Czy znacie jakąkolwiek drukarkę termosubklimacyjną, która poprawnie drukuje (kolory) arkusz po arkuszu?
Mam DNP DS40 i DS620 i jeżeli nie drukuje się w odstępach 10-minutowych, to jest kolorystyczna tragedia.
Nie wiem, czy chodzi o zmiany temperatury głowicy, czy nagrzewanie folii podczas wydruku, ale drukując twarze widać, że jest to wolna amerykanka. Jak nie odczekasz 10 minut, to możesz mieć pewność niepoprawnych kolorów. A na samym pojedynczym arkuszu też kolor potrafi się różnić w zależności od położenia na zdjęciu.
Juz nie mówiąc o profilowaniu... Do takich drukarek spektrofotometr nie ma sensu.
Czy u Was jest podobnie?
Profilowanie drukarek termosublimacyjnych - masakra.
- NocnyJastrzab
Re: Profilowanie drukarek termosublimacyjnych - masakra.
A musi być koniecznie termosublimacja?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Tak, szukam termosublimacyjnej ze względu na szybkość wydruku, jego trwałość i natychmiastową możliwość dalszej obróbki po wydrukowaniu.
- Czornyj
- Kontakt:
Nie testowałem tego dokładnie, ale podczas profilowania DNP klientów nie spotkałem się z niestabilnym zachowaniem, ani nie zgłaszali mi aby tak się działo - próbowałeś robić te wydruki w zupełnie innym pomieszczeniu? Może tam są jakieś cuda z prądem, temperaturą, wilgotnością?Marts pisze: ↑14 grudnia 2025, 18:44 - ndzCzy znacie jakąkolwiek drukarkę termosubklimacyjną, która poprawnie drukuje (kolory) arkusz po arkuszu?
Mam DNP DS40 i DS620 i jeżeli nie drukuje się w odstępach 10-minutowych, to jest kolorystyczna tragedia.
Nie wiem, czy chodzi o zmiany temperatury głowicy, czy nagrzewanie folii podczas wydruku, ale drukując twarze widać, że jest to wolna amerykanka. Jak nie odczekasz 10 minut, to możesz mieć pewność niepoprawnych kolorów. A na samym pojedynczym arkuszu też kolor potrafi się różnić w zależności od położenia na zdjęciu.
Juz nie mówiąc o profilowaniu... Do takich drukarek spektrofotometr nie ma sensu.
Czy u Was jest podobnie?
Temperatura i wilgotność w normie (monitoruję), prąd ok.
Powiem szczerze byłbym zdziwiony, gdyby u innych te modele drukowały zawsze tak samo. Proponuję sprawdzić wydruki 10x15 z 8 powielonymi twarzami i dodrukować po np. 30 sekundach.
Powiem szczerze byłbym zdziwiony, gdyby u innych te modele drukowały zawsze tak samo. Proponuję sprawdzić wydruki 10x15 z 8 powielonymi twarzami i dodrukować po np. 30 sekundach.
- Czornyj
- Kontakt:
Bardzo ciekawe, sprawdzę przy okazji jak będę miał okazję
Zerknij. Powinieneś zobaczyć poczerwienie lub zażółcenie (to chyba związane z kolejnością kolorów na folii) , drastyczny spadek kontrastu, pojaśnienie. Każdy kolejny dodruk będzie coraz gorszy. Poziom zmian tak istotny, że często zdjęcia są nieakceptowalne.
- 2marekm
Posiadam drukarkę DS620. Jako amatorszczyzna nie używam jej zbyt często, ale nie zauważyłem żadnych problemów, które opisujesz. Czasami drukuję kilka egzemplarzy jednego zdjęcia i wszystkie są identyczne.
Zrób taki test, jaki zasugerowałem wyżej.
8 x twarz na arkuszu. To musi być skóra. I wydrukuj 3-4 razy.
8 x twarz na arkuszu. To musi być skóra. I wydrukuj 3-4 razy.
Kurczę, nikt nie używa drukarek termosoblimacyjnych? 
Przygotowałem taki testowy arkusz z twarzą wygenerowaną przez AI.
Czy ktoś z Was może zrobić po prostu 2-3 wydruki 10x15 i zobaczyć, czy Wasza drukarka zawsze drukuje dokładnie tak samo arkusz po arkuszu?
Oraz czy na brzegach twarze wyglądają tak samo, jak na środku?
Dziękuję.
Przygotowałem taki testowy arkusz z twarzą wygenerowaną przez AI.
Czy ktoś z Was może zrobić po prostu 2-3 wydruki 10x15 i zobaczyć, czy Wasza drukarka zawsze drukuje dokładnie tak samo arkusz po arkuszu?
Oraz czy na brzegach twarze wyglądają tak samo, jak na środku?
Dziękuję.
Wróć do „Profilowanie drukarek”