EIZO FlexScan EV2400R - czy zrobić zwrot?

Problemy eksploatacyjne, serwis.
Regulamin forum
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
Pawel9000

EIZO FlexScan EV2400R - czy zrobić zwrot?

18 marca 2026, 18:10 - śr

Dzień dobry,

Zakupiłem nowy monitor EIZO FlexScan EV2400R-BK (https://www.eizoglobal.com/products/flexscan/ev2400r/).
Niestety po rozpakowaniu monitora okazało się, że dolna ramka jest odchylona o około 1mm-1,5mm - szczególnie po prawej stronie tam gdzie jest sterowanie dotykowe. Filmik: https://streamable.com/7lbqb9
Obrazek

Czy taka odchylająca się dolna ramka jest ok czy to kwalifikuje się do zwrotu?

Co jeszcze zaobserwowałem z minusów:
-wyraźne piszczenie cewek gdy ustawione jest 100Hz oraz odpowiednia zawartość ekranu: test (tekst na białym tle) monitora w AIDA64,
-trochę słabe kąty widzenia na lewy, prawy i dolny brzeg (2 milimetry od brzegów),
-test szarego koloru na pełnym ekranie - nierównomierny przy brzegach ekranu (4 cm od brzegu),
-stojak mógłby być lepszy, nieprzyjemna regulacja nachylenia na słupku stojaka, a nie bezpośrednio przy samym końcu połączenia stojaka z monitorem.

Z plusów:
-rzeczywiście ulga dla oczu, nie męczy oczu jak moje inne monitory.

I wystarczyłby mi ten jeden plus aby monitor zostawić, ALE pomimo, że nie męczy oczu to po pracy przy tym monitorze mam coraz bardziej słyszalne piszczenie w prawym uchu! (po trzech dniach nie wytrzymałem i zmieniłem na stary monitor - piszczenie w uchu się zmniejszyło). Nie jest to piszczenie cewek monitora, bo piszczenie w uchu nie przechodzi od razu jak wyłączę i odejdę od monitora. Czy ktoś miał coś podobnego?

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”