Multiprofiler

Problemy eksploatacyjne, serwis.
Awatar użytkownika
marcys
Posty: 26
Rejestracja: 21 mar 2019, o 15:41

Multiprofiler

9 paź 2019, o 19:45

Witajcie! Czy jest 64 bitowa wersja Multiprofilera pod macOS? Jak wiadomo Catalina ubiła wsparcie dla 32 bitów a nigdzie nie mogę znaleźć informacji o wersji 64 tego programu. Jeżeli nie ma, to czy jest jakaś alternatywa żeby używać wraz z PA271Q? Ustawianie z palca w menu ale co z profilem, który podmieniał multiprofiler?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3173
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Multiprofiler

10 paź 2019, o 09:39

Nie aktualizować MacOS! I poczekać na aktualizację MP..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
marcys
Posty: 26
Rejestracja: 21 mar 2019, o 15:41

Re: Multiprofiler

15 paź 2019, o 10:25

Znając NECa to minie 2 lata zanim zrobią wersję 64 bit :( O ile zrobią, w końcu znamy ich stosunek do klienta.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3173
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Multiprofiler

15 paź 2019, o 10:35

A odpalałeś w ogóle MP już na Catalinie? Czy założyłeś z góry, że nie będzie działał?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
marcys
Posty: 26
Rejestracja: 21 mar 2019, o 15:41

Re: Multiprofiler

15 paź 2019, o 14:39

Uruchomiłem instalację ale dostałem komunikat z instalatora, że Multiprofiler nie będzie działał, dlatego się wstrzymałem.
serwa
Posty: 2
Rejestracja: 4 gru 2019, o 20:47

Re: Multiprofiler

4 gru 2019, o 21:17

Hej. Podepnę się pod wątek.
Czy ktoś wie dlaczego po uruchomieniu Multiprofilera w PA271Q mam informację że nie ma obsługiwanych wyświetlaczy?
mam przy wyświetlaczu napisane (Unsupported).
Oczywiście kabel USB jest podłączony, a program nie działa :(
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3173
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Multiprofiler

4 gru 2019, o 21:43

1. Starsza wersja MP ?
2. Coś na złączu USB w kompie lub monitorze ?
3. Druga zakładka (Video) > Input settings > DDC/CI > On/Off ?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
serwa
Posty: 2
Rejestracja: 4 gru 2019, o 20:47

Re: Multiprofiler

4 gru 2019, o 21:55

Zgadza się.
Nec serwuje nam na stronie starą wersję multiprofilera, bodajże 1.3.70.
Z poziomu nieaktualnej wersji programu w sekcji Status, klikamy "Check for Software Updates" i pobieramy sobie wersję 1.4.30 gdzie jest już dodana obsługa PA271Q.
A pytanie z innej beczki, bo ktoś już o to zapytał ale nie uzyskał odpowiedzi.
Czy po wrzuceniu nowego firmware, bo widzę, że jest, monitor gubi kalibrację, bo nie mam jeszcze kalibratora?
I czym się różni zwykły i1 display port, od tego neca który wygląda identycznie?
Czy to jest to samo i jest to zwykły rebranding i wyższa cena?
Czy X-Ritem wszysto ogarnę tak samo jak tym Nec?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14027
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Multiprofiler

5 gru 2019, o 02:05

Brandowanym można korygować kalibrację wewnętrzną. Zwykłym nie.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3540
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

5 gru 2019, o 10:13

serwa pisze:
4 gru 2019, o 21:55
Zgadza się.
Nec serwuje nam na stronie starą wersję multiprofilera, bodajże 1.3.70.
Z poziomu nieaktualnej wersji programu w sekcji Status, klikamy "Check for Software Updates" i pobieramy sobie wersję 1.4.30 gdzie jest już dodana obsługa PA271Q.
A pytanie z innej beczki, bo ktoś już o to zapytał ale nie uzyskał odpowiedzi.
Czy po wrzuceniu nowego firmware, bo widzę, że jest, monitor gubi kalibrację, bo nie mam jeszcze kalibratora?
I czym się różni zwykły i1 display port, od tego neca który wygląda identycznie?
Czy to jest to samo i jest to zwykły rebranding i wyższa cena?
Czy X-Ritem wszysto ogarnę tak samo jak tym Nec?
Najbardziej aktualne wersje są zawsze na amerykańskiej stronie NEC:
https://www.necdisplay.com/support-and- ... /downloads

Co znaczy że monitor "gubi kalibrację"?

i1Display Pro i NEC SpectraSensor to te same i1D3 rev. B-02. Różnica jest taka, że X-Rite skalibruje monitor z poziomu SpectraView II, a NEC również przez port serwisowy USB, bez aplikacji.
Mag
Posty: 435
Rejestracja: 18 sie 2013, o 18:38

Re: Multiprofiler

5 gru 2019, o 17:50

A możesz coś więcej napisać o " NEC również przez port serwisowy USB, bez aplikacji". Rozumiem że to tylko może uczynić serwis zwykły właściciel monitora nie może.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 14027
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Multiprofiler

5 gru 2019, o 19:05

Może, pod warunkiem posiadania czujnika z odpowiednią licencją zapisaną w EEPROM.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Mag
Posty: 435
Rejestracja: 18 sie 2013, o 18:38

Re: Multiprofiler

5 gru 2019, o 19:37

A można takie coś kupić i ile to kosztuję.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3540
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

5 gru 2019, o 21:29

Mag pisze:
5 gru 2019, o 19:37
A można takie coś kupić i ile to kosztuję.
Można, wpisz w google NEC SpectraSensor Pro. Pytanie tylko po wuja...
Mag
Posty: 435
Rejestracja: 18 sie 2013, o 18:38

Re: Multiprofiler

6 gru 2019, o 11:34

Czornyj pisze:
5 gru 2019, o 10:13
NEC również przez port serwisowy USB, bez aplikacji.
Przepraszam ale czegoś nie rozumiem. Potem mi piszesz że mam sprawdzić NEC SpectraSensor Pro a to przecież potrzebuje aplikacji.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3540
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

6 gru 2019, o 12:34

Mag pisze:
6 gru 2019, o 11:34
Czornyj pisze:
5 gru 2019, o 10:13
NEC również przez port serwisowy USB, bez aplikacji.
Przepraszam ale czegoś nie rozumiem. Potem mi piszesz że mam sprawdzić NEC SpectraSensor Pro a to przecież potrzebuje aplikacji.
Napisałem już kilkakrotnie, że podłączając NEC SpectraSensor Pro do portu serwisowego USB można skalibrować monitor bez aplikacji - otwartym pytaniem jest celowość takiej procedury.
Filip
Posty: 648
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 09:45

Niezwykłą ciekawostką jest też to, że w wersji 1.4.30 nie ma opcji Quick Print Emulation. Do wersji 1.4.00 włącznie jest. To jedyna rzecz, która powstrzymuje mnie przed instalacją macOS Cataliny.
Co za czasy, że zaczynam się bać aktualizacji. Przypominają mi się czasy Windowsa 95, którego z ulgą pożegnałem przesiadając się na Maca.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3173
Rejestracja: 3 lut 2013, o 14:49

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 10:07

Skąd wiesz, że nie ma, skoro nie aktualizowałeś systemu? Poza tym to nie powinno mieć związku z rodzajem/wersją OS.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Fotografia Ślubna, Kalibracja monitorów
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Filip
Posty: 648
Rejestracja: 29 maja 2011, o 22:15

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 10:24

NocnyJastrzab pisze:
2 sty 2020, o 10:07
Skąd wiesz, że nie ma, skoro nie aktualizowałeś systemu? Poza tym to nie powinno mieć związku z rodzajem/wersją OS.
Myślisz, że 1.4.30 w Catalinia ma tę opcję, a w Mojave nie ma? Trochę boję się eksperymentować.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:
Lokalizacja: Kraków
Posty: 3540
Rejestracja: 16 lis 2009, o 14:38

Re: Multiprofiler

2 sty 2020, o 11:17

NocnyJastrzab pisze:
2 sty 2020, o 10:07
Skąd wiesz, że nie ma, skoro nie aktualizowałeś systemu? Poza tym to nie powinno mieć związku z rodzajem/wersją OS.
Z instrukcji obsługi Multirprofilera - funkcje związane z emulacją profili druku zostały usunięte z wersji dla MacOS i Linux, pozostały jedynie w wersji dla Windows. Nie stanowi to jakiegoś kolosalnego problemu, bo można z łatwością ulepić 3DLUTy symulujące daną przestrzeń druku, ale stanowi pewną upierdliwostkę, najprawdopodobniej związaną z jakimś problemem w Catalinie.

Wróć do „Dział wsparcia technicznego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 4 użytkowników online :: 3 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], GrzesiekR
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 58479
Liczba tematów: 3498
Liczba użytkowników: 3507
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: madaj
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu