Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

Listy polecanych monitorów do różnych zastosowań.
voteck
Posty: 176
Rejestracja: 18 lip 2017, o 20:33

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 09:49

MaTi pisze:
30 gru 2020, o 09:13
voteck pisze:
30 gru 2020, o 09:11
Pojedyncze DVI dual-link pozwala wyświetlić tylko WQHD 60 Hz.
No to pójdzie dla obecnego NEC-PA271w, dobrze myślę? Z tego co widzę to na nim mam 60Hz.
No ale do czego chcesz podłączyć acera? HDMI 1.4a nie obsłuży Ultra HD w 60 Hz.
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 10:25

To jakie DVI musi być dla ACERA, jakieś ponadprzeciętne? :) W tej karcie są dwa DVI.
voteck
Posty: 176
Rejestracja: 18 lip 2017, o 20:33

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 10:37

MaTi pisze:
30 gru 2020, o 10:25
To jakie DVI musi być dla ACERA, jakieś ponadprzeciętne? :) W tej karcie są dwa DVI.
O ile czegoś nie wiem, do obsłużenia Ultra HD w 60 Hz potrzeba albo DisplayPorta 1.2, albo HDMI 2.0, albo dwóch DVI dual-link. Ze strony, do której prowadzi odnośnik, wynika, że jedno z tych złączy jest typu single-link.

Oczywiście, zawsze pozostaje Ultra HD w 30 Hz, ale do tego naprawdę wystarczy używana karta za 30 zł, o której wspominałem, zwłaszcza że obok DVI może mieć DisplayPorta (a przynajmniej powinna — jak pisałem, nie testowałem jej w konfiguracji dwumonitorowej). Naprawdę musi być nowa do zwykłej biurwy? To nie nośnik danych.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15013
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 10:46

MaTi pisze:
30 gru 2020, o 10:25
To jakie DVI musi być dla ACERA, jakieś ponadprzeciętne? :) W tej karcie są dwa DVI.

Do monitora UHD musi być DisplayPort w wersji 1,2.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 10:54

Naprawdę musi być nowa do zwykłej biurwy? To nie nośnik danych.
Może być nowa, używka - obojętne. Byle żeby było chłodzenie pasywne.
Do monitora UHD musi być DisplayPort w wersji 1,2.
albo ostatecznie HDMI - licząc się z przebarwieniami, tak?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15013
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:15

MaTi pisze:
30 gru 2020, o 10:54
albo ostatecznie HDMI - licząc się z przebarwieniami, tak?

HDMI w wersji 2.0. Egzotyk na razie. No i trzeba się liczyć z nieprawidłową dynamiką, pasmem, kodowaniem, próbkowaniem.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:16

Tom01 pisze:
28 gru 2020, o 15:38
DVI jak najbardziej, tylko do tego monitora musi być w wersji DualLink.
To już się pogubiłem... DVI posiada karta o której wspominam to w końcu DVI mam szukać czy DP? :roll:
voteck
Posty: 176
Rejestracja: 18 lip 2017, o 20:33

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:23

MaTi pisze:
30 gru 2020, o 10:54
Do monitora UHD musi być DisplayPort w wersji 1,2.
albo ostatecznie HDMI - licząc się z przebarwieniami, tak?
Jeśli ma być 60 Hz, to przynajmniej w wersji 2.0.

Ja kupiłem jakiś rok temu taką:

https://allegro.pl/oferta/karta-graficz ... 9829875427

tyle że za 29 zł, a nie 49. Niestety, jak pisałem, DisplayPort jest tu w starszej wersji, dlatego Ultra HD mam tylko w 30 Hz. Skoro jednak byłeś gotowy wydać prawie 300, to może dołóż kilkadziesiąt do tysiąctrzydziestki, o ile znajdziesz pasywnie chłodzoną wersję z DP i DVI. Przy czym zawsze możesz wymienić schładzacz na jakiś większy, a nawet po prostu odłączyć wentylator, skoro gry nie będą uruchamiane (sam swego czasu tak zrobiłem z GeForce'em 4).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15013
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:24

MaTi pisze:
30 gru 2020, o 11:16
To już się pogubiłem... DVI posiada karta o której wspominam to w końcu DVI mam szukać czy DP? :roll:

Zależy do jakiego monitora. Do PA271W może być zarówno DVI DL jak i DP. Do monitora o rozdzielczości UHD powinien być DP i to w specyfikacji minimum 1.2.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:31

@voteck, czyli też nie do końca jest okej. Sam widzisz, że ciężko znaleźć kartę żeby obsłużyła dwa monitory na takim poziomie na jakim powinna obsłużyć. Ciekaw jestem jak inni mają bo niektórzy po 3 monitory i problemu nie ma :) No nic, poddaje się bo nie mam czasu na spędzanie godzin w poszukiwaniu karty graficznej, której najwidoczniej nie ma :) Będę podpinał dzisiaj na tym i zobaczymy: https://www.x-kom.pl/p/616270-karta-gra ... -ddr5.html

Jakby jednak ktoś znalazł coś to poproszę linka i zakupię.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15013
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:34

Ja kupuję takie karty hurtowo, od 15 do 200 zł / szt zależnie od konfiguracji i wymaganych wyjść. Na Allegro jest tego tyle, że można łopatą przerzucać. Naprawdę nie rozumiem gdzie jest problem.

PS. Bez sensu zakup. GeForce GT 710 nie obsługuje rozdzielczości UHD przy 60Hz.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
voteck
Posty: 176
Rejestracja: 18 lip 2017, o 20:33

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:46

Tom01 pisze:
30 gru 2020, o 11:34
Ja kupuję takie karty hurtowo, od 15 do 200 zł / szt zależnie od konfiguracji i wymaganych wyjść. Na Allegro jest tego tyle, że można łopatą przerzucać. Naprawdę nie rozumiem gdzie jest problem.
Jeśli dobrze rozumiem, jedynym problemem jest wentylator, a to, że przy braku obciążenia stoi w miejscu albo można go po prostu odłączyć, skoro i tak gry nie będą uruchamiane, autorowi wątku nie wystarcza.
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:46

Tom01 pisze:
30 gru 2020, o 11:34
Ja kupuję takie karty hurtowo, od 15 do 200 zł / szt zależnie od konfiguracji i wymaganych wyjść. Na Allegro jest tego tyle, że można łopatą przerzucać. Naprawdę nie rozumiem gdzie jest problem.
To poproszę o link w wolnej chwili dla mojego przypadku, jeżeli to nie problem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15013
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:50

MaTi pisze:
30 gru 2020, o 11:46
To poproszę o link w wolnej chwili dla mojego przypadku, jeżeli to nie problem.

Jakakolwiek oparta o układ GTX960 lub wyżej, GTX1030 lub wyżej, RX560 lub wyżej, K610 lub wyżej w wykonaniu z wyjściami najlepiej 2x DisplayPort. Naprawdę trzeba podtykać pod nos?
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 11:56

Kilka godzin szukałem i nie znalazłem niestety nic z pasywnym chłodzeniem.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15013
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 12:04

Zajęło mi to ok 20 sekund, z czego 10 na zrzuty ekranu:

Zrzut ekranu 2020-12-30 120340.png
Zrzut ekranu 2020-12-30 120240.png
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 12:10

Pierwsza karta, MSI -> DP + HDMI.
HDMI odradzane.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:
Lokalizacja: Białystok-Warszawa
Posty: 15013
Rejestracja: 9 lis 2009, o 20:58

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 12:21

Ja na Pana miejscu brałbym np RX560 / RX580 z zatrzymywanymi wiatrakami. 2xDP z obsługą 8K, 1x DVI DL i 1x HDMI 2.0. Testowałem serię Asusa Strix. Przy normalnej pracy wentylatory w ogóle się nie włączają. Ponadto producent daje program rezydentny, w którym można niemal dowolnie ustawić krzywą regulacji. Nawet jak jakiś soft wymaga od karty włączenia konkretnych obliczeń, to chłodzenia nie słychać.
Tomasz - monitory.mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało! GG:189335, Skype:zpkmastiff, Tel:601888312
Monitory EIZO, NEC, kalibracja z prawdziwego zdarzenia
Najblizsze kalibracje w terenie
mikedh
Posty: 33
Rejestracja: 8 paź 2018, o 19:18

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 12:25

Mogę polecić Gigabyta z Windforcem:

https://www.morele.net/karta-graficzna- ... kie-opinie

na Alle... można wyrwać taniej ten model.
Jest bezgłośna przy normalnej pracy - wentylatory wyłączone- dopiero obciążenie grą (render 3d) i temp >60st odpala wentylatory (Filmy 4K itp nie powodują włączenia wentyli).

Plusem że masz każdy możliwy rodzaj wejść, od GTX 10x0 Nvidia daje sterownik "Studio" ze wsparciem dla 10bit toru (kiedyś zarezerwowane dla drogich kart QUADRO).

A jaka jest reszta konfiguracji Twojego kompa?
Awatar użytkownika
MaTi
Kontakt:
Posty: 99
Rejestracja: 22 paź 2010, o 00:10

Re: Posiadam NEC PA271W - jaki drugi monitor dokupić?

30 gru 2020, o 13:00

Reszta konf:
Ram 8gb
Intel Core i5-3470, 3.2GHz
Asrock B75 Pro3
Dysk ssd

Wróć do „Polecane monitory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Zaloguj się · Zarejestruj się

Informacje

Jest 5 użytkowników online :: 4 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gość
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Czornyj, Google [Bot], namoamo
Najwięcej użytkowników (17) było online 18 lis 2018, o 19:33
Liczba postów: 63044
Liczba tematów: 3782
Liczba użytkowników: 3723
Ostatnio zarejestrowany użytkownik: Hadar
Nikt dzisiaj nie obchodzi urodzin

Wybór stylu