szukam porządnego monitora niemęczącego wzroku do pracy z tekstem. Od 2011 roku użytkuję monitor Dell UltraSharp U2412M i bardzo żałuję, że wtedy nie dołożyłem do Eizo starszej generacji na matrycach VA, PVA tylko poskąpiłem... W marcu tego roku przeszedłem zabieg laserowej korekcji wzroku i chciałbym zadbać o swój "nowy" wzrok. Obecny monitor to tzw. "wypalarka" do której poniekąd moje oczy już przywykły, bo na początku było ciężko... Mimo ustawionej jasności na 0 nadal nie czuję komfortu pracy, natomiast obraz znacznie się pogorszył. Miałem kupić nowy komputer, ale postanowiłem, że najpierw zainwestuję w porządny monitor...
Budżet jakim dysponuję, to 3000 - 3500 PLN, jak będzie naprawdę warto to dołożę nawet do 4000 PLN, więc uważam, że w takiej cenie powinienem móc kupić coś dobrego. Najbardziej zależy mi na tym, aby wielogodzinna praca z tekstem nie była uciążliwa i szkodliwa dla moich oczu. W grafikę się nie bawię, ale mile widziane w miarę dobre odwzorowanie barw. Sporadycznie zagram w jakąś grę i zależy mi tylko na tym, aby obraz był płynny, profesjonalnym graczem nie jestem i nie zależy mi na rekordowo niskich input lagach itp. Chciałbym, aby monitor miał 24 cale, rozdzielczość najlepiej 1920x1200 już z przyzwyczajenia i był ergonomiczny pod względem regulacji.
Zatem... kilka pytań:
1. Dlaczego Eizo odeszło od tak bardzo chwalonych matryc typu VA, PVA, które rzekomo w tamtym czasie kiedy kupowałem Della były jedynym sensownym, wyjątkowym, idealnym rozwiązaniem pod kątem niemęczenia oczu i pracy biurowej?
2. Czy zatem warto szukać dobrej używki z poprzedniej generacji monitorów Eizo na matrycy VA, PVA np. Eizo S2433W, czy obecnie jest coś lepszego dla moich wymagań "prowzrokowych", mimo zastosowania matryc IPS?
3. Ceny monitorów Eizo stanowczo spadła względem starszej generacji na matrycach VA. W 2011 musiałem dać 3500 PLN za taki spełniający wymagania, a teraz widzę modele do 2000 PLN spełniające te wymagania. Dlaczego?
4. Kiedyś pamiętam był problem z kolorami, paletami - szerokogamutowe, sRGB, czy przy moich zastosowaniach powinienem się zainteresować tym tematem?
5. Jak obecnie z cenami? Jest sens kupować teraz, czy czekać do Nowego Roku, a może Eizo planuje niedługo wypuścić nową serię swoich monitorów?
6. Zastanawiałem się nad tańszymi modelami EV2336w na matrycy IPS lub FG2421 na matrycy VA - który lepszy? Który jest mniej męczący dla wzroku pomijając, że ten drugi jest "niby" dla graczy, ale chyba jako jedyny ostał się na matrcy VA, zamiast IPS...?
Dzięki liczę na pomoc