Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

Problemy eksploatacyjne, serwis.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12226
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

14 lis 2015, o 15:38

Nie da się ocenić poprawności kalibracji w oderwaniu od warunków w jakich pracuje. Jeden z najprostszych testów. Proszę położyć zwykłą kartkę na stole, wyświetlić podobnej wielkości prostokąt, choćby w notatniku i ocenić czy monitor nie jest jaśniejszy. Nie może być.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
tomcio13
Posty: 5
Rejestracja: 7 lis 2015, o 17:48

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

14 lis 2015, o 16:20

OK czyli jest dobrze monitor jak kartka nie oślepia i nie za ciemny. Dzięki za pomoc. Nurtuje mnie jeszcze to pytanie z profilami, chyba mam coś w zarządzaniu namieszane bo po każdym uruchomieniu windowsa ekran świeci jak latarnia choć wygenerowany profil jest jako domyślny, wystarczy że kliknę ten profil i wszystko wraca do normy.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3194
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

14 lis 2015, o 16:24

tomcio13 pisze:Dzięki, zadziałało wszystko. Mam prośbę o ocenę wyników oraz jeszcze jedno pytanko po takiej kalibracji rozumiem ze monitor musi działać w opcji programmable i tu mam pytanie czy w zarządzaniu kolorem w windows muszę coś zmieniać. monitor jest podpięty do laptopa, często jest rozpinany i łączony z powrotem.
W ustawieniach zarządzania kolorem trzeba zapiąć profil ekranu utworzony po kalibracji

W preferencjach SVII poustawiać w ten sposób:
Obrazek
tomcio13 pisze:OK czyli jest dobrze monitor jak kartka nie oślepia i nie za ciemny. Dzięki za pomoc. Nurtuje mnie jeszcze to pytanie z profilami, chyba mam coś w zarządzaniu namieszane bo po każdym uruchomieniu windowsa ekran świeci jak latarnia choć wygenerowany profil jest jako domyślny, wystarczy że kliknę ten profil i wszystko wraca do normy.
Jakim oprogramowaniem wykonana była kalibracja?
tomcio13
Posty: 5
Rejestracja: 7 lis 2015, o 17:48

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

14 lis 2015, o 21:01

Dzięki to muszę jeszcze raz to poustawiać i zrobić.
Spectra View II 1.1.17, wcześniej robiłem GammaComp MD QA ale jakoś miałem problemy z komunikacją z monitorem. Kalibrator i1 display pro (wypozyczony).
artur_arti
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2017, o 00:18

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 lut 2017, o 00:22

Dzień dobry wszystkim.
Czy można przeprowadzić kalibracja sprzętowa monitora NEC E245WMI przez oprogramowanie do zarządzania i kalibracji monitorów medycznych NEC GammaComp QA?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12226
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 lut 2017, o 00:24

artur_arti pisze:Czy można przeprowadzić kalibracja sprzętowa monitora NEC E245WMI przez oprogramowanie do zarządzania i kalibracji monitorów medycznych NEC GammaComp QA?
Nie. Seria E nie ma kalibracji sprzętowej.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
max
Posty: 6989
Rejestracja: 11 sie 2011, o 13:09

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 lut 2017, o 00:32

EA245WMi tak.
E245WMi nie.
artur_arti
Posty: 2
Rejestracja: 9 lut 2017, o 00:18

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 lut 2017, o 00:44

Dziękuję za odpowiedz.
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

19 lut 2017, o 11:47

A czy w ogóle program CammaCompMD działa jeszcze?
Czy został "wyłączony" dla użytkowników prywatnych?
Tutaj mój problem:http:http://mva.pl/viewtopic.php?f=34&t=3023
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12226
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

19 lut 2017, o 15:13

mmm pisze:A czy w ogóle program CammaCompMD działa jeszcze?
Jak najbardziej działa.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
mmm
Posty: 53
Rejestracja: 18 lut 2017, o 15:40

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

19 lut 2017, o 16:41

Jakiś pomysł, co jest (może być) przyczyną moich niepowodzeń?
pr1mm1
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2017, o 11:40

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

28 paź 2017, o 11:24

Czy ktoś jest w stanie wysłać mi link do tego oprogramowania przez PW ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
P.S.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12226
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

28 paź 2017, o 15:10

Nie ma większego problemu, ale zdecydowanie radzę wysupłać 160 zł na SVII. GammaCompMD jest kompletnie do innych celów. Z punktu widzenia kalibracji cywilnego monitora jest popieprzony jak w ruskim czołgu.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
pr1mm1
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2017, o 11:40

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

27 sty 2018, o 08:43

Ok, ale mimo wszystko by spróbował ;)
IreuN
Posty: 11
Rejestracja: 22 lip 2013, o 19:18

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 mar 2018, o 16:32

NEC EA244WMi - 8 bitowy panel IPS bez FRC 10 bitowa tablica LUT
Czy to jest pewna na 100%? W menu serwisowym tego NECa wychodzi:

PANEL TYPE LM240WU8

Szybki google search i dochodzimy do tego: https://www.datadisplay-group.de/filead ... asheet.pdf

A tam czytamy:

Obrazek
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12226
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 mar 2018, o 16:39

Oczywiście, że 6-bitowa. W specyfikacji pojawił się błąd dawno temu i rozpropagował po świecie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
IreuN
Posty: 11
Rejestracja: 22 lip 2013, o 19:18

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 mar 2018, o 16:41

Całe życie w błędzie.. To może warto pierwszy post wyedytować? Przynajmniej tu byłoby poprawnie. ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 12226
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

9 mar 2018, o 16:44

Słusznie. Poprawione.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Xenox
Posty: 12
Rejestracja: 13 sty 2017, o 19:35

Re: Kalibracja sprzętowa monitorów z serii EA od NEC

26 mar 2018, o 19:49

Poratuje ktoś instalką do Gammacomp? Rejestrowałem się na stronie NEC'a, ale mimo że minęły już 3 dni, to dostępu do downloadu nie dostałem.

Z góry dzięki.

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Czornyj, Kocur, qop
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 51032
Liczba tematów: 3056
Liczba użytkowników: 3233
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: jasfasola
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu