GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
maincoon
Posty: 6
Rejestracja: 12 mar 2019, o 22:13

GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

12 mar 2019, o 22:31

Hej :)
Piszę tutaj na forum, bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. GammaComp nie tyle się nie uruchamia co staje w miejscu widocznym na zdjęciu. Totalnie nie wiem o co chodzi (jak kliknę ok to znika wszystko). Straciłem już chyba ze 4 wieczory. Chciałem zrobić jak jest napisane w tym poście viewtopic.php?f=34&t=1049#p9284 Pomocy
Pacjenci:
Laptop: Acer Aspire v5 471 system windows 10
Monitor: NEC EA244WMI
Połączenie: HDMI (laptop) DVI (monitor) plus usb
Kalibrator: ColorMunki Photo
Załączniki
cats.jpg
cats.jpg (71.71 KiB) Przejrzano 286 razy
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12845
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

12 mar 2019, o 23:41

1. Karta pokładowa?
2. Nieodpowiedni czujnik.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
maincoon
Posty: 6
Rejestracja: 12 mar 2019, o 22:13

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

12 mar 2019, o 23:51

1.Karta zintegrowana intel hd 3000
2.Kurde biednemu zawsze wiatr w oczy. Jaki czujnik jest odpowiedni?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12845
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

12 mar 2019, o 23:54

GammaComp nie działa na zintegrowanych kartach. Czujnik minimalny współpracujący to I1 D3 https://monitory.mastiff.pl/kalibrator- ... y-pro.html.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
maincoon
Posty: 6
Rejestracja: 12 mar 2019, o 22:13

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

12 mar 2019, o 23:56

A czy jest sens kalibrować za pomocą oprogramowania colormunki? A może jest jakaś darmowa alternatywa?
maincoon
Posty: 6
Rejestracja: 12 mar 2019, o 22:13

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

12 mar 2019, o 23:59

Swoją drogą wydawało mi się, że colormunki photo stoi wyżej niż I1
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 2696
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

13 mar 2019, o 00:07

Sprawdź listę wspieranych czujników. Ale to i tak bez znaczenia, skoro na integrze nie pójdzie. Trzeba próbować na innym kompie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
maincoon
Posty: 6
Rejestracja: 12 mar 2019, o 22:13

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

13 mar 2019, o 00:12

Tak już z ciekawości. Na drugim kompie stacjonarnym mam zainstalowanego color navigatora. Czy to będzie przeszkoda dla zainstalowania gammacomp?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12845
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

13 mar 2019, o 00:32

EA244WMi ma koszmarną liniowość i trzeba to poprawiać, więc pudrowanie za pomocą kalibracji programowej jest bez sensu. Najlepiej oczywiście zakupić licencję na SpectraView II, on ma możliwość komunikacji z monitorem przez USB, co jest ratunkiem na integrach.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
maincoon
Posty: 6
Rejestracja: 12 mar 2019, o 22:13

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

13 mar 2019, o 17:48

Na stacjonarnym bez problemu wystartował :) Niby na liście nie było colormunki photo, ale zaznaczyłem, żeby automat znalazł i znalazł. Skalibrowałem dziada. Czy ktoś mógłby zerknąć na wyniki?
No i jeszcze jedno pytanie. Jak teraz przenieść ten profil na tego zapyziałego laptopa?
Załączniki
IMG_20190313_174440.jpg
IMG_20190313_174435.jpg
IMG_20190313_174432.jpg
IMG_20190313_174428.jpg
IMG_20190313_174424.jpg
IMG_20190313_174417.jpg
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12845
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: GammaCompMDQA_Client_v5.3.00 nie chce się uruchomić

13 mar 2019, o 17:50

O kalibracji nie da się nic powiedzieć. Skorygowana liniowość i tyle.

Jeśli będzie podłączony tym samym portem to tylko przenieść należy profil icc i ustawić jako domyślny do ekranu na drugim komputerze.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie

Wróć do „Kalibracja monitorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 6 użytkowników online :: 5 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], gtomray, misiak76, Snoopp
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 53417
Liczba tematów: 3142
Liczba użytkowników: 3315
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Robican
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu