji możemy uzyskać na różne sposoby, poczynając od najtańszego:

1. poprosić właściciela oprogramowania kalibracyjnego i kalibratora, o skalibrowanie monitora NEC EA jako "swojego"
2. zakupić własne oprogramowanie kalibracyjne na kluczu USB za ok. 160zł
3. zakupić monitor w wersji NEC EA -SV, czyli z dołączonym oprogramowaniem kalibracyjnym SVII (obecnie chyba nie występują już u nas)
4. zakupić monitor NEC EA ColorTuned lub COLOR

W żadnym z powyższych przypadków możliwość kalibracji monitora nie jest zablokowana, choć moim zdaniem należy wybierać możliwości od 2 do 4.
eye664
Posty: 103
Rejestracja: 9 sie 2014, o 13:17

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 12:03

Ja kalibrowałem EA275UHD po wymianie serwisowej i o ile wszystko wychodziło świetnie z wyłączonym DUC o tyle z włączonym DUC wychodził mi za każdym razem niebieski ekran (pomijam żałośnie niski kontrast na poziomie 1:450 z włączonym DUC :P). Nie wiem z czego to wynikało, ale NEC DS PL wysłał mi po drugiej wizycie w serwisie skalibrowany przez nich z włączonym DUC i obraz nie był niebieski. W obu przypadkach użyte było oprogramowanie SVII i i1 DisplayPro.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3019
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 12:05

Twoje jest Twoje. Pozwól, że wyboru dokonają użytkownicy.. sami. Bo niezależnie od różnych sugestii to oni decydują ostatni, a nie Ty sam za wszystkich. Nie odkryłeś Ameryki. Monitory EA są na rynku już kilka lat i informacje o wsparciu SVII były do sprawdzenia w każdej chwili. Aczkolwiek sama możliwość sprzętowej kalibracji tej serii odkryto przypadkiem.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 12:14

NocnyJastrzab pisze:
28 lis 2018, o 12:05
Pozwól, że wyboru dokonają użytkownicy.. sami. Bo niezależnie od różnych sugestii to oni decydują ostatni, a nie Ty sam za wszystkich. Nie odkryłeś Ameryki. Monitory EA są na rynku już kilka lat i informacje o wsparciu SVII były do sprawdzenia w każdej chwili.
Zgadzam się całkowicie.

Mój wpis dotyczył konkretnie coraz częściej rozpowszechnianych na forum informacji, jakoby monitorów NEC EA (poza serią/wersją ColorTuned i COLOR) nie można było skalibrować, że mają zablokowane/wyłączone jakieś funkcje, że są gorsze itp.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13619
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 12:23

Max, Jeśli ktokolwiek tutaj wprowadza w błąd, to Pan. Usiłuje Pan przeforsować pogląd, jakoby nie było różnic pomiędzy "zwykłym" a CT / COLOR. Na przykładzie kalibracji widać dobitnie, że to nie jest prawda. Chciałby Pan, aby pisać, że kalibracja w nich jest. Tymczasem potencjalny nabywca otworzy nowy monitor, podłączy kalibrator i suprajs, nie da się. Kwestia w jaki sposób ją uruchomić to tylko semantyka, ważne, że formalnie, w nowym seryjnym się nie da. Pomijam obchodzenie licencji, "pożyczanie", kalibracja na licencji dokupionej do innego stanowiska itd.

Pana lansowany pogląd, aby reklamować cechy z których nie można skorzystać mogą prowadzić do poważnych konfliktów z nabywcą, który kupi sprzęt z możliwością kalibracji, ale w praktyce nie działającą.

Moje stanowisko o blokadzie nie może prowadzić do nieporozumień z użytkownikiem, bo przekaz jest jasny: "Nie można". Ewentualnie użytkownik zainteresuje się jak to zrobić i co najwyżej się ucieszy, że to było proste.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 12:54

Pozwolę sobie ponownie się nie zgodzić.

Pańskie stanowisko jednoznacznie wskazuje, że jedyną metodą na nabycie monitora NEC EA z możliwością kalibracji sprzętowej jest tylko i wyłącznie nabycie serii/wersji ColorTuned (lub COLOR), zaś w pozostałych przypadkach kalibracja jest niemożliwa, ponieważ jest zablokowana. Tymczasem można nabyć monitor seryjny NEC EA, program do kalibracji i własnoręcznie skalibrować monitor, bez przepłacania za wersje rozszerzone. Nigdzie nie napisałem natomiast, że modele seryjne i rozszerzone mają takie samo wyposażenie. Wyposażenie dodatkowe mają różne, ale same monitory są jednakowe, identyczne, włącznie z możliwościami kalibracji sprzętowej.

Innymi słowy z Pańskich wpisów wynika, że pod względem kalibracji sprzętowej monitory seryjne i rozszerzone się różnią i nie da się nic z tym zrobić, z moich zaś wynika, że monitory są identyczne, a różnice sprowadzają się jedynie do wyposażenia dodatkowego, które w każdej chwili można dokupić (w razie potrzeby).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13619
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 13:05

Monitory nie są identyczne, pisano o tym na forum dziesiątki razy. Baza jest taka sama, ale finalny produkt nie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 13:15

Zgadzam się. Po prostu monitor sprzętowo skalibrowany wyświetla obraz bliżej wzorca niż nieskalibrowany. Na szczęście w każdym przypadku monitory serii EA (niezależnie od zakupionej wersji) da się sprzętowo skalibrować i tym samym uzyskać obraz bliski wzorca, co chciałem wykazać.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13619
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 13:21

Oczywiście, że się da. Teoretycznie niekalibrowalne EIZO serii S też się da sprzętowo skalibrować. Tylko jak?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 13:28

Myślę, że najlepiej w tym celu zapoznać się z instrukcją producenta.

https://www.nec-display-solutions.com/p ... 1.1.37.pdf
Tom01 pisze:
28 lis 2018, o 13:21
Teoretycznie niekalibrowalne EIZO serii S też się da sprzętowo skalibrować.
Jak już pisałem, a w zasadzie to Pan pisał, żaden użytkownik nie mógł skalibrować monitora EIZO S. Było to możliwe wyłącznie nieoficjalnie, metodami serwisowymi.

Możliwości kalibracji sprzętowej monitorów NEC EA są zupełnie inne, inny jest LUT, jego precyzja itp. Samo zaś porównanie jest zupełnie nietrafione.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13619
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 14:34

Uwaga, teraz będzie samozaoranie: Wiele razy pisał Pan, że wiążące są informacje na stronie producenta. Jeśli tam nie ma czegoś, to znaczy że nie ma. Znajdzie Pan gdzieś info o kalibracji NEC serii EA. Analogicznie też EIZO S?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 14:57

Tom01 pisze: Uwaga, teraz będzie samozaoranie: Wiele razy pisał Pan, że wiążące są informacje na stronie producenta. Jeśli tam nie ma czegoś, to znaczy że nie ma. Znajdzie Pan gdzieś info o kalibracji NEC serii EA. Analogicznie też EIZO S?
Proszę bardzo.

https://www.nec-display-solutions.com/p ... .1.37.html
nec-display-solutions.com pisze:NEC DISPLAY SOLUTIONS
SpectraView II
ReadMe Information for Windows
...
Supported Display Monitors
SpectraView II supports the following display monitor models:
...
NEC EA244UHD
NEC EA245WMi
NEC EA245WMi-2
NEC EA271F
NEC EA275UHD
NEC EA275WMi
NEC EA295WMi
NEC EA304WMi
NEC EA305WMi
NEC EX241UN
NEC EX341R

...

V1.1.30: November 13 2015
Added support for the EA275UHD, EA275WMi, EA305WMi, P212, and PA322UHD-2 displays.

...

V1.1.32: July 5 2016
Added support for the EA245WMi
no i można chyba dopisać najnowsze modele:
https://www.nec-display-solutions.com/p ... ewII.xhtml
Obrazek
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13619
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 15:03

Odwraca Pan kota ogonem. W monitorach nie ma ani słowa o kalibracji.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 15:04

Tom01 pisze:
28 lis 2018, o 15:03
Odwraca Pan kota ogonem. W monitorach nie ma ani słowa o kalibracji.
Ale w kalibracji jest słowo o monitorach. :lol:

Ręce opadają. :lol:
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 13619
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 15:08

Właśnie o tym mówię. Od dawna intensywnie Pan reklamuje różne rzeczy w monitorach NEC, nawet nieistniejące albo blokowane na różne sposoby.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 7392
Rejestracja: 11 sie 2011, o 14:09

Re: Rzekoma blokada kalibracji NEC EA

28 lis 2018, o 15:15

Może Pan po mnie "jeździć", nie robi to na mnie wrażenia ale myślę, że sytuację na temat możliwości kalibracji mamy wyjaśnioną.

Teraz ja.

Moje zdanie jest takie, że z pełną świadomością i premedytacją wprowadza Pan w obieg niepełne lub nieprawdziwe informacje na temat blokady kalibracji seryjnych monitorów NEC EA, aby zarobić na promowanej przez siebie wersji COLOR, dostępnej tylko u Pana. W tym celu dewaluuje Pan i ukrywa możliwości seryjnych monitorów NEC EA, dostępnych szeroko na rynku, w bardzo wielu sklepach, w niższych cenach.

PS. Nie chciałem tego tak otwarcie pisać, ale cóż mi pozostało. :|

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: adamwwa, Bing [Bot], quant
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 56386
Liczba tematów: 3355
Liczba użytkowników: 3410
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Mackud
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu